Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Lucru la condensator

Creat de MISAT, Octombrie 23, 2011, 11:35:09 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

MISAT

Spatiul dintre placile unui condensator plan cu volumul de 20 cm^3 este umplut cu un dielectric cu e=5 . Placile sunt conectate la o sursa de tensiune,  densitatea superficiala de legatura este de = 8,35*10^-6 C\m^2 . Ce luctru trebue efectual pentru a scoate dielectricul din condensator...

MISAT

Am cauta prin mai multe surse insa nu am gasit nimic cum as putea sa calculez lucrul de extragere a dielectricului dintre placi...
Am incercat sa calculez diferenta dintre energii inainte de a scoate si dupa ce s-a scos dielectricul. Insa nu se da raspunsul corect.

HarapAlb

Eu am folosit legea conservarii energiei si mi-a dat raspunsul corect ;D

MISAT

Foarte bine! ma gindeam si eu la asaceva dar nu stiu prea exact cum anume. Zi-mi si mie detalii

MISAT

#4
M-am mai informat si am mai gasit ceva, adica mai depinde si de conditiile in care scoatem dielectricul din condensator. Adica daca il scoatem cind condensatorul este conectat la sursa atunci tensiunea la bornele condensatorului ramine aceiasi daca este deconectat atunci este cu totul alt raspuns. In problema se cere sa se calculeze cind condensatorul este conectat.  Acum insa am o alta intrebare la care nu am raspuns, adica am gasit doua formule in care se exprima Intensitatea cimpului electric intre placile condensatorului si nu stiu care sa o utilizez Acestea sunt: [tex]E=\frac{\sigma}{2\epsilon\epsilon_0}[/tex]  si   [tex]E=\frac{\sigma}{\epsilon\epsilon_0}[/tex]   unde  [tex]\sigma[/tex]  densitatea superficiala a sarcinii si  [tex]\epsilon_0 [/tex]  constanta Iar  [tex]\epsilon[/tex] permitivitatea relativa a dielectricului. Va rog sa-mi indicati care este corecta sau care si in ce caz se utilizeaza .
Multumesc!

mircea_p

Vrei sa zici

[tex]E=\frac{\sigma}{2\epsilon\epsilon_0}[/tex]
si 
[tex]E=\frac{\sigma}{\epsilon\epsilon_0}[/tex] ?

Prima este pentru un plan (infinit) incarcat uniform.
A doua este pentru campul dintre doua suprafete paralele incarcate cu sarcini opuse, cum este cazul unui condensator.

MISAT

Prima formula la ce distanta de plan este acesta intensitate a cimpului , caci eu inteleg ca intensitatea cimpului produs de plan trebue sa fie la diferite distante de plan diferite.

Electron

Citat din: MISAT din Octombrie 27, 2011, 07:01:59 PM
Prima formula la ce distanta de plan este acesta intensitate a cimpului , caci eu inteleg ca intensitatea cimpului produs de plan trebue sa fie la diferite distante de plan diferite.
Planul este infinit, ca atare e irelevant la ce distanta de plan te afli.

e-
Don't believe everything you think.

MISAT

Am inteles, multumesc pentru raspunsuri.