Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

O problema cu apa de ploaie

Creat de Teodor Sarbu, Octombrie 26, 2011, 01:46:03 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Teodor Sarbu

        O problemă cu apă de ploaie.
  De mai multe ori am văzut la televizor emisiuni în care se testa modul în care trebuie să mergem prin ploaie, dacă nu avem umbrelă. Rezultatele au fost destul de contradictorii. Unele arătau că nu are importanţă dacă mergem încet sau fugim, altele că este mai bine să mergem repede dar să nu fugim. Nu voi analiza aceste experimente. Voi încerca să fac o mică analiză teoretică.
  Să presupunem că avem o ploaie constantă, că nu ne stropim prin mersul mai mult sau mai puţin rapid, că avem o suprafaţă pe direcţia de înaintare Si şi o suprafaţă pe verticală Sv, ambele constante. Dacă parcurgem o distanţă l vom parcurge un volum V=Sixl. Din acest volum vom acumula o cantitate constantă de apă de ploaie, deoarece apa de ploaie care cade de sus este egală cu cea care ajunge pe pământ. Deci aici nu avem ce face tot atât ne udăm indiferent de viteza de mişcare. Situaţia se schimbă însă cu apa care cade de sus. Dacă debitul ploii este q mc/s atunci cantitatea de apă care ne cade pe cap şi nu numai este qxSvxt, unde t este timpul în care parcurgem distanţa l. Deci în concluzie este bine să fugim prin ploaie dacă vrem să ne udăm mai puţin şi evident dacă nu ne interesează cât de mult ne stropim pe picioare. Sigur că prin alergare creşte semnificativ Sv (cu cât alergăm mai tare cu atât ne aplecăm mai mult şi paşii sunt mai mari deci suprafaţa expusă pe verticală a picioarelor şi a corpului este mai mare) şi scade puţin Si. Dacă aveţi mai mult timp calculaţi şi aceasta vă asigur că este destul de interesant. Rezultatul experimental care spune că este bine să mergem repede, dar să nu alergăm, cred că este corect, chiar dacă prin alergare nu ne stropim pe picioare.
                                                   Teodor Sârbu

Quantum

#1
Citat din: Teodor Sarbu din Octombrie 26, 2011, 01:46:03 PM
Deci în concluzie este bine să fugim prin ploaie dacă vrem să ne udăm mai puţin şi evident dacă nu ne interesează cât de mult ne stropim pe picioare.
Gresit. Mythbusters au demonstrat contrariul http://dsc.discovery.com/videos/mythbusters-running-in-the-rain-minimyth.html

Citind problema initiala mai bine, am vazut ca sunt niste conditii inpuse (pe care nu le-am inteles) pentru concluzia respectiva, astfel citatul este scos din context. Ca urmare retrag afirmatia "Gresit" iar "Mythbusters au demonstrat contrariul" se refera doar la citatul scos din context. Cu scuzele de rigoare.

Teodor Sarbu

Quantum. Dacă îmi spui ce nu ai înţeles poate voi fi mai explicit. Cât despre demolatorii de mituri, de regulă am mici reţineri. Ei insistă şi pe latura comică a unor mituri.