Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Când aveţi viteză mai mare prin Univers: ziua sau noaptea?

Creat de Mihnea Maftei, Mai 17, 2009, 02:45:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Mihnea Maftei

Citat din: Adi din Mai 21, 2009, 12:47:02 AM
[...] De aceea, orice sistem de axe alegeti cu centul in O si care nu se roteste in jurul propriei axei cumva (daca ar face-o, nu ar mai fi inertial) da ca si rezultat exact aceleasi viteze.

In postarea mea de mai sus, adica urmatoarea:
Citat din: Mihnea din Mai 21, 2009, 12:00:52 AM
Cat despre schimbarea rezultatului la schimbarea sistemului de referinta, eu ma gandeam la urmatoarea chestie:

1) Daca sistemul de referinta este unul in care Soarele se roteste in jurul sau o data la aprox. 25 de zile si sistemul nu se roteste o data cu Soarele (adica sistemul "standard", care se subintelegea din intrebarea initiala), atunci noaptea viteza ceruta e mai mare in modul, cum s-a aratat.
Precizez (e necesar pentru cazul urmator) ca viteza unghiulara a Soarelui in acest sistem de referinta este de, bineinteles, (2*pi)/(25 zile), pe cand viteza unghiulara a miscarii Pamantului in jurul Soarelui este mai mica: (2*pi)/(365 zile).

2) Daca, in schimb, sistemul de referinta este unul care "se roteste o data cu Soarele" (prin urmare, Soarele "nu se roteste in jurul sau" in acest sistem de referinta), atunci Pamantul, vazut de mult deasupra Polului Nord, se va roti in jurul Soarelui in sens antitrigonometric (deci in sensul acelor de ceasornic, deci invers decat in primul sistem de referinta), cu viteza unghiulara de [(2*pi)/(25 zile)]-[(2*pi)/(365 zile)] (este minus intre cele 2 paranteze patrate).
Prin urmare, deoarece, in acest sistem, Pamantul se invarte in jurul sau (adica in jurul axei Pamantului) in sens trigonometric (ca si in celalalt sistem) viteza maxima in modul a unui punct de pe suprafata Pamantului fata de centrul Soarelui in acest sistem de referinta va fi ziua, nu noaptea.
, eu nu am ales doua sisteme de referinta in repaus unul fata de altul. Al doilea sistem al meu se rotea in jurul lui O, comparat cu primul sistem.

Mihnea Maftei

Citat din: Adi din Mai 21, 2009, 12:52:23 AM
Mai zii o data in ce conditii se poate schimba.
In conditiile sistemului 2) de referinta si numai daca viteza unghiulara a rotatiei Soarelui in jurul sau este mai mare decat viteza unghiulara a rotatiei Pamantului in jurul Soarelui in sistemul "standard" de referinta (adica "cel pentru clasa a 6-a"), ceea ce este adevarat (Soarele se invarte in jurul sau in 25 de zile, pe cand Pamantul se invarte in jurul Soarelui abia intr-un an).

Adi

Daca compari doua sisteme de referinta, unul care nu este in rotatie, si altul care este, este firesc sa obtii o diferenta. De aceea e bine sa alegi sistemul de referinta care da raspunsul cel mai simplu de interpretat. Acesta este un sistem in repaus cu centrul in centrul soarelui.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: Mihnea din Mai 21, 2009, 12:37:42 AM
Spuneam ca sper sa nu te agaseze rigurozitatea pe care o incerc aici, pentru ca imi imaginez ca esti ocupat si ca poate nu ai timp sa raspunzi foarte des. Fiind forum, discutia ramane aici multa vreme si poti reveni mai tarziu. In plus, alte persoane sunt binevenite sa participe (imi imaginez ca Electron va gasi acum vreo hiba in postarile mele :-)  --- nu zic cu rautate).
Urmaresc in masura timpului disponibil aceasta discutie. Imi place sa vad ca se incearca atingerea unei rigurozitati specifice fizicii si demersului stiintific in general. Dupa cum se vede din ultimele mesaje, nu e prea usor.

Problematica alegerii unui sistem de referinta pentru miscarile planetare nu e simpla, pentru ca acolo intuitia noastra legata de miscarile pe Pamant nu mai merge. Fraze de genul: "masina verde avea 30 km/h cand s-a lovit de pom" are un sens implicit, dar a spune "planeta Marte se misca cu <o valoare oarecare> km/h" nu are absolut nici un sens. Miscarea se defineste doar fata de un sistem de referinta, cand nu exista unul implicit (cum e cazul Universului sau a Sistemului Solar), nu putem neglija acest lucru.

Faptul ca sistemul de referinta se roteste sau nu, iarasi este o chestiune relativa. Se roteste fata de cine/ce? Chiar daca pulicul larg nu sta sa se gandeasca la subtilitatile care deosebesc un sistem de referinta "pe dreapta" sau "pe stanga", e esential sa transmitem mesajul ca e nevoie de un sistem de referinta definit clar, inainte sa vorbim de miscari, rotatii, viteze si altele de genul.

e-
Don't believe everything you think.