Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Campul electric si campul magnetic al electronilor

Creat de Silvik, Februarie 22, 2011, 09:59:42 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Silvik

As avea si eu o intrebare pe care, daca se poate as dori sa mi-o explicati.Stiu raspunsul insa nu inteleg mare lucru din el.
Se poate alege un sistem de referinta in care sa se manifeste numai actiunea campului electric creat de un fascicul electronic cu viteza constanta?Dar numai actiunea campului magnetic.
Raspuns:  Da,sistemul  de referinta trebuie sa se miste cu viteza electronilor.Nu.
Cum se calculeaza inductanta efectiva a campului magnetic al luminii solare?
Va rog mult daca puteti sa ma ajutati cu ceva sugestii. Multumesc.

HarapAlb

Corect, trebuie sa te situezi intr-un sistem de referinta care se deplaseaza cu aceeasi viteza ca si electronii. A doua intrebare este ambigua pentru ca inductanta este asociata unei bobine, nu unui camp magnetic. "Campul magnetic" produs de lumina solara (campul electromagnetic) este o componenta a luminii. El nu este produs de sarcini in miscare si se autopropaga impreuna cu campul electric al luminii.

Electron

Citat din: Silvik din Februarie 22, 2011, 09:59:42 AM
Se poate alege un sistem de referinta in care sa se manifeste numai actiunea campului electric creat de un fascicul electronic cu viteza constanta?
Stim de la electrostatica faptul ca in jurul sarcinilor electrice (fie ele pozitive sau negative) detectam camp electric. Tot de la electrostatica stim ca sarcinile electrice in repaus nu genereaza nici un efect magnetic. (Campul magnetic apare in jurul liniilor de curent electric, iar curentul electric nu e altceva decat "sarcini electrice in miscare ordonata").

Un fascicul electronic e format din partiucule incarcate electric (faimosii electroni), deci ei produc un camp electric. Dar pentru a nu produce efecte magnetice, trebuie sa ne situam intr-un sistem de referinta fata de care acesti electroni sunt in repaus. De unde raspunsul pe care il stii si pe care l-a confirmat HarapAlb.

CitatDar numai actiunea campului magnetic.
Asta nu se poate deoarece chiar si in miscare rectilinie uniforma, sarcinile electrice produc efecte electrice (in jurul lor detectam campuri electrice).

---

Ca o intrebare suplimentara, ai putea sa te gandesti cum e posibil sa avem magneti permanenti (a caror magnetism e produs tot de sarcini electrice in miscare) care totusi sunt neutri din punct de vedere electric?

e-
Don't believe everything you think.

HarapAlb

Citat din: Silvik din Februarie 22, 2011, 09:59:42 AM
Se poate alege un sistem de referinta in care sa se manifeste numai actiunea campului electric creat de un fascicul electronic cu viteza constanta?Dar numai actiunea campului magnetic.
Intrebarea desi este simpla la prima vedere raspunsul nu este evident. In primul rand ar trebui sa spunem ca un fascicul format numai din electroni nu se poate deplasa cu viteza strict constanta din cauza interactiunii electrostatice; odata lansati au tendinta sa se indeparteze. Daca vrem sa-i avem in miscare constanta, vorbim la nivel macroscopic, ei ar trebui sa se deplaseze in prezenta altor corpuri care prin actiunea lor sa conduca la viteza constanta a electronilor. Cel mai simplu exemplu este deplasarea electronilor printr-un fir conductor. Aici putem vorbi macroscopic de viteza constanta.

Nu stiu daca te-ai avut gandit implicit la miscarea electronilor printr-un fir conductor cand te-ai referit la viteza constanta sau te gandeai la miscarea in vid. In cazul in care vorbim de electroni ce se deplaseaza printr-un conductor se poate demonstra folosind relativitatea restransa ca exista doua sisteme de referinta in care asupra unui corp de proba va actiona fie numai o "forta de natura electrica", fie numai o "forta de natura magnetica", vezi http://galileo.phys.virginia.edu/classes/252/rel_el_mag.html

Silvik

Multumesc pentru sugestiile date.As avea si eu nevoie de ajutor spre rezolvarea a doua probleme, daca se poate.
1.Intr-o bobina, prin variatia intensitatii curentului cu 1 A in timp de 0,6 s, se induce o t.e.m de 0,2 mV.Sa se calculeze lungimea de unda proprie a circuitului oscilant care contine aceasta bobina si un condenastor C=14,1 nF.
λ=V/ ν dar de aici ce mai fac?
2.Un condensator plan,cu aer intre armaturi,are aria suprafetei placilor de 100cm patrati.Condensatorul face parte dintr-un circuit oscilant cu lungimea de unda proprie λ1=10 m.Daca se leaga in serie cu bobina din circuit o bobina cu inductanta 3 micro H,lungimea de unda proprie a circuitului devine  λ2=20 m.Sa se determine distanta dintre armaturile condensatorului.

C= ε0 * S/d de unde scoatem d..dar cum ajung la aceasta relatie?
Va rog dati-mi cateva sugestii ca astazi ma asculta si as vrea sa pot rezolva problemele.