Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tranzistori

Creat de dragos, Noiembrie 16, 2010, 07:44:14 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

dragos

 ??? ??? ???Cum functioneaza tranzistorii, ce sunt tranzistorii si ce fac ei intr-un circuit. ;D

AlexandruLazar

Răspunsul e mult mai larg decât spune la prima vedere termenul "tranzistor". În primul rând, tranzistorii sunt de mai multe feluri, dar la nivel general, ei se comportă în mare ca un "robinet". În funcţie de sarcina electrică de pe secţiunea de comandă (bază la tranzistoarele bipolare, respectiva grila la cele cu efect de câmp), "restul" tranzistorului se "deschide" sau se "închide" mai mult, lăsând să treacă mai mult sau mai puţin curent. La limită, se pot folosi tranzistorii inclusiv în regim de comutator -- complet blocaţi (nu lasă să treacă nimic) sau deschişi într-o măsură mai mică sau mai mare.

Ce fac în circuit depinde, evident, de circuit.

Edit: explicaţia legată de funcţionare este extrem de sumară. Nu ştiu ce clasă eşti sau cât de familiar eşti cu electronica ca să îţi dau una mai detaliată.

Adi

Dragos, inainte de studiau si la liceu, dar acum nu cred ca se mai studiaza. Tu esti la liceu sau la facultate? Punctul de plecare trebuie sa fie Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Transistor Este o notiunea prea ampla sa fie explicata de cineva aici. Dar poti pune intrebari si te putem ajuta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

corneillus

 tranzistorii sunt componente active de circuit și principalul lor rol într-un circuit e acela de a amplifica semnale. cred ca aceasta e o definiție destul de empirica dar colegul nostru își poate face o idee vaga...

mircea_p

Aceasta definitie mi se pare mult prea generala. Ar include si tuburile cu vid, de exemplu. Plus cine stie ce alte dispozitive care pot amplifica semnale, inlcusiv optice.

AlexandruLazar

Pe de altă parte păcătuiește prin faptul că de multe ori funcția tranzistorului nu e aceea de a amplifica semnale ;D.

b12mihai

#6
Fara sa fiu rau, recomand urmatoarele: http://lmgtfy.com/?q=tranzistori , http://lmgtfy.com/?q=how+transistors+work . Cum a zis si Adi mai sus, Wikipedia e un bun punct de plecare (dar cel in engleza, recomandat de el, nu cel din romana, care e sumar). La acel link, pe prima pagina, vei gasi unul catre scritube, cu ceva explicatii mai ample in romana. Nu m-am uitat atent peste el,deci nu ma pot pronunta cu privire la calitatea continutului.

Si daca vei pune intrebari "mai specifice" sunt sigur ca vei primi raspunsuri aici.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

valangjed

Citat din: dragos din Noiembrie 16, 2010, 07:44:14 PM
??? ??? ???Cum functioneaza tranzistorii, ce sunt tranzistorii si ce fac ei intr-un circuit. ;D
E greu sa explici ce face un tranzistor ,in cateva randuri.Un tranzistor poate fi :amplificator de tensiune sau curent , comutator ,poarta logica s.a.
Nu pot enumera ce s-ar putea face cu mai multi tranzistori si cred ca nimeni din acest forum nu are timpul necesar deci inseamna ca trebuie sa cauti singur in librarii , anticariate si pe internet (se gasesc multe cursuri de electronica pe internet).
Ceea ce ti-a spus Alexandru Lazar reprezinta baza cunoasterii tranzistorilor.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

montecassino

Tranzistorii la inceput au fostpe germaniu de cand s-au inventat pana la mijlocul anilor 1970' apoi pe siliciu pana inzilele de azi. Ceipe germaniu se caracterizau de curenti defuga redusi - sau zgomot - insa se deschideau la tensiuni mai mari. Cei pe siliciu se deschid la rensiuni foarte mici insa si curentii de sgomot sunt mai mari - zgomot de fond.