Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Gravitatia-cea mai slaba din cele 4 forte cunoscute

Creat de Gabitzu, Septembrie 10, 2009, 11:58:32 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Gabitzu

Gravitatia este una din fortele ce guverneaza sistemele fizice ale universului alaturi de forta de interactiune slaba, forta de interactiune tare si forta electromagnetica. Aceasta este cea mai slaba dintre cele 4 si a devenit cunoscuta in urma cu cateva secole prin intermediul lui Newton. Acesta a reusit sa explice aceasta forma de atractie si sa construiasca un model geometric al acesteia. Mai tarziu odata cu publicarea teoriei relativitatii a lui Einstein gravitatia a capatat cu totul si cu totul alt inteles. Conform TGR gravitatia nu devenea altceva decat o proprietate geometrica a spatiu-timpului, o curbura a acestuia din apropierea corpurilor ceresti ce poseda masa. Aceasta teorie nu desfinta legile lui Newton despre gravitatie ci venea ca o completare a acestora. Mai mult Einstein a aratat conform ecuatiilor lui,ca viteza de propagare a undelor gravitational nu poate depasi viteza luminii ,ba mai mult chiar ar fi egala cu c, spre deosebire de gravitatia lui Newton care spunea el se propaga instantaneu. O alta problema a spatiu-timpului curbat respectiv a gravitatie este curgerea timpului. S-a demonstrat ca intr-un camp gravitational mai mic(ex: spatiul intergalactic), timpul are o curgere mai rapida decat un camp gravitational mai mare(mai intens ex: pe Terra) unde timpul curge mai lent.
Ecuatiile lui Einstein au aratat ca in univers exista unele corpuri cerestre cu un camp gravitational enorm atat de puternic incat nici lumina nu poate evada atractiei acestora. Este vorba despre gaurile negre. Acestea se formeaza din foste stele care dupa moartea lor se prabusesc sub propria gravitatie si se contracta atat de mult incat ajung la diametre de cateva zeci de kilometri dar cu o densitate foarte mare aproape infinita incat o gamalie de ac din aceast corp cantareste peste 10 tone(ex.) Acest lucru inseamna ca aceste corpuri au o masa enorma ci deci se transforma in gauri negre devorand toata materia din jurul lor. Curbura spatiu-timpului din apropirea acestor corpuri este atat de mare incat timpul ia valori diferite pe un anumit interval de distanta in jurul gaurilor negre( de ex. dak punem 3 ceasuri in apropierea unei gauri negre la 1000 de km de ex. ele ar arata toate valori diferite indifernet de distantele dintre ele).   


Astept parerile dumneavoastra despre gravitatie si efectele ei! Multumesc....

mircea_p

Eu am o parere foarte buna despre ea. Si despre efecte. In afare de cazurile cand se intampla sa cad de undeva  ;D

Electron

Citat din: Gabitzu din Septembrie 10, 2009, 11:58:32 PM
Este vorba despre gaurile negre. Acestea se formeaza din foste stele care dupa moartea lor se prabusesc sub propria gravitatie si se contracta atat de mult incat ajung la diametre de cateva zeci de kilometri dar cu o densitate foarte mare aproape infinita incat o gamalie de ac din aceast corp cantareste peste 10 tone(ex.) Acest lucru inseamna ca aceste corpuri au o masa enorma ci deci se transforma in gauri negre devorand toata materia din jurul lor. Curbura spatiu-timpului din apropirea acestor corpuri este atat de mare incat timpul ia valori diferite pe un anumit interval de distanta in jurul gaurilor negre( de ex. dak punem 3 ceasuri in apropierea unei gauri negre la 1000 de km de ex. ele ar arata toate valori diferite indifernet de distantele dintre ele). 
Ai putea sa detaliezi putin partea subliniata de mine cu rosu? De unde rezulta ca in jurul gaurilor negre ceasurile merg diferit indiferent de distanta dintre ele ?

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Sumarul lui Gabitzu pare destul de bun (cu mici ajustari pe care le aduce Electron) asa ca l-am pus la popularizarea stiintei. Si eu am o parere buna despre forta gravitatiei. As completa ca sunt multe forte cunoscute, dar numai patru sunt forte fundamentale, elementare. Si as mai completa ca gravitatia este singura forta fundamentala care nu are o teorie cuantica. De aceea gravitatia pe de o parte nu este inca descrisa de o teorie cuantica asa cum sunt fortele electromagnetica, slaba si tare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Gabitzu

Cea ce vreau sa spun este ca in jurul unui camp gravitational imens timpul ia valori diferite la anumite distante fata de acesta. Un exemplu mai pe inteles ar fi : un ceas dintr-un avion de ex ticaie mai lent decat unul de pe statia spatiala internationala. Si apropo de exemplul cu cele 3 ceasuri....cum se intampla cu ceasurile de pe avion si statia spatiala asa este si cu gaurile negre, dar la o scara exponential mai mare.   Sa zicem ca am un ceas la 4000km de o gaura neagra, unul la 4500km si unul la 5000km fata de aceasta. Primul ceas ticaie mult mai lent decat al 2lea care la randul lui ticaie mai lent ca ultimul. Totul in functie de intensitatea campului gravitational. Cateodata undele gravitationale prezinta si anumite fluctuatii si atunci , spre ex, daca asezam un nou ceas , sa zicem intre primele 2, acesta va ticaii poate chiar mai lent decat primul si mai repede decat al 2lea. Ca un fel de anomalie. In relatitivitatea generalizata , gravitatia este descrisa ca o curbura a spatiu-timpului In jurul unui corp ce poseda masa proprie. De aici rezulta ca forta gravitationala poate deforma spatiul si timpul( lucru demonstrat recent). Pe pamant acest lucru nu este vizibil deoarece gravitatia este foarte foarte mica. Dar in jurul unei gauri negre este atat de puternica incat puterea de deformare a spatiu-timpului este vizibila. Spre ex. dak sa zicem ca o masina ar fi inghitita de un astfel de corp in apropierea lui masina s-ar vedea ca o forma alungita masurand chiar sute de kilometri, iar la botul masinii timpul ar fi practic stationar spre deosebire de spatele acesteia unde timpul se scurge lent.

Electron

Citat din: Gabitzu din Septembrie 11, 2009, 12:13:45 PM
Si apropo de exemplul cu cele 3 ceasuri....cum se intampla cu ceasurile de pe avion si statia spatiala asa este si cu gaurile negre, dar la o scara exponential mai mare.   Sa zicem ca am un ceas la 4000km de o gaura neagra, unul la 4500km si unul la 5000km fata de aceasta. Primul ceas ticaie mult mai lent decat al 2lea care la randul lui ticaie mai lent ca ultimul. Totul in functie de intensitatea campului gravitational.
Da, iar intensitatea campului gravitational depinde de distanta, deci pozitia ceasurilor nu este indiferenta, cum spuneai mai devreme.

CitatCateodata undele gravitationale prezinta si anumite fluctuatii si atunci , spre ex, daca asezam un nou ceas , sa zicem intre primele 2, acesta va ticaii poate chiar mai lent decat primul si mai repede decat al 2lea. Ca un fel de anomalie.
Si de unde rezulta ca in jurul gaurilor negre exista asemenea anomalii si atat de des, incat sa faci o afirmatie atat de generala cum ca pozitia ceasurilor devine indiferenta ? In plus, undele gravitationale s-ar deplasa cu viteza luminii si ar fi produse doar de schimbari de configuratie a masei, nu asa, aleator, oricand si oricum. Ca atare exemplul tau cu al 4-lea ceas poate fi doar o anomalie, valabila pentru foarte putin timp, dar chiar si atunci, in functie de pozitia sa.

Deci pana la urma cum e? Este relevanta pozitia ceasurilor sau nu? Nu critic doar de dragul de a critica, intentia mea este sa-ti corectezi exprimarea si eventual eroarea de intelegere care a condus la ea.


e-
Don't believe everything you think.

Gabitzu

in primul rand nu am spus ca sunt anomalii , ci un fel de anomalii. Fluctuatiile undelor gravitationale sunt prezente si in campul gravitational al Terrei dar foarte foarte foarte mici( lucru demonstrat stiintific). Deci dak sunt prezente in jurul terrei imagineaza-ti si tu ca in jurul unor gauri negre sunt automat prezente. Logic ca sunt mai puternice si mai raspandite in jurul gaurii negre. Intr-adevar aceste fluctuatii banuiesc se deplaseaza cu viteza luminii. Aici apare greseala pe care vreau s-o rectific eu acuma: in exemplul cu al 4 lea ceas care se afla intre primele 2. Ziceam eu ca acest ceas poate ticaii chiar mai lent decat primul sau mai repede decat al 2 lea. Acest lucru nu se intampla decat pe perioade foarte mici de timp in functie de prezenta acestor fluctuatii sau de magnitudinea campului gravitational......Greseala mea imi apartine si imi cer scuze......sper ca acuma team lamurit....aaa si cu anomalia..am spus un fel de anomalie dar nu ca aceasta ar fi o anomalia ea insasi. poate si aici am gresit cu exprimarea....sall

Adi

Te rog mult sa scrii corect romaneste, fara scris gen messenger: cu diacritice unde trebuie, fara k in loc de ca, fara litere mici la inceput de fraza, fara multe puncte puncte, ci doar trei urmate de spatiu inainte si dupa ele. Aici nu suntem pe messenger. Daca vrei sa reusesti ceva in viata, trebuie sa poti trata cu seriozitate subiectul dezbatut si sa il exprimi corect, pentru ca ceilalti sa te inteleaga. Daca scrii gresit gramatical si cu punctuatie gresita, va fi mai greu pentru ceilalti sa te inteleaga si ii oboseste cand citesc textul tau. Te rog mult.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: Gabitzu din Septembrie 11, 2009, 08:54:40 PM
Fluctuatiile undelor gravitationale sunt prezente si in campul gravitational al Terrei dar foarte foarte foarte mici( lucru demonstrat stiintific). Deci dak sunt prezente in jurul terrei imagineaza-ti si tu ca in jurul unor gauri negre sunt automat prezente. Logic ca sunt mai puternice si mai raspandite in jurul gaurii negre.
Ce surse de informatie ai pentru ce am subliniat eu cu rosu?

e-
Don't believe everything you think.

Gabitzu

Undele gravitationale au fost descoperite in jurul anilor '70 accidental de catre cercetatori care studiau un sistem binar de stele neutronice. Tot atunci s-au construit aparate  care detectau astfel de unde. Mai recent au aparut niste dispozitive numite interferometre care masurau modificarile in campul gravitational. In primele misiunii de dupa dezastrul navetei Challenger Nasa a montat asemenea aparate la bordul tuturor navetelor care erau atunci in dotare. Aflandu-se apoi pe orbita acestea au masurat magnitudinea campului gravitational , lungimea acestuia, dar si modificarea acestuia. Atunci s-a descoperit ca are anumite perturbarii care apareau din cand in cand ,spontan, disparand dupa numai cateva secunde. Apoi in sec 21 cercetatorii au creat niste aparate numite foto-detectoare care detectau undele gravitationale ca pe niste franje de interferenta care se parea ca ,respectau anumite tipare. Insa din cand in cand, cum spuneam, apareau niste perturbari in acest tipar care ii duceau pe cercetatorii la parerea ca , campul gravitational , sau mai exact undele gravitationale aveau cateodata perturbari minuscule pe o perioada foarte scurta de timp.

Gabitzu

Ca sursa de inspiratie documentarele despre teoria relativitatii lui einstein, despre gravitatie si acceleratie etc. Am o intreg playlist pe youtube cu aceste documentare. Am mai gasit si pe wikipedia despre undele gravitationale. Probabil ca cea mai buna sursa de inspiratie este intelegerea ecuatiilor lui Einstein despre geometrica spatiului. Eu personal asta incerc sa inteleg acuma. sall

Gabitzu

Mai exista si o carte ''Spatiu,timp,univers'' scrisa de Lee Smolin pe care vreau sa o cumpar si care pune in tema notiunea de spatiu-timp, relativitatea lui Einstein, paradoxuri ale calatoriei in timp etc. A aparut acuma in librariile Diverta. www.diverta.ro

Electron

Citat din: Gabitzu din Septembrie 11, 2009, 11:53:28 PM
Am o intreg playlist pe youtube cu aceste documentare. Am mai gasit si pe wikipedia despre undele gravitationale.
Aha, deci pe youtube si wikipedia se afla sursele tale. Am inteles.

A face saltul de la undele gravitationale ale unui sitem binar de stele neutronice si de la minimele perturbatii din jurul Pamantului la fenomene curente in jurul gaurilor negre din cauza carora timpul curge haotic acolo mi se pare oroare destul de mare. Dar daca spune intr-un documentar de pe youtube (inca anonim) ... atunci e sigur "riguros stiintific". ::)

Cand o sa ai si alte surse sa ma anunti.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Citat din: Gabitzu din Septembrie 11, 2009, 11:53:28 PM
Ca sursa de inspiratie documentarele despre teoria relativitatii lui einstein, despre gravitatie si acceleratie etc. Am o intreg playlist pe youtube cu aceste documentare. Am mai gasit si pe wikipedia despre undele gravitationale. Probabil ca cea mai buna sursa de inspiratie este intelegerea ecuatiilor lui Einstein despre geometrica spatiului. Eu personal asta incerc sa inteleg acuma. sall

Dar ce studii de fizica ai? In ce clasa esti? Daca esti student, la ce facultate si in ce an?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Gabitzu

Studii in fizica nu am, in prezent urmez scoala de agenti de la Targu Ocna, dar de mic eram pasionat de univers si de misterele acestiua. Dupa ce urmez acesta scoala vreu sa ma inscriu la facultatea de astrofizica din Bucuresti. Am 19 ani si anul asta am sustinut examenul de bacalaureat.