Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Termeni tehnici - cum se zic corect in romana?

Creat de Adi, Noiembrie 16, 2008, 07:42:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Care e distinctia intre "meteori" si "meteoriti" (daca e vreuna)?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

molteanu

Am câţiva termeni tehnici, dacă ştie cineva o traducere a lor în română, este binevenită:

- geosynclinal cycle - se referă la o teorie din geologie; cea mai apropiată traducere pe care am gasit-o ar fi "ciclu geologic", dar poate sunt alţii mai bine informaţi

- zero sum game - termen din teoria jocurilor (Game Theory), ştiu ce semnifică, dar există un termen în limba română?

- The Mid Ocean Ridge - http://en.wikipedia.org/wiki/Mid-ocean_ridge


Mulţumesc de răspunsuri!

HarapAlb

"geosynclinal cycle" -> ciclu/perioda geosinclinala
"mid ocean ridge"   -> rift

Luis

Referitor la intrebarea lui Adi, un meteor reprezinta un fragment de roca ce a intrat in atmosfera Pamantului dar nu a atins suprafata acestuia, iar un meteorit, este acel fragment de roca care nu arde in intregime in atmosfera si ajunge pe pamant.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Adi, mai exista inca un termen: meteoroid. Asta se refera la un potential meteor ce nu a intrat inca in atmosfera terestra.

Adi

Ah, si mai interesant ... Mersi mult, Flavia. Dar meteoroidului astuia nu i se zice de fapt asteroid?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Nu.

Pai asteroizii sunt aia mari si fiorosi, cand intra unul in atmosfera e grav.

Am facut vineri la Astrofizica un curs despre meteoriti si ne-a prezentat clasificarea asta: meteoroizi, meteori si meteoriti. Meteoritii provin intr-adevar in principal de la asteroizii din centura de asteroizi, unii insa de la Luna sau Marte. Ii diferentiaza compozitia chimica, cei de la Marte de exemplu contin substante chimice rare, precum kriptonul. 

A fost un curs interesant, am vazut cu ocazia asta un spectrometru de masa care facea datarea cu neon a meteoritilor. 

Adi

Super tare. Pai atunci am o intrebare: cum poate un asteroid sa provina din solul planetei Marte? La impactul cu un meteorit cu masa si viteza mare, sar bucati din scoarta planetei si ajung inapoi in spatiu (adica au cel putin prima viteza cosmica?). Imi e greu a crede.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

graethel

Eu nu am spus ca provin asteoizi de pe Marte, ci meteoriti.

Am mai cautat detalii pe net, pentru ca mie nu imi era clar cum de stiu oamenii astia de unde vine un meteorit. Am aflat ca meteoritii proveniti de pe Marte sunt mai "tineri" decat cei proveniti de la asteroizi cu aproximativ 1.3 miliarde de ani. Au o compozitie asemanatoare cu cea a planetei Marte si a atmosferei acesteia. Cum de pleaca ei de acolo? In urma unui impactului lui Marte cu un corp mai mare, care lasa in urma un crater de 10-100 de km. Au nevoie de 5,4 km/s ca sa scape de pe Marte acesti meteoriti si de vreo cateva miliarde de ani pana sa poata eventual ajunge pe Terra.

Stie cineva cat de mare poate fi un meteorit? Stiu ca au dimensiuni intr-un spectru larg, pot cantari si 100 de kilograme, dar ar fi interesant de stiut unde se termina meteoritul si unde incepe asteroidul (desi eu cand spun asteroid ma gandesc la un cord cu raza de cateva sute de kilometri).

Adi

Da, la mateoriti voiam sa ma refer. Pai dupa definitiile tale, orice lucru care este in spatiu si inca nu a ajuns pe Pamant este asteroid, inclusiv cei proveniti de pe Marte, carora tu le zici inca meteoriti. Apoi daca intra in atmosfera Pamantului si nu ard in totalitate sunt meteoriti, daca doar intra in atmosfera si ard in totalitate, sunt meteori.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Luis

Un meteoroid, conform IAU (International Astronomical Union) are dimeniuni cuprinse intre 100 um (micrometri) si 10 metri, orice mai mare de atat fiind un asteroid. Conform definitiei NEO (Near Earth Object), un meteoroid poate avea pana la 50 metri diametru, orice mai mare de atat numindu-se asteroid.

graethel

Nu stiu la ce definitie de a mea te referi. Eu am spus ca un potential meteor se numeste meteoroid, nu vad de unde reiese ca vorbesc si de asteroizi.

Mersi, Luis. Imi poti da si site-ul de unde ai informatiile (ca sa il am pe viitor)?


Adi

Pai orice asteroid este potential meterorit sau meteor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro