Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre Materie

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Ianuarie 30, 2008, 01:30:26 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

calahan

Dl Virgil
Cred ca am raspuns la intrebarile dumitale in postare pentru Valangjed. A ramas o chestiune care am omis-o;
CitatDe exemplu, lucrul mecanic se măsoară în N*m, cuplul forței se măsoară tot în N*m. Dacă lucrul mecanic are legătură fizică cu energia, cuplul forței nu are nicio treabă cu energia sau lucrul mecanic.
. Dimensional marimile sunt identice. Dar inserate intro socoteala ar fi o ecuatie neomogena fiindca nu se pot aduna o marime vectoriala cuplul, cu o marime scalara energia. Cuplul apare in cazul rotatiilor, este socotit fata de raza de rotatie, adica in raport cu distanta fortei pana la axa de rotatie. Dar forta care face rotatia si se deplaseaza tangential, adica perpendicular la raza de rotatie, este chiar purtatoare sau generatoare de energie.

valangjed

Orice forță, ca să existe, are nevoie de energie. Energia este în forță, dar cuplul, măsurat în N*m nu are legătură cu energia, lucrul mecanic sau căldura. Dacă din cele patru forțe fundamentale( forța gravitatională, forța electrică, forța tare și forța slabă) , pentru ultimele trei există o teorie unificatoare, gravitația nu are loc în aceste teorii. Întrebarea "ultimă" ar fi: Ce este forța?

Ca să mai dau un exemplu: Știi câte mărimi se măsoară în 1/s? 1 este adimensional, s este secunda definită conform SI.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

calahan

Valangjed
CitatOrice forță, ca să existe, are nevoie de energie.
Energia este data de produsul presiune  p  ori volum  V. Volumul este metafizic, pentru ca nu produce niciun efect fizic. Asa ca esenta fizica a energiei este presiunea p. La fel forta  F  este data de produsul presiune ori suprafata S. Esenta fizica a fortei este tot presiunea. Suprafata pe care actioneaza presiunea, in deplasarea ei genereaza volumul in care se desfasoara energia. Si suprafata este tot metafizica. Se intelege ca si energia este o masura a miscarii. Dar cred ca in cartea aceea de echivalente a dumitale, nu spune ca presiunea este data de patratul acceleratiei  p=a2 , nici ca densitatea masei ro este data de patratul inductiei magnetice. ro~B2 , fiindca inductia magnetica este frecventa  f (sau niu), iar densitatea este frecventa la patrat  ro=f2=B2. Chestiunile astea rezulta numai de la identitatea dimensionala masa-sarcina. Identitatea asta este foarte importanta pentru sistemul teoretic al fizicii. Fiindca duce la semantica exacta a conceptelor cu care lucreaza fizica. Si apoi este imortanta ca duce la conceptia universului fizic bidimensional, in care toate marimile fizice sunt masuri ale miscarii si se scriu ca relatii simple intre spatiu si timp. Sunt savanti care au aratat ca din toate stiintele numai fizica nu si-a stabilit semantica exacta a conceptelor cu care lucreaza. In cazul miscarii de rotatie, prin arborele motor se transmite la mecanisme o presiune care le pune in miscare. Miscare care este chiar energia fortei tangentiale, de la cuplul motor.
CitatCe este forța?
Dupa mine, ca esenta filozofica, forta este deosebirea de miscare, ca directie intensitate sau sens. Numai atunci apare o forta cand exista deosebire de miscare. 

Virgil

Sunt curios, dupa 90000 de ani ce material genetic s-a mai putut conserva ca sa se poata trage asemenea concluzii ?

Virgil

D-nul Calahan;
Vreau sa comentam relatia dvs. ro=f2=B2;
Stim ca densitaea se masoara in [kg/m^3], iar frecventa in [1/s] . Daca avem un volum de gaz putem face o relatie dintre densitate, temperatura si volumul la care este supus acest gaz, observand ca densitatea scade pe masura cresterii volumului ocupat si invers. Daca gazul respectiv este comprimat temperatura lui creste, deoarece ii creste frecventa oscilatiilor moleculare a gazului, adica putem spune ca densitaea depinde de frecventa, dar nu putem elimina complet masa moleculara a gazului, indiferent la ce temperatura este supus acesta. In cazul lichidelor sau solidelor densitatea acestora variaza mult mai putin cu temperatura adica cu frecventa oscilatiilor atomice sau moleculare. Densitatea apei este de 1000kg/m^3, in acest caz care ar fi densitatea apei exprimata cu ajutorul frecventei, si mai ales la a cui frecventa ne referim, frecventa moleculara, frecventa atomica, nucleara etc.?.

atanasu

Curiozitate desigur justificata dar cred ca dl Paabo poate fi credibil :)

calahan

Dl  Virgil
Greutatea intelegerii apare fiindca tot lucrezi cu unitatile de masura. Daca scrii masa in dimensiuni fizice ca L3/T2 si ca sa aflii densitatea o imparti  la volum, la L3, rezulta ca ro este 1/T2, adica este frecventa la patrat. ro=f2.In cazul apei si in cazul general al densitatii, dupa mine este vorba de frecventa, adica de inductia magnetica de la nivelul nucleonilor. Nucleonii au o densitate gigantica. De cam 1024  Kg/m3. Dar asa cum ai aratat si dumneata, acea densitate gigantica se dilueaza in volumul substantei, pana la valorile masurate in laborator. Dar trebuie avut in vedere ca acea densitate masica, care pleaca din substanta, nu se reteaza de la suprafata corpurilor ci emana cu atenuare exponentiala si in spatiul din jur, aducandusi contributia la interactiunea substantei cu spatiul fizic.O relatie de exact aceasta esenta se vede si la site-ul: -Magnetic Reconection-.Ro~B2

Virgil

Acest raspuns nu este suficient. Eu vreau sa stiu ce frecventa corespunde densitatii apei, fieruului si altor materiale fara sa mai folosesc relatiile clasice.

calahan

Dl Virgil
Din cate imi aduc aminte se calculeaza intai un factor de diluare a densitatii nucleonilor in volumul substantei si se inmulteste cu densitatea masurata. Apoi se scoate radicalul din patratul rezultat si se afla frecventa cautata. Nu mai stiu acum pe unde este socoteala asta cu care am aflat densitatea medie a Pamantului, plecand de la densitatea nucleonilor. Dar am folosit-o si pentru densitatea unor metale. Dumneata daca tot mai ai dubii asupra identitatii dimensionale masa-sarcina, poate ar trebui sa verifici daca sunt corecte demonstratiile care sustin adimensionalitatea lui G si a lui k.

Virgil

Citat din: calahan din Octombrie 29, 2023, 08:06:05 PM
Dl Virgil
Din cate imi aduc aminte se calculeaza intai un factor de diluare a densitatii nucleonilor in volumul substantei si se inmulteste cu densitatea masurata. Apoi se scoate radicalul din patratul rezultat si se afla frecventa cautata. Nu mai stiu acum pe unde este socoteala asta cu care am aflat densitatea medie a Pamantului, plecand de la densitatea nucleonilor. Dar am folosit-o si pentru densitatea unor metale. Dumneata daca tot mai ai dubii asupra identitatii dimensionale masa-sarcina, poate ar trebui sa verifici daca sunt corecte demonstratiile care sustin adimensionalitatea lui G si a lui k.
Din punctul meu de vedere masa este o marime fundamentala la fel ca lungimea si timpul. Aceste marimi fundamentale nu pot fi exprimate prin alte dimensiuni fizice dar pot servi la exprimarea celorlalte marimi .

calahan

#175
Dl Virgil
Trebuie sa imi cer scuze ca am dat un raspuns gresit, la intrebarea dumitale foarte concreta.
CitatEu vreau sa stiu ce frecventa corespunde densitatii apei, fieruului si altor materiale fara sa mai folosesc relatiile clasice
Intrucat densitatea masei este data de patratul inductiei magnetice  ro=B2=f2. In cazul apei frecventa, corespunzatoare inductiei magnetice plecata de la nucleoni si dispersata in volumul substantei este data de radical din 1000=33,3 Hz. Frecventa acceea care corespunde inductiei magnetice, care pleaca de la nucleoni, este data de radicalul din densitate
fB=ro1/2. Factorul de diluare a densitatii in volumul substantei, l-am folosit doar ca sa calculez densitatea medie a planetei pornind de la masa nucleonilor. Am zis ca toata masa substantei este stocata in nucleoni. Fiindca masa electronilor ar fi cam a 2000-a parte din masa substantei. Am inpartit masa planetei la masa unui nucleon si am obtinut numarul de nucleoni din masa Pamantului. Care este cam de  1051 de nucleoni. Toti acesti nucleoni ar ocupa volumul unei sfere cu diametrul de cam 13 Km. Facand raportul intre volumul ocupat de nucleoni si volumul planetei, in care se dilueaza densitatea masei, se obtine factorul de diluare a densitatii plecata de la nucleoni. Inmultind densitatea gigantica a nucleonilor, de cam 1024 Kg/m3, cu factorul de diluare a densitatii, se gaseste densitatea medie a planetei de 5,17 Kg/m3.
Eu am crezut ca am calculat densitatea planetei fara sa am nevoie de constanta G. Dar un domn profesor m-a lamurit ca de fapt masa planetei folosita la determinarea numarului de nucleoni din masa Pamantului, a fost calculata cu ajutorul lui G.

calahan

Dl Virgil
CitatDin punctul meu de vedere masa este o marime fundamentala la fel ca lungimea si timpul. Aceste marimi fundamentale nu pot fi exprimate prin alte dimensiuni fizice dar pot servi la exprimarea celorlalte marimi .
Masa ramane o marime fundamentala doar pentru aplicatiile tehnice. Nu inteleg de ce sustii in continuare ca masa este o marime fundamentala. Doar dumneata ai facut socotelile si ai gasit ca masa are dimensiunile ei specifice si este ca toate marimile fizice o masura a miscarii. Prejudecata dumitale este foarte puternica si nu poti sa renunti la ea, chiar daca formulele asa arata. Nu poti sa admiti ce spun formulele. Dar atunci ce facem cu formulele? Caci doar formulele au rezultat din judecati. Renuntam la judecati si la formule. Dar nu ai demonstrat ca judecatile ar fi cumva gresite.

Virgil

Citat din: calahan din Octombrie 30, 2023, 03:27:09 PM
Dl Virgil
CitatDin punctul meu de vedere masa este o marime fundamentala la fel ca lungimea si timpul. Aceste marimi fundamentale nu pot fi exprimate prin alte dimensiuni fizice dar pot servi la exprimarea celorlalte marimi .
Masa ramane o marime fundamentala doar pentru aplicatiile tehnice. Nu inteleg de ce sustii in continuare ca masa este o marime fundamentala. Doar dumneata ai facut socotelile si ai gasit ca masa are dimensiunile ei specifice si este ca toate marimile fizice o masura a miscarii. Prejudecata dumitale este foarte puternica si nu poti sa renunti la ea, chiar daca formulele asa arata. Nu poti sa admiti ce spun formulele. Dar atunci ce facem cu feste ormulele? Caci doar formulele au rezultat din judecati. Renuntam la judecati si la formule. Dar nu ai demonstrat ca judecatile ar fi cumva gresite.
Masa corpurilor este de doua feluri; masa de repaus si masa de miscare. In timp ce masa de repaus este o constanta indiferent de starea corpului, masa de miscare este variabila depinzand de starea energetica a corpului. Masa de repaus reprezinta suma maselor atomilor din acel corp, iar masa de miscare reprezinta echivalentul in masa a energiei fotonilor care determina starea energetica a corpului considerat.
Acest lucru se pune in evidenta in referatul meu " Care este semnificatia masei relativiste; "
https://drive.google.com/file/d/15OimwJgKn87ZWLBWU6uEatMDHaOz4jbS/view?usp=drive_link

calahan

Dl Virgil
Se vede ca nu poti sa admiti ca masa este un efect fizic produs la interactiunea structurilor dinamice ale substantei cu spatiul si este, ca toate marimile fizice o masura a miscarii, respectiv o masura a ancorarii substantei in spatiul fizic, materializat de materia inponderala. De la interactiunea substantei cu spatiul apar campurile fizice insotitoare ale particulelor. Campurile fizice sunt tocmai dovada interactiunii substantei cu spatiul. Dar vroiam sa mai intreb ceva. Poti sa admiti ca figura care apare pe ecran, in experimentul Shtern-Gerlak reflecta structura bipolara a electronului, compusa din doua semiunde diametral opuse, in care este distribuita toata energia fotonului gama electronic?. Ideea ca fotonii sunt unde si nu au masa, dupa mine este o dogma metafizica, care inpiedica intuitia fenomenelor. Lipsa retroradiatiei la lumina, se datoreaza inertiei luminii. Formulele au aratat  ca fotonii, purtatorii de energie, nu sunt unde, si ca sunt structuri dinamice scalariforme, care luneca hidrodinamic prin spatiul fizic.Toate afirmatiile astea sunt argumentate cu formule, rezultate din deductii logice. Nu sunt scoase din burta. Dar daca nu vin din occident si nu sunt date nici in manuale, inseamna ca nu sunt valabile, nu au nici credibilitate si sunt doar pseudostiinta.

Virgil

Citat din: calahan din Octombrie 30, 2023, 07:56:43 PM
Dl Virgil
Se vede ca nu poti sa admiti ca masa este un efect fizic produs la interactiunea structurilor dinamice ale substantei cu spatiul si este, ca toate marimile fizice o masura a miscarii, respectiv o masura a ancorarii substantei in spatiul fizic, materializat de materia inponderala. De la interactiunea substantei cu spatiul apar campurile fizice insotitoare ale particulelor. Campurile fizice sunt tocmai dovada interactiunii substantei cu spatiul.

Virgil a raspuns;
Sa ne lamurim; ce intelegeti prin structuri dinamice ale substantei?
Ce reprezinta spatiul, si spatiul fizic materializat de materia imponderala,  in viziunea dv.?


Dar vroiam sa mai intreb ceva. Poti sa admiti ca figura care apare pe ecran, in experimentul Shtern-Gerlak reflecta structura bipolara a electronului, compusa din doua semiunde diametral opuse, in care este distribuita toata energia fotonului gama electronic?.

Virgil a raspuns;
Experimentul acesta dovedeste ca spinul electronilor are doua orientari plus sau minus. Nicidecum nu arata existenta a doua semiunde. Ce intelegeti prin semiunde? cum se poate imparti o unda in doua semiunde?


Ideea ca fotonii sunt unde si nu au masa, dupa mine este o dogma metafizica, care inpiedica intuitia fenomenelor.

Virgil a raspuns;
Fotonii sunt oscilatii electromagnetice, si sunt cele mai subtile forme de energie, iar caracterul de particula a fotonilor rezulta din impulsul pe care il efectueaza acestia asupra particulelor. Orice unda indiferent de natura ei este purtatoare de impuls, dovada ca si undele sonore produc efecte fizice la rezonanta. Acest lucru nu inseamna ca fotonii au masa.


Lipsa retroradiatiei la lumina, se datoreaza inertiei luminii. Formulele au aratat  ca fotonii, purtatorii de energie, nu sunt unde, si ca sunt structuri dinamice scalariforme, care luneca hidrodinamic prin spatiul fizic.Toate afirmatiile astea sunt argumentate cu formule, rezultate din deductii logice. Nu sunt scoase din burta. Dar daca nu vin din occident si nu sunt date nici in manuale, inseamna ca nu sunt valabile, nu au nici credibilitate si sunt doar pseudostiinta.

Virgil a raspuns;
Ce intelegeti prin retroradiatia luminii sau prin inertia acesteia?