Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Date importante în ştiinţă.

Creat de sumalan dorin, Mai 16, 2010, 10:54:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin

Salutare.

un nou topic...cu date importante în ştiinţă...vă rog pe toţi care aveţi cărţi despre istoria ştiinţei să postaţi,cât mai multe date,ar fii fain dacă,la data respectivă s-ar posta şi cum cercetătorul respectiv cum a ajuns la descoperirea respectivă,cum a intuit ,cum a fost inspirat....

1614-tabelele de logaritmi (Napier)
1637-geometria analitica (Descartes)
1665-calculul infinitezimal(Newton si Leibniz,1672)
Catre 1700-calculul probabilitatilor (Bernouli)
1583-1609-caderea corpurilor,pendulul (Galilei)
1609-1619-legile miscarii planetelor (Kepler)
1618-refractia luminii (Snellius)
1662-legile gazelor(Boyle)
1665-curbura luminii (Grimaldi)
1665-1687-legea gravitatiei universale (Newton)
1675-1679-calculul vitezei luminii (Romer)
1678-1690 - teoria ondulatorie a luminii (Huygens)
1728 - aberatia luminii ( Bradley)
1738- teoria cinetica a gazelor (Bernoulli)
1628-circulatia sangelui (Harvey)
1735-sistemul clasificarii naturale (Linne)
1747-zaharul din sfecla (Marggaraff)
1766-hidrogenul (Cavendish)
1771-oxigenul (Scheele)
1609-microscopul (Janssen)
1610-lunete astronomica (Kepler)
1643-barometrul cu mercur (Torricelli)
1657-orologiul cu pendul (Huygens)
1657-1663 -manometrul (O.V.Guericke)

Apropo am o întrebare,dacă e stupidă îmi cer scuze....întrebarea este: De ce când a descoperit Newton legea gravitaţiei,a denumito sau a fost denumită ,"legea gravitaţiei universale"- asta înseamnă că,gravitaţia de 9.8, este la fel ca pe planeta Marte sau Venus sau Pluto,dar într-o altă galaxie,gravitaţia tot de 9.8 ar fi?


Mihnea Maftei

Citat din: sumalan dorin din Mai 16, 2010, 10:54:24 PM
De ce când a descoperit Newton legea gravitaţiei,a denumito sau a fost denumită ,"legea gravitaţiei universale"- asta înseamnă că,gravitaţia de 9.8, este la fel ca pe planeta Marte sau Venus sau Pluto,dar într-o altă galaxie,gravitaţia tot de 9.8 ar fi?

A fost numita asa pentru ca orice doua corpuri din univers se atrag gravitational (iar formula fortei de atractie e aceeasi peste tot in univers). Orice corp are camp gravitational, indiferent de marime si de unde se afla.

Intensitatea acestei atractii gravitationale variaza. La suprafata Pamantului acceleratia gravitationala cauzata de Pamant e 9,8 m/s2. La 100 de ani-lumina de Pamant, acceleratia gravitationala cauzata de Pamant e foarte foarte mica. In centrul Pamantului, acceleratia gravitationala cauzata de Pamant e zero. Forta gravitationala cu care un atom din corpul tau atrage un atom din corpul meu e foarte foarte mica, dar exista.

Adi

Foarte buna idee de a face o lista cu datele importante de stiinta.

Pentru forta gravitationala [tex] F = k_g \frac{m_1 m_2}{r^2}[/tex]

Pentru fota electrica [tex] F = k_e \frac{q_1 q_2}{r^2}[/tex]

Dupa cum vezi, cele doua forte au aceeasi forma si aceleasi proprietati. Dar ceva difera fundamental intre ele. Daca constanta k a fortei gravitationale este aceeasi in tot universul, fie in vid, fie in orice fel de substanta, constanta fortei electrice este la fel in tot universul, dar depinde de materia in care este (in vid are o valoare, in apa alta, in sticla alta). De aceea forta gravitationala este universala si forta electrica nu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mihnea Maftei

#3
Citat din: Adi din Mai 17, 2010, 12:09:00 AM
Daca constanta k a fortei gravitationale este aceeasi in tot universul, fie in vid, fie in orice fel de substanta, constanta fortei electrice este la fel in tot universul, dar depinde de materia in care este (in vid are o valoare, in apa alta, in sticla alta). De aceea forta gravitationala este universala si forta electrica nu.

E un pic fortat a spune ca constanta fortei electrice depinde de materia in care este. Pentru ca, atunci cand exista un camp electric intr-o substanta care "are o constanta electrica diferita de cea a vidului", de fapt sarcinile electrice existente in acea substanta se rearanjeaza (din pricina fortelor cauzate de acel camp electric) si de aceea forta electrica care apare asupra unei anumite sarcini din acea substanta e diferita de cea care ar fi fost daca in loc de acea substanta ar fi fost vid. Dar, pentru a simplifica problema, se spune ca "constanta electrica in acea substanta e diferita de cea a vidului", in loc de a se vorbi despre rearanjarea sarcinilor din acea substanta.

Adi

Fortarea de care vorbesti face diferenta intre forta electromagnetica la nivel de particule elemementare si efectul ei macroscopic ca si forta electrica. Prima este aceeasi in orice mediu, iar a doua este sumarea a multe forte electromagnetice mici, iar aceasta sumare depinde de mediul in care se afla obiectele. Pentru forta gravitationala aceasta sumare nu depinde de mediul in care se afla. Remarca ta despre diferenta subtila de nuanta este foarte buna. Dar la nivelul de intelegere al publicului larg (si din aceasta categorie face parte interlocutorul nostru) cele doua sunt unul si acelasi lucru.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Citat din: sumalan dorin din Mai 16, 2010, 10:54:24 PM
Salutare.
Apropo am o întrebare,dacă e stupidă îmi cer scuze....întrebarea este: De ce când a descoperit Newton legea gravitaţiei,a denumito sau a fost denumită ,"legea gravitaţiei universale"- asta înseamnă că,gravitaţia de 9.8, este la fel ca pe planeta Marte sau Venus sau Pluto,dar într-o altă galaxie,gravitaţia tot de 9.8 ar fi?
asta arata importanta folosirii corecte a termenilor.
g=9.8m/s^2 nu este "gravitatia" ci acceleratia gravitationala la suprafata pamantului (sau intensitatea campului gravitational la suprafata pamantului).
Gravitatia nu este un numar sau o marime fizica ci o proprietate a corpurilor sau/si un fenomen natural: atractia reciproca intre oricare doua corpuri.
Newton nu a inventat termenul, el era deja folosit cu refrerire la proprietatea corpurilor de cadea spre  (sau a fi atrase de ) pamant.
Newton a avut indrazneala sa asume ca aceasta proprietate e comuna tuturor corpurilor, fie ele planete, stele sau graunte de praf.
De aici termenul de gravitatie "universala".
Poate ca acum pare o idee relativ comuna dar daca citesti depspre conceptiile din perioada respectiva poti intelege ca a fost o idee indrazneata. In fizica antica si medievala, aristotelica, se presupune ca exista legi diferite pentru corpurile de pe pamant respectiv cele ceresti (care sant facute dintr-o substanta speciala si sant "perfecte", deci se misca in cercuri de la sine).
Sigur, deja ideile astea erau contrazise de noile descoperiri facute de Kepler, Galileo si altii. Poate ca nici nu a fost Newton primul care sa aiba ideea (mai vaga sau mai clara) ca gravitatia se aplica si la alte corpuri ceresti, cine stie.



sumalan dorin

Salutare.

Vă mulţumesc pentru răspunsuri, acum am înţeles-vedeţi de asta îmi place acest forum,că dacă am o nelămurie pot afla răspunsul pe înţelesul meu.


Adi

Ne bucuram ca va place forumul nostru. Nu ezistati sa spuneti si prietenilor dvs despre noi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sumalan dorin

Salutare.

1657-1663- telescopul cu oglindă( Newton)

1714-1724- termometrul cu mercur (Fahrenheit)

1742-termometrul centigrad ( Celsius)

1672-1673-maşina de calcul (Leibniz)

1681-cazanul cu aburi sub presiune (Papin)

1752-paratrăsnetul (Franklin)

1770- maşina de ţesut (Hargreaves)

Aceşti oameni sunt creatori lumii moderne,nu zei din biblie,ei merită mai mult respect şi admiraţie, decât " sfinţii,apostoli, etc etc etc "

valangjed

Adaug si eu cateva date ale marilor descoperiri.
1600-W. Glbert - primul electroscop
1729-transportul electricitatii pri fire conductoare -Stephen Gray
1800-primul element galvanic (pila Volta)-A. Volta
1821-efectul termoelectric direct -T. Seebeck
1825-electromagnetul -W. Sturgeon
1826-legea lui Ohm -G.S.Ohm
1831-inductia electromagnetica -M.Faraday
1833-motorul de curent continuu -W.Ritchie
1834-efectul fotoelectric invers -J.Peltier
1838-prima locomotiva electrica -R.Davidson
1843-puntea de masura Wheatstone
1844-prima lampa cu arc electric -J. Foucault
1858-curentii turbionari -J. Foucault
Am sa caut si altele.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Foarte bine, ma bucur ca se dezvolta si un topic de istoria stiintei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

sumalan dorin

Salutări


Am mai cules,câteva date importante.Cei drept aceste date sunt cam înaintate,dar am un argument în favoarea lor:om şti cu aproximaţie de când omul ,a început să gândească ştiinţific.

50000 î.Hr. Mormânt cu ornamente florale al unui neanderthalian la Chanidar (Irak),care ar putea fi al unui vraci specializat în utilizarea plantelor medicinale.

10000 î.Hr.Craniu trepanat descoperit în Maroc.Probabil încercările de chirurgie craniană au avut semnificaţie magică.

10000 î.Hr.Dovezi de zidărie:ziduri de piatră consolidate cu mortar ,Siria şi Palestina

9000 î.Hr.Domesticirea oii ,Irak.

8400 î.Hr.Domesticirea câinelui,Statele Unite (Grota Jaguarului,Idaho)

8000 î.Hr.Primele obiecte de lut,Iran şi în Siria.

7500 î.Hr. Domesticirea caprei ,Iran.

7500 î.Hr.Cultivarea grâului ,orzului.În Iran,Irak,Turcia şi Palestina.Domesticirea porcului (Anatolia).Începuturile ţesutului şi ale torsului lânei (Anatolia).Podoabe de aur şi cupru ,prelucrate la rece (Anatolia).Începuturile ceramicii.

7000-6000 î.Hr.Primele semne ale existenţei fontei de cupru (Anatolia)

5500 î.Hr.Domesticirea vitelor (Thessalia şi Anatolia).Fabricarea varului în Palestina şi în sudul Siriei.

5000 î.Hr.Utilizarea levierului,a penei ,planului înclinat.

4230 î.Hr.(?)Egiptenii adopta anul de 365 de zile,începând cu răsăritul heliac al stelei Sirius

4000 î.Hr.Începutul erei bronzului (aliaj de cupru şi cositor) în Orientul Apropiat.

3500 î.Hr.Apariţia roţii (Mesopotania).Primele obiecte de ceramica pictată ,Egipt,Mesopotamia.

3400 î.Hr.Scrierea cuneiformă (Mesopotamia)

3200 î.Hr. Primele hierogrife (Egipt)

cca.3000 î.Hr. Inventarea primului model de plug ,care nu răstoarnă brazda.

cca.3000 î.Hr.Domesticirea calului (Ucraina).Sistemul zecimal,noţiuni de geometrie (Egipt).Utilizarea papirusului ca suport pentru scriere (Egipt).


sumalan dorin

Salutări

cca.2800 î.Hr.Imhotep,medic-zeu şi arhitec egiptean,vindecă prin leacuri şi descântece;conduce construcţia piramidei faraonului Djoser,la Saqqara.Primele balanţe cu două platane suspendate de o tijă metalică (Egipt)

2600/2500.Piramidele de la Giseh (Egipt)

2500 î.Hr.Acupunctura în China.Apariţia cumpenei (aparat cu basculă pentru scoaterea apei) în Egipt

2250 î.Hr. Rezolvarea empirică a unor probleme de algebră şi prima menţiune a ceea ce urmă teorema lui Pitagora

2160 î.Hr. Prima mărturie a observării unei eclipse de Soare ( China)

2100 î.Hr. Tăbliţa cuneiformă de la Nippur (Sumer) ce cuprinde prescripţii farmacologice.

2000 î.Hr. Papirus egiptean de la Kahoun conţine elemente de ginecologie şi de medicină veterinară.

1850 î.Hr. Papirus egiptean "Rhind" (Luxor) cuprinde calcule de arii,volume şi scrierea fracţiilor.

1550 î.Hr. Papirus egiptean "Ebers" decrie câteva sute de maladii şi de remedii.