Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Jurnalismul stiintific

Creat de Adi, Septembrie 27, 2008, 01:37:22 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Iata un curs de jurnalism stiintific, foarte bun, de care am aflat de la Stiinta.info.

http://www.wfsj.org/course/en/


Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata cum facem noi articolele de stiinta. Speram ca tot mai multi oameni sa inceapa sa scrie articole de popularizare a stiintei. Ce scrie mai jos am invatat eu din experienta multa. Va impartasim experienta gratuit, in credinta ca cunoasterea trebuie impartasita si sa invatam oamenii sa fie mai buni, mai pregatiti.

Ei bine, cautam stirea cea mai importanta a zilei in surse serioase de stiri stiintifice (mai multe linkuri mai jos), apoi alegem cate o stire si facem un articol scurt, concis, clar, accesibil publicul larg care nu are pregatire stiintifica deja. Incercam sa invatam jurnalismul stiintific din mers. Adica primul paragraf trebuie sa fie de sinteza, si sa raspunda la cele 6 intrebari: cine si ce; unde si cand; cum si de ce/pentru ce. In restul paragrafelor mai dezvoltam si explicam mai bine (context, importanta, detalii, biografie, tara, cost, oameni, etc). Luam poze de pe wikipedia, luam filme de pe youtube pe acel subiect si gata o stire. Stirile noastre au fost preluate de EvZ, Cotidianul, Realitatea (Chiar azi, si e a doua stire la cele mai citite, vezi aici). Atentie deci, nu traducem articole! Le scriem noi. Adica intelegem articolul, alegem ceea ce este important, formulam in propirile cuvinte, pentru ca cititorul de limba romana sa inteleaba bine. Ceea ce facem noi este o munca intelectuala. Ia cel putin o ora sa scriem un articol, cateodata si trei patru ore.

Surse de stiri de stiinta.
http://www.physorg.com/
http://www.sciencedaily.com/
http://www.sciencenews.org/
etc
Si apoi ziarele mari, credibile
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/default.stm
http://www.telegraph.co.uk/earth/index.jhtml
Yahoo News, etec

Citim mereu mai multe surse, intelegem ce s-a intamplat si apoi explicam in articol.

Incercam ca cititorul sa ramana cu ceva despre stiinta din articol, incercam sa fim si profesori fara ca cititorul sa isi dea seama.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro