Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Care este principiul de functionare al unui evantai/ventilator ?

Creat de night!, Iulie 24, 2009, 07:53:12 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

night!

Chiar produc aer rece ?
Un ventilator pus într-o camera va cobori temperatura din acea camera ?

Adi

Citat din: night! din Iulie 24, 2009, 07:53:12 PM
Chiar produc aer rece ?
Un ventilator pus într-o camera va cobori temperatura din acea camera ?

Din cate inteleg eu, exista o diferenta intre ventilator si aer conditionat. Ventilatorul nu face aer rece, aerul conditionat da. Ventilatorul doar misca aerul, face un curent, care face ca sa ti se para ca e mai rece. E acelasi fenomen ce are loc cand mergi cu bicicleta. Nu e mai rece afara, dar tu simti un pic mai racoare. Plus ca daca il pui in usa la balcon, atunci poti aduce oxigen de afara, deci efectul e bun.

In schimb aerul conditionat functioneaza ca un frigider, ia caldura de la aerul din camera si o arunca afara. Astfel, temperatura in camera scade, iar temperatura de afara creste (cu putin). Dar aceasta se face cu consum de energie mai mare decat ar avea doar un simplu ventilator.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Mihnea Maftei

Cum a zis si Adi, ventilatorul nu face aerul mai rece.

Cred ca efectul principal care te raceste de la ventilator este faptul ca transpiratia (fie ea si superficiala) se evapora, "sugand" astfel caldura de pe pielea ta (caldura latenta de evaporare...).

Ar mai putea interveni si faptul ca, atunci cand aerul nu se misca, se creeaza in jurul corpului tau un "invelis" de aer cald (de la caldura corpului). Acest strat (invelis) este inlaturat de ventilator si inlocuit cu aer la temperatura camerei. Insa daca acest aer e deja foarte cald, mai ales peste temperatura interna a corpului de vreo 37o C, atunci cred ca al doilea efect nu mai intervine.

teo

Eu stiam ca la aerul conditionat aerul se recircula.Se raceste cu ajutorul freonului din aparat.



mircea_p

Atat ventilatorul cat si evantaiul produc de fapt caldura (energie termica).
Pielea omului in schimb ca si stratul imediat adiacent se racesc si asta e ceea ce da senzatia de "racorire".
E un fenomen local, de neechilibru.

La fel si un frigider incalzeste, pe ansamblu. Daca lasi usa deschisa pana cind se ajunge la echilibru termic, temperatura creste (presupunand ca frigderul nu se strica...). Tinand usa inchisa se obtine o stare de neechilibru, prin izolarea termica a interiorului.

edif

ca sa nu ramana neexplicat pana la capat, indraznesc o precizare :
Vaporizarea unui lichid preia caldura din mediu, ceea ce se poate demonstra prin pulverizarea de alcool pe un termometru. Ce nu s-a spus este faptul ca vaporizarea este influentata si de presiunea de vapori a lichidului din mediul respectiv. Ca urmare, rostul ventilarii este de a aduce la locul interesat un aer mai sarac in vapori, facilitand evaporarea. Concret, imi este cald. Glandele mele sudoripare pompeaza un lichid la suprafata pielii. Cu cat este mai cald,cu atat acest lichid se va vaporiza mai usor, oferindu-mi o reala scadere a temperaturii la suprafata in contact cu aerul, si o senzatie subiectiva de mai bine. Daca spatiul este saturat cu vapori de apa, senzatia de bine nu apare, fiind inlocuita de o senzatie de sufocare. In acelasi timp nu trebuie uitat ca prin respiratie, in expir, eliminam apa sub forma de vapori. Daca ne aflam intr-o zona neventilata, vom reinspira acei vapori,  ceea ce conduce tot la discomfort accentuat.Prin ventilatie se rezolva si aceasta stare.
Referitor la aerul conditionat,se face o confuzie frecventa intre aer racit si aer conditionat. AC este aer proaspat,tratat termic si din punct de vedere al umiditatii si abia apoi raspandit in incaperi. Necesita o sursa de aer curat si o instalatie centrala de procesare si de distributie. Ceea ce avemnoide obicei,instalatia "split" nupermite aer proaspat ci doar o recirculare al celui interior, exact ca si frigiderul