Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mesaje Recente

#1
Daca nici ce urmeaza nu va trezeste inseamna ca....

Incalzirea globala -efecte chiar mortale si destul de curand aica p la jumaa soului daca nu si mai repede.

1) https://www.vice.com/ro/article/93ynm5/efect-bulb-umed-canicula-moarte
Temperatura la care oamenii mor instant, conform științei

Condițiile de ,,bulb umed" îi fac pe oamenii sănătoși să se supraîncălzească și să moară, din cauza căldurii și a umidității. Chestia asta e mai răspândită ca niciodată iar oamenii de știință studiază cu un interes tot mai crescut condițiile de căldură și umiditate care îi fac pe unii oameni să moară spontan, un fenomen tot mai răspândit din cauzaschimbărilor climatice. Acesta a fost ilustrat cel mai bine într-un studiupublicat anul trecut în Science Advances, intitulat alarmant ,,The emergence of heat and humidity too severe for human tolerance".
Inițial, astfel de condiții trebuiau să apară abia la jumătatea secolului 21, conform modelelor climatice. Dar deja au apărut. În studiul respectiv, Radley Horton, profesor la Observatorul Universității Lamont-Doherty, a studiat împreună cu coautorii informații transmise de stații meteorologice din toată lumea, colectate între 1979 și 2017, și au descoperit peste șapte mii de exemple de condiții cu potențial letal pentru om, numite ,,bulb umed". Temperatura bulbului umed e etapa în care umiditatea și căldura ating un punct în care evaporarea printranspirație nu mai reușește să răcorească trupul unei persoane. Aceste condiții se întâlnesc cel mai des în Asia de Sud, Orientul Mijlociu și sud-vestul Americii de Nord (zone marcate cu roșu și portocaliu pe harta creată de Horton și colegii lui).
Condițiile nu sunt greu de imaginat. Acestea apar când umiditatea relativă e peste 95 la sută, iar temperatura e de cel puțin 31 grade Celsius, conform studiului. Acesta a descoperit că organismul uman nu e capabil să suporte condiția de bulb umed după ce temperatura depășește 35 de grade Celsius. În aceste condiții, pot muri și oameni sănătoși.
,,Chiar dacă au sănătatea perfectă, chiar dacă stau la umbră, chiar dacă poartă haine în care pot transpira, chiar dacă au o rezervă infinită de apă. Dacă e suficientă umiditate în aer, e imposibil, din punct de vedere termodinamic, să împiedici corpul să se supraîncălzească", a zis Horton
Cercetarea lui Horton e susținută de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei, ceea ce înseamnă că guvernul american a studiat în mod activ condițiile meteo care pot ucide oameni perfect sănătoși: ,,Unele locații au atins deja condiții extreme de temperatură și umiditate, care nu pot fi suportate de corpul uman", a afirmat un comunicat de presă AOA. AOA susține altecâteva proiecte care studiază aceste condiții.
Transpirația e o funcție necesară pentru supraviețuire în zilele caniculare. Odată ajunse pe suprafața pielii, picăturile de sudoare se pot fierbe suficient cât să se transforme în gaz și să se dizolve, iar asta elimină căldura și răcorește corpul.
,,Dacă aerul e deja suprasaturat de umiditate, nu mai poate prelua și transpirația", a zis Horton.
Așadar, în zilele umede, apa pe care o emană corpul rămâne acolo și fierbe tot mai tare, fără să se mai evapore. (Gândește-te cum te simți într-o saună, în care corpul colectează sudoare în loc să o elimine, până când căldura devine atât de copleșitoare încât trebuie să ieși.)
Tot mai multe regiuni se apropie de acest punct: sud-estul Statelor Unite, golful din Mexic și Australia de Nord, care deocamdată sunt marcate cu verde pe hartă, ating tot mai des condițiile de bulb umed.
Horton crede că, pe termen scurt, reducerea expunerii la temperatura bulbului umed va fi o chestiune de adaptare comportamentală – adică vom putea evita temporar aceste condiții cu ajutorul aerului condiționat. Dar pe măsură ce canicula se va înrăutăți, iar rețelele de electricitate vor fi tot mai solicitate, s-ar putea să nu ne mai putem baza pe aerul condiționat.Nici accesul la aer condiționat nu e garantat, notează Horton. Muncitorii din ferme și imigranții vor suferi tot mai mult din cauza acestor condiții, a zis el.
Matthew Lewis, director de comunicare la organizația California YIMBY, a notat într-un thread recent pe Twitter că temperaturile de bulb umed vor fi un factor de migrație climatică.
,,Multe dintre zonele locuite azi pe planetă vor deveni nelocuibile. Oamenii vor fi obligați să se mute", a zis el.
Lewis le cere autorităților să se pregătească pentru această eventualitate. Tot el a insistat că buletinele meteo ar trebui să includă anunțuri despre condițiile de bulb umed, pentru că ,,e o problemă care ține de sănătatea publică".
,,Simplul fapt că oamenii nu știu ce înseamnă aceste condiții sugerează că ar trebui să facem mai multe în acest sens, inclusiv să educăm publicul", a zis el.

2) https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aaw1838
Studiul anunat in articolul anterior si intitulat: The emergence of heat and humidity too severe for human tolerance/ 8 May 2020
Capacitatea oamenilor de a evacua eficient căldura le-a permis să traiasca  pe fiecare continent, dar o temperatură de bulb umed (TW) de 35 ° C marchează limita noastră fiziologică superioară și chiar si valorile mult mai mici au impacturi grave de sănătate și productivitate. Modelele climatice proiectează primele apariții de 35 ° C TW până la mijlocul secolului 21. Cu toate acestea, o evaluare cuprinzătoare a datelor stației meteorologice arată că unele locații subtropicale de coastă au raportat deja un TW de 35 ° C și că, în general, căldura umedă extremă a fost mai mult decât dublată în frecvență din 1979.  Astfel, concluziile noastre subliniază provocarea serioasă pe care o prezintă căldura umedă, care este mai intensă decât cea raportată anterior și din ce în ce mai severă.

3) https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Wet-bulb_temperature

Temperatura bulbului umed (Twb, Tw sau WBT) este temperatura înregistrată de un termometru care are bulbul învelit în cârpă și umezit cu apă distilată. Poate fi exprimat în Celsius (C), Fahrenheit (F) sau Kelvin (K).
Viteza de evaporare din bulbul umed, și astfel temperatura pe care o înregistrează variază în funcție de umiditatea aerului la care este expus. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât rata de evaporare este mai mică și deci temperatura înregistrată este mai mare. Temperaturile bulbului umed sunt aceleași cu temperaturile bulbului uscat la o umiditate relativă de 100%, dar în caz contrar, acestea vor fi mai scăzute decât temperaturile bulbului uscat datorită efectului de răcire al evaporării (descris ca deprimare a bulbului umed).
Temperatura bulbului umed este un indicator al temperaturii resimțite atunci când pielea umedă este expusă la aer și, prin urmare, poate fi folosită pentru a exprima o componentă a confortului termic. Indicele temperaturii globului umed (WBGT) este utilizat pe scară largă pentru evaluarea stresului termic și combină temperatura bulbului umed, temperatura bulbului uscat și temperatura globului (temperatura medie radiantă).
Un psicrometru sling are atât termometre cu bulb umed cât și uscat și poate fi folosit pentru a exprima proprietățile fizice și termice ale aerului umed pe o diagramă psicrometrică.





#2
Probleme de mediu in lume / Re: Vesti rele despre mediu .....
Ultimul mesaj de atanasu - Ieri la 07:07:43 PM
mircea p  nu stia pe atunci  realitatea; azi stim ca incalzirea globala cu toate efectele ei colaterale poate produce cea  de a sasea extinctie masiva din istoria vietii pe terra si dispare sau nu omul, biodiversitatea are nevoie de 10-20 milioane de ani pentru refacere 
 
#3
Atanasu
Aici spui asa:
CitatOdatac il promovez pe acad  Onicescu cu Mecania  invariantiva nu pot fi acuzat  ca  ignor  savatii romani.
; Iar aici spui asa:
CitatAm mai vorbit despre astea  pe aici cu ce am gaist  pe net asa ca ajunge!
.
Mie mi se pare ca sunt atitudini contradictorii. Prima data ai avut un gand pozitiv, iar apoi te-ai rasgandit. Era frumos totusi daca macar dadeai un link unde este expusa teoria lui Octav Onicescu. As fi incercat si eu sa o rasfoiesc, sa vad daca este o teorie fizica sau metafizica, asa cum imi pare mie ca ar fi relativitatea. Totusi -Wikipedia- nu pomeneste de aceasta teorie. Dar nu mi-ai spus parerea dumitale asupra factorului relativist beta. Este fizic sau metafizic? Ezitarea dumitale pare sa insemne ca nu vrei sa contrazici nici dogma dar nici logica. Si atunci pastrezi tacerea. Iar eseul de la #341 nu iti lua nici 2-3 minute sa il citesti. Dumneata vrei sa faci poza savantului serios bun cunoscator al fenomenului fizic. Dar postarile dumitale indica un comportament neserios. Nu ai avut o opinie clara hotarata, nici asupra identitatii dimensionale masa-sarcina, nici asupra adimensionalitatii lui G;k  si miu0. sau asupra dimensiuni de lungime L a capacitatii electrice c.  Aici  dl Virgil imi place ca este hotarat sa apere dogma si sa respinga logica. Dar ma deranjeaza ca tot sustine ca afirmatiile sunt gresite, fara insa sa vina cu argumentari. Si fara sa studieze lucrarea spune ca afirmatiile nu sunt argumentate si sunt doar vorbe in vant.
#4
Adevarat a inviat!
Pe langa atractie introduce si o constata de respingere . Am mai vorbit despre astea  pe aici cu ce am gaist  pe net asa ca ajunge!
#5
Atanasu
Era problema sa iti spui dumneata parerea asupra factorului relativist beta. Daca este fizic sau metafizic? Adica daca este corect (logic) sa se compare viteza relativa dintre sisteme, care nu este viteza reala a niciunuia dintre sisteme cu viteza reala si absoluta a luminii c?. Despre teoria -Totului-, imi aduc aminte ca acum cativa ani, la Academie a fost o festivitate de premiere a lui Dan Preda, care ar fi fost autorul lucrarii publicate in America. Acum i se atribuie aceasta teorie tot lui Einstein. Tot asa i s-a atribuit lui Einstein si -teoria spatiului granular- scrisa de Alexandru Proca. Si daca vrei sa il promovezi pe Octav Onicescu, cred ca ai putea sa ne prezinti ideile principale si originale din -teoria mecanicii invariantive-. Sau sa ne dai o indicatie unde poate fi gasita pe internet. Ai putea sa ne spui ce avantaje prezinta aceasta teorie pentru studiul miscarilor corpurilor si sistemelor de corpuri ceresti?
#8
O sa vad ce pot face refritor la linkul  la #341 care sigur ca nu este unul apologtic si nici  de adulare ci o pezentare documntara la nivel ziaristic de cultura generala. Odata ce il promovez pe acad  Onicescu cu Mecania  invariantiva nu pot fi acuzat  ca  ignor  savatii romani.
#9
Atanasu
Incerc sa reiau acum ideile pe care le-am pus intro postare de acum doua saptamani. Postare care a fost stearsa, nu stiu din ce motive. Si aceasta stergere a coincis cu defectarea calculatorului, care nu stiu din ce motiv nu mai functiona editarea pe niciun canal. La linkul de la # 341, de la ;-hibele teoriei B-B-, este un eseu de adulare a teoriei metafizice a relativitatii. Si dumneata, ca si toti savantii nostri, ai o puternica atractie fata de teoriile occidentale si o repulsie fata de teoriile autohtone, ale cercetatorilor nostri. Iata de pilda teoria legata de ipoteza identitatii dimensionale masa-sarcina, care imi pare ca o respingi hotarat, fara vreo argumentare solida si fara a lua in considerare demonstratiile matematice, care sustin cu logica lor, identitatea dimensionala masa-sarcina. Dupa judecata mea, factorul relativist beta=v2/c2 este un factor metafizic. Fiindca, dupa judecata mea, nu se poate compara viteza relativa dintre sisteme v, cu viteza absoluta a luminii in vid c. Si fiind un factor metafizic, a infectat toata fizica cu metafizica. Aici dl Virgil spune hotarat ca factorul beta este fizic si deci se poate compara foarte bine viteza relativa dintre sisteme v, viteza care nu este viteza (translatia) reala a niciunuia dintre sisteme, cu viteza (translatia) reala a luminii c. Opinia dumitale, in aceasta dilema, care este? Factorul beta=v2/c2 este fizic sau metafizic?. Am observat de la dumneata doar o pozitie sovaielnica, nicio opinie asumata hotarat, la chestiunile dilematice. Pe dl Virgil l-am suparat tare fiindca nu am fost de acord cu densitatea gigantica a vidului gasita de dumnealui (de 1022 Kg/m3) si cu sarcina electrica vectoriala. Si nu mai raspunde la postarile mele.