Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Exista un astfel de transformator ?

Creat de RaduH, Iunie 20, 2010, 03:52:38 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlexandruLazar

Nu mai înțeleg nimic. Dacă nu te interesează forma semnalului, ci doar să aibă putere mai mare, de ce nu folosești pur și simplu mai multe surse sau una mai mare :D?

RaduH

CitatNu mai înțeleg nimic. Dacă nu te interesează forma semnalului, ci doar să aibă putere mai mare, de ce nu folosești pur și simplu mai multe surse sau una mai mare Cheesy?
Stiu ca deocamdata e ciudat ce va zic.
Sa dau un exemplu:
Semnalul alternativ sa vina de la un generator actionat de un motor obisnuit dar de mica putere.
Curentul continuu sa vina de la acumulatorii automobilului de exemplu.
Daca poate sa rezulte o amplificare in putere cred ca avem ceva, tinand cont ca am avea si ceva semnal alternativ.
Curentul continuu de tensiune ridicata sa treaca prin rotorul motoarelor care sa antreneze rotile iar cel de mai mare amperaj sa alimenteze statoarele sa zicem.
Ar putea fi un fel de automobil mixt pe curent si combustibil facut altfel.
Bineinteles ca vreau sa fac altceva si va voi mai teroriza cu ideile mele ciudate in masura posibilitatilor pe care nu le prea am. Se refera si la sursa de curent continuu. Deocamdata ma intereseaza doar daca un sitem de acest gen ar putea sa lucreze asa.

RaduH

#32
Nu stiu la amplificatoarele astea cat de puternic poate sa fie semnalul care trebuie amplificat.
Ar putea fi luata in vedere si o astfel de abordare:

De asemea:
[tex]{\phi}= {\mu}\frac{NiS}{l}[/tex]
De aici cred ca rezulta ca se pot dimensiona si bobinele si miezurile.

AlexandruLazar

Citat din: RaduH din Iunie 25, 2010, 10:23:09 PM
CitatNu mai înțeleg nimic. Dacă nu te interesează forma semnalului, ci doar să aibă putere mai mare, de ce nu folosești pur și simplu mai multe surse sau una mai mare
Stiu ca deocamdata e ciudat ce va zic.
Sa dau un exemplu:
Semnalul alternativ sa vina de la un generator actionat de un motor obisnuit dar de mica putere.
Curentul continuu sa vina de la acumulatorii automobilului de exemplu.
Daca poate sa rezulte o amplificare in putere cred ca avem ceva, tinand cont ca am avea si ceva semnal alternativ.
Curentul continuu de tensiune ridicata sa treaca prin rotorul motoarelor care sa antreneze rotile iar cel de mai mare amperaj sa alimenteze statoarele sa zicem.

Stai să văd dacă am înțeles. Tu propui să iei un semnal alternativ, pe care să îl amplifici și să îi adaugi o componentă continuă... după care sa îl filtrezi, componenta continuă să o treci prin rotor și cea alternativă prin stator? De ce ai face asta...?

Citat
Bineinteles ca vreau sa fac altceva si va voi mai teroriza cu ideile mele ciudate in masura posibilitatilor pe care nu le prea am. Se refera si la sursa de curent continuu. Deocamdata ma intereseaza doar daca un sitem de acest gen ar putea sa lucreze asa.

Păi... exceptând modul în care vrei să adaugi componenta continuă (adică nu merge cu amplificatoare magnetice)... da... dar nu înțeleg de ce ai vrea să faci asta într-un mod atât de complicat.

RaduH

#34
Citat(adică nu merge cu amplificatoare magnetice)
Pai ce nu merge ?
Nu se amplifica semnalul acela alternativ ?
Nu rezulta putere in plus ? Cat se poate de probabil. Nu cred ca am vrut sa spun ca poate sa rezulte mai multa putere decat au impreuna atat semnalul alternativ cat si curentul continuu folosit. Am intrebat doar daca nu se poate pune problema invers adica prin insumarea celor doua puteri sa poti amplifica de fapt chiar componenta continua.
Nu imi rezulta prin montajul respectiv cam doua feluri de curent sa zicem ? Unul cu tensiune ridicata si unul care sa poata fi considerat cat de cat de amperaj ?
Sau nu e bine montajul ? La reostatele alea am zis ca trebuie lucrat.
Am recunoscut ca nu inteleg cata putere de semnal alternativ pot primii astea. De aceea m-am gandit sa fie folosite mai multe.
Citatnu merge cu amplificatoare magnetice
Foarte bine da asa sunt eu mai batut in cap si nu prea ma las pana nu pricep si de ce. Si poate ca nici nu pricep chiar asa de usor. Nu am de unde sa stiu care ce fel de treburi foarte importante putem sa avem fiecere, dar cred ca am deschis discutia chiar la sectiunea unde niste fraieri ca mine urmeaza sa ia lectii.
Multe scuze daca sunt prea noncomformist in sensul ca prefer sa improvizez decat sa invat pe derost.
Citatdar nu înțeleg de ce ai vrea să faci asta într-un mod atât de complicat.
Ce sa zic la asta asa mi-a iesit sau asa ma duce pe mine capul. ce imi convine cel mai mult de la ce am propus este exac faptul ( daca e valabil si corect ) ca s-ar obtine tensiunea aceea ridicata.
CitatStai să văd dacă am înțeles. Tu propui să iei un semnal alternativ, pe care să îl amplifici și să îi adaugi o componentă continuă... după care sa îl filtrezi, componenta continuă să o treci prin rotor și cea alternativă prin stator? De ce ai face asta...?
Nu eu am zis ca incerc sa obtin doua componente continue. Una cam de tensiune si una cam de amperaj. Cea de tensiune sa fie la rotor si cea de amperaj sa fie la stator. Adica de fapt ma gandesc la motoare de curent continuu. Da faza asta cu un posibil vehicol mixt facut altfel nu e chiar asa de importanta pentru mine de fapt. Am zis doar asa de exemplu. Posibil sa faceti voi ce am tot zapacit eu acolo poate chiar mult mai simplu poate numa cu diode.
Altceva urmaresc si daca o sa si aveti voi rabdare si eu mijloace posibil sa se si intample. Da e posibil si sa nu.

RaduH

Mi-am amintit ca in special Electron mi-a tot atras atentia ca nu prea fac suficiente eforturi sa ma fac inteles.
Bun:
Deci cam ce am inteles eu despre feromagnetism.
Daca pui un miez feromagnetic intr-o bobina fluxul magnetic al acelei bobine are sa fie foarte puternic amplificat de feromagnetismul miezului. Asta pana la un punct. De la o anumita valoare in sus miezul acela feromagnetic n-o sa-si mai aduca nici o contributie si totul va debinde doar de bobina. Am inteles ca asta s-ar numi saturatie. Cam tot ceva de genul asta s-ar intampla si la supraconductibilitate. Pana la anumite valori magnetice ar fi o problema de temperatura dar de la anumite valori magnetice gata si cu supraconductibilitatea.
Bun deci eu eram interesat daca nu cumva exista niste eventuale solutii de exploatare a acestei amplificari date de feromagnetism. Daca totusi aceste amplificatoare magnetice nu fac asa ceva in nici cea mai mica masura, cred ca nici eu nu mai sunt interesat de ele atata de tare.
Ce ar urma sa se intample de aici:
E posibil ca Electron sau altcineva sa vrea sa mute discutia asta in alta parte. Nu e nici un repros, sunt chiar incantat ca cineva face astfel de tehnoredactari in mod benevol.
De aici cam ce ma intereseaza pe mine:
Sa zicem ca am o sursa abundenta de curent continuu. Nu poti transorma curentul continuu cu transformatoare. Ce incerc sa fac. Sa rup asta in doua componente. Una de mare tensiune si una care sa pastreze suficient amperaj de la sursa initiala. Multi poate cred despre mine ca nu sunt decat un mare bula. Itr-o oarecare masura poate ca e si adevarat. Da poate ca totusi nu sunt o bula chiar asa de mare. Stiu foarte bine ca daca redresezi curent alternativ chiar nu e nici o problema sa faci un ridicator de tensiune. E vorba doar de diode si de condensatori. :-\

AlexandruLazar

RaduH, nimeni n-a zis că ești o bulă :). E un pic mai greu pentru mine să înțeleg ce vrei să faci pentru că e vorba de o soluție pe care n-am mai întâlnit-o niciodată și care pare destul de complicată. Hai să le luăm pe rând deci.

Saturația bobinei înseamnă că dependența B-H ajunge în zona în care nu prea mai crește (partea superioară a curbei de histerezis). Practic, asta înseamnă:

- pentru bobină: dacă crești foarte mult curentul, n-o să mai obții decât o creștere foarte mică a inducției câmpului magnetic
- pentru transformator: o creștere mică a inducției câmpului magnetic rezultă într-o creștere foarte mare a curentului prin secundar

Ceea ce îți permite asta să faci nu este efectiv amplificarea, ci controlul curentului din secundar având ca mărime de intrare curentul din primar. Altfel spus, amplificatorul magnetic se va comporta cam ca un tranzistor (foarte prost, ce-i drept, dar asemănător).

Acum... cred că neînțelegerea noastră stă vis-a-vis de ideea de amplificare. Eu (și majoritatea celor care au mintea poluată de cursurile de electronică ;D) înțeleg prin amplificare că iei un semnal, îl pui pe intrarea în amplificator, iar la ieșire îți iese un semnal cu aceeași formă (sau pe cât posibil cu aceeași formă) dar cu putere mai mare (altfel zis, [tex]U_{out}I_{out} > U_{in}I_{in}[/tex]). Dacă am înțeles bine din explicațiile pe care le-ai dat, pe tine nu te interesează să ai la ieșire o tensiune alternativă, de aceeași formă cu cea de la intrare dar putere mai mare, ci tensiune continuă, dar puterea semnalului de la ieșire să fie formată din cea a tensiunii continue de la baterie + cea a tensiunii alternative care trece prin amplificatorul magnetic. Corect?

RaduH

CitatDacă am înțeles bine din explicațiile pe care le-ai dat, pe tine nu te interesează să ai la ieșire o tensiune alternativă, de aceeași formă cu cea de la intrare dar putere mai mare, ci tensiune continuă, dar puterea semnalului de la ieșire să fie formată din cea a tensiunii continue de la baterie + cea a tensiunii alternative care trece prin amplificatorul magnetic. Corect?
Cat se poate de corect dar bineinteles daca se poate.
Din alte puncte de vedere ma intereseaza celalalt aspect si anume sa am cele doua feluri de curent continuu. Da aici nu e chiar asa de neaparat sa se faca tocmai cu transformatoare din astea.

AlexandruLazar

Proprietatea de a avea tensiune sau curent mare nu este una exclusiv a semnalului, este și una dependentă de sarcină. Ce vreau să spun cu asta e că ideea nu e să "generezi" un semnal care să aibă unul amperaj mare, unul amperaj mic -- dacă ții impedanța sarcinii constantă (și asta la motor e în principiu valabil în regim permanent -- la pornire sau frânare nu e). Asta în principiu trebuie să faci din tensiune.

Acuma să văd dacă am înțeles exact ce vrei să faci: tu ai o sursă de tensiune alternativă de putere [tex]P_a[/tex], și pe lângă asta, una de tensiune continuă, de putere [tex]P_c[/tex]. Pe tine te-ar interesa să poți sa alimentezi un consumator care are nevoie, la două din borne, de curent mare, iar la alte două, de o tensiune mare și să-i livrezi per ansamblu puterea [tex]P_c + P_a[/tex], cu pierderi cât mai mici dacă se poate. Corect?


RaduH

#39
Da dar nu spuneam ca e neaparat sa se realizeze ambele prin aceeasi solutie.
Da ma intereseaza sa aflu daca se poate obtine o astfel de insumare a puterilor in principiu chiar daca nu neaparat cu amplificatoare magnetice. Cam cum ar fi in graficul acela de la primul desen care e gresit de exemplu. Sunt convins ca am vazut ceva genul pe undeva. Nu sunt convins ca am vazut asta intr-un material realmente serios. Deci intreb daca exista ceva electronic sa poata face macar ceva asemanator.
Cealalta problema cu cele doua tipuri de curent continuu care sa se obtina tine de altceva. Adica ce am incercat sa fac:
Practic un ridicator de tensiune cu condensatoare. L-am gandit prima data cu contactoare. Pe urma am zis ca rolul contactoarelor sa-l joace niste reostate. Tot ma pasioneaza pe mine ideea sa incarci condensatoarele in paralel si sa se refuleze practic in serie. Am ajuns la concluzia ca se pierde multa sarcina prin curenti intre condensatoare. Daca analizez asa ceva cu contactoare concluzionez ca introduc in paralel mult mai multa sarcina decat se va putea refula in serie. De aceea am introdus primarele acelea intre condensatoare sa incerc sa extrag sarcina care dupa mine s-ar pierde prin curenti intre ele.
[tex]C_{paralel}=nC_{idividual}[/tex]
[tex]C_{serie}=\frac{C_individual}{n}[/tex]
Daca condensatoarele au capacitati egale. Scuze nu merge bine tastatura aici. Daca se poate mai trebuie pus un slash sa fie scris bine in latex.
Daca compari capacitatile da n^2 si totusi tensiunea creste doar de n ori. Din asta inteleg ca se va pierde sarcina prin curenti intre condensatoare, sau altfel spus pe circuitul exterior corespunzator montajului serie nu se poate descarca decat sarcina absorbita in paralel de catre unul singur.
Cam asa ceva dar cu reostate care sa fie comandate de potentialul de la condensatoare.

AlexandruLazar

Ceea ce ai descris tu (însumarea puterilor) este perfect posibil, da; cel mai simplu se face pur și simplu prin alimentarea de la două surse în serie. De regulă, dacă îți trebuie într-o aplicație o tensiune alternativă și una continuă, nu prezintă niciun avantaj ca pe undeva prin circuit să le însumezi dacă pe urmă oricum le folosești separat (le aplici la borne diferite). Le însumezi dar pe urmă te trezești că trebuie filtrate, iar filtrarea se face oricum cu distorsiuni și cu ceva pierderi, plus dificultățile de proiectare și creșterea de gabarit a instalației. În plus, dacă trebuie să prelucrezi pe undeva tensiunea alternativă (de exemplu să o redresezi), componenta continuă duce și la o suprasolicitare a dispozitivelor semiconductoare folosite, sau în cazul amplificatoarelor magnetice, se pierde.

Pentru ridicătorul de tensiune cu condensatoare poate e interesant să arunci un ochi pe schema generatorului Marx. Nu funcționează la fel cum vrei tu, dar poate te ajută să îi studiezi funcționarea ca să poți face dispozitivul la care te-ai gândit.

RaduH

Categoric am studiat si generaturul Marx de aceea am si ajuns la concluzia cu reostatele.
La generatorul Marx e aceeasi problema in sensul ca se pierde foarte multa sarcina printre condensatoare chiar daca sa ridica tensiunea. Acolo rolul contactoarelor sau al reostatelor il joaca disruptoarele.
Chiar mi se falfaie daca la montajul meu in loc de "transformatoare" din astea ca altceva trag concluzia ca nu sunt s-ar folosi tranzistoare.

In fine vad ca nu-mi raspunde nimeni la circulitele RLC.
Daca se poate Alexandru arunaca un ochi si pe topicul Laser Gros de la Critici ale paradigmei. De la inceput trebuie sa te informez ca exista multa discutie pe acea tema la mesaje private, daca constati ca se cam rupe firul logic al dialogului.

Consider ca am cu cine discuta si chiar de la cine invata si sper ca nu te super ca incerc sa te implic si dincolo.

AlexandruLazar

Nu e nicio problemă, o să arunc un ochi și acolo, deși la lasere nu mă pricep foarte bine. Eu sunt trei sferturi de inginer electrotehnist așa că dacă e legat de bobine, tranzistori sau alte asemenea, mă descurc, din păcate cu dispozitivele optoelectronice cam bâjbâi.

RaduH

Alexandru, daca se poate si la topicul de aici am mai pus o intrebare care ma intereseaza mult, la Circuite RLC

RaduH

#44
Am spus ca mi-e egal daca se folosesc amplificatoare magnetice sau tranzistori dar m-am razgandit.
Sa va spun si de ce. Sa consideram o bobina obisnuita cum sa-i zic decat de tip solenoid, adica cu un fir continuu infasurat, adica cu spirele inseriate din punct de vedere rezistiv.
[tex]{\phi}= {\mu}\frac{NiS}{l}[/tex]
Acum sa consideram o bobina unispira ii zic eu, adica cu spirele una dupa alta pe miez, dar legate in paralel din puct de vedere rezistiv, adica alimentate in paralel.

[tex]{\phi}= {\mu}\frac{N\frac{i}{N}S}{l}[/tex], se simplifica N si rezulta [tex]{\phi}= {\mu}\frac{iS}{l}[/tex]
Ca si cum am avea o singura spira la acea intensitate. Se reduce [tex]{\phi}[/tex] de N ori.
De cate ori am redus insa rezistenta ?

[tex]R_{serie}=NR_{spira}[/tex]

[tex]R_{parlel}=\frac{R_{spira}}{N}[/tex]

[tex]\frac{R_{serie}}{R_{paralel}}=N^2[/tex]

Deci reduc rezistenta de [tex]N^2[/tex] ori. Asta inseamna ca pot inseria de N ori mai multe astfel de bobine la aceeasi sursa de curent continuu.
Pana aici pare acelasi lucru, dar daca umblu putin si la sectiunea spirei in sensul de a o marii(la acest tip de bobina se poate chiar foarte usor) o sa scad rezistenta si mai dramatic deci voi putea inseria si mai multe bobine de acest tip la aceeasi sursa de curent continuu. Consider ca asa nu-i voi modifica si solenatia.

Altfel spus acest tip de bobine se pot dimensiona sa produca efectul magnetic dorit la amplificatoarele acelea magnetice obtinandu-se la ele o rezistenta extrem de mica ceea ce inseamna ca pot fi inseriate foarte multe la aceeasi sursa de curent continuu. Fiecare dintre ele poate sa insemne alt amplificator.
Spuneti-mi daca si cu tranzistori se poate asa ceva.

Practic semnalul alternativ care sa fie amplificat poate fi distribuit in paralel la foarte multe amplificatoare alimentate de o singura sursa consistenta de curent continuu.

De ce vreau acel montaj si acel rezultat nu cred ca va rezulta de aici ci te la topicul circuite RLC, daca o sa mi se mai si raspunda acolo.