Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Problemă cu sateliţi geostaţionari.

Creat de Teodor Sarbu, Noiembrie 21, 2011, 09:49:53 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Teodor Sarbu

Problemă cu sateliţi geostaţionari.
SE ştie că sateliţii geostaţionari se mişcă într-un plan ecuatorial la o anumită distanţă de suprafaţa pământului şi rămân constant deasupra aceluiaşi punct. Calculaţi această distanţă. PS scuze dacă problema a mai apărut pe forum sau prin manuale de liceu. În cele după care am învăţat eu precis nu, nici nu existau sateliţi geostaţionari.. Cu ocazia aceasta calculaţi şi masa pământului. Se dau acceleraţia gravitaţională la nivelul mării g=9,81m/s^2 constanta gravitaţională  k=6,67x10^-11 (m^3)/(kg s^2)  lungimea ecuatorului  L=40000000m.

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Noiembrie 21, 2011, 09:49:53 PM
SE ştie că sateliţii geostaţionari se mişcă într-un plan ecuatorial la o anumită distanţă de suprafaţa pământului şi rămân constant deasupra aceluiaşi punct.
Vrei cumva sa spui cu asta ca nu exista sateliti geostationari care sa nu se afle in plan ecuatorial? Sau ca exista doar o singura inaltime la care sa poata fi plasati? De unde "se stie" acest lucru? Te rog sa dai referintele de rigoare.

CitatCalculaţi această distanţă.
Cand problema presupune ca exista o singura distanta posibila, se fac niste presupuneri cam ... nejustificate. Esti sigur ca ai copiat corect problema?

CitatPS scuze dacă problema a mai apărut pe forum sau prin manuale de liceu.
Eu nu am mai vazut aceasta problema niciunde. Tu unde ai gasit-o mai exact?

e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Da, nu există şi cred că ar fi cazul să ştii deja. Închipuieşte-ţi că un satelit se învârteşte pe o orbită polară. Este imposibil să fie geostaţionar. Geostaţionar înseamnă că rămâne în permanenţă deasupra unui punct de pe pământ. O mică extrapolare.
Nu am copiat problema ne nicăieri. Nu poţi fără mici răutăţi? Poate că am şi eu o curiozitate morbidă în fizică. Nu ar strica să o aibă cât mai mulţi.
Nici eu nu am văzut în altă parte această problemă. Deci putem să mai cădem de acord unul cu altul, foarte rar de altfel.
În final problema este la nivel de liceu şi din rezolvarea ei rezultă răspunsuri la toate întrebările pe care le ridici.

Electron

#3
Citat din: Teodor Sarbu din Noiembrie 21, 2011, 10:49:52 PM
Da, nu există şi cred că ar fi cazul să ştii deja.
Ei bine, nu stiam, dar cu ocazia asta am aflat. Nu am sustinut niciodata ca le stiu pe toate. Inca. ;)

CitatÎnchipuieşte-ţi că un satelit se învârteşte pe o orbită polară. Este imposibil să fie geostaţionar. Geostaţionar înseamnă că rămâne în permanenţă deasupra unui punct de pe pământ. O mică extrapolare.
Aceste argumente nu mi se par foarte intemeiate pentru a justifica un singur plan si o singura inaltime posibila pentru satelitii geostationari. Deci, repet, admit ca ai dreptate in legatura cu unicitatea, dar asta nu rezulta din argumentele prezentate aici.

CitatNu am copiat problema ne nicăieri. Nu poţi fără mici răutăţi? Poate că am şi eu o curiozitate morbidă în fizică. Nu ar strica să o aibă cât mai mulţi.
Nici eu nu am văzut în altă parte această problemă. Deci putem să mai cădem de acord unul cu altul, foarte rar de altfel.
De ce oare iei tot ce spun ca o manifestare de rautate? Asa imi exprim eu curiozitatea, si ea morbida uneori.

CitatÎn final problema este la nivel de liceu şi din rezolvarea ei rezultă răspunsuri la toate întrebările pe care le ridici.
De acord, problema e de nivel de liceu, dar din pacate gresesti din nou. Din rezolvarea ei nu rezulta de unde ai luat problema (asta nu are de-a face cu rezolvarea), desi e una din intrebarile pe care le-am ridicat.

Deci, fii si tu mai atent in exprimari, pentru ca vezi bine ca nu-mi place sa vad erori pe aici. :)


e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Electron. Rezolvă problema şi ai să vezi că am dreptate. Problema nu am luat-o de nicăieri dar cred că este deja publicată în alte ţări. Presupun. Oricum a fost deja rezolvată, dovadă că avem sateliţi geostaţionari. Pentru a veni puţin în ajutorul celor care vor să rezolve problema mai postez o problemă mai simplă dar care are o legătură cu aceasta.

mircea_p

Probabil ca este publicata si la noi. Imi amintesc ca am rezolvat-o in clasa a 9-a. Bineinteles, la nivel de liceu, cu toate aproximatiile simplificatoare aferente.
Mai trebuie sa stii si perioada de rotatie a pamantului dar presupun ca ai considerat-o implicit cunoscuta.

Teodor Sarbu


Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Noiembrie 21, 2011, 11:40:52 PM
Rezolvă problema şi ai să vezi că am dreptate. [...]
Teodor Sarbu, arata un minim de respect si citeste cu atentie ce ti se raspunde.

e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Scuze Electron. Nu credeam că a cere cuiva ca înainte de a face animute afirmaţii să rezolve o problemă simplă este o lipsă de respect. Voi fi mai atent.

Electron

Citat din: Teodor Sarbu din Noiembrie 22, 2011, 02:36:07 PM
Nu credeam că a cere cuiva ca înainte de a face animute afirmaţii să rezolve o problemă simplă este o lipsă de respect.
Nu asta am spus. E lipsa de respect din partea ta sa nu citesti ceea ce am raspuns, iar apoi sa imi intorci o replica ce ignora continutul raspunsului meu. Decat sa dai dovada de rea credinta, mai bine ignora mesajele mele si nu mai raspunde la ele.

e-
Don't believe everything you think.

Teodor Sarbu

Electron. Dacă vrei să înţrleg ceeace scrii poate încerci să fii mai puţin subtil, mai concis practic să nu faci o analiză cuvânt cu cuvânt pe cca o jumătate de pagină. În caz contrar aş avea nevoie de ani pentru a înţelege exact ceeace vrei să spui. Eu fiind ardelean poate sunt mai încet de minte.

virgil 48

Se poate ampasa un satelit geostationar pe verticala Bucurestiului? Se vede ca nu, fiindca planul orbitei unui satelit trebuie sa
contina si centrul Pamantului. Cred ca am citit undeva ca inaltimea la care orbiteaza acesti sateliti este de cca. 32000 km.
Daca stie cineva sa calculeze...

Teodor Sarbu

virgile. Înălţimea faţă de suprafaţa pământului este de aproape de 36000km mai precis de 35837km. Aceasta dacă calculele mele sunt precise. Dar ar trebui să calculezi şi singur. Calculezi masa pământului cu ajutorul acceleraţiei gravitaţionale la suprafaţa pământului, apoi apoi din egalitatea forţei centrifuge a satelitului cu atracţia pământului şi în rest este un fleac. Perioada de rotaţie a satelitului este de 24h, deci ai viteza lui funcţie de distanţa de la centrul pământului.

mircea_p

Citat din: virgil 48 din Noiembrie 25, 2011, 01:32:48 PM
Se poate ampasa un satelit geostationar pe verticala Bucurestiului? Se vede ca nu, fiindca planul orbitei unui satelit trebuie sa
contina si centrul Pamantului. Cred ca am citit undeva ca inaltimea la care orbiteaza acesti sateliti este de cca. 32000 km.
Daca stie cineva sa calculeze...
Nu chiar. Satelitii geostationari propriuzisi au orbite in planul ecuatorial. Se pot lansa sateliti pe orbite asa numite "geosincrone". Aceste sant orbite in alte plane decat cel ecuatorial cu proprietatea ca perioada satelitului este egala cu perioada de rotatie a pamntului. Un satelit geosincron nu va avea o pozitie fixa pe cer fata de un punct de pe pamant ci va efectua un fel de oscilatie in atat in planul meridian cat si (cred) perpendicular pe el. Este posibil totusi sa fie vizibil tot timpul din punctul respectiv, ceea ce il deosebeste de un satelit "obisnuit"  care este vizibil doar pentru anumite perioade.
Cu cat orbita e mai inclinata fata de planul ecuatorial oscilatia e mai mare.