Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tensiune superficiala si energie libera

Creat de Anca, Noiembrie 07, 2010, 10:39:26 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Anca

Stie cineva care este cea mai mare, tensiunea superficiala a lichidelor, a gazelor sau a solidelor? Eventual sa-mi si explice putin :)
Acelasi lucru as vrea sa-l aflu si despre energia libera a gazelor, lichidelor si solidelor cristaline  :)

florin_try

Citat
"Stie cineva care este cea mai mare, tensiunea superficiala a lichidelor, a gazelor sau a solidelor? "

In primul rind tensiunea superficiala nu e o proprietate a " lichidelor, a gazelor sau a solidelor", ci este o proprietate a interfetelor.
Interfata e zona de separatie intre 2 faze disticte, si este foarte ingusta, cam de citeva (1-2 .. citeva) diametre moleculare (1-2nm).

O explicatie foarte intuitiva este in:
http://en.wikipedia.org/wiki/Surface_tension
(citeste sectiunea "Cause"; da 2 explicatii, una pe baza de presiune interna si alta pe baza de energii)


Adi

Iar ca sa fie si mai clar, prin o anumita faza se intelege solid sau lichid sau gaz. De exemplu, tensiunea de superficiala a apei este la interfata intre apa si aer. Dar poate in alt gaz si/sau la alta presiune lucrurile se schimba.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Cit despre energie libera, discutia poate fi lunga. Ele de introduc de la principiul I al termodimicii dU = δW + δQ = -pdV + TdS, schimbind coordonatele V,S in V,T sau P,T.

Schimbarea asta de coordonate e utila pentru ca in natura procesele au loc la volum si temperatura constanta (coordonate V,T) sau presiiune si temperatura constanta (coordonate VP,T).
Asadar ai 2 energii libere, Helmoltz (F) in coordonate V,T si Gibbs in coordonate P,T.

Insa cu adevarat important la aceste functii de stare, este faptul ca energia libera a unui proces iti arata cit lucru util maxim poti extrage din acel proces.