Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Fizica distractiva de Perelman- sumar

Creat de foton01, Noiembrie 14, 2009, 12:25:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: foton01 din Noiembrie 15, 2009, 03:52:29 PM
putem avea viteza cu minus????????!!!!!!!

Desigur!

Viteza este un vector, deci are o directie si un sens. In cazul de fata, ne concentram pe componeneta orizontala a vitezei. Avem deci o dreapta, dreapta deplasarii trenului. Avem doua sensuri, unul in directia avansarii trenului (si daca viteza punctului fata de sine este in acest sens, atunci vitaza este cu plus), si directia opusa avansarii trenului (si daca viteza punctului fata de sine este in acest sens, atunci viteza este cu minus).

Deci da, poti avea viteza cu pus, viteza zero si viteza cu minus.

La fel, cand arunci un corp in sus. Alegi directia sus si sensul de sus ca si pozitiv. Atunci atat timp cat corpul urca, are viteza cu plus, dar din ce in ce mai mica in modul (valoarea absoluta). Apoi ajunge la zero in valoarea absoluta, adica in repaus pentru un timp foarte scurt de timp, apoi incepe ca viteza sa ii creasca iar, dar spre jos, adica viteza devine cu minus si devine tot si tot mai mare in valoare absoluta, tinand mereu cu minus.

Acestea sunt lucruri de baza din fizica (notiunea de sistem de referinta, de vector, de componente ale vectorului). Iar tu nu le stii pe astea de baza. Intelegi acum de ce spun ca nu ai cum sa intelegi teoria generala a relativitatii fara sa stii lucrurile astea de baza? Tu ziceai ca ai invatat deja fizica de liceu, dar uite, nu o stii nici pe cea de gimnaziu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

foton01

#46
Adi, nu ma intelege gresit... eu ma refer numeric...nu poti avea viteza -5km/h.
Tu practic imi spui ca acel punct are viteza 0 deoarece cei doi vectori compusi dau 0... acest lucru am spus si eu mai inainte... dupa care mi-am schimbat parerea.

Electron

Citat din: foton01 din Noiembrie 15, 2009, 05:49:41 PM
Adi, nu ma intelege gresit... eu ma refer numeric...nu poti avea viteza -5km/h.
Bineinteles ca poti avea viteza -5km/h. De ce sa nu poti? Pentru ca asa afirmi tu din ignoranta ta?

Invata rolul si semnificatia sistemelor de referinta, si apoi mai incearca sa te ocupi de probleme cu viteze. Altfel emiti in continuare enormitati si aberatii, sau in general nonsensuri.

CitatTu practic imi spui ca acel punct are viteza 0 deoarece cei doi vectori compusi dau 0... acest lucru am spus si eu mai inainte... dupa care mi-am schimbat parerea.
foton01, esti complet hilar si imposibil de inteles, daca iti tot schimbi parerea atat de des. Si de fiecare data, fara argumente, doar afirmatii din burta. Dar in fine, daca scopul tau e sa fii de tot rasul pe forum, treaba ta.

e-
Don't believe everything you think.

foton01

#48
Electron tu esti inafara subiectului....nu ai inteles ca putem avea pe roata trenului puncte care se misca in sensuri opuse....

Electron

Citat din: foton01 din Noiembrie 15, 2009, 07:18:19 PM
Electron tu esti inafara subiectului....
Serios? Chiar atat de putin intelegi ceea ce se discuta pe aici, incat nu iti dai seama ca iti pun intrebari la subiect? Vezi mai sus ca ceream sa mi se indice acele puncte care se misca in sensuri opuse fata de sina, cum fabulai tu pe la inceput.

Citatnu ai inteles ca putem avea pe roata trenului puncte care se misca in sensuri opuse....
Ei nu mai spune! Adica tu vorbesti in nonsensuri, iar eu iti spun asta deja de mai multe ori, si tot eu nu inteleg? Cat de greu iti e sa pricepi ca a vorbi de miscare fara sa specfici sistemul de referinta, este o enormitate si denota ignoranta ta in ce priveste cele mai elementare notiuni de fizica?

Dar repet, daca tot ce vrei este sa fii ridicol, atunci reusesti magistral.

e-
Don't believe everything you think.

foton01

#50
Va propun urmatoarea problema. 
Punctele de pe roata efectueaza doua miscari:de rotatue in jurul axului rotii si de translatie odata cu axul rotii. Se considera ca toate vitezele sunt fata de sine. Dat fiind un punct al rotii ce se afla intr-un anumit loc al acesteia un interval de timp nenul putem spune referitor la starea de miscare a punctului respectiv doar ca este in stare de repaus deoarce acest punct nu parcurge nicio distanta intr-un timp nenul, conform formulei v=d/t rezulta  ca v=0/t deci v=0. Acesta a fost un argument pentru afirmatia facuta.Precum in analogia lui Adi, in fiecare loc dupa roata,punctul va avea o viteza finala diferita, deoarece rezultata compunerii celor doua viteze difera in diferite locuri ale rotii. Pe o axa se iau doua puncte diferite ce apartin rotii. Aceste puncte au propietatea ca la un moment dat vor intra in contact cu solul. Notam cele doua puncte cu A respectiv B. Compunem vitezele in A si in B. Deoarece A si B apartin aceleasi drepte rezulta faptul ca daca A se misca intr-un sens,B se misca in celalalt sens, prin urmare rezultata compunerii vitezelor din A va avea semn opus celei din B, pe total cele doua vor da 0. Asta se intampla pentru fiecare pereche de puncte a rotii, deci pentru toata roata. De aici ar rezulta faptul ca roata se misca cu viteza 0.

Adi

foton01, hai sa intelegi tu intai problema asta, inainte sa propui alte probleme. Inteleg ca tu nu intelegi diferenta intre viteza ca modul si viteza ca si vector si viteza ca si componenta a vectorului. Tocmai de asta spun ca nu ai inteles inca notiunile de baza si e bine sa te concentrezi pe astea inainte de a studia Universul per ansamblu. Asadar, un modul de viteza este intotdeauna pozitiv, dar directia poate diferi si daca ai o directie intr-un sens, atunci componenta vitezei este un numar negativ, iar daca ai directie in alt sens, inseamna ca ai componenta vitezei ca un numar negativ.

Faptul ca punctele se invart in sensuri diferite inseamna ca per total componenta orizontala a vitezei este pozitiva pentru unele puncte si negativa pentru altele puncte. Iar pentru punctul de contact intre roata si sol, este chiar zero. Trebuie o trecere continua de la plus la minus, anume prin zero.

Electron te-a intrebat direct la subiect. Electron a facut o facultate si a fost olimpic la fizica. Tu esti abia in clasa a opta. E bine sa ai incredere in tine, dar nu depasi o masura. Nu esti in  masura sa spui ca Electron nu intelege despre ce vorba doar pentru ca tu nu intelegi despre ce e vorba.

Apreciaza ca noi investim mult timp sa te meditam pe tine online, asadar stai umil in banca si incearca sa inveti, iar nu incepe sa dai tu lectii la altii, cand tu nu intelegi notiunile de baza. Ai vazut ca nu sunt multi care sa iti raspunda detaliat, doar eu si Electron ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: foton01 din Noiembrie 15, 2009, 09:04:21 PM
Pe o axa se iau doua puncte diferite ce apartin rotii. Aceste puncte au propietatea ca la un moment dat vor intra in contact cu solul. Notam cele doua puncte cu A respectiv B. Compunem vitezele in A si in B. Deoarece A si B apartin aceleasi drepte rezulta faptul ca daca A se misca intr-un sens,B se misca in celalalt sens, prin urmare rezultata compunerii vitezelor din A va avea semn opus celei din B, pe total cele doua vor da 0.
foton01, cand ai sa incetezi sa fabulezi in acest fel ridicol? Acest "rezulta" denota nu doar ca nu te sti exprima corect, dar ca nici macar nu-ti dai seama cat de aberante sunt afirmatiile pe care le faci. Ti se tot spune ca aberezi cu gratie (eu iti spun direct, altii mai subtil), dar nu dai semne sa pricepi. In curand o sa devi oficial mascariciul forumului, care abereaza in continuare oricat de mult i se atrage atentia. Daca asta vrei, asta vei avea. 

CitatAsta se intampla pentru fiecare pereche de puncte a rotii, deci pentru toata roata. De aici ar rezulta faptul ca roata se misca cu viteza 0.
Ce-ar fi sa recitesti aceste enormitati, si cand iti dai seama cat de aberante sunt, sa le corectezi? Pana atunci, poti fi ridicol cat vrei. As fi curios insa daca vei ajunge vreodata sa doresti la modul serios sa inveti fizica, sau doar sa fabulezi si sa te faci de ras in public.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Citat din: foton01 din Noiembrie 15, 2009, 09:04:21 PM
Pe o axa se iau doua puncte diferite ce apartin rotii. Aceste puncte au propietatea ca la un moment dat vor intra in contact cu solul. Notam cele doua puncte cu A respectiv B. Compunem vitezele in A si in B. Deoarece A si B apartin aceleasi drepte rezulta faptul ca daca A se misca intr-un sens,B se misca in celalalt sens, prin urmare rezultata compunerii vitezelor din A va avea semn opus celei din B, pe total cele doua vor da 0.

Depinde care anume sunt punctele A si B. Daca A si B sunt infinitezimal apropiate, se vor deplasa in aceeasi directie, cu viteza de acelasi semn. Dar daca A si B sunt de o parte si de alta a punctului de contact intre roata si sol, atunci intr-adevar vor avea viteze cu plus unul din ele si cu minus altul din ele.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

foton01

#54
Adi, o sa pun pe forum un desen...A,B sunt pe de o parte si pe alta a punctului de contact cu solul....
Mai precis punctele A, B apartin dreptei pe care exista si centrul rotii.

Adi

Citat din: foton01 din Noiembrie 16, 2009, 07:42:18 AM
Adi, o sa pun pe forum un desen...A,B sunt pe de o parte si pe alta a punctului de contact cu solul....
Mai precis punctele A, B apartin dreptei pe care exista si centrul rotii.

Atunci sunt de acord ca cele doua puncte A si B au viteza relativ la sol, la sine, unul viteza pe orizontala cu plus si celalalt cu minus. Dar tu intelegi pentru aceste puncte, ce viteza au datorita miscarii de translatie si ce viteza au datorita miscarii de rotatie? Fa un desen cu acesti doi vectori de viteza. La fel si fa pentru punctul de contact. Si o sa vezi ca pentru acest punct cei doi vectori de viteza sunt egali, dar de sens opus, de aceea suma lor dand zero.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

foton01

Adi, pentru fiecare loc dupa roata ocupat de un punct cei doi vectori compusi dau alt rezultat. Ceea ce am spus eu in mesajul precedent cu punctele...pentru doua puncte  ce apartin acelei drepte cei doi vectori compusi dau intr-un punct cu minus si in celalalt cu plus, deci pe total 0. Acest lucru se intampla pentru fiecare doua puncte ale dreptei ce indeplinesc conditia... deci prin urmare pentru toata roata. Asta ar insemna ca punctele ce intra in contact cu solul sa se miste cu viteza 0, adica sa se miste stand pe loc... este o absurditate.

foton01

#57
Am facut desenul cu dreapta.

Chiar daca punctele se afla pe dreapta la o anumita distanta fata de centru se intampla acelasi lucru. Se considera ca punctele se afla pe de o parte si pe alta a centrului, nu se afla ambele puncte pe aceeasi parte a dreptei. In aceste conditii roata in miscare ar trebui sa stea pe loc, cam ciudat????

foton01

#58
In desen am reprezentat  vectorii in punctul de contact si alt punct. In fiecare loc al rotii rezultata compunerii vectorilor are alta valuare.

foton01