Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sinteza a fizicii particulelor la LHC, cu Calin Alexa

Creat de Adi, Mai 27, 2008, 07:15:13 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Iata ca a venit randul si articolului despre fizica particulelor din seria "5000 de semne ale viitorului" de la Cotidianul. Calin Alexa, cercetator la laboratorul Horia Hulubei, adica laboratorul national de inginerie nucleara si fizica particulelor de la Magurele, de langa Bucuresti, a facut o sinteza a provocarilor fizicii particulelor care vor fi abordate si la marele program de cercetare de la Large Hadron Collider, care incepe anul acesta si la care participa si Romania, la trei experimente. Totusi, este inca pacat si rusine nationala ca Romania este ultima tara din fostul lagar socialist care nu este inca membra CERN cu drepturi depline. Totusi, vesti recente anunta ca suntem pe ultima suta pentru a deveni membri cu drepturi depline la CERN. Sa fie in un ceas bun. Ar fi un punct in plus care m-ar atrage spre Europa si spre Romania. Inca un articol de popularizare a fizicii particulelor ma face foarte bucuros. Sper sa fie cat mai multe din acestea si scrise de cat mai multi cercetatori romani. Sper ca si publicul sa cunoasca cat mai multi din acesti cautatori de adevaruri fundamentale despre Univers. Iata insa articolu domnului Alexa.

http://cotidianul.ro/nu_te_joci_cu_dark_energy-46827.html

Sunt gata sa raspund la intrebari despre notiuni abordate in acest articol, asadar va astept.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Buna,

   Ma bucur ca in sfarsit apare un articol despre LHC intr-un ziar de circulatie nationala precum Cotidianul. Poate asta o sa revigoreze interesul tinerilor din Romania pentru fizica pentru ca din pacate asistam la o scadere a numarului de studenti in domeniul nostru.
   Este prima oara cand intru pe acest forum. Am aflat despre el chiar de pe forumul ziarului Cotidianul unde domnul Buzatu l-a anuntat. Imi pare bine ca asa ceva exista si sper sa fie popularizat cat mai mult.

      Ionut Arsene

Adi

Buna ziua, domnule Arsene. Ma bucura sa observ cat de multe raspunsuri ati oferit. Am adaugat si eu doua completari mai largi despre bozonul Higgs si cautarea lui la Tevatron si LHC, caci am vazut ca oamenii sunt interesati. Eu sunt pasionat de popularizarea stiintei, am creat acest forum si primul si singurul portal romanesc de fizica particulelor, am tinut in decembrie prezentari de fizica particulelor la 7 licee mari din tara si acum am organizat un concurs de eseuri pe tema tehnologiile viitorului. Dumneavoastra pareti chiar din domeniul fizicii particulelor, poate ne putem uni eforturile spre a populariza si mai mult acest domeniul deosebit: fizica particulelor, astrofizica si cosmologia.

Numai bine,
Adi Buzatu
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Buna ziua, domnule Arsene. Am gasit un alt comentariu al dvs la Cotidianul,
http://www.cotidianul.ro/e_mc2_ecuatia_care_a_revolutionat_stiinta_secolului_xx-27710.html

Din cate am inteles de la o prezentare la care am asistat, intr-adevar fara relativitatea generalizata sistemul GPS nu ar functiona. Intr-adevar corectiile teoriei relativitatii fara de corectiile newtoniene sunt foarte foarte foarte mici, asa cum ati mentionat corect. Numai ca aceste numere sunt calculate de foarte multe ori pe secunda si apoi sunt folosite prin triangulatie sa se dea locatii si momente. Pe scurt, aceste erori se propaga si eroare finala este foarte mare. Daca nu s-ar lua in considerare relativitatea generalizata la GPS-uri, atunci sistemul nu ar mai tine ora precisa in cateva minute (sau ceva in gen) datorita numarului mare de calcule necesare. Este fascinanant, nu, cum chiar si teoria relativitatii generalizate are aplicatii practice aici pe Pamant, cum e aceea de a ghida un avion pe ceata si furtuna, cand orice altceva nu ar functiona?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Buna Adi,

  Sunt doctorand si eu in domeniul energiilor inalte, dar nu in fizica particulelor elementare ci in domeniul fizicii ciocnirilor ionilor grei relativisti (high energy heavy ions). Imi fac doctoratul ca si tine in afara Romaniei, dar mai aproape de tara :), sunt in Oslo. Momentan lucrez in fizica experimentala, in cadrul experimentului BRAHMS-RHIC de la Brookhaven National Lab. Lucrez putin si in fizica teoretica dar timpul este destul de limitat.
   O sa incerc sa intru pe forum cat de mai des posibil, dar nu stiu daca o sa reusesc sa am la fel de multe postari ca tine pentru ca mai am 6-7 luni pana sa-mi sustin teza si stii cum e... :)
   Felicitari inca odata pentru forum, a fost o idee foarte buna sa-i faci reclama pe site-ul Cotidianului.
   Cu privire la subiectul acela despre importanta efectelor relativiste pentru GPS, cred ca acum iti dau dreptate. Nu am fost foarte "aware" de tot ce se intampla in sistemul GPS. Oricum, mersi pentru informatii.
          Ionut
           

Adi

Buna Ionut!

Ma bucura sa aflu detalii despre tine. Asadar esti doctorand ca si mine, tot in domeniul energiilor inalte. Este minunat. Stiu cum e sa fii ocupat, dar ne bucuram cand intri pe forum. Domnii de la Cotidianul au trimis un chestionar la doctoranzi romani in strainatate, ca tine, si m-au rugat sa trimit si la alti doctoranzi. Te incurajez sa il completezi si tu. Vor scrie un articol pe aceasta tema: cum ai plecat, ce studiezi, ce ar trebui schimbat in Romania, in ce conditii te-ai intoarce, etc. In plus, ei vor face o privire de ansamblu ce o vor oferi Romaniei. Feedbackul nostru poate fi auzit prin vocea Cotidianului. Au inceput acum sa promoveze cercetatori romani si stiinta romaneasca. Este foarte bine. Romania are nevoie de aceasta.

In timpul liber putin ce il ai, poate te-ar interesa sa oferi si tu "consultanta stiintifica" la BBC Romania si la Cotidianul. Te pot pune in contact cu dumnealor, daca doresti. La BBC Romania ti s-ar lua un fel de interviu in care ai comenta si explica publicului o stire. De exemplu, uite aici stirea pe care am comentat-o eu weekendul acesta. Am vorbit cam repede si am mai facut si niste greseli de gramatica, dar una peste alta, a iesit bine si publicul roman a inteles mai bine cum sta treaba cu fuziunea nucleara. Chiar daca nu e din domeniul tau, poate stii sa explici. Ar fi un antrenament bun si nu e rau nici sa iti creezi o oarecare vizibilitate in Romania, care ar oferi apoi inceputul spre a avea un impact mai mare la schimbarea Romaniei in bine. Pentru weekendul acesta m-au rugat sa vorbesc de stirea care zice ca poate totusi Universul e finit si sub forma de gogoasa. Iata aici emisiunea de saptamana trecuta:
http://www.bbc.co.uk/mediaselector/ondemand/romanian/meta/tx/stiinta?bgc=003399&lang=ro&nbram=1&nbwm=1&ms3=6&ms_javascript=true&bbcws=1&size=au

In concluzie, presa romanesca incepe sa intrebe cercetatorii si doctoranzi romani, sa le ia interviu, sa ii puna pe ei sa explice stiinta catre public. Abia acum. Dar este bine, macar acum. Este o oportunitate sa contribuim si noi la cresterea Romaniei.

Mult succes si pe curand, Ionut. Am mai pus si articolul despre ALICE ce a aparut in Cotidianul si am raspuns si la articol pe site. Poate vrei sa oferi si tu comentariu, sa ii incurajam sa mai scrie. Incurajarile noastre conteaza mult, mai ales ca promoveaza fizica energiilor inainte la mult decat alte domenii, poate si pentru ca cei din fizica particulelor sunt mai deschisi sa vorbeasca, plus avem LHC-ul care trezeste interesul presei.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro