Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Studii in Marea Britanie, liceu si facultate

Creat de bbb, Iunie 18, 2009, 02:11:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Alice

Buna tuturor! Recunosc ca sunt destul de lenesa sa citesc toate paginile acestui forum,de aceea vreau doar sa intreb daca e cineva pe aici care e viitor student sau deja student la universitatea Coventry. Am fost admisa acolo si urmeaza sa plec in septembrie in marea aventura a vietii mele :o... Astept un raspuns de la cineva,candva,eventual un id de mess. Multumiri anticipat

i.rox266

Buna Alice! Mi-ar placea sa aflu cum ai reusit sa fii admisa la o facultate in Anglia. Am citit multe pe aceasta tema,dar nu prea inteleg cum decurge de fapt procesul de admitere. Ar fi interesant sa ne povestesti putin despre cum ai realizat tu acest lucru. Daca ai timp, bineinteles.
Si ,bineinteles, felicitari!

Razvan92

     Din ce in ce mai multi tineri doresc sa isi continue studiile in strainatate datorita situatiei din Romania de care nu e nevoie sa mai pomenesc. Asadar am sa prezint cateva informatii referitoare la continuarea studiilor in Marea Britanie.
     Sursa http://usefull-data.blogspot.com/.
     Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le sti este ca totul se realizeaza prin UCAS http://www.ucas.ac.uk/, un site destinat acestui scop asadar intra pe el si exploreaza-l deoarece sunt informatii importante pe care le vei afla de acolo.
     Mai intai trebuie sa iti alegi cursul pe care vrei sa il urmezi. Daca nu te poti hotari incearca Stamford Testhttp://www.ucas.com/students/choosingcourses/choosingcourse//stamfordtest.
     Apoi este necesara alegerea universitatii. Mai mult ca sigur vei aplica la mai multe universitati si in functie de raspunsul acestora vei alege una. Oricum exista o limita de universitati la care poti aplica si o taxa de aplicare si anume £10 pentru o singura universitate/curs si £15 – pentru 2 pana la 6 universitati/cursuri –, daca nu sau schimbat. Este singura taxa pe care v-a trebui sa o platesti.
     Trebuie sa fi foarte atent la termenele limita de inscriere care sunt destul de devreme asadar trebuie sa te gandesti din timp. In general acestea sunt in luna decembrie a anului precedent inceperii cursului.
Apoi urmeaza sa va inscrieti la UCAS, completati aplicatia cu nume , prenume, adresa, ultima scoala absolvita si alte detalii.
     Dupa ce ati trimis aplicatia online, veti primi raspuns, cu un numar de inregistrare, ve-ti fi instiintati de mersul aplicatiei si vi se va da un Clearance Number, necesar inscrierii la facultate.
Aceasta aplicatie nu trebuie completata deodata. Puteti scrie intr-o zi detaliile personale, altadata educatia, si in alte zile restul detaliilor.
Calificarile nu trebuie sa aiba neaparat un echivalent in Marea Britanie. UCAS recomanda ca studentii internationali sa scrie calificarea de pe certificatele detinute de ei.
     V-a fi necesara o scrisoare de intentie o recomandare si un Personal Statement. Recomandarile trebuiesc facute de profesori, mentori sau angajatori in cazul studentilor adulti.
Personal Statementul este cea mai importanta sectiune. Evident, fiecare universitate are propriul sistem de evaluare (pe care nu il fac public), dar toate universitatile vor lua in considerare notele de la BAC, scrisoarea de recomandare, calificari, diplome si personal statementul. Daca la primele criterii se pot face mai usor in anumite cazuri concesii, personal statementul are o greutate foarte mare si de obicei primeste o foarte mare atentie. O buna practica este sa scrieti personal statementul si sa il arati si altor persoane in caror parere aveti incredere (profesori, parinti, etc.). Puneti-l deoparte si recititi-l dupa 1-2 saptamani, si vedeti daca va mai place sau daca vreti sa mai modificati ceva la el. De obicei un personal statement bun, se scrie din mai multe incercari, si varianta finala pastreaza putin din forma lui initiala. Evident sunt si exceptii, dar a scrie un personal statement dintr-o singura incercare al il posta in aplicatie si a-l trimite la UCAS de cele mai multe ori nu este o alegere buna.
     Dupa ce ati trimis aplicatia la UCAS si s-a demarat procesul de inscriere, ve-ti primi de la institutia de invatamant o scrisoare, Welcome Letter. In acest moment demarati corespondenta cu institutia de invatamant aleasa. Cereti cat mai multe detalii despre curs:
- Numarul de ore saptamanal
- Sistemul de examinare
- Cat timp dureaza cursul
- Calificarea, certificatul sau diploma de absolvire
- Taxa (tuition fee) pentru EU student . Unele institutii au o taxa diferita pentru EU student fata de Home(UK) Student. Nu va lasati pacaliti ca sunteti international student. International student inseamna cei din afara European Union.
- Installment plan - in cate rate puteti plati taxa, daca o puteti plati in rate
- Posibilitati de cazare etc
     Dupa primirea aplicatiei de la UCAS, universitatile vor cere in majoritatea cazurilor ca studentii sa trimita si documentele pe care le mentioneaza in aplicatie (diploma BAC, alte diplome, si testele de limba engleza). In majoritatea cazurilor o simpla copie, sau o imagine scanata a diplomei trimisa pe e-mail este suficienta. Majoritatea universitatilor accepta copia documentului. Verificati cu o intrebare pe e-mail inainte de a trimite.
Pana veti raspunde tuturor cerintelor universitatilor, puteti primi de la acestea un Conditional Offer. Dupa ce veti raspunde tuturor cerintelor, acestea va vor trimite un Unconditional Offer. Puteti primi Unconditional Offer de la mai multe sau chiar toate universitatile. In oricare dintre situatii, va trebui sa alegeti care este universitatea la care doriti sa studiati. Ulterior puteti cere o Unconditional Offer Letter de la universitatea aleasa, in scopul aplicarii pentru Registration Certificate care va da drept de munca in regim de student (pentru mai multe informatii despre acest lucru verficati detaliile cursului ales).

     Cerintele universitatilor englezesti nu sunt exagerate, ele ne cerand niciodata 10 pe linie. Universitatile mai bune cer in general media peste 9 si calificative bunicele la diploma care atesta nivelulu vostru de cunoastere al limbii engleze (cred ca este evident ca este nevoie sa ai un astfel de test dat, cel mai recomandat fiind Toefl).

     Acum trebuie sa atingem punctul culminant si anume partea financiara care pentru multi este o problema.
Partea financiara se imparte in doua parti:
a) taxa de scolarizare - in general aceasta este in valoare de £3225. Din fericire pentru cei care nu sunt "de bani gata" aceasta poate fi acoperita cu un imprmut de la statul englez pe care il vei inapoia doar in momentu in care vei castiga peste o anumita suma in functie de tara in care lucrezi (£18000 pe an in Marea Britanie daca imi amintec bine) si vei inapoia doar cate 9% din suma cu care treci peste suma minima cea ce este foarte convenabil.
b) costurile "de acomodare" - exista un imprumut si pentru aceste costuri dar din nefericire este valabil doar pentru studentii englezi sau daca ai trait in Marea britanie pentru ultimii 3 ani sau daca tu sau familia ta lucrati acolo inainte de inceperea studiilor. Daca nu intri in aceste categorii v-a trebui sa iti acoperi singur aceste costuri. Multi studenti opteaza sa lucreze in timpul facultatii dar este mai greu sa va bazati pe acest lucru de la inceput deoarece aveti nevoie de un certificat care sa va dea voie la 20 de ore de munca pe saptamana si dureaza destul de mult sal obtineti (cam 6 saptamani) deci oricum v-a trebui sa aveti ceva bani. Costurile aproximative sunt de minim £5500-6000 (doar cazarea aproape £4000) in functie de orasul in care ve-ti invata asa ca planuiti-va bugetul cu atentie. Mai exista la unele universitati Opportunity Scholarships cum este de exemplu University of Essex care acorda £1000 studentilor romani.

Cam astea ar fi informatiile daca aveti alte intrebari voi incearca sa va raspund.
Sursa principala este blogul meu http://usefull-data.blogspot.com/, informatiile au fost stranse din mai multe surse.
Bafta tuturor si sa ne vedem la un suc langa London Eye.

i.rox266

Multumesc mult pentru prezentare,Razvan!  ;D A fost o relatare obiectiva a pasilor ce trebuie urmati pentru a studia in Marea Britania. Intradevar,pare greu... dar nu imposibil. Probabil trebuie doar multa ambitie ???

Diane

  Buna. Ma cheama Mihaela si anul acesta am trecut clasa a 9-a. Vreau ca din clasa a 10-a sa studiez in Marea Britanie doar ca am inteles ca pentru un anume "A level" trebuie sa ai 16 ani. Ei bine, eu fac 16 ani dupa ce incepe anul scolar-prin asta ma refer la septembrie-si ma gandesc sa nu fie vreo problema. Ar mai fi un lucru. Eu vreau sa fac o facultate de medicina pe o ramura a chirurgiei. De ce cursuri as avea nevoie?
         Mersi.:D

bbb

Citat din: Diane din August 31, 2010, 03:07:23 AM
  Buna. Ma cheama Mihaela si anul acesta am trecut clasa a 9-a. Vreau ca din clasa a 10-a sa studiez in Marea Britanie doar ca am inteles ca pentru un anume "A level" trebuie sa ai 16 ani. Ei bine, eu fac 16 ani dupa ce incepe anul scolar-prin asta ma refer la septembrie-si ma gandesc sa nu fie vreo problema. Ar mai fi un lucru. Eu vreau sa fac o facultate de medicina pe o ramura a chirurgiei. De ce cursuri as avea nevoie?
         Mersi.:D
Buna Mihaela. Scuza-ma ca te-am facut sa astepti atat de mult raspunsul meu, dar nu am avut acces la internet. Spui ca in septembrie ai face 16 ani, ei bine, eu nu vad in asta vreo problema. Dar ca sa fi tu sigura, poti sa trimiti un mail la colegiul la care ai vrea sa mergi.
Pentru facultate de medicina in general am vazut ca se cere asa:
-obligatoriu A level Chemistry si Biology
-inca un A level, la o alta stiinta (aici poti sa faci matematica, fizica, psihologie, geografie etc...)
-inca jumatate de A level (ceea ce noi numim AS), nu conteaza in ce (adica poate fi o limba straina, economie, aici poti sa alegi ceva mai usor sau ceva ce iti place mai mult)
Sper ca te ajuta raspunsul meu.

Diane

Iti multumesc pentru informatii. Sunt sigura ca ma vor ajuta.:D

bbb


Adrian Copilul Minune

Nu stiu daca se potriveste in topicul acesta, dar la ce banca imi recomandati sa imi deschid cont in Anglia ? Din cate am auzit, trebuie ceva cu Direct Debit pentru plata taxelor de cazare si de scolarizare.

Si daca tot pun acest post: Ce trebuie sa fac pentru a avea voie sa lucrez part-time in Anglia ? Si cam ce reguli sunt ? Parca auzisem ca am voie abia dupa 3 luni de stat aici. Am auzit bine ?

Mihnea Maftei

@Forever_Man:

Ai grija sa nu iti deschizi un cont pentru care trebuie sa platesti, ci unul gratuit. Exista diferite tipuri de conturi, unele se numesc "pentru studenti", pentru care trebuie sa platesti lunar. Eu mi-am deschis un cont simplu si gratuit la banca NatWest.


Pentru a lucra iti trebuie un permis de munca si probabil si un "National Insurance Number". Eu am aplicat pentru ambele si le-am obtinut. A fost simplu.

Pentru a aplica pentru permisul de munca, trebuie sa trimiti un formular, impreuna cu niste documente (specificate in formular). Din cate imi amintesc, formularul pe care l-am folosit este cel numit "BR(1)". Vezi aici, mergi la "applying" etc.

Pentru National Insurance Number, trebuie, din cate imi amintesc, sa iti faci o programare la un centru Jobcentre Plus (probabil dupa ce obtii permisul de munca). Aceste centre sunt probabil mai in toate orasele. Acolo cica trebuie sa explici ca iti cauti un loc de munca sau ca ai o oferta de munca.

Gasesti informatii oficiale despre astea (si despre chestii birocratice in general) pe www.DirectGov.co.uk.

Adrian Copilul Minune

Mersi Mihnea.
Ai putea totusi sa imi dai mai multe detalii despre ce tip de cont ti-ai deschis ? Merge folosit si pentru Direct Debit ? Si ce este mai exact Direct Debit ? Eu aici in Romania am cont la ING. Merge folosit si in Anglia ? Ai vazut prin Manchester vreun bancomat ING ?

Adi

Citat din: Forever_Man din Septembrie 07, 2010, 08:53:07 PM
Mersi Mihnea.
Ai putea totusi sa imi dai mai multe detalii despre ce tip de cont ti-ai deschis ? Merge folosit si pentru Direct Debit ? Si ce este mai exact Direct Debit ? Eu aici in Romania am cont la ING. Merge folosit si in Anglia ? Ai vazut prin Manchester vreun bancomat ING ?

S-ar putea ca desi sa fie aceeasi banca, tot sa te coste comision cand scoti de acolo, caci este in alta tara. Si atunci daca scoti de la ING sau de la orice alta banca ar fi tot comision. In principiu da, daca ai un card de debit international, poti scoate de oriunde din lume.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mihnea Maftei

Citat din: Forever_Man din Septembrie 07, 2010, 08:53:07 PM
Mersi Mihnea.
Ai putea totusi sa imi dai mai multe detalii despre ce tip de cont ti-ai deschis ? Merge folosit si pentru Direct Debit ? Si ce este mai exact Direct Debit ? Eu aici in Romania am cont la ING. Merge folosit si in Anglia ? Ai vazut prin Manchester vreun bancomat ING ?

Cu placere. Nu stiu exact cum se numeste tipul de cont pe care l-am deschis. Cred ca e asta. Un "regular current account". Dar cel mai simplu ar fi sa mergi la banca NatWest direct (la cel mai apropiat sediu de locul in care stai sau in care inveti etc.) si sa le spui ca vrei sa iti deschizi un cont gratuit etc. Contul meu are si online banking (ca dotare standard, sa zic asa). Merge pentru Direct Debit.

Direct Debit-ul e modalitatea prin care se platesc platile regulate (spre exemplu abonamentul la telefon, la Internet, ratele la camin, la taxele scolare etc.). Practic e un formular de o pagina pe care iti treci detaliile contului bancar si pe care il dai cui trebuie sa platesti acele plati regulate (companiei telefonice, universitatii etc.). Apoi, in fiecare luna sau cand trebuie, compania sau universitatea etc. extrage direct din cont banii pe care trebuie sa ii platesti. Tu nu trebuie sa mergi niciodata la un giseu sa platesti facturile. Poate te gandesti ca e un sistem riscant, dar exista sisteme de securitate puse la punct si e sigur. Cred ca e modalitatea standard de plata in Marea Britanie, cand ai plati la intervale regulate de timp.

Nu am vazut in Manchester bancomat ING (dar nici nu am fost atent sa vad vreunul). Sa scoti bani de la bancomate cu cardul ar trebui sa mearga contul tau ING (verifica la ING daca cardul tau merge in strainatate). Pentru Direct Debit nu merge—pentru asta trebuie deschis un cont in Marea Britanie.

alice in wonderland

Buna! Imi doresc foarte mult sa studiez in Uk insa exista o problema. Cazarea e cam scumpa si nu am cum sa platesc. Ma intrebam daca stiti o modalitate de imprumut pentru cazare. Multumesc!  :)

Mihnea Maftei

Salut. Eu nu am auzit de asa ceva pentru romani.