Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Este pamantul un sistem termodinamic izolat?

Creat de noxxo, Ianuarie 08, 2010, 05:57:51 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

noxxo

Ma tot sacaie o intrebare. Daca pamantul este un sistem terodinamic, incojurat de vid si primeste incontinuu caldura de la soare, unde dispare aceasta caldura?

Adi

Citat din: noxxo din Ianuarie 08, 2010, 05:57:51 AM
Ma tot sacaie o intrebare. Daca pamantul este un sistem terodinamic, incojurat de vid si primeste incontinuu caldura de la soare, unde dispare aceasta caldura?

Pamantul nu este un sistem izolat tocmai pentru ca primeste energie de la Soare. Un sistem izolat nu poate primi deloc energie din exterior.

O parte din energia de la Soare este reflectata. Dar din cea care ajunge pe Pamant, unde se duce ea?

Ei bine, orice corp din Univers care are o temperatura mai mare decat zero absolut (deci si Pamantul) radiaza energie in spatiu sub forma de unde electromagnetice (legea lui Stefan-Boltzmann). Astfel, Pamantul radiaza energia inapoi in spatiu si daca nu ar mai primi energie de la Soare s-ar raci pana la temperatura spatiului inconjurator.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

noxxo

ai dreptate, gresisem cand am zis izolat , dar ai inteles intrebarea mea.

aveam de gand sa intreb profu la seminar...  si chiar am sa-l intreb :D

aaa, si daca pamanul nu mai primeste energie de la soare si  se raceste pana la temperatura spatiului inconjurator , aici e vorba de alte radiatii primite de pamant ?  Intreb pentru ca ma gandesc la pamant inconjurat de vid si stiu ca vidul e un bun invelis adiabatic.

mircea_p

Vidul nu e un invelis si nu e adiabatic.
Radiatia termica nu este impiedicata de vid.

Cred ca faci o confuzie cu incinta vidata dintre cei doi pereti ai unui termos.
Aici reducerea presiunii  aerului dintre pereti reduce pierderea de caldura prin conductie si convectie. Dar termosul nu este adiabatic ci doar un bun izolator termic.

Radiatia termica este radiatie electromagnetica, cu diferite lungimi de unda. Poate fi si vizibila, la temperaturi mari cum este cea a soarelui.

Adi

Da, si termosul nu izoleaza perfect, ci doar elimina cauza dominanta a pierderii de caldura, anume contactul cu aerul direct, dar tot pierde energie pentru ca emana radiatii electromagnetice, ca orice corp cu temperatura nenula. Desigur, aceste radiatii duc mult mai putina energie decat un contact direct, dar exista. Asadar Pamantul tot ar pierde energie incontinuu.

In rest, in afara de Soare, nu mai primeste energie de niciunde, adica primeste energie asa de putina de la stele si radiatia cosmica de fond si altele, incat ne trebuie telescoape uriase doar ca sa le observi, daramite sa te si incalzesti cu energia primita de la stele, nu? Ar fi cam greu. Deci Soarele este sursa noastra unica de caldura, din punct de vedere practic.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

noxxo

eu de la inceput m-am referit doar la pierderea caldurii prin contact. nu ma gandisem la radiatii. si intradevar ma gandeam la termos si la vasele dewar in general cand mi-am pus intrebarea asta. oricum sunt lamurit acum . mersi mult de raspunsuri  ;)

mircea_p

In cazul unei planete in spatiu, schimbul de energie se face aproape exclusiv prin radiatie.
Deci nu are sens sa consideram conductia si convectia. Sigur, nu exista conductie si convectie, dar asta nu inseamna ca sistemul e izolat adiabatic.

Pamntul este intr-un echilibru dinamic cu soarele. In medie (subliniez: in medie)  energia primita de la soare este egala cu cea radiata in spatiu, asa ca temperatura medie ramane constanta.
Orice schimbare in balanta energetica rezulta intr-o schimbare a temperaturii, pana se reechilibreaza balanta.