Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Intrebari de fizica cu raspunsuri scurte

Creat de Adi, Septembrie 05, 2008, 10:14:29 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ionut

Citat din: raul din Septembrie 18, 2008, 11:02:35 PM
Citat din: Adi din Septembrie 18, 2008, 10:08:05 PM
Nu cred ca metalele se incalzesc mult atunci cand sunt puse in cuptorul cu microunde. Cred ca metalele chiar reflecta lumina, ceea ce face ca razele de lumina sa incalzeasca peretii cuptorului cu microunde si pana la urma sa duca la explozia acestuia. Cel putin asa am inteles din filmul pe youtube pe care chiar tu mi l-ai aratat, cred. De asemenea, trebuie remarca ca fierul este un conductor de caldura mai bun ca apa. De asemenea, ca fierul are o capacitate specifica mai buna ca apa. Fierul are nevoie de o cantitate de caldura mica pentru a se incalzi cu un grad Celsius, dar apa are nevoie de o cantitate mult mai mare. De aceea apa de la mare se incalzeste greu si apoi se si raceste greu, in timp ce pamantul se incalzeste usor si se raceste usor.
Nu intrebasem daca microundele incalzesc mai bine metalele decat apa. ( intrebarile 2 si 3 nu aveau legatura intre ele). Intre timp a raspuns si Harap Alb si acum imi e mai clar. Insa o intrebare mai am:atomii intr-un metal la 90 de grade cum se misca in comparatie cu atomii din apa la 90 de grade (mai rapid , mai incet , conteaza ca in metale ei sunt mai strans legati)?
va multumesc pt raspunsuri.
Cred ca daca iti imaginezi miscarea termica in termeni de energie in loc de viteza atunci comparatia de temperaturi intre un fluid si un solid devine mai usoara. In solide, energia termica este distribuita pe alte grade de libertate ale atomilor/moleculelor decat in cazul fluidelor. In solide atomii au oarecum pozitie fixa, deci energia termica este transformata in energie de vibratie, rotatie etc. (vezi HarapAlb). In fluide (lichide, gaze, plasme), pe langa modurile vibrationale si rotationale se deschid si alte grade de libertate unde energia termica se poate duce, in speta miscarea. La temperaturi si mai mari, in fluide, se pot produce fenomene ce deschid si mai multe canale pentru energia termica precum reactiile chimice, reactii nucleare etc. Dar aici modelul termic se mai complica pentru ca trebuiesc introduse diverse potentiale chimice si alte supozitii.

raul

Multumesc Ionut pt raspuns. Acum imi este si mai clar ceea ce intrebasem. :)

Adi

Ionut a raspuns intr-adevar foarte frumos si clar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Moderator1

Discutia despre problema propusa de Sfinxul a fost mutata -> aici <- deoarece nu se incadreaza la "raspunsuri scurte".

<M1>

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Osmiumbin


Moderator1

Pentru ca discutia despre Efectul Coriolis s-a prelungit, am mutat-o in acest topic dedicat.

<M1>

b12mihai

E posibil ca intrebarea sa fie foarte simpla:

Stim ca miscarea oscilatorie armonica e cauzata de o forta de tip elastic si are traiectorie rectiline...
Intrebarea mea este: Exista si miscare oscilatorie cauzata de o forta de tip elastic, care sa nu aiba traiectorie rectilinie ?
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Electron

#53
Desigur: un pendul in vid, in camp gravitational constant (a.k.a. pendul gravitational).

e-
Don't believe everything you think.

b12mihai

Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

chimistul

Daca intr-un pahar cu apa la OC  am un cub de gheata ce sa va intampla cand se va topi gheata. Curge sau nu din pahar. Excudem tensiunea superficiala a apei si paharului!

Electron

Nu curge. Cubul de gheata pluteste tocmai pentru ca disloca un volum de apa cu masa egala cu a cubului. Cand cubul se topeste, se transforma in apa si ocupa exact volumul pe care-l disloca atunci cand era solid.

e-
Don't believe everything you think.

raul

salut, am o intrebare........de ce daca stau in bucatarie de exemplu, aud televizorul care merge in sufragerie, dar nu il vad? Sunetul si lumina sunt unde. De ce una ajunge la mine iar alta nu? :)

ionut

Citat din: raul din Decembrie 14, 2008, 07:36:55 PM
salut, am o intrebare........de ce daca stau in bucatarie de exemplu, aud televizorul care merge in sufragerie, dar nu il vad? Sunetul si lumina sunt unde. De ce una ajunge la mine iar alta nu? :)
Buna,
   Explicatia scurta este ca sunetul este reflectat de pereti si in felul asta ocoleste peretii si poate ajunge la tine. Lumina este in mare masura absorbita la contactul cu peretii.
   Sunetul este o oscilatie longitudinala a moleculelor de aer de frecventa mult mai mica decat cea a luminii din spectrul vizibil. Sunetele ce ajung la pereti sunt transmise elastic (materialul din pereti nu are capacitatea de a absorbi aceste frecvente sau energii) mai departe de catre moleculele/atomii de la suprafata. Fotonii (oscilatii transversale) din lumina vizibila au un spectru care se suprapune cu spectrele de absorbtie ale materialelor din pereti (si nu numai). Ca urmare ei sunt absorbiti. Atomii/moleculele din pereti re-emit apoi in spectrul lor caracteristic (culoarea peretilor) lumina in toate directiile distrugandu-se astfel informatia incidenta (cea de la televizor).

raul