Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Situatia portalurilor de stiinta / bloguri : cautam opinia dumneavoastra

Creat de cristi, Octombrie 29, 2008, 09:31:18 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cristi

Va salut pe toti...

Peste doua saptamani trebuie sa tin o prezentare la Bucuresti in care as vrea sa fac o analiza a blogurilor/portalurilor romanesti de stiinta... Incerc sa imi formez o opinie, asa incat as fi bucuros daca ati putea si voi impartasi cu mine opinia dumneavoastra...

Cred ca ar fi interesant de aflat opinia dumneavoastra despre:
blogurile/portalurile existente
ce ar trebui imbunatati (general/particular)
cum credeti ca vor evolua
oricare alte idei...

mersi anticipat
cristi (stiti voi care...)
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Adi

Eu i-am raspuns lui Cristi ieri pe email, va incurajez sa o faceti si voi. Voi anunta aceasta si pe site.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am promovat conferinta si la noi pe site. Este un pas inainte in dezvoltarea comuncarii stiintei in Romania. Sper ca sa se lege niste contacte intre popularizatorii de stiinta si oamenii de stiinta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Eu consider că implicarea mai intensă pe Internet a ,,greilor" din Ştiinţă care zac acolo prin Academie sau prin alte locuri sacre dedicate Ştiinţei ar însemna un mare salt pentru propăşirea civilizaţiei noastre, pentru că Internetul deschide porţi largi comunicării interumane, făcând posibil un salt calitativ în evoluţia metodei de cercetare ştiinţifică.

Mi-ar plăcea să aud că nu doar Becali sau Tăriceanu au blog, ci şi scumpii noştri fizicieni, matematicieni sau filozofi importanţi ce vorbesc româneşte. Mi-ar plăcea să văd cum îşi pun gândurile pe ,,hârtia" virtuală a Internetului şi mi-ar plăcea să văd că sunt, în continuare, preocupaţi de rezolvarea unor probleme ştiinţifice de cea mai mare importanţă. Mi-ar plăcea să-i văd cum interacţionează cu tinerii care le adresează întrebări şi mi-ar plăcea să fur câte puţin din preţioasele lor cunoştinţe.

Problema este cum îi scoatem din bârlog pe boşorogii ăia care ştiu de zeci de ori mai multe decât noi? Cum îi punem la treabă? Poate unii sunt bolnavi şi se gândesc toată ziua la moarte, alţii se tem să nu se facă de râs că nu ştiu unde este tasta ESCAPE, etc. Trebuie să ne concentrăm mai mult pe rezolvarea acestor probleme mărunte de care se împiedică oamenii importanţi ai acestei ţări. Trebuie să facem cumva şi să-i aducem pe net. Evident, mulţi dintre ei habar n-au ce activitate începe să fie pe Internet, crezând că cei trei sau patru prieteni din jurul lor este tot ce le trebuie. Nu sunt motivaţi suficient, au uitat cât de mult le-a plăcut Ştiinţa cândva, în tinereţe. Trebuie, în special, să-i motivăm, iar restul vor face ei, la rândul lor.

Eu aş propune, de exemplu, ca fiecare intelectual pensionat să primească gratuit din partea guvernului câte un laptop conectat la Internet. Aş propune ca pentru această categorie să se organizeze cursuri gratuite de lucru cu calculatorul. Aş mai propune ca grupuri de tineri entuziaşti să organizeze diverse activităţi pe lângă sediile ştiinţifice importante din ţara noastră prin care să informeze intelectualii de vârsta a treia despre cât de mult îi doreşte Internetul.

Închei amintindu-vă proverbul:

,,Cine n-are bătrâni să şi-i cumpere!"

Adi

Apropo, de Academie, Academia de Stiinta A Moldovei nu doar ca are site activ, dar si pune din cand in cand si stiri ale noastre la ei pe site. Academia de Stiinte a Romaniei nici nu cred ca a auzit de Stiinta.info sau de StiintaAzi.ro. Mie asta mi se pare ciudat. Macar serviciile secrete de ar sti de noi si i-ar anunta si pe ei :). Stie careva siteul Acamiei Romane de Stiinte? Caut pe google "academia de stiinte" si gasesc in primele cinci doar pe cea moldoveneasca. :)


Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: Adi din Octombrie 30, 2008, 06:28:25 PM
Macar serviciile secrete de ar sti de noi si i-ar anunta si pe ei :).
Este o conspiratie. Cu cat e mai greu de demonstrat ca acea conspiratie exista (membrii ei ne cunosc pe toti si ne au la dosar!), cu atat e dovada mai clara ca ea, conspiratia, functioneaza cu succes!  ;D

e-

PS: acest post e o gluma.  :P
Don't believe everything you think.

b12mihai

Portaluri de stiinta prin Romania nu prea exista asa cum sunt spre exemplu ScienceDaily, PhysOrg si tot asa. StiintaAzi.ro si Stiinta.info mi se par de departe cele mai serioase, si chiar cauta sa se apropie de ceea ce inseamna cele 2 de care am spus mai sus. Asa cum spunea si @Abel Cavaşi , daca s-ar implica mai mult oamenii de specialitate, cei de la Academie si tot asa s-ar face o treaba inca si mai frumoasa decat ce e acum.

Momentan, strategia StiintaAzi de a insista pe atragerea liceenilor catre fizica si alte stiinte si catre cercetare nu am mai intalnit-o nicaieri. De asemenea, faptul ca acceptati voluntari (mai ales "pitici" de la liceu) este ceva extraordinar, mai ales ca ii ajutati si le explicati ce au gresit si cum sa faca mai bine.

Eu in blogul meu am o sectiune de IT si Stiinta, insa nu imi pot permite sa scriu ca si cum as fi cercetator/fizician/profesor/doctor docent pentru ca nu sunt...eu sunt doar un amator si un pasionat de stiinta.

Marea, dar absolut marea problema a portalurilor de stiinta si a stiintei in general a literaturii, filozofiei, culturii generale in final... este lipsa de promovare in mass-media. Degeaba va luptati sa va faceti reclama ca pana , vorba aia, nu "apareti pe sticla" nu va prea baga nimeni in seama...din pacate...Aceeasi problema este cu orice domeniu care tine de cultura: literatura, filozofie, etc. Stim cu totii cine e Gigi Becali (ca ne este bagat pe gat), dar ma indoiesc ca toata lumea stie cine a fost Gheorghe Sincai, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, George Emil Palade asta ca sa nu zic Einstein, Aristotel, Platon, Erasmus din Rotterdam si exemplele pot continua la nesfarsit... - aici e marea problema...se poate face ceva ?

Ar fi interesant daca pe portaluri ati face si sondaje despre oamenii de stiinta (pentru ca sunt portaluri de stiinta)ceva gen: "Ati auzit de G.E. Palade" (ca l-am pomenit mai sus) ? Si mai ales sa apara cat mai multe biografii ale acestor oameni minunati.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

cristi

CitatMarea, dar absolut marea problema a portalurilor de stiinta si a stiintei in general a literaturii, filozofiei, culturii generale in final... este lipsa de promovare in mass-media.
Aici cred ca ai atins un punct esential pe care vreau sa il aduc in prezentare... Ma tot framant de cateva zile cum sa fac prezentarea, si incep sa imi clarific gandurile... Si domnul Abel are dreptate, insa nu pot sa le cer acum celor "batrani" sa fie mai activi pe net... Dar pot cere mediei, care va fi prezenta acolo, sa promoveze astfel de initiative... O sa dau si exemple concrete, preluare de articole, cerere de articole pe subiecte specializate, etc... Cu alte cuvinte, cu cat ma gandesc mai mult, cu atat mai mult cred ca ma voi duce acolo nu numai sa facem astfel de initiative cunoscute (caci voi discuta despre mai multe situri, nu numai stiinta.info), ci voi si incerca sa capat sustinere pentru toti... Nu stiu daca si voi obtine ceva, insa Adi are un punct, pe care am sa il subliniez iarasi: in romania sunt angajazi jurnalisti sa faca stiri de stiinta, in America se trimit oameni de stiinta la cursuri de jurnalism... Ori aceste portaluri au la ei oameni de stiinta interesati de jurnalism... de ce nu i-am sustine, si incerca si modelul american?
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club

Adi

Mihai, ma bucura foarte mult postul tau, care face o sinteza foarte frumoasa. Cristi, sunt de asemenea de acord cu ce zici tu. Sa dezvolt mai mult asupra motivatiei pentru care incurajam elevi de liceu sa scrie stiri de stiinta. In Canada m-am convins tot mai mult ca inveti cu adevarat doar facand. In Canada am vazut de asemenea ca desi nu exista olimpiada nationala de fizica asa dezvoltata ca in Romania, exista totusi concursuri de inventii pentru liceeni, unde acestia raspund la o intrebare aparent simpla, dar concreta (exemplu: in o bucata de branza noua si una de branza veche, cata apa contine fiecare si cate bacterii contine fiecare; sau care este doza ideala de aspirina ce trebuie sa o ia fiecare om pentru a preveni grasimea pe vasele de sange? daca cumva unui om ii e ideal 1.5 pilule, dar e fortat sa ia ori o pilula, ori doua? sau cat de mult timp poate rezista un om cu mana bagata in apa cu gheata la zero grade?; sau dintre sapunurile de pe piata, care este cel mai bun la eliminarea petelor de grasime sau la uciderea bacteriilor). Sunt intrebari pe care le trateaza prin metoda stiintifica, facand experiment, colectand datele si analizandu-le. Cine doreste sa afle mai multe despre aceste concursuri din Canada, denumite "science fair", poate citi articolul meu care a fost preluat si de Hotnews la opinii. Chiar in ziua in care am scris acest articol (si l-am scris chiar in ziua in care am fost si eu in juriu la un astfel de concurs), am spus ca trebuie neaparat sa facem unul si pentru Romania. Din pacate, asa ceva se organizeaza local, impreuna cu scolile. Din Canada nu puteam. Atunci am zis imediat sa organizez ceva ce pot, ceva ce se poate organiza si de pe internet. Astfel am lansat imediat concursul de eseuri de stiinta despre provocarile stiintfice ale secolululi nostru, pe care l-am organizat si coordonat pentru Stiinta.info, unde colaboram activ atunci. Scriind eseuri, elevii se implica activ. Nu este la fel ca si cum ar construi ceva concret, dar macar ar scrie ceva concret. E mai bine decat nimic. Filosofia am mentinut-o si la StiintaAzi.ro, unde am organizat deja cateva concursuri de eseuri. Sa revenim acum la avantajele ce le au elevii de liceu care se implica la StiintaAzi.ro ca si voluntari.

- noi oferim feedback gratuit la traducerile lor (corectam cu Track Changes in Word, incat traducatorii vad exact ce am modficat). Pentru greselile grave de traducere sau de fizica, explicam in email care sunt, de ce nu e bine. Astfel, traducatori invata engleza si fizica mai bine. De asemenea, se pun la curent cu stirile din stiinta, sau din lumea cercetarii. Per ansamblu, au o vedere mai buna asupra lumii.

- acelasi lucru si la articolele de stiri pe care le scriu voluntarii. Aici un voluntar castiga inca si mai multa experienta, pentru ca este fortat sa faca o munca intelectuala de a intelege articolul si apoi de a ii face un sumar scurt, dar si clar celorlalti. Pentru a il intelege, trebuie sa citeasca si alte articole asemenatoare, trebuie sa gaseasca o poza reprezentativa, sa verifice daca sunt filme pe youtube pe aceasta tema. Una peste alta, invata mai bine fizica sau alt domeniu din stiinta si se pune la curent cu stirile. Noi oferim feedback la articol (cum ar putea fi imbnatatit, facem modificarile si il publicam pe site). Dupa cateva astfel de articole, deja am vazut progrese imense la cei vreo 5 voluntari foarte activi ce ii avem in prezent.

- dar aceasta nu este totul, acesti voluntari cunosc alti voluntari prin intermediul nostru, isi fac prieteni de calitate de varsta lor, dar si mai mari. Noi ii ajutam cu ce stim noi despre studiile universitare, despre cercetare, in tara sau in straintate. Le oferim sfaturi de viata. Sfaturi de viata si de cercetare de la unii mai mari este un mare atuu.

- nu in ultimul rand, munca de voluntariat arata calitatea unui om, iar noi oferim diploma de voluntar care va fi utila mereu in viata, mai ales pentru admiterea in straintate

- si nu in ultimul rand, incercam sa recompensam voluntarii nostri pe masura puterii financiare pe care ne-o permite cele cateva reclame ce le-am pus pe site (in special cate o carte de stiinta pentru voluntarii lunii).

In concluzie, ferm convinsi ca numai facand tinerii invata, le oferim acest feedback gratuit. Desigur, noi castigam stiri si cu cat sunt mai multe si mai bune, cu atat oamenii vor fi mai numerosi sa citeasca StiintaAzi.ro si astfel impactul nostru pozitiv asupra societatii romanesti va fi mai mare. Valorile umane sunt foarte importante si noi contribuim deja la a ajuta 5 tinere sperante romanesti sa devina si mai buni si sa dezvoltate niste "skill"-uri care le vor folosi mereu in viata:

- a explica frumos pentru ca oricine sa inteleaga ceea ce zic ei
- a explica concis, in cat mai putine cuvinte, fara termeni tehnici
- a avea spirit critic fata de ceea ce aud sau citesc
- cultura generala din stiinta si lumea stiintifica si tehnologica

Multumim asadar voluntarilor nostri si asteptam si alti doritori!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Cristi, vezi si aceasta discutie tot de la noi de pe forum de mai demult, pe tema: cum ne pot ajuta institutiile publice in popularizarea stiintei? Si ca tema suplimentara, Academia de Stiinte a Romaniei stie de noi? Inteleg ca aceasta conferinta va fi organizata la Academie sau cu Academia. Intra in legatura cu niste academicieni, stabileste niste contacte ...

Macar numai cu numele de ne-ar ajuta ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Multumim feedback-ului ce l-ati oferit. Si datorita lui, Cristi Presura a reusit sa creeze aceasta frumoasa prezentare pe care a tinut-o astazi la conferinta organizata cu ocazia aniversarii a 60 de ani de Stiinta si Tehnica. Prezentarea rezuma frumos situatia de la Stiinta.info, apoi o compara cu cea de la StiintaAzi.ro, iar apoi prezinta alte cateva siteuri/bloguri de actualitate stiitifica pentru a sugera ca exista o miscare in general acum in Romania ca cei implicati in stiinta sa explice pentru public.

Va invit sa vizionati prezentarea ppt din fisierul atasat si sa oferiti opinia voastra.

Cu bine,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cristi

autor Fizica povestită,
www.stiinta.club