Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum a demontat stiinta teoriile conspiratiilor privind misiunile lunare?

Creat de morpheus, Aprilie 07, 2011, 08:32:08 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

morpheus

E de notorietate faptul ca exista o serie de teorii ale conspiratiei care au incercat, inca din anii '70, sa acrediteze ideea ca misiunile Apollo au fost falsificate, in totalitate ori macar partial. Au fost folosite o serie de "argumente" de catre adeptii acestor teorii, plecand de la dificultatea traversarii centurilor de radiatii Van Allen, a imposibilitatii supravietuirii formelor de viata in spatiul cosmic sub actiunea razelor cosmice si ajungand pana la analize de-a dreptul paranoide ale imaginilor si filmelor prezentate de NASA.

Deschid acest topic pentru pasionatii in domeniu, ca un loc in care fiecare sa poata discuta, analiza si, in cele din urma, demonta ideile despre care au auzit vorbindu-se in contextul atat de "atragator" pentru publicul larg al teoriilor conspiratiei. As vrea deci sa fie un soi de cruciada stiintifica, una a bunului simt, impotriva tuturor revendicarilor venite din partea celor care refuza sa accepte ca oamenii chiar au pasit pe Luna.

Argumentele conspirationistilor care sunt de natura politica ori financiara, de genul: "era nevoie de o distragere a atentiei de la razboiul din Vietnam" ori "Nasa a iesit mult mai ieftin falsificand aselenizarile, decat daca le-ar fi realizat cu adevarat", nu fac obiectul acestei discutii.

Mi-as dori sa fie un dialog purtat exclusiv in termeni stiintifici si care sa demonteze exclusiv idei cu pretentie de rigoare stiintifica.

Asadar: ce "argumente" ati auzit/citit/vazut in diverse discutii cu privire la falsificarea misiunilor lunare si cum le-ati demonta?
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

Amenhotep

In primul rand deoarece este primul meu post pe acest forum doresc sa salut toti membrii colectivului scientia.ro. Felicitari pentru calitatea articolelor de pe site cat si a topicurilor de pe forum.

Intr-adevar este deja celebra teoria conspiratiei conform careia omul a ajuns sau nu pe Luna in 1969-1972. Adevarul in privinta aceasta este dificil de aflat in primul rand datorita lipsei  posibilitatii de a verifica cele mai multe informatii. Totusi pentru a trata subiectul obiectiv trebuie sa pornim de la premisa ca ambele ipoteze pot fi adevarate.

Pentru a avea un punct de pornire propun sa vedem care sunt principalele aspecte pe care le sustin adeptii teoriei conspiratiei si sa incercam apoi sa le analizam din punct de vedere stiintific, sa le argumentam sau sa le demontam dupa cum e cazul. Pentru a asocia cuvintele cu imaginile am dat un search pe google unde am gasit acest filmulet:http://www.peteava.ro/id-87126-a-ajuns-oare-omul-pe-luna-sau-nu-documentar Il voi folosi in continuare pentru a ilustra anumite aspecte.

Asadar aceste aspecte sunt:
a. care tin de analiza imaginilor:
- modul in care merg astronautii: la  gravitatia lunii care este doar o sesime din cea a Terrei astronautii dau impresia ca se deplaseaza ca si cum ar fi mers pe Pamant dar la o viteza incetinita la jumatate (min. 2:37 din filmulet)
- steagul care flutura intr-un mediu lipsit de atmosfera (min 3:20)
- umbrele neparalele. In conditiile in care exista o singura sursa de lumina, umbrele ar trebui sa urmeze aceeasi directie toate, fapt care nu reiese din pozele efectuate (min 5:16)
- Desi in umbra modulului lunar nu se distinge nimic altceva, totusi astronautul care sta acolo este vizibil integral (min 5:55)
- Imagini complet lizibile chiar cu soarele in fata (min 6:49)
- Liniile aflate pe obiectivul aparatului de filmat ar trebui sa fie logic vizibile intotdeauna, sa fie peste imagine. In cateva cazuri nu este asa. (min 9:21, 9:34, 9:43)
- Stelele nu se vad in poze desi luna nu are atmosfera care sa obstructioneze vizibilitatea.
- Cu un aparat foto care era fixat pe piept astronautii au reusit foarte bine sa incadreze pozele.
- In momentul aselenizarii jeturile de la motorul modulului ar fi trebuit ori sa sufle praful pana la stanca solida ori sa sape un crater poate mai adanc decat chiar modulul.


b. aspecte legate de protectia antiradiatii:

- Desi este cunoscut ca cel mai eficace material antiradiatii este plumbul iar din calcule ar fi reiesit ca era nevoie de un strat de apoximativ 2 metri, misiunile Apollo au reusit in opinia NASA sa treaca de centura Van Allen intr-o nava protejata de un invelis  din aluminiu, astronautii folosind costume alcatuite din fibra de sticla, fibra de aluminiu si folie siliconata.   
- Conform teoriei, peliculele pe care s-a inregistrat filmul nu ar fi putut sa reziste efectelor radiatiilor fara sa se deterioreze.
valangjed

Pentru cei ce cred in teoria conspiratiei:
Daca cineva chiar ar fi vrut sa se creada ca s-a ajuns pe luna , fara ca aceasta sa se intample , nu credeti ca ar fi avut mai multa grija ca aceste "nepotriviri" sa nu apara in film?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

HarapAlb

Citat din: Amenhotep din Aprilie 07, 2011, 06:51:59 PM
- steagul care flutura intr-un mediu lipsit de atmosfera (min 3:20)
E suficient sa misti un pic steagul ca el sa para ca "flutura", dupa cum se vede in film dupa ce l-a fixat nu mai "flutura". La momentul 2:56 e o secventa cu drapelul fixat, nu il tine nici un astronaut in mana si prin urmare nu "flutura". :P

CitatDesi in umbra modulului lunar nu se distinge nimic altceva, totusi astronautul care sta acolo este vizibil integral (min 5:55)
Suprafata Lunii reflecta multa lumina si prin urmare nu este o zona de umbra completa.

Citat
- Cu un aparat foto care era fixat pe piept astronautii au reusit foarte bine sa incadreze pozele.
(...)
- Desi este cunoscut ca cel mai eficace material antiradiatii este plumbul iar din calcule ar fi reiesit ca era nevoie de un strat de apoximativ 2 metri, misiunile Apollo au reusit in opinia NASA sa treaca de centura Van Allen intr-o nava protejata de un invelis  din aluminiu, astronautii folosind costume alcatuite din fibra de sticla, fibra de aluminiu si folie siliconata.
- Conform teoriei, peliculele pe care s-a inregistrat filmul nu ar fi putut sa reziste efectelor radiatiilor fara sa se deterioreze.
Era de asteptat ca n-or sa zboare in costume de plumb si ca vor fi expusi radiatiilor, asta face parte din riscul misiunilor. Cat despre radiatia din centurile Van Allen ar fi bine sa vina cu niste cifre... in documentarul respectiv nu se aduc argumente stiintifice, se alatureaza imagini cu explozii solare si oameni arsi de radiatie probabil de la Hiroshima sau Nagasaki. Ca idee avem un tabel al dozelor de radiatie, cam in ce zona se situeaza radiatia din centurile Van Allen ?

Echipamentele foto si video au fost special pregatite pentru misiunile spatiale, pe langa radiatie au fost si alte probleme care au trebuit depasite, am gasit un rezumat destul de interesant pe pagina web de la NASA http://history.nasa.gov/apollo_photo.html

AlexandruLazar

Pe lângă cele spuse de HarapAlb, mai adaug și eu câte ceva (o să le adun și eu în rate -- sunt atât de multe și le-am mai scris de atâtea ori încât sincer să fiu m-am cam plictisit de ele  ;D).

Citat- Stelele nu se vad in poze desi luna nu are atmosfera care sa obstructioneze vizibilitatea.

Pozele au fost făcute în condiții de expunere foarte scurtă fiindcă în condiții de dimineață selenară, luminozitatea e foarte mare. Pe de altă parte, neexistând atmosferă care să ducă la efectul de scattering, stelele apar cu un aspect foarte caustic. Nici nu au cum să fie prinse pe film în condițiile astea.

Citat- Cu un aparat foto care era fixat pe piept astronautii au reusit foarte bine sa incadreze pozele.

Au reușit să încadreze foarte bine numai un număr mic de poze -- majoritatea cu care s-au întors erau evident proaste, dar cele care circulă acum prin presă sunt (logic) cele bune -- doar nu era să se apuce să publice pozele cu degetul lui Aldrin sau cele zece încercări ale lui Armstrong de a poza cum trebuie bolovanii.

Citat- In momentul aselenizarii jeturile de la motorul modulului ar fi trebuit ori sa sufle praful pana la stanca solida ori sa sape un crater poate mai adanc decat chiar modulul.

Nu văd de ce ar face asta. Elicopterele care aterizează în deșert nu sapă ditamai craterul nici dacă țin tot timpul elicele pornite. Se face desigur un praf zdravăn și trebuie dotate motoarele cu filtre corespunzătoare ca să poată ateriza așa dar totuși nu sapă până dau de apă.

Legat de centurile van Allen: cei doi metri de plumb sunt calculați pentru expuneri de lungă durată, și de fapt nu sunt atât pentru centurile van Allen (care nici măcar nu sunt radiații ionizante) ci pentru restul de radiații cosmice. Pentru cele câteva zile cât durează o misiune lunară nu e așa grav.

Quantum

Si un considerent politic: "dusmanii de moarte" ai Americii din vremea respectica, Uniunea Sovietica si aliatii ei, nu au contestat oficial aselenizarea. In conditiile "cursei spatiale" dintre SUA si URSS, nu cred ca ar fi fost un prilej mai bun de propaganda decat o deconspirare a unei conspiratii.
Mai sunt si oglinzile lasate pe Luna care sunt folosite pentru a masura distanta cu laser dar nu imi amintesc detaliile.

morpheus

Citat
Si un considerent politic: "dusmanii de moarte" ai Americii din vremea respectica, Uniunea Sovietica si aliatii ei, nu au contestat oficial aselenizarea. In conditiile "cursei spatiale" dintre SUA si URSS, nu cred ca ar fi fost un prilej mai bun de propaganda decat o deconspirare a unei conspiratii.
da, si mie mi s-a parut mereu asta un super-argument...

Citat
Mai sunt si oglinzile lasate pe Luna care sunt folosite pentru a masura distanta cu laser dar nu imi amintesc detaliile.
banuiesc ca te referi la asta.
Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

HarapAlb

Citat
Mai sunt si oglinzile lasate pe Luna care sunt folosite pentru a masura distanta cu laser dar nu imi amintesc detaliile.
De obicei astea nu intra la categoria dovezi pentru ca s-ar fi putut trimite cu ajutorul unor misiuni robotizate.

Parca anul trecut sau acum doi ani o misiune indiana a fotografiat si filmat zona de asenelizare.


Amenhotep

Ar mai ramane de explicat de ce in unele cazuri cruciulitele de pe obiectivul aparatului foto par a fi sub obiect, creeand astfel inpresia unui trucaj. Explicatia oferita de NASA (si care se poate demonstra si experimental destul de usor e adevarat) este ca intensitatea mare a luminii albe distorsioneaza liniile subtiri.  Obiectele din poze care pareau ca se suprapun, intr-adevar erau albe.
CitatParca anul trecut sau acum doi ani o misiune indiana a fotografiat si filmat zona de asenelizare.

Da, e vorba de sonda indiana Chandrayaan-1 lansata in octombrie 2008. Ei au zis ca au identificat in fotografii locul de aselenizare al misiunii Apollo 15.
http://www.physorg.com/news171102159.html

AlexandruLazar

Asta e o problemă binecunoscută de fotografii anilor '60-'70 care le dădea mari bătăi de cap corespondenților de prin țările africane. Era cu atât mai greu pentru ei cu cât contururile subțiri și puternic ocntrastante, după ce că ieșeau șerpuite pe filmele otografice, mai trebuiau și tipărite în ziare, adesea cu o rezoluție destul de scăzută, astfel încât din tancul cu profil amenințător ieșea un fel de ceață de cerneală.

Anatol

  Rusii primii au ajuns la luna. Cand americanii au coborat cu piciorul pe luna rusii cercetau daca nu amagesc. Si in primul rand radio unda de legatura cu pamantul venea de la luna, in al doilea psihologia discutiilor de multi km de audio pelicola, ia facut pe rusi oficial sa recunoasca aflarea omului pe luna.
Dupa prima minuta se pot asculta putin descutiile de atunci: http://www.youtube.com/watch?v=vsp80u2X9aM&feature=related

ariel55

Daragoi Anatol, iti dau eu un argument din matushka russia:

Deceptie mare in lumea conspirationistilor...:  
"Alexey Leonov, the first man to walk in space talks to Russia Today about space, the Moon and hoax claims. Leonov was in training to be the first Russian on the Moon when the Soviet lunar programme was cancelled.

RT: The US is often accused of not actually going to the moon and faking the images from there. What's your take on that?

AL: That is ignorance, total ignorance on the part of those who say so. These people don't know anything about technology. Or they just seek popularity. Only two countries did not monitor the orbiting of the moon and landing on it. It was during the Cold War. There were systems, monitoring planes as well as rockets. Our radars monitored everything. We did not have a mission control center. There was a space communication military base in Moscow. Americans announced the start of Saturn-5 with Frank Borman as the commander. We observed the start of the rocket, Americans were transmitting it to the whole world, and only two countries were not watching – the Soviet Union and China. Out of stupidity. We saw all four adjustments. Our systems saw how a huge meteor came from the south and landed.

One interesting fact: Frank Borman came here some time after the flight. Crowds surrounded his hotel every day. The government held a great reception for him, there was a press conference. Our people greeted Frank Borman just like they had greeted Gagarin. It was pure joy!

We could have orbited the Moon before Frank Borman. All the tests were going great. We were asking to go on L-6. "No, let's do more tests." Korolev had died, and Vasily Mishin took over. He was an excellent engineer, but he didn't have Korolev's strong leadership skills.

Our engineers didn't like the risk. So they launched the sixth unmanned craft, which landed 600 meters away from the launch. Precision, all systems worked perfect, but it was unmanned. This was the most painful thing. We had all the chances to orbit the moon before Frank Borman did it. As far as landing goes... We were supposed to orbit the moon three times and then pick two crew members. Americans planned for two people to land, we planned one.

I was the lunar team commander and in charge of the group training. We had three crews on the team altogether. So, when the Americans announced their mission, we all gathered at this military base. We sat there, holding our fingers crossed. We wished all the luck to the guys. We personally knew them, and they knew us. Radars were monitoring the whole process. When the ship landed, their external cameras began to show the surroundings. We saw it all. Then the hatch opened, the next camera turned on (they really had thought it all through). Armstrong goes down the steps. The last step was about 50 cm above the Moon's surface. He was moving his foot carefully. We all froze, waiting to see what was going to happen next. He jumped off the step, then bounced and began to walk. He had an antenna that transmitted everything to the Earth; we saw everything that they did.

The question about the wind on the moon: There is a copy of that American flag in the museum. The flag was taken out of the case and unfolded. And this unfolding looked as though the flag was being moved by the wind.

The rumor started when Stanley Kubrik's wife commented on her husband's work. She said that it was very difficult to make the film about Americans landing on the moon. Well, it is understandable. There are two ships left on Earth. One is at the Smithsonian museum. It is not allowed to even take pictures there, because the displays there are extremely valuable. And the second ship, the exact copy, is in Hollywood. So he did some of the shots there, things like landing, opening of the hatch. Because otherwise viewers would not get the whole picture. So that's how the rumor about the landing on the moon footage being fake started. Two people even went to prison for bearing false witness.

When it got to our journalists, they began to spread all kinds of nonsense. There were two idiots showing pictures of the Earth taken from the moon. They said they were optics specialists, and apparently it was impossible to take such a detailed picture of the globe with all the continents and even rivers. The funny thing is we ourselves took this picture from our unmanned craft, using the camera made by one of Moscow's optical labs. We did this! How dare they say things like that! And we had two unmanned vehicles for nine months there. It is such ignorance to say that Americans were never there, but we controlled our vehicles from the Earth. It is simply impolite. But it is even more impolite that only two countries did not watch the mission – China and the Soviet Union, both Communist countries. It is just idiotic nonsense; they robbed their own people off this experience. It is like if we didn't show it, that means it never happened. Like a cat that sneaks in somewhere with closed eyes, thinking it is invisible. It was wrong for such a great country to do something like this."

http://educationforum.ipbhost.com/index.php?showtopic=17650

si:
http://www.rt.com/news/i-armstrong-bouncing-moon/
MARE TRADATOR AL MATUSHKA , Leonovv asta.....HUH!

Interesante si comentariile la acest interviu!:

JustinNovember 30, 2010, 07:21
+3


I must reiterate what Sierra Nevada said; absolutely great, brilliant interview. May the future of mankind prosper and live in peace.Sierra NevadaSeptember 15, 2010, 06:53
+4


From Atlanta, Georgia USA.....What a "GREAT" Man! May God Bless him and his family! Bravo! What a GREAT interview!!!! This is what you call a HERO! This is what should be celebrated in school systems throughout the world! There is HOPE for human kind!!!!....and this from an "American"!!!!!!!!


Steven POctober 31, 2009, 02:11
+3


I too agree that many of the most industrialized nations in the world should pull together and pool their collective resources for extended missions to places like Mars. We need, as a World united, to achieve such a goal and it is not that difficult of a goal to achieve. If we could just put political bickering aside for the sake of scientific advancement, we as a planet, could all reap the untold benefits of having actual people making such a trip. A mission to the Moon is a relatively short distance, astronomically speaking, yet the planet Mars is a 6 month journey one way. A great many things must be taken into consideration for such a trip and a collaboration of the World's top minds could make this a very real feasibility and actually help keep the overall costs to any one nation to a minimum. This is a chance to really unite the peoples of many nations under one banner and all could share in the lessons, information and insight learned from such an undertaking. We can only hope that the "leaders" of our Nations can put aside petty squabbles long enough to realize that there are so many things in this Universe that we still can learn from. Maybe, Just maybe....
Pentru oameni cu mintea deschisa numai! Pentru ceilalti, cnspiratie Ruso-Americana.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

ariel55

Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Electron

ariel55, aceste blocuri de text in limba engleza, fara vreo traducere (macar in rezumat) in romaneste, contravin normelor acestui forum. Te rog sa remediezi aceasta situatie cat mai repede.


e-
Don't believe everything you think.