Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Exista un astfel de transformator ?

Creat de RaduH, Iunie 20, 2010, 03:52:38 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


RaduH

Am modificat filtrajul.
Sa fie in trei trepte:

RaduH

#62
Am mai gasit cate ceva:
http://www.vias.org/eltransformers/lee_electronic_transformers_09_13_01.html

Cine ma ajuta sa aflu cum se calculeaza cate amperi spire N*I trebuie sa fie pentru a se atinge saturatia ?

RaduH

#63
Am gresit la calculele anterioare:
[tex]\Phi=\frac{U_{mm}}{R_{me}}[/tex]
[tex]R_{me}=\frac{R_m}{2}[/tex]
[tex]BS=\frac{U_{mm}}{\frac{R_m}{2}}[/tex]
[tex]BS=\frac{U_{mm}}{\frac{l}{2{\mu}S}[/tex]
daca impartim cu [tex]\mu[/tex] si simplificam cu S avem:
[tex]H=\frac{U_{mm}}{\frac{l}{2}}[/tex]

La transformatorul asta avem l=50 cm aproximativ.

De aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saturation_(magnetic)
trag concluzia ca putem avea:

[tex]H=30000Am^{-1}=300Acm^{-1}[/tex]
pentru un posibil aliaj cu curba de magnetizare mai "dreptunghiulara"

atunci:
[tex]U_{mm}=7500[/tex] amperi spire aproximativ.

asa merge ?

RaduH

[tex]U_{mm}=Ni[/tex]
aleg i=100A
rezulta N=75 spire pe o lungime disponibila de 75 de mm.
Inseamna ca pot sa aleg sectiunea spirei:
[tex]S_{sp}=0.8*0.8*10^{-6}=0.64*10^{-6}[/tex]
lungimea spirei este:
[tex]l_{sp}=0.2m[/tex]

voi merge pe modelul de bobine "unispira de care am mai discutat"

Intensitatea pe inserierea de bobine trebuie sa fie:
[tex]I=Ni=7.5KA[/tex]

RaduH

#65
[tex]\rho=1.8*10^{-8}[/tex]
[tex]R_{sp}=\frac{{\rho}l_{sp}}{S_{sp}}=5.625*10^{-3}[/tex]
[tex]R_{bob}=\frac{R_{sp}}{N}=75*10^{-6}[/tex]

De aici urmeaza sa alegem o tensiune:
U=75 V

Rezistenta necesara a inserierii va fi:
[tex]R_{serie}=\frac{U}{I}=\frac{75}{7.5*10^3}=0.75[/tex]

Numarul de bobine care pot fi inseriate va fi:
[tex]N_{bob}=\frac{R_{serie}}{R_{bob}}=10^4[/tex]
Adica 5000 de amplificatoare pentru fiecare semialternanta.


Puterea consumata de seria de bobine va fi de 562.5  KW

RaduH

#66
Daca luam exemplul asta desi poate nu e cel mai bun la dimensiunile transformatorului:


[tex]P_{alternativ}=50*10^{-3}*5000=250W[/tex]
[tex]P_{continua}=562.5KW[/tex]
[tex]P_{amplificata}=500*5000=25MW[/tex]

RaduH

#67
CitatAi dreptate asupra acestui aspect. Si eu constat aici o tehnica interesanta de folosire a tacerii.
CitatDe acord, in mod cert e vorba de o conspiratie.

e-
Tocmai ca o sa consider ca da, daca n-o sa mi se raspunda nimic la urmatorul demers.

RaduH

#68
Citat[tex]P_{amplificata}=500*5000=25MW[/tex]
Recunosc am gresit. Sunt doar 2,5 MW.
Tot rezulta ca avem o amplificare de 50 de ori.
Cam cat de mari pot fi pierderile ? De acord ca aici puteti spune ca avem pierderi mari de natura termica pe acel circuit de curent continuu. Un recuperator de caldura ar putea fi util.

Aproape ca iese si cu conductori normali.

RaduH

#69
Inteb pentru a doaua oara:
Cum arata amplificatoarele astea magnetice daca circuitul de curent continuu este supraconductor ?
Eu stiu ca nu pot sa depaseasaca aceste supraconductoare o anumita valoare ca ies din supraconductibilitate.
Parca am vazut ceva aici pe forum despre oxiarsenida si era vorba de peste 4T, intrebati de Adi ca el a semnalat aceasta descoperire.
Cred ca saturatia presupune 1,6-2,cevaT.
De asemenea cu supraconductori cred ca 100amperi/spira nu sunt o problema. Ce rezistenta are o astfel de bobina supraconductoare ? Cate astfel de bobine supraconductoare pot fi inseriate pe un circuit de curent continuu supraconductor ? La aceeasi sursa de curent continuu. De ce nu ar realiza fiecare din aceste bobine saturatia la cate un amplificator magnetic, fiecare ? Parca v-am auzit ca suproconductorii n-au rezistenta deloc. Mie imi suna ca pot fi inseriate o infinitate daca e asa. Cat amplifica semnalul alternativ un amplificator din asta magnetic ? Ce impiedica inserierea mai multor bobine supraconductoare pe un circuit de curent continuu supraconductor, si de ce nu ar putea sa produca fiecare saturatia necesara ? Cat se considera ca ar consuma "frigiderul" unui asemenea circuit general de curent continuu comparat cu amplificarea semnalului alternativ de n ori cate bobine pot fi inseriate ?

Electron

Citat din: RaduH din Septembrie 25, 2010, 03:54:53 PM
CitatAi dreptate asupra acestui aspect. Si eu constat aici o tehnica interesanta de folosire a tacerii.
CitatDe acord, in mod cert e vorba de o conspiratie.

e-
Tocmai ca o sa consider ca da, daca n-o sa mi se raspunda nimic la urmatorul demers.
RaduH, in topicul din care ai citat tu chestia cu conspiratia, eu am spus-o ironic (a se vedea contextul). Oricum, a cita alt topic scos din context mi se pare putin obraznic. Nici macar nu ai dat link-ul spre citatul original, oare de ce ?

Daca vrei sa stii, e complet ilogic sa existe vreo conspiratie pe astfel de teme. Daca nu gasesti interes din partea altora pentru ce ai vrea tu sa aiba interes, cel mai probabil e din cauza ca nu stii sa-ti prezinti ideile in mod interesant (uneori nu sunt nici macar inteligibile). Un exemplu si mai pregnat este userul Anatol, care in plus nu stapaneste nici limba romana suficient incat sa se exprime inteligibil.

Oricum, daca te simti mai bine crezand ca e vorba de o conspiratie, n-ai decat.

e-
Don't believe everything you think.

AlexandruLazar

1. Rezistența unui material supraconductor este practic nulă, dar apar niște elemente suplimentare care trebuie luate în calcul la realizarea sursei de alimentare.

2. Dacă materialele folosite sunt supraconductoare, amplificatorul ăsta magnetic arată la fel ca dacă nu sunt, numai că limita de putere pe care o poți transfera nu mai vine din pierderile Joule ci pur și simplu fiindcă se saturează miezul magnetic. Din momentul în care intri în regiunea de saturație a curbei B-H, neliniaritatea e atât de puternică încât efectiv nu mai ai ce să faci cu el în niciun scop practic.

CitatCat amplifica semnalul alternativ un amplificator din asta magnetic ? Ce impiedica inserierea mai multor bobine supraconductoare pe un circuit de curent continuu supraconductor, si de ce nu ar putea sa produca fiecare saturatia necesara ? Cat se considera ca ar consuma "frigiderul" unui asemenea circuit general de curent continuu comparat cu amplificarea semnalului alternativ de n ori cate bobine pot fi inseriate ?

3. Din cauză că amplificarea e neliniară, răspunsul la întrebarea "cât" e greu de dat fiindcă nu e o constantă. Nu te împiedică nimeni să aduni oricâte spire vrei, dar pe urmă o să ai probleme când va trebui să îl integrezi într-o rețea dacă sunt prea multe. Limita amplificării e dată de caracteristica B-H a materialului, sau mai bine zis de momentul când începe să intre în saturație. Frigiderul ar consuma semnificativ mai mult decât ar merita un amărât de amplificator :).

RaduH

#72
Citat1. Rezistența unui material supraconductor este practic nulă, dar apar niște elemente suplimentare care trebuie luate în calcul la realizarea sursei de alimentare.
Banuiesc faptul ca s-au mai facut electromagneti supraconductori si ca pot fi alimentati cumva. Eu cred ca am intrebat daca asa orientativ 100 de amperi printr-o spira e mult pentru un supraconductor. Stiu ca exista un prag dupa care ies din supraconductibilitate dar nu detin date sa stiu la ce cantitate se refera.
Citat2. Dacă materialele folosite sunt supraconductoare, amplificatorul ăsta magnetic arată la fel ca dacă nu sunt, numai că limita de putere pe care o poți transfera nu mai vine din pierderile Joule ci pur și simplu fiindcă se saturează miezul magnetic. Din momentul în care intri în regiunea de saturație a curbei B-H, neliniaritatea e atât de puternică încât efectiv nu mai ai ce să faci cu el în niciun scop practic.
Nu cred ca are nici o legatura cu ce incercam eu. Ma gandeam sa fie supraconductor numai circuitul de curent continuu care realizeaza saturatia. Nu vad de ce bobinajul supraconductor nu ar produce saturatia. In rest sa se bazeze pe feromagnetismul lor normal.
Citatdar pe urmă o să ai probleme când va trebui să îl integrezi într-o rețea dacă sunt prea multe.
Din asta imi cer scuze da nu inteleg nimic. Nu cred sa aibe praguri de lungime acesti supraconductori. Deci "serie" pana in panzele albe. La bobine probabil sa nu se treaca de pragul care le scoate din supraconductibilitate. In rest alta bobina alt amplificator.
CitatFrigiderul ar consuma semnificativ mai mult decât ar merita un amărât de amplificator
Aici nu ma dau batut asa de usor. Ce le incalzeste asa de tare daca nu au pierderi Joule ? Deci nu unul.

Deci intrebarea era cate bobine supraconductoare pot fi inseriate pe un circuit general supraconductor? In serie de la una bucata sursa cum o fi fiind ea si cu ce probleme mai sunt. Se referea numai la semnalul continuu. Deci la bobina sa zicem ca avem limitari si ale numarului de spire. Ca daca se trece de o anumita inductie ies din supraconductibilitate. Sper sa nu fie limitari sub posibilitatea de a realiza saturatia. De la o bobina la alta ce fenomene ar mai fi ? Celelalte circuite sa fie normale. La varianta prezentata chiar de voi bobina de curent continuu practic nu e influentata de variata fluxului la amplificator.

RaduH

Citat1. Rezistența unui material supraconductor este practic nulă, dar apar niște elemente suplimentare care trebuie luate în calcul la realizarea sursei de alimentare.
Deci daca n-au rezistenta inseamna ca nu putem vorbi de legea lui Ohm. Daca inseriem mai multe bobine din astea inseamna ca nu inseriem niste rezistente. Ce se intampla daca faci supraconductorul bobina ? Pentru curent continuu bineinteles. Apare ceva care opune rezistenta curentului oferit de sursa ? Deci efect magnetic e clar ca produc. Si se cumuleaza efectul spirelor si sa nu iasa din supraconductibilitate. In cadrul bobinei. Adica nu intre bobine. Daca n-au rezistenta despre tensiune nu cred ca am ce sa zic.

RaduH

#74
Sper ca asa ma pot face inteles.
Una bucata circuit supraconductor pentru semnalul continuu cu cate bobine pot fi inseriate, care sa realizeze saturatia la n amplificatoare magnetice, adica fiecare bobina inseriata cu amplificatorul ei. Daca nu sunt la supraconductori fenomene care sa se opuna. De exemplu daca pot realiza saturatia .

Asa sa vedem daca ne mai omoara consumul frigiderului.

http://img830.imageshack.us/i/primulciclu.jpg/

Eu nu vad legatura intre control circuit si load circuit. Si zice ca bobina de pe control circuit nu e influentata de variatia fluxului.
Deci control circuit sa fie supraconductor, unul pentru N amplificatoare daca se poate, cu bobinele respective inseriate. Si daca nu se poate de ce nu se poate ? Load circuitele sa fie obisnuite.