Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Formula forta torsiune - Mecanica

Creat de bacfizica, Aprilie 25, 2011, 09:49:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bacfizica

Va rog sa imi spuneti cum pot afla forta de torsiune maxima pe care o poate suporta o teava rotunda. Multumesc anticipat!

mircea_p

Exisat cel putin trei modalitati diferite de a afla raspunsul:
1. Citesti specificatiile producatorului
2. Faci un test experimental
3. Calculezi pe baza datelor de material si a dimensiunilor tevii.

Dificultatea creste in ordinea 1,2,3. Daca nu ai masina de incercari la torsiune, e de fapt 1,3,2.

A.Mot-old

#2
Citat din: bacfizica din Aprilie 25, 2011, 09:49:09 PM
Va rog sa imi spuneti cum pot afla forta de torsiune maxima pe care o poate suporta o teava rotunda. Multumesc anticipat!
Nu exista notiunea de forta de torsiune ci cea de moment de torsiune.Valoarea momentului de torsiune maxima adica limita al unui cilindru circular gol sau plin incastrat la un capat si suportand la celalalt capat actiunea momentului de torsiune Mtlim al unei tevi rotunde se gaseste din relatia:
RMtlimlimIp unde R este raza exterioara a tevii,τlim este efortul unitar tangential limita al tevii care se gaseste dat in tabele de rezistenta si este dat si de producator,Ip este momentul de inertie polar al sectiunii transversale a tevii si care are valoarea Ip=0,5πR4(1-c[su]4[/sup]) si c se afla din relatia cR=R1 unde R1 este raza interioara a tevii.
Stabilirea lui τlim se face conform unui STAS specific materialului respectiv.
Adevărul Absolut Este Etern!

AlexandruLazar


A.Mot-old

Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 26, 2011, 04:28:43 PM
Momentul de torsiune cum se definește?
Momentul de torsiune este un cuplu de forte egale aplicate (la o anumita distanta de capatul incastrat al elementului) in vederea rasucirii in jurul axei logitudinale a elementulul respectiv care este incastrat cel putin la unul din capetele lui.Desigur poate exista si torsiunea elementului cu momente de torsiune egale sau nu aplicate la capetele sale sau la anumite distante de capete.Daca cele doua forte egale ale cuplului nu sunt in acelasi plan atunci apar si momente de incovoiere ale elementului respectiv.In general fortele egale ale cuplului se aplica la suprafata elementului in caz contrar daca aceste forte egale situate in planul sectiunii transversale a elementului ce se torsioneaza se afla la o distanta egala de axul longitudinal al elementului fie aceasta distanta d atunci Mt=2Fd si ca atare este impropriu sa vorbim despre o forta de rasucire caci din formula rezulta ca F depinde de momentul de torsiune limita (maxima) si de acea distanta d...........Cred ca acum s-a inteles destul de bine.
Adevărul Absolut Este Etern!

AlexandruLazar

Nu prea mai țin minte mare lucru de la rezistența materialelor dar totuși eu mi-aduc aminte destul de vag că i se zicea forță de torsiune componentei tangențiale a forței care provoacă efortul de torsiune. Așa, și momentul depinde de distanța la care acționează forța care-l provoacă, deci problema presupun că nu e atât faptul că "forța depinde de moment" (dealtfel cred că la drept vorbind, în virtutea relației cauză-efect, e mai degrabă invers) cât că e neconvenabil să dai în catalog ca limită o forță și o distanță, în loc să dai un moment. Poate ne-o lămuri mai bine un specialist  :)

A.Mot-old

#6
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 26, 2011, 06:22:43 PM
Nu prea mai țin minte mare lucru de la rezistența materialelor dar totuși eu mi-aduc aminte destul de vag că i se zicea forță de torsiune componentei tangențiale a forței care provoacă efortul de torsiune. Așa, și momentul depinde de distanța la care acționează forța care-l provoacă, deci problema presupun că nu e atât faptul că "forța depinde de moment" (dealtfel cred că la drept vorbind, în virtutea relației cauză-efect, e mai degrabă invers) cât că e neconvenabil să dai în catalog ca limită o forță și o distanță, în loc să dai un moment. Poate ne-o lămuri mai bine un specialist  :)
Cauta in cartile de mecanica si rezistenta materialelor si ai sa vezi ca este asa cum am spus eu.........nu exista notiunea de forta de torsiune ci de moment de torsiune.........Adu-ti aminte de diagramele de eforturi ale unei grinzi cu anumite rezemari la capete (de exemplu) actionata in general cu sarcini distribuite cu o anumita functie de distributie,forte concentrate inclinate sau perpendiculare pe axa grinzii,forte actionand la o anumita distanta de axul grinzii,momente incovoietoare concentrate sau distribuite,momente de torsiune concentrate sau distribuite.........
Adevărul Absolut Este Etern!