Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mesaje Recente

#1
 De fapt aici trebue sa postez acest link  pentruca aici, acum niste ani l-am promvat pe Nassim Haramein:
https://trezireainteligentei.ro/nassim-haramein-fizica-spiritualitatii/

L-am promovat, l-am promovat...  dar i-am gasit si niste mari  gresli :)
#2
Fiindca este singurul topic unde apare in titlu  cuvantul Biblie si Stiinta, fiindca azi crestinatatea ortodoxa serbeaza ziua cand dupa Biblie(Sinoptic) Iisus intra cu apostolii in Ierusalim ca sa serbeze Joi Pesahul adica Pastele evreisc care este desigur  o sarbatoare iudaica, Iisus si apostolii sai fiind inca iudei intrucat doar dupa Saptamana Mare care liturgic tine de la Duminica Floriilor si pana la uminca urmatoae a Invierii, cand cei 11 ramasi dupa sinuciderea lui Iuda  dvin crestini, capul acestei noi biserici fiind Iisus Hristos cel inviat, acesta fiind datele crestine referitor la ceeace an de an crestinii serbeaza comemorand patimile lui Iisus si serband cea mai mare sarbatoae a lor adica Invierea.
Si totusi, absurd,  mult timp si nu doresc sa fac istoria crestinismului in acesti 2000 de ani scursi de atunci, nu exista inca o data unica pntru Pasti, desi sinodul de la Nicea din 325, primul conciliu ecumenic  al bisericii crestine care pune bazele dogmtice ale crestinismului si stabileste si data pastelui (https://ro.wikipedia.org/wiki/Calculul_datei_de_Pa%C8%99te), dupa regula , ,,prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară" dar azi in vreme ce Biserica Romei și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).
Vedem deci ca niste considernte astronomice care pot fi si arbitrare liturgic doar  in sensul ca la Niceea se leaga de calendarul evreiesc la care pastele evreiesc incepe pe 14 Nisan, zi care conform acestui calendar liturgic evreisc fluctueaza in lunile de primavara, in sensul ca trbuie sa pice dupa 14 Nissan.
Atunci conform Bibliei acesta a fost intro joi adica in ceea ce a devnit  pentru crestini  Joia mare, dupa amiaza cand  avut loc CIna cea de taina, Iisus fiind rastignit a doua zi Vineri dimineata(inca in 14 Nisan(ziua liturgica evreiasca(dar si crestina) dureaza de la o amiaza la umatoarea amiaza) si inviin Duminica in zori. De exemplu in acest an 14 Nisan singura data de care se poate lega aceasta cronologie lasand in sarcina evreilor astronomia de stabilire avuta de fapt in vedere  la Niceea  caci nu ai altceva de care sa te legi liturgic (https://ro.wikipedia.org/wiki/Calculul_datei_de_Pa%C8%99te) este in data de luni 22 aprilie (https://www.timeanddate.com/calendar/monthly.html?year=2024&month=4&country=34) ceea ce respectand ideea niceeana si istoria liturgica ar conduce la data pastelui maine Duminica 28 aprilie deci (sa nu se mai cert :) ) nici ca la catolici si nici ca la ortodcsi, in linkul urmator avnd datele Pastilor celor doua biserici crestine intre anii 2004-2044
https://ro.wikipedia.org/wiki/Calculul_datei_de_Pa%C8%99te

Algoritmul foarte simplu ce rezulta este: Ziua si luna in care cade Pesahul fiind evident o zi a  saptamanii , adica ori o Duminca ori una din zilele saptamanii  de luni  pana sambata inclusiv,  atunci daca Pesahul(14 Nisan) cade intr-o Duminca aceasta va fi Duminica Floriilor  si restul Saptamanei Mari decurge liturgic crestineste, Duminica urmatoare fiind Pastile. Daca Pesahul cade  in orice zi de luni pana sambata atunci , Duminica  anterioara este cea a Floriilor si urmatoarea desigur este Invierea Domului .  Atat si nimic mai mult.

Dragii mei,
Azi de Sf..Florii (dupa cum ati citit mai sus upa min de Sf.Pasti va facun cadou spiritual amntind-mi cum acum niste ani l-am promovat in fata voastra pe Nassim Haramein :
https://trezireainteligentei.ro/nassim-haramein-fizica-spiritualitatii/
 
Mda dar i-am gasit si niste mari  gresli :)
#3
Poate ca exista un fir unde linkul urmator s-ar potrivi mai bine si cine il stie sa posteze acest link si acolo  . Mie mi-a placut si de aceea il pun aici.
https://www.descopera.ro/stiinta/8074675-ce-gandeste-dumnezeu-teoria-intregului-sau-munca-neterminata-a-lui-einstein
PS Printule nu stim ce-i cu  Electron dar poate ca Scientia stie si ne poate da o indicatie daca o intrebi. :)
 
#4
Atanasu, chiar nu pricep de ce nu mai intră Electron în discuții. Poate și fiindcă subiectele sunt mai puțin numeroase.
#5
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de atanasu - Ieri la 10:15:29 AM
10:10/27.04.2024
Printule, cred ca si tu ca autor al firului asta cat si altii care urmaresc(poate) ce scriu eu, ati inteles ca incerc sa continui acest fir in numele meu dorind sa raspund daca pot la problema dimensionala ridicata de "dl inginer " asa cum acum niste ani placandu-mi un titlu si o tema, cum imi place si titlul dat de tine topicului, am adus firul deschis de dragul de Mircea Hodor desigur prin contributiile mele, la aproape 200000 de vizite facad concurenta unui fir de perpetuum mobile :).
Dar trebuie sa mai adaug ceva:
Cand firul se va cobora in tabla  materii spre dispaitia din campul vizual il voi improspata readucandu-l in fata dvs daca nu voi fi terminat ce scriu in el pentruca doresc sa fie un singur fir pe tema urmarita si sa nu fie imprastiat(poluat) printre multe alte postari multe inutile cum fost  firul lui Mircea Hodor care acum este adus din nou de catre mine la vedere adaugand ceva.
Evident ca orice postare la tema pe care o voi mai conidera relvanta si careia voi intentiona sa-i raspund o voi mentiona in textul meu de pe acest fir indicand-i si ei data postarii la mine .
Cat timp va dura asta? Nu stiu depinde de terminarea(epuizarea subiectului desi cu "dl inginer" nu pot spera asta,  interesul mu pentru, de cat mai traiesc cu gandirea inca la mine(fara gandire devenim niste morti vii si nu stiu ce s-a intamplat cu Electron care a fost foarte  important penru acest forum in ciuda caracterului sau cine stie poate si de aceia )
10.15/27.04.2024

Am gresit postand-o aici si nu deasupra si o voi sterge dupa doua zile cai de fapt nu e necesara
#6
Sper sa fie pentru placerea tuturor acest text publicat recent(15 aprilie 2023) si care rezuma bine pobleme nu prea bine cunoscute. Pentru mine care cred in exponentiala divina transcedentala descoprita - de fapt numita astfel de mine nu este ceva suprinztor exisenta unei acceleratii de ordin unu caci eu cred ca in Univers putem gasi si ccelrtii de ordin n ce tinde la infinit :) ??? Care este sectorul întunecat al universului?

https://www.physicsoftheuniverse.com/blog/dark-sector

Data: 15 aprilie 2023 | Autor: Abi Phull

Sectorul întunecat al universului

Sectorul întunecat al universului se referă la componente care nu interacționează cu radiația electromagnetică, făcându-le invizibile sau ,,întunecate" pentru telescoapele noastre și alte instrumente de observație. Sectorul întunecat este format în principal din două entități ipotetice: materia întunecată și energia întunecată. Atât materia întunecată, cât și energia întunecată sunt deduse din efectele lor gravitaționale asupra materiei vizibile, a radiației cosmice de fond cu microunde și a structurii și expansiunii pe scară largă a universului.

Materie întunecată

Materia întunecată este o formă de materie care nu emite, absoarbe sau reflectă lumina, ceea ce face extrem de dificilă detectarea directă. Se crede că reprezintă aproximativ 27% din conținutul total de masă-energie al universului. Materia întunecată este necesară pentru a explica curbele de rotație observate ale galaxiilor, care arată că stelele din regiunile exterioare ale galaxiilor se mișcă mai repede decât poate fi explicată doar de materia vizibilă. Materia întunecată joacă, de asemenea, un rol crucial în formarea structurilor cosmice, cum ar fi clusterele de galaxii, și afectează distribuția radiației cosmice de fond cu microunde. Natura exactă a materiei întunecate rămâne necunoscută, dar se crede că aceasta constă în unele particule subatomice care nu au fost încă descoperite, cum ar fi particulele masive care interacționează slab (WIMP) sau axionii.

Energie întunecată

Energia întunecată este o formă ipotetică de energie despre care se crede că reprezintă aproximativ 68% din conținutul total de masă-energie al universului. A fost introdus pentru a explica expansiunea accelerată observată a universului, care nu poate fi explicată de formele cunoscute de materie și energie. Energia întunecată se caracterizează prin distribuția sa uniformă în spațiu și prin o presiune negativă care determină accelerarea expansiunii universului. Cea mai simplă și mai larg acceptată explicație pentru energia întunecată este constanta cosmologică, care este asociată cu energia vidului în teoria câmpului cuantic. Cu toate acestea, au fost propuse și explicații alternative, cum ar fi chintesența sau teoriile gravitaționale modificate.

Sectorul întunecat al universului

Sectorul întunecat al universului rămâne unul dintre cele mai mari mistere din cosmologia modernă. Determinarea naturii materiei întunecate și a energiei întunecate este un obiectiv major al observațiilor și experimentelor astronomice actuale și viitoare. Înțelegerea sectorului întunecat nu numai că ne-ar ajuta să învățăm mai multe despre compoziția și evoluția universului, ci ar putea, de asemenea, să arunce lumină asupra legilor fundamentale ale fizicii.

postări asemănatoare

cât de repede se extinde Universul?
Poate gravitația Pământului să despartă Luna?
Misterul culorilor stelelor
Voyager 1: Cea mai îndepărtată navă spațială din Univers
Enigmatica furtună hexagonală de pe Polul Nord al lui Saturn
Enigma creierului Boltzmann: trăim o realitate fabricată?
Cum funcționează Warp Drive: O călătorie dincolo de viteza luminii
Fomalhaut b
Cum sunt detectate exoplanetele?
Top 10 cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții
Cum detectează oamenii de știință găurile negre?
Care este cel mai fierbinte obiect din univers?
Care sunt diferitele tipuri de stele?
cum se naste o stea?
Ce se întâmplă cu materia care cade în gaura neagră
Putem călători mai repede decât viteza luminii?
Care este sectorul întunecat al universului?
Care au fost primele organisme de pe Pământ și de ce?
Care este cel mai rece loc din Univers?
#7
In cadrul acestui titlu poate ca este bine sa postez acestea deja postate si in alte parti:

 Articolul foarte bun al  dlui Presedinte al CRIFST, dl. vicepresedinte al Acadmmiei, dl. acad. Bogdan M.Simionescu  intitulat ,,Un plan, un plan, regatul meu pentru un plan!"pe situl CRIFST dl Nicolae Sfetcu ma face sa ma gandesc ca ar fi si bine si nimerit ca si in cadrul CRIFST sa se formeze  un grup  de lucru intitulat de exemplu: :Grupul roman pentru un plan de tara, Romania 2025-2050", sub inrumarea dlui academician Bogdan Simionescu si dupa ideile astuia;
#8
Teoria fizicii particulelor / Re: Cat cantareste UNIVERSUL ...
Ultimul mesaj de atanasu - Aprilie 23, 2024, 11:12:22 AM
Colegi ma scuzati dar nu este vina mea .Nu eu am sters in text la #279 si #281, asa ca textul ramane integral  valabil ignorand liniile de peste propozitii si daca voi avea timp voi incera sa-l mai pun aici incaodata pote cu mici modificari ca sa incurc acst proces de stergere pe care nu stiu ce il determina adica eu nu stiu?
#9
Discuţii pe diverse teme / Re: un mic zâmbet de 1 Aprilie
Ultimul mesaj de atanasu - Aprilie 15, 2024, 10:34:56 PM
20:30/15.04.2024 Incep sa scriu ceva si fiindu-mi lene sa scriu cu pixul scriu aici idei fulgurante care imi trec prin minte dar nu inainte sa spun ca textul din linkul indicat mai inainte  de cineva   ma depaste acum in starea in care ma aflu
Poate ca la 20-60 de ani as fi privit ca  amuzament urmarirea respctivului link  si cred ca as fi reusit. Astazi nu mai am nici rabdarea si cred ca nici forta mintala ca sa fac asta, asa ca voi ramane la un nivel posibil mie.  Cred ca  astfel cand voi termina cu ideile respctiv poate ca acesta interventie voi putea sa o transform  intr-una  cap - coada .
Oricine poate discuta despre orice propozitie scrisa de mine  ceea ce nu inseamnna ca voi raspunde neaparat dar nici ca nu voi raspunde deloc.
Acum incep:
Cele ce urmeaza sunt euclidiene
Consider ca spatiul euclidian tridimensional nu are forma dar se intinde in sau si dupa  orice directie la infinit. Spatiul care este limitat in orice directie ar fi parcurs, ar fi continut  in interiorul unei figuri geometrice numite suprafata inchisa si ar avea volum.
La fel spatiul format  numai pe o suprafata plana sau nonplana are aceiasi caracteristica precum spatiul tridimensional dar este bidimensional iar cand este peste tot marginit este cuprins intr-o linie inchisa si are arie(o anume suprafata plana sau nonplana)
Desigur si  spatiul unidimensional format numai pe o linie drepta sau oarecarecand este finit este  cuprins intr-o doua margini si atunci linia este un segment si are lungime sau este infint in cele doua parti opuse sau doar intruna
Natura are groaza de vid (Zicere scolstica) asadar punctul fizic are dimensiuni infinitezimale in orice directie a spatiului iar cel matematic are toate dimensiunile zero(sa ne ima. Zero este o marime matematica, unul din numere in matematica fiind zero si niciodata in fizica unde putem avea doar infniti mici  fata  de o anume scara (un punct cu dimensunile in domeniul de exemplu 10-10 m este un infinit mic in natura la scara noastra dar si 10-100m este la fel dar este de 10-90 ori mai mic decat primul deci o relativitate pe care matematica nu o are.
Acum insa as dori sa stiu daca maatematica este metafizica. sau doar trancendenta adica doar ce nu este imanenta ar fi astfel  dar stiu si eu?  10:35 /15.04.2024

06/30/21.04.2024 Pot acum sa ma laud cu aforismele gometriei  gandit cu multi ani in urma :
- Linia este punctul a carei pohta este sa aiba lungime;
- Cercul este punctul a carui pohta este sa aiba suprafata(arie);
- Sfera ete punctul a carui pohta este sa aiba volum;
:)
Consider ca orice  spatiu posibil a fi gandit cu sens adica rationabil, asa cum si numarul zero  odata introdus creeaza multimea  numerelor rationabile care nu este totuna cu cea a numerelor rationale(submultime) ci este multimea tuturor numrelor gandibile de creierul nostru dihotomic., este cuprins in spatiul euclidian descris mai inainte adica si universurile Lobacevski-Gauss/Bolyai- Riemann sunt universuri ale spatiului absolut euclidian.
06.50./21.04.2024

9:30/ 26.04.2024
Intrebare foare grea:Oare cum daca punctul geometric nu are dimeniuni linia geometrica poate avea lungime care se masoara cu unitati de masura pentru lungime?
Astept o prima discutie la aceasta intrebare.
9:35/ 26.04.2024
#10
Biologie / Re: ADAM si EVA chiar au exist...
Ultimul mesaj de atanasu - Aprilie 15, 2024, 08:38:58 PM
Spuneam undeva pe acest fir ca am ca ipotza ideea ca Neanderthalienii erau o subspeci a unei specii din car se trag si Homosapiens tot ca subspecie si cred ca dovezile sunt din ce in ce mai dese cum este  si asta  care urmeaza::


https://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-26807260-science-report-este-pregatita-omenirea-pentru-clonarea-digitala-celor-decedati-homo-sapiens-neanderthalienii-separat-mult-mai-recent-decat-estimase-cult-medieval-pagan-complet-necunoscut-era-extrem-ra.htm
"Homo sapiens și neanderthalienii s-ar fi separat mult mai recent decât se estimase
Analizele ADN din ultimul deceniu arătau că Homo neanderthalensis și Homo sapiens ar fi avut un strămoș comun care a trăit acum circa 650.000 – 800.000 de ani. Apoi, cele două specii ar fi urmat un traseu evolutiv diferit, pentru a se reîntâlni acum cel puțin 60.000 de ani.
Keren Levinstein Hallak și Saharon Rosset, susține că datele pe care le-am avut până acum au fost eronate. Mai degrabă, separarea celor două specii ar fi avut loc acum circa 408.000 ani, ceea ce echivalează cu înlocuirea unei întregi literaturi de specialitate, dar și o modificare de paradigmă substanțială.
Indiferent însă când s-a produs ruptura dintre cele două specii, este cert că ea nu a durat suficient de mult pentru ca strămoșii noștri și neanderthalienii să devină incompatibili din punct de vedere sexual. Ca dovadă stă faptul că speciile au interacționat de-a lungul timpului, ba chiar au dat naștere unor hibrizi viabili, noi cei de azi. "

Nota mea :eu cred ca erau doua subspecii care au dus la aparitia speciei actuale adica nu se hibridau ci se metisau.