Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

miscarea rectilinie uniform variata

Creat de danel18, Iunie 19, 2010, 07:53:06 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

danel18

Salut!o problema ,care cred ca e simpla ,dar fiindca n-am mai facut fizica de mult,am uitat cum se rezolva..

Un tren pleaca dintr-o gara cu acceleratia a=0,5 m/s2 . Sa se calculeze ce distanta parcurge el pana cand atinge viteza v=54 km/h.
stiu doar ecuatia vitezei V=Vo+a(T-To) si ca a=deltav /delta t si V=d/t

Adi

#1
Citat din: danel18 din Iunie 19, 2010, 07:53:06 PM
Salut!o problema ,care cred ca e simpla ,dar fiindca n-am mai facut fizica de mult,am uitat cum se rezolva..

Un tren pleaca dintr-o gara cu acceleratia a=0,5 m/s2 . Sa se calculeze ce distanta parcurge el pana cand atinge viteza v=54 km/h.
stiu doar ecuatia vitezei V=Vo+a(T-To) si ca a=delta /delta t si V=d/t

Ecuatiile de care ai nevoie sunt de manual. Iar noi le-am pus intr-un articol mai de mult, articol ce e exact ce cauti tu.

Lectie online miscarea uniform accelerata.

Daca nu ai facut fizica de mult, sunt curios la ce iti trebuie acum. Ma bucur ca iti trebuie, caci fizica mi se pare tare frumoasa, dar sunt doar curios.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

danel18

pai imi trebuie pt facultate(fac de stiinta mediului),unde studiem fizica mediului,si materialele de pe care invat sunt doar niste cursuri.Nefiind un stundent silitor,am lipsit la seminarii ,si acum incerc sa stiu cate ceva pana luni,cand am examenul.

Adi

Aha, foarte bine ca inveti! Astea sunt lucruri de manual de clasa a noua. Dupa ce trece examenul, sper sa iei de la zero materia de liceu si sa o inveti si sa devii student silitor, adica sa mergi la cursuri, seminarii, sa iti faci temele saptamanal si atunci vei fi pregatit la examene. Fizica mediului este intr-adevar foarte frumoasa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

danel18

si revenind la problema,ce formula imi trebuie?
x=xo+Vot+att/2 de aici d=Vot+att/2 si nu stiu t-ul

danel18


Adi

Excelent, ce formule iti trebuie sunt tocmai alea din lectia online. Alegi ce formule iti trebuie in functie de ce informatii iti da in problema. Strategia mea este sa scriu ecuatiile si sa incercuiesc pe ele variabilele pe care le stiu si apoi vad foarte usor daca intr-o ecuatie mi se da tot mai putin o variabila, cum ca pot folosi acea ecuatie sa determin acea variabila, apoi o incercuiesc in celelalte ecuatii si vad ce mai pot afla de acolo si asa pana determini tot.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

gonzor


gonzor


Adi

#9
Era frumos sa pui efectiv problema, pentru ca atunci cand dam raspunsul trebuie sa folosim datele din problema. Acum fac eu efortul asta de a pune enuntul problemei, dar pe viitor te rog sa il faci tu.

Problema:
O locomotiva pune in miscare o garnitura d etren cu masa 350.000 kg. Stiind ca acceleratia este 10 m/s^2, acceleratia cu care se va deplasa trenul in cazul in care coeficientul de frecare este egal cu 0.004, iar forta de tractiune are valoarea 350.000 N este:

Solutia mea:

Iata cum gandesti. Acceleratia cu care se va deplasa trenul, adica ce iti cere tie, este egala cu forta totala ce actioneaza asupra trenului impartita la masa trenului. Cum masa trenului o ai, mai ai de determinat forta totala ce actioneaza asupra trenului. Pentru asta, trebuie sa determini toate fortele ce actioneaza asupra trenului. Acestea sunt:

- forta gravitationala actioneaza in jos si este egala cu mg.
- reactionea nurmala a pamantului este in sus si este egala cu forta gravitationala, deci tot mg. Normal, caci altfel trenul ar cadea prin pamant, nu?
- forta de tractiune (sa zicem spre dreapta) pe care ti-o da in problema
- forta de frecare in sensul opus miscarii, adica spre stanga, caci mereu frecarea se opune directiei de inaintare. Ea este egala cu coeficientul de frecare mu ori reactiunea normala, care este la randul ei egala cu mg. Deci forta de frecare spre stanga este [tex]F_f = \mu mg[/tex]. In formula asta stii tot.

Asadar forta finala ce actioneaza asupra trenului este [tex]F_{total} = F_{tractiune}-\mu mg[/tex], iar acceleratia trenului este [tex] a = \frac{F_{tractiune}}{m} - \mu g[/tex]

Asta e tot.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro