Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Exista un astfel de transformator ?

Creat de RaduH, Iunie 20, 2010, 03:52:38 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

RaduH

CitatEdit: morala: legea lui Ohm funcționează foarte bine dar ai grijă să nu te păcălești când o aplici. Ea se aplică ori în valori instantanee, ori în valori medii, iar pentru circuitele de c.a. nu trebuie să iei în calcul doar impedanța rezistiva, ci și impedanța capacitivă sau inductivă.
Hai sa consideram deocamdata curentul acela continuu perfect liniar.
Inginereste riplul acela ne-a reduce infinitatea la un numar finit functie de ce sursa om imagina daca mai ajungem si la asta.

AlexandruLazar

Exact -- de fapt pe mine asta mă interesa să explic, teoretic se pot înseria poate oricâte bobine, dar există o limită tehnologică de care dispozitivele semiconductoare de putere de azi nu pot trece. Câte anume sunt asta în final se poate calcula, depinde și de sursă -- nu cunosc toate detaliile surselor de alimentare pentru instalații cu supraconductoare, asta e numai ce mă duce mintea din cunoștințele generale de electronică de putere.

Citat din: RaduH din Septembrie 29, 2010, 07:46:11 PM
Am zis ca analitic nu e tot una cu numeric dar acuma observ ca nu sunt deloc de acord cu acest calcul.
De ce puterea semnalului de control ori N ? Daca e un singur control circuit pentru toate.
Am crezut ca inteleg ceva din faptul ca se poate inseria pana in panzele albe dar m-am inselat. Pai si la o iseriere de rezistente obisnuite se poate face la fel daca tot cresti tensiunea sursei in masura necesara. Adica de fapt puterea ei.
Dupa mine ar fi altfel:
[tex]P_{semnalalternativ}N[/tex] - sa fie puterea care urmeaza sa fie amplificata.
[tex]P_{semnalalternativ}NA[/tex] -sa fie puterea rezultata, A fiind amplificarea
[tex]P_{semnalalternativ}+P_{continua}[/tex] -sa fie puterea care intra in sitem
Daca avem cate un control circuit pentru fiecare amplificator inmultim cu N intradevar. Daca avem unul singur pentru toate N de ce nu doar sa facem o adunare ?

Ideea e așa: pentru un amplificator, ai semnalul de control cu puterea [tex]P_s[/tex]. Ce dă pe la ieșire este [tex]AP_s[/tex] (hai să zicem că amplificarea e constantă ca să nu cărăm medii sau [tex]A(t)[/tex] după noi).

Dacă ai un circuit de control, prin care introduci puterea [tex]P_s[/tex], și două amplificatoare, pe fiecare amplificator o să ai (dacă ele sunt identice) puterea [tex]P_s/2[/tex] la intrare. Tensiunea pe care o aplici înfășurării primare a fiecărui amplificator poate să fie aceeași, (sau curentul) în funcție de montaj, dar fiecare din cele două miezuri magnetice au nevoie de la fel de multă energie pentru a se magnetiza. Deci chiar dacă ai același circuit de control, ca să furnizezi aceeași energie pe înfășurarea primară a fiecărui amplificator, trebuie să dai un semnal cu mai multă energie.

RaduH

CitatExact -- de fapt pe mine asta mă interesa să explic, teoretic se pot înseria poate oricâte bobine, dar există o limită tehnologică de care dispozitivele semiconductoare de putere de azi nu pot trece. Câte anume sunt asta în final se poate calcula, depinde și de sursă -- nu cunosc toate detaliile surselor de alimentare pentru instalații cu supraconductoare, asta e numai ce mă duce mintea din cunoștințele generale de electronică de putere

Aici cred ca ne-am inteles.
Mai departe nu pentru ca nu se amplifica puterea din circuitul de curent continuu.
De ce sa se imparta daca e acelasi circuit de curent continuu ?

AlexandruLazar

Aici m-ai pierdut. Dacă fiecare miez are nevoie de o putere [tex]P_m[/tex] ca să se magnetizeze, mie mi se pare că sursa trebuie să furnizeze [tex]N \times P_m[/tex] ca să magnetizeze [tex]N[/tex] miezuri. Saturarea miezului ca atare necesită energie, nu se face "pe gratis".

RaduH

CitatAici m-ai pierdut. Dacă fiecare miez are nevoie de o putere P_m ca să se magnetizeze, mie mi se pare că sursa trebuie să furnizeze N \times P_m ca să magnetizeze N miezuri. Saturarea miezului ca atare necesită energie, nu se face "pe gratis".
Mie mi se pare ca nu.
Exceptand pornirea sau functionarea cu un anumit riplu eu cred ca se pot alimenta toate acele bobine(inseriate) care initiaza saturatia de la o singura sursa.
Baiu se pare ca e la pornire si ca e chiar mai mare decat faptul ca are un riplu.
Daca avem alimentarea unui supraconductor fara inductanta:
[tex]U=IR[/tex]
Adica transmite numai amperaj nu si tensiune.
Daca are inductanta:
[tex]e=-L\frac{di}{dt}[/tex]
daca inlocuiesc in legea lui Ohm:
[tex]-i=\frac{e}{R}[/tex], adica infinit, adica nu s-ar fi putut porni nici un electromagnet supraconductor niciodata.
Daca o sa inteleg ce fel de relatie reglementeaza aceasata situatie poate ca o sa reusesc sa imaginez o "pornire" cu n+1 surse de exemplu, dar numai pana se atinge amperajul dorit, ramanand in final doar acea +1 sursa care sa asigure functionarea in regim si care sa aibe un riplu farte mic.
La raspunsul tau eu nu inteleg dragostea pentru principiile termodinamicii cu orice pret.
Fara riplu si fara porire acealasi amperaj al unei singure surse alimenteaza un circuit serie de N bobine fara pierderi Joule.

RaduH

In momentul in care se atinge nominal amperajul dorit consider ca inductanta foarte mare a circuitului tocmai ca filtreaza acel posibil riplu nu ca da cu amperajul sursei de pamant. Ca sa nu fie asa ar trebui sa avem un fel de autoinductia autoinductiei.
La alimentarea unei bobine obisnuite inductanata intarzie instalarea amperajului respectiv o anumita perioada. Daca aceasta inductanta e foarte mare cred ca o s-o intarzie poate definitiv. Altfel cred ca ar fi interesant sa extragem reactia autoindusa de acolo si "asta da perpetum mobile".

AlexandruLazar

Cum zicea profu meu de basmele electrotehnicii, hârtia suportă multe până nu faci calculele ;D

Dacă rezolvi corect ecuația diferențială de acolo (ceea ce n-ai făcut -- tu ai tratat regimul tranzitoriu de la pornire ca și când ar fi fost un regim continuu -- rezultatul a dat bine dar raționamentul e greșit) o să îți dea că într-adevăr curentul de regim permanent este infinit. Asta nu înseamnă că electromagnetul nu pornește niciodată, înseamnă că dacă dai drumul la sursă, curentul o să crească teoretic la infinit (practic crește până se arde sursa sau sar siguranțele). Ceea ce dealtfel e logic, puteai să îți dai seama și fără ecuații -- dacă la bornele unei surse de curent continuu conectezi o sarcină de rezistență nulă, se cheamă că o scurtcircuitezi.

Sigur că inductanța mare îti întârzie și pornirea -- constanta de timp a unui asemenea circuit e zdravănă -- la infinit ți-o va întârzia însă numai dacă e într-adevăr infinită.

RaduH

Citat(practic crește până se arde sursa sau sar siguranțele).
Pai au facut electromagneti supraconductori.
Intrebam cum se exprima amperajul la astia daca n-au rezistenta.
Nu cred ca conteaza cat e variatia amperajului sau cat e acea tensiune din moment ce imparti la zero.
E chiar zero rezistenta unui supraconductor ?

AlexandruLazar

Da, e chiar zero în cap. Curentul se poate defini în continuare fără probleme ca [tex]dq/dt[/tex] conform legii conservării sarcinii; legea lui Ohm îți permite să exprimi curentul în mărimi globale (tensiune) și o proprietate de material, dar nu din ea rezultă definiția curentului.

Dar repet: eu nu vorbesc de ce se întâmplă în regimul permanent de curent continuu, în care este corect să folosești legea lui Ohm pentru mărimi staționare. Eu vorbesc de ce se întâmplă la pornire unde ai un regim tranzitoriu, iar acolo conteaza inductivitatea spirelor.

RaduH

CitatDa, e chiar zero în cap. Curentul se poate defini în continuare fără probleme ca dq/dt  conform legii conservării sarcinii; legea lui Ohm îți permite să exprimi curentul în mărimi globale (tensiune) și o proprietate de material, dar nu din ea rezultă definiția curentului.
Exact la asta ma gandeam si eu ca n-au cum sa fie in supraconductorii astia o infinitate de sarcini libere.
CitatDar repet: eu nu vorbesc de ce se întâmplă în regimul permanent de curent continuu, în care este corect să folosești legea lui Ohm pentru mărimi staționare. Eu vorbesc de ce se întâmplă la pornire unde ai un regim tranzitoriu, iar acolo conteaza inductivitatea spirelor.
Sunt de acord ca o sa fie greu de pornit.
Nu vad de ce nu pot sa fie folosite multe surse pentru pornire.
Dupa ce se atinge amperajul necesar e de ajuns una care sa poata sa duca tot circuitul de rezistenta foarte mica. Cu posibile limitari ca exista si un riplu. Posibil sa fie mixt nu total supraconductor. Da e de studiat cum e la supraconductorii astia ca eu tot nu pricep cum poti avea tensiune fara sa ai rezistenta.
Oricat de mica ar fi inductivitatea unui singur electromagnet supraconductor ea totusi exista si au si fost porniti astia. Si zici ca n-au rezistenta. Se pare ca fac totusi ceva mai mult in aplicatiile lor decat doar sa arda sursele.

RaduH

#100
CitatAici m-ai pierdut. Dacă fiecare miez are nevoie de o putere P_m ca să se magnetizeze, mie mi se pare că sursa trebuie să furnizeze N \times P_m ca să magnetizeze N miezuri. Saturarea miezului ca atare necesită energie, nu se face "pe gratis".
Nu vat puterea asta care sa magnetizeze ca pe o energie potentiala. Mie mi se pare ca amperajul da efect magnetic si la o inseriere e acelasi de la o singura sursa. Asta daca n-ai prea multa rezistenta care cere sa maresti tensiunea adica puterea sursei. La supraconductori ziceti ca n-avem chiar de loc. Daca n-a fi la ei ceva care sa tilna loc de legea lui Ohm.
Chiar daca e ciudata pornirea.
De la un moment dat e pornit. De acolo fa calculul. Nu conteaza ca nu da castig intr-o ecuatie energetica. Sa dea castig intr-un bilant de puteri.
CitatSaturarea miezului ca atare necesită energie, nu se face "pe gratis".
Nici nu zic asta. Cred ca pentru saturare sun necesari x amperi spire. Adica amperajul de pe control circuitul acela, in serie pentru N bobine care satureaza. Load circuiturile se considera in paralel.

Electron

Citat din: RaduH din Octombrie 28, 2010, 11:24:08 AM
Nu conteaza ca nu da castig intr-o ecuatie energetica. Sa dea castig intr-un bilant de puteri.
Tu stii ce relatie este intre putere si energie ?

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

#102
CitatTu stii ce relatie este intre putere si energie ?
Oare chiar nici atata sa nu stiu ? Intrebarea e daca stim chiar asa de bine ce este timpul.
CitatCurentul se poate defini în continuare fără probleme ca dq/dt
Si de aici cam ce sa rezulte ? Cum definim e sau U sau V sau deltaV intr-un astfel de material ?
Daca tot participa "electron" poate il ajuta pe unul ca mine sa priceapa ceva.
Ce permitivitate electrica are un astfel de material ?
Daca exista rezistenta inteleg tensiunea macar ca pe o presiune prin faptul ca se opune ceva trecerii sarcinilor. Ca tensiunea apare din motive inductive. Ce legaturi sa existe sa nu fie doar o alta formula de la un alt capitol.
Cred ca stiu ca supraconductorii pot fi folositi si pentru curent alternativ. Ala da riplu daca este asa.
Ce anume ne cere sa marim de N ori puterea sursei care alimenteaza N bobine supraconductoare inseriate ? Fata de alimentarea uneia singure. Fara regim tranzitoriu de pornire si fara riplu. Ca regimul tranzitoriu la un momendat se termina
Citatconstanta de timp a unui asemenea circuit e zdravănă -- la infinit ți-o va întârzia însă numai dacă e într-adevăr infinită.
si cu riplul om mai vedea.

RaduH

#103
CitatCred ca pentru saturare sun necesari x amperi spire.
Adica nu Watti. Ca sa fie watti eventual amperii la patrat ii inmultesc cu ohmi. La conductorii la care am rezistenta. Sau inmultesc amperii cu volti. La supraconductori nu stiu vreau si eu sa invat.
CitatDacă fiecare miez are nevoie de o putere P_m ca să se magnetizeze,
Ce este aceasta ? Cum o definim daca legam serie sau legam paralel bobinele alea ?

Electron

Citat din: RaduH din Octombrie 28, 2010, 11:24:08 AM
Nu conteaza ca nu da castig intr-o ecuatie energetica. Sa dea castig intr-un bilant de puteri.

Citat din: RaduH din Noiembrie 02, 2010, 10:57:11 AM
CitatTu stii ce relatie este intre putere si energie ?
Oare chiar nici atata sa nu stiu ? Intrebarea e daca stim chiar asa de bine ce este timpul.
Fara comentarii.

e-
Don't believe everything you think.