Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Intrebari de fizica cu raspunsuri scurte

Creat de Adi, Septembrie 05, 2008, 10:14:29 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

HarapAlb

Experienta e simpla: desfaceti o sticla de vin spumos si dupa ce beti unul, doua pahare o lasati la frigider cu o lingurita cu, coada introdusa in gatul sticlei. Lasati-o asa una, doua, trei zile... veti constata ca vinul nu-si pierde acidul.

Care este explicatia fizica sau chimica ?  :)

PS: eu am incercat numai cu vin (de diferite soiuri, producatori din diferite tari etc), n-am incercat si cu bauturi racoritoare carbogazoase.

paul

Citatdesfaceti o sticla de vin spumos si dupa ce beti unul, doua pahare
Citatuna, doua, trei zile...
Imi plac aceste  probleme  in care partea experimentala are o importanta deosebita. Acum nu am la indemana materialul necesar (il rog pe colegul HarapAlb sa ne precizeze fabricantul,soiul si anul de recoltare ca sa putem reproduce intocmai partea experimentala), dar ma hazardez sa afirm ca fenomenul descris este atat "chimic" cat si "fizic". Presupun ca efervescenta care apare la destuparea unei sticle de vin spumant se datoreaza  reactiei de descompunere a acidului carbonic in bioxid de carbon si apa:
H2CO3->H2O+CO2.
Frigiderul favorizeaza pastrarea bioxidului de carbon dizolvat in apa (sub forma de acid carbonic) iar coada de lingurita are poate un rol de "reflector" care face ca moleculele "rebele" de CO2 sa se reintoarca in solutie. Nu stiu daca raspunsul este valabil si in cazul bauturilor racoritoare, eu voi face teste cu ceea ce este indicat in enunt.

HarapAlb

Citat din: paul din Februarie 13, 2009, 01:09:55 AM
Acum nu am la indemana materialul necesar (il rog pe colegul HarapAlb sa ne precizeze fabricantul,soiul si anul de recoltare ca sa putem reproduce intocmai partea experimentala)...
Nu cred ca sunt relevante tipurile de vin spumos, mi s-a spus ca metoda asta se foloseste in baruri pentru a mentine bautura "proaspata".

Stilicho

CitatPS. Cei care vor sa cunoasca mai bine fenomenele le recomand PAVLOV- Probleme si ecuatii de transfer de proprietate ( nu mai sunt sigur 100% de titlu dar cereti Pavlov) Grin

Am reţinut: Pavlov - Probleme si ecuatii de transfer de proprietate.
Mulţumesc.

chimistul

#79
Legat de partea cu vinul spumos ma indoiesc ca isi pastreaza aciditatea. Lingurita fiind din inox nu vad nici o reactie chimica sa aiba loc. Oricum aciditatea s emasoara cu pH-metrul si nu cu gustul. ;D

Legat de Pavlov cu placere. Eu am xeroxat o parte care m-a interesat asa ca daca esti interesat da-mi un PM si te ajut cu un xerox.

HarapAlb

Citat din: chimistul din Februarie 14, 2009, 02:23:24 PM
Legat de partea cu vinul spumos ma indoiesc ca isi pastreaza aciditatea. Lingurita fiind din inox nu vad nici o reactie chimica sa aiba loc. Oricum aciditatea s emasoara cu pH-metrul si nu cu gustul. ;D
Cred ca ai inteles perfect ce am vrut sa spun.

chimistul

CitatCred ca ai inteles perfect ce am vrut sa spun.

Supozitia este mama esecului. Nu am inteles nimic. ;D

HarapAlb


Sagoth-sabathan


Electron

Don't believe everything you think.

Stilicho

#85
Mă bag şi eu în problema cu vinul.
Nu înţeleg faza cu "îşi păstrează aciditatea". În realitate, nu şi-o păstreaza ci chiar devine mai acid cu timpul.

De fapt devine mai acid dacă este lăsat într-un pahar (nu contează dacă are în el o lingură sau nu). În prezenţa aerului şi a unei bacterii (nu îmi amintesc care) alcoolul este transformat în acid acetic CH3COOH. Adică, cum se spune, vinul se acreşte. Fenomenul se întâmplă dacă este lăsat mult timp la căldură şi în prezenţa aerului. De-aia vinul se păstrează în locuri întunecate, răcoroase iar butoaiele/sticlele în care este păstrat se închid ermetic. Cele de mai sus le spun din punctul de vedere al unui om care are o mică vie în gradina din spatele casei de unde produce anual vin, si are foarte mare grijă să nu se întâmple fenomenul de mai sus  ;D

Aici cred că se face şi o confuzie. Când ai spus aciditate te-ai referit la dioxidul de carbon (H2CO3 -> H2O + CO2) conţinut în vin şi care este eliberat in anumite conditii (ex: modificarea presiunii), adica chestia aia care "pisca limba" când îl bei. Eu când mă refer la aciditate mă gândesc la cantitatea de acid conţinută, de obicei acid acetic CH3COOH.

Concluzii:
- acidificarea vinului cu timpul este un proces normal
- nu are nici o legatură cu lingura sau metalul din care este alcatuită lingura (din cate stiu eu  ???)
- dupa ce se petrece fenomenul discutat mai sus, vinul nu mai este bun de baut, devine poşircă.  ;D

Stilicho

Oare de ce marii producatori de vin nu tin cozi de linguri in butoaie sau sticle, si astfel sa creasca "aciditatea" vinului ?

HarapAlb

#87
Citat din: Stilicho din Februarie 14, 2009, 09:55:38 PM
Aici cred că se face şi o confuzie. Când ai spus aciditate te-ai referit la dioxidul de carbon (H2CO3 -> H2O + CO2) conţinut în vin şi care este eliberat in anumite conditii (ex: modificarea presiunii), adica chestia aia care "pisca limba" când îl bei. Eu când mă refer la aciditate mă gândesc la cantitatea de acid conţinută, de obicei acid acetic CH3COOH.

Am incercat sa expun problema in termeni comuni. "Confuzia" trebuia s-o clarificati automat in mintea voastra de specialisti chimisti. Probabil ca trebuia sa urmez o facultate de chimie, 3-4 mastere, un doctorat, sa ma fac sef de instalatie si apoi sa expun problema. O citeau 100 de oameni, o intelegeau 1-2 care ziceau ce mai e si traznaia asta.

Am cerut o posibila explicatie a unui fenomen, daca nu sunteti in stare sa formulati un raspuns cat de cat coerent sau daca nu aveti macar curiozitatea sa-l experimentati mai bine va abtineti.

Stilicho

Probabil este un doar mit urban. Eventual poţi să trimiţi problema băieţilor de la Mythbusters şi sezonul următor o să vedem la TV explicaţia fenomenului dată de Adam Savage & Jamie Hyneman.

HarapAlb

#89
Citat din: paul din Februarie 13, 2009, 01:09:55 AM
...dar ma hazardez sa afirm ca fenomenul descris este atat "chimic" cat si "fizic". Presupun ca efervescenta care apare la destuparea unei sticle de vin spumant se datoreaza  reactiei de descompunere a acidului carbonic in bioxid de carbon si apa:
H2CO3->H2O+CO2.
Frigiderul favorizeaza pastrarea bioxidului de carbon dizolvat in apa (sub forma de acid carbonic) iar coada de lingurita are poate un rol de "reflector" care face ca moleculele "rebele" de CO2 sa se reintoarca in solutie.
Da, teoretic dioxidul de carbon se elimina mai greu daca temperatura este scazuta. Paradoxul din experienta mentionata de mine consista in faptul ca desi vinul spumos este intr-o sticla fara dop el pastreaza (sa zicem dupa o zi) mai mult dioxid de carbon decat o sticla desfacuta careia i se pune un dop. Ambele sticle sunt mentinute in frigider, practic in aceleasi conditii de presiune, temperatura etc.