Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

imposibilitatea depasirii vitezei luminii si relativitatea

Creat de Alex10101010, Decembrie 17, 2007, 09:46:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Alex10101010


HarapAlb

salut Alex.

Imposibilitatea depasirii vitezei luminii (in vid) se poate explica in felul urmator: in teoria relativitatii masa unui corp in miscare nu este constatnta, asa cum se invata la scoala generala, ci ea creste pe masura ce creste viteza corpului (odata cu masa ii creste si energia). Daca am dori sa acceleram corpul pana atingem viteza luminii atunci masa corpului ar deveni infinita, prin urmare ar avea energie infinita ceea ce nu are sens din punt de vedere fizic.

Alex10101010

Dar totusi...exista o valoare numerica mai mare decat 300 000km/sec,deci....de unde stim ca la aceasta viteza masa e infinita,cand exista viteze mai mari(numeric,caci in realitate nu s-a atins!)??????????

HarapAlb

Raspunsul scurt la intrebarea ta ar fi ca asa ne spun formulele  :)


Este adevarat ca nu se stie de unde apare valoarea de 299792458  m/s. S-au emis mai multe ipoteze:

(i) cu o teorie se cauta explicarea fenomenelor cat mai simplu posibil si de aici se presupune ca toate constantele fundamentale ale unei teorii (masa electronului, sarcina electronului, viteza fotonului, constanta lui Plank) sunt legate intre ele, adica schimband masa electronului probabil se va modifica viteza luminii. Se cauta de fapt un numar minim de constante cu ajutorul carora se pot calcula valorile celorlalte constante.

(ii) s-au facut niste ipoteze cum ca viteza luminii nu ar fi constanta, ci se modifica pe masura ce Universul se schimba (evolueaza). Acceptand teoria Big-Bang-ului, se presupne ca la inceputurile Universului viteza luminii ar fi fost diferita de cea actuala.


Sa vedem ce se va descoperi la CERN cu LHC-ul, poate se completeaza o parte din puzzle-ul asta al constantelor fundamentale.

Alex10101010

                                                   
Cum poate fi demonstrata relatia E=mc^2? ???

HarapAlb

#5
Oamenii de stiinta cautau o echivalenta a masei cu energia. Inainte de Einstein s-au propus mai multe formule de echivalenta intre masa unui corp si energia sa. Pana la urma Einstein a reusit sa deriveze formula corecta. In cuvinte, derivarea formulei se face calculand masa unui corp inainte si dupa emiterea unui foton, diferenta de masa fiind egala cu energia fotonului.



Uite, pagina din wikipedia iti da mai multe detalii: http://en.wikipedia.org/wiki/Mass-energy_equivalence


(din pacate nu este tradusa in romana, daca am timp o s-o traduc chiar eu).

Alex10101010

In aceasta formula m fiind diferenta de masa sau pur si simplu masa inainte(sau dupa emitere)????????

Alex10101010

Dar o demonstratie mai "matematica"...cum sa zic eu....sa zicem ca suntem la cea mai vestita facultate din lume,si iti spune profesorul ca daca demonstrezi formula asta ai 10(un exemplu sugestiv)!!!!!!!!!!Atunci cum vei demonstra matematic?????O demonstratie matematica nu exista??

HarapAlb

#8
Da, Alex, exista o demonstratie matematica. In wikipedia (cauta "1905 - First correct derivation") este dat modul in care Einstein a derivat formula (de fapt ar trebui sa facem referire la articolul original publicat in 1905).

Demonstratia nu e complicata, insa pentru a o intelege trebuie sa ai cunostinte legate de fenomene fizice observate in sisteme de referinta inertiale (adica sisteme de referinta care se afla in miscare uniforma si retilinie).

In formula din wikipedia M este masa totala a corpului, dar dupa emiterea fotonilor (de fapt sunt doi) masa corpului devine M-E/c² unde E este energia pe care o transporta cei doi fotoni. Deci, faptul ca un corp pierde energie se traduce prin modificarea masei acestuia. 



Adi

Chiar eu am tradus acum vreo doi ani articolul initial scris de Einstein in care demonstra pentru prima data ca E este mc2. Am nevoie de un voluntar sa il scrie din nou frumos in latex si sa corecteze greselile mele in romana si sa il punem impreuna cu restul materialelor pe stiinta.info unde facem o baza de date cu materiale de fizica pentru profesori de fizica si elevii lor.

Traducere in romana la Electrodinamica Corpurilor in Miscare
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Alex10101010

da dar linkul ala de sub ce ati scris dupa ce downloadez nu vad scrisul!Cu ce trebuie sa il deschid? ;D

Alex10101010

daca puteti dati-mi un link pe care sa dau si sa ajung la 1905-first corect derivation,ca nu gasesc! :(

HarapAlb

Citat din: Alex10101010 din Decembrie 19, 2007, 07:20:32 PM
daca puteti dati-mi un link pe care sa dau si sa ajung la 1905-first corect derivation,ca nu gasesc! :(

Rationamentul il gasesti in pagina de pe wikipedia, vezi link-ul pe care ti l-am dat. Odata ce ai incarcat pagina cauta cu "Find" cuvintele "First correct derivation", trebuie sa fie un text scris cu litere ingrosate.

Alex10101010

la mine nu mere!! >:( >:( >:( >:( >:( :-[ :-[ :-[ :'( :'( :'(   Va rog macar dati copy si puneti pe forum!plspls pls pls pls pls! :'( :'( :'(