Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Diametrul moleculei

Creat de Adrian111, Septembrie 06, 2009, 12:21:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adrian111

Pe o suprafata de apa a cazut o picaturra de petrol cu masa de 0.2mg, carea format o pelicula cu S=200cm2. Consideram ca moleculele sau asezat in 2 straturi. Este necesar de determinat diametru lor. Densitatea petrolului este de 0.83*10^3 Kg/m^3...
Vreo idee?
Multumesc anticipat.

Electron

Fa o reprezentare grafica a situatiei. :)

e-
Don't believe everything you think.

Adrian111

#2
Am facut Electron. Si mam gindit ca cu ajutorul Numarului lui A. cite molecule sunt apoi sa aflu volumul tuturor moleculelor... Insa intre molecule teoretic e o anumita distanta si deci nu stiu cum sa aflu volumul fiecarui molecule apoi diametrul ei. Sau distanta dintre ele se poate de ignorat? Sau gresc eu?

Electron

In problemele de acest fel moleculele sunt considerate sferice si in contact una cu alta. Raza acestor sfere se cere.

Poti descrie cum ti-a iesit reprezentarea grafica ? Ce ai desenat, ce elemente din enunt ti-au folosit ?


e-
Don't believe everything you think.

Adrian111

Am reprezentat schematic pelicula de petrol sub forma unui parelelipiped dreptughic, apoi in el am reprezentat 2 straturi de molecule, la care la una din ele iam reprezentat raza. Problema ca la mine in desen moleculele nu erau sferice si nu erau reprezentate in contact direct una cu alta. 

Adrian111

Multumesc Electron pentr speficare, si am vazut ca problema era mult, mult mai simpa decit credeam.
Am ajuns la formula:
diam. = m/2*p*S. De unde rezulta ca diametrul este aproxmativ egal cu 6 nm.
Multumesc inca odata.

Electron

Cu placere.

Trebuie tinut cont ca in orice problema de fizica, se folosesc unele simplificari care permit modelarea situatiei. In acest caz, dupa cum ai vazut, considerarea moleculelor ca sfere in contact una cu alta permite rezolvarea foarte simpla. Daca in enunt nu se specifica aceste lucruri, atunci in rezolvare e esential sa fie precizate. Adica, in cazul in care modelizam altfel moleculele, problema se modifica drastic si desigur rezultatul se modifica si el. O rezolvare riguroasa si corecta precizeaza conditiile si simplificarile folosite, pentru a arata ca s-a inteles problema si limitarile solutiei prezentate.

Sa nu uitam ca realitatea e mereu mult mai complicata decat modelele teoretice. ;)

e-
Don't believe everything you think.