Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Constanta lui Planck, relatii extinse.

Creat de Virgil, Aprilie 01, 2021, 09:49:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Virgil

Adaug aici niste observatii asupra constantei lui Planck si legaturile dintre aceasta constanta si dimensiunile particulelor.
https://drive.google.com/file/d/1WrJwQaMg6GdBBCmZD4I3I6G9BdsGVoHN/view?usp=sharing

atanasu

#1
Virgile, cartea asta a ta care este, recunosc oricum as lua-o, o realizare deosebita ti-a mai citit-o cineva? Poate Electron care cu certitudine este fizician si deasemeni Harap-Alb si poate si Adi Buzatu caci are macar aceasta datorie fata de blogul acesta care este realizarea sa, desigur ca integrata de niste finntaori in platforma aceasta electronica pentru care Bil Gates sau Soros daca se numesc ei si tot trebuie sa le multumim . :)
Vezi daca un moderator scientia nu o poate promova sau poate o poti promova tu pe qa si alte bloguri scientia? Merita ca un specialist sa faca o evaluare obiectiva a ce  ar putea fi original si util in paginile tale.
Eu nu sunt fizician si cu atat mai putin unul atomist eventual u tangente la cosmologie prin mecanica cereasca fiind doctor in mecanica dar cu aplicatie la calculul seismic al barajelor si aplecat asupra unor fundamente ale stiintelor(trebuia sa ma fi nascut in epoca lui Giovani  Pico della Mirandola) dar cu ajutorul lui Dumnezeu in intrun an o voi citi cu creionul in mana pentruca efortul tau de a o face mrita un mic efort si din patea mea asa probono ca cu toti tampitii care se aglomereaza pe peste tot nu ar trebui sa discut decat pe bani la un tarif de un euro cuvantul ceea ce ar fi destul de ieftin consider eu? :)

PS Iti mai rcomand un grup https://www.facebook.com/groups/stiinta/about

atanasu

#2
Mai baieti, voi cei care mai intrati pe aici fara sa postati ceva nu puteti fi mai activi  si sa-l ajutati pe Virgil ca doar si-a dat lucrarea tuturor, chiar si la plagiat, ca nu are cum sa o protejeze cum nici eu nu pot proteja lucrarile mele aici si aiurea publicate... De mi s-ar plagia si fura idea "Calea a treia -calea lui Thomas Paine" lucru ce ar putea insemna salvarea umanitatii de spectrul care o pandeste din toate colturile ?

calahan

Atanasu
CitatPoate Electron care cu certitudine este fizician si deasemeni Harap-Alb
Cum poti sa spui asa ceva? Cand a dovedit in pemanenta ca -electronul- este un ignorant sadea, care habar nu are de legile fizicii si le desfiinteaza la orice postare? Pentru el nu exista legi fizice. El are doar instinctul desfiintarii si pervertirii teoriilor. Fiindca asa ii cere conspiratia antistiintifica la care este membru cu acte in regula. Dar imi pare ca si dumneata sustii propagarea undelor fara mediu de propagare si oscilatia campurilor fara de vibratie.

Virgil

#4
Lucrarea aceasta a mai fost comunicata pe acest forum intr-o alta versiune cu multi ani in urma, din 29 mai 2008, si a fost citita de cei interesati, dar nu stiu daca as putea accesa comentariile de atunci, pentru ca am mai incercat si nu am reusit.
Multumesc Atanasu si Calahan pentru timpul pe care il acordati acestei lucrari, care o sa va ridice multe semne de intrebare, dar eu zic ca merita.
https://drive.google.com/file/d/1oLvI-w1ZA8tFAft2bw5oAZS2Y8r9zyaY/view?usp=sharing

atanasu

#5
Eu deocamdata nu am alocat mai nimic, am discutat doar despre dar cum spuneam sper sa pot aloca. Lasa ce a fost aum 12 ani. Este suficient sa te uiti la cei care sunt azi in lista userilor unde esti si tu si sa vezi de cand nu am mai intrat marea lor majoritate aici. Nu este destul aces forum cu o prezenta insignifianta ca partiipare efectiva ca de citit sunt destui care l cites dar nu stiu daca nu sunt mereu aceiasi. Infine.tu faci ce crezi...

calahan

Dl Virgil
Eu am vazut ca in nicio lucrare cu referire la cuanta de actiune, sau la mecanica cuantica, nu se da o definitie a constantei de actiune. Dumneata care ai ajuns la o cuprindere larga a fenomenului fizic, ai ajuns la o definitie fenomenologica a cuantei de actiune?. Poti sa ne spui ce reprezinta constanta de actiune? Eu am vazut ca doar dl Gheorghe, incepand cu definirea constantelor fizice, a dat si o definitie a lui h. Zice ca h-ul reprezinta produsul dintre energia continuta intro singura unda a fotonului oarecare si durata (dimensiunea sau lungimea temporara) a fotonului. Dumneata ce spui de aceasta definitie? Are vreo legatura cu realitatea fizica? sau este tot asa doar o enormitate?, cum spune dl electronist. 

atanasu

#7
Am postat gresit ceva ce este acum pe firul "A treia cale" si a trebuit sa sterg o pagina intreaga..

atanasu

#8
Ref  #4: crezi ca lucrarea redactata in 2008 este mai utila a fi citita decat cea recent redactata?

Virgil

Citat din: calahan din Aprilie 04, 2021, 12:30:23 PM
Dl Virgil
Eu am vazut ca in nicio lucrare cu referire la cuanta de actiune, sau la mecanica cuantica, nu se da o definitie a constantei de actiune. Dumneata care ai ajuns la o cuprindere larga a fenomenului fizic, ai ajuns la o definitie fenomenologica a cuantei de actiune?. Poti sa ne spui ce reprezinta constanta de actiune? Eu am vazut ca doar dl Gheorghe, incepand cu definirea constantelor fizice, a dat si o definitie a lui h. Zice ca h-ul reprezinta produsul dintre energia continuta intro singura unda a fotonului oarecare si durata (dimensiunea sau lungimea temporara) a fotonului. Dumneata ce spui de aceasta definitie? Are vreo legatura cu realitatea fizica? sau este tot asa doar o enormitate?, cum spune dl electronist.

Dupa cum am aratat in materialul expus mai inainte, constanta lui Planck este una din cele mai importante constante ale fizicii atomice pe baza careia s-a putut demonstra ca energia este cuantificata, si ca electronii sunt strict pozitionati fata de nucleul atomic pe anumite nivele energetice numite paturi, straturi, orbitali.
Atat particulele cat si cuantele sunt definite cu ajutorul acestei constante. Din punct de vedere fizic aceasta reprezinta un impuls al carui punct de aplicatie este excentric fata de o axa de simetrie generand totdeauna o rotatie a unei entitati fizice fie particula, fie unda. Aceasta ne duce cu gandul totdeauna la un vartej, sau la un titirez, care sunt puse in miscare  de un impuls excentric si repetat. Am aratat ca valoarea impulsului poate fi ca produsul dintre masa electronului si viteza v0=2,187.10^6 m/s. inmultit cu raza atomului de hidrogen aflat in starea fundamentala, dar poate fi si orice alta viteza a electronului aflat pe oricare orbita, strat sau patura, care se inmulteste cu o lungime de unda adecvata, astel ca produsul viteza si raza sa fie totdeauna o constanta la randul lui. Chiar si la viteza luminii vom avea ca raza de rotatie lungimea de unda Compton a cuantei generatoare a electronului. Mai mult decat atat constanta lui Planck poate fi exprimata in functie de masa protonului viteza luminii si lungimea de unda corespunzatoare protonului. Toate aceste relatii au fost scrise in materialul prezentat. Si totusi ce este constanta lui Planck? Undeva in referatul "Care este semnificatia masei relativiste", am aratat ca particula, pe masura accelerarii se infasoara cu fotoni care se gasesc la o distanta mai mare decat raza particulei, astfel incat energia particulei sa fie data de produsul dintre constanta lui Planck si frecventa de rotatie. Adica fotonii descriu traiectorii elicoidale in jurul particulei in timp ce ea se deplaseaza pe traiectorie, si cu cati mai multi fotoni cu atat creste viteza particulei cat si frecventa undei asociate. Deci fotonii se pot insuma sau se pot dispersa, ceia ce presupune ca ar putea exista o limita minima de frecventa in existenta acestora, limita care nu este demonstrata experimental. Intuitiv as putea sa dau exemplul unui filet cu mai multe inceputuri, care se obtine din mai multe filete cu pasul de atatea ori mai mare cu cat se stabileste ca filetul sa aiba un numar mai mare de inceputuri. Sigur ca teoretic pot exista o infinitate de inceputuri ale unui astfel de filet, asa este si cu fotonul care poate avea o frecventa oricat de mica sau mare prin insumarea sau destramarea lor, neexistand o limita impusa. Daca presupunem ca ar exista un foton cu energia egala cu unitatea, pe care l-am denumit "fotonino" (un fel de diminutiv al fotonului, luat prin asemanare cu neutrino ca fiind un diminutiv al neutronului), atunci orice foton va fi reprezentat ca un manunchi de astfel de fotonini. Acest fotonino ar corespunde unui foton cu frecventa egala cu unu. Deci cea mai mica energie a unei unde ar fi egala cu produsul dintre constanta lui Planck si frecventa egala cu unu. E0=h. niu0; niu0=1 ;

Virgil

Citat din: atanasu din Aprilie 04, 2021, 10:33:17 PM
Ref  #4: crezi ca lucrarea redactata in 2008 este mai utila a fi citita decat cea recent redactata?
Nu cred deoarece pe ici pe colo am mai revazut-o, desi in esenta este aceiasi. De altfel nu stiu daca saitul care o gazduia pe atunci o mai are disponibila si acum.

calahan

Dl Virgil
Imi place eseul asta al dumitale. Imi pare ca dumneata vezi miscarea din adancul substantei. Cred ca ar trebui sa il vada si dl Vasile Tudor. Care si dumnealui compune eseuri. Dar pare ca nu vede miscarea. Dumnealui este tot asa un savant dintre aceea care doar compileaza, adica aduna informatii de la altii si le sistematizeaza cumva. Doar difuzeaza informatiile produse de altii. Dar nu face ipoteze, adica nu iscodeste, nu cerceteaza, nu urmareste consecintele logice si nu cauta argumentari. Deci dupa dumneata, h-ul ar fi doar un impuls, ca si sarcina electrica, doar ca ar fi aplicat excentric. Impuls care produce rotatii si care astfel ar sta la baza aparitiei vortexurilor eterice. Si daca ar fi sa dai o definitie de manual a lui h, asa ai scrie? Dl electronist spunea candva, ca h-l, aparand ca o constanta compusa din constante ale electronului, de fapt nu ar fi deloc constanta simpla si independenta, asa cum este c-ul, epsilon, zero sau miu,zero. Si de aceea, fiind la nivelul electronului, nu s-ar putea aplica h-ul la mecanica nucleonilor. Asa dar trebuie sa inteleg ca definitia lui h, data de dl inginer ar fi o enormitate, adica doar ceva metafizic, fara legatura cu realitatea fizica. Fiindca, asa cum spunea cineva, nu s-a masurat niciodata durata fotonului si energia unei singure unde.

Virgil

Citat din: calahan din Aprilie 05, 2021, 10:32:43 AM
Dl Virgil
Imi place eseul asta al dumitale. Imi pare ca dumneata vezi miscarea din adancul substantei. Cred ca ar trebui sa il vada si dl Vasile Tudor. Care si dumnealui compune eseuri. Dar pare ca nu vede miscarea. Dumnealui este tot asa un savant dintre aceea care doar compileaza, adica aduna informatii de la altii si le sistematizeaza cumva. Doar difuzeaza informatiile produse de altii. Dar nu face ipoteze, adica nu iscodeste, nu cerceteaza, nu urmareste consecintele logice si nu cauta argumentari. Deci dupa dumneata, h-ul ar fi doar un impuls, ca si sarcina electrica, doar ca ar fi aplicat excentric. Impuls care produce rotatii si care astfel ar sta la baza aparitiei vortexurilor eterice. Si daca ar fi sa dai o definitie de manual a lui h, asa ai scrie? Dl electronist spunea candva, ca h-l, aparand ca o constanta compusa din constante ale electronului, de fapt nu ar fi deloc constanta simpla si independenta, asa cum este c-ul, epsilon, zero sau miu,zero. Si de aceea, fiind la nivelul electronului, nu s-ar putea aplica h-ul la mecanica nucleonilor. Asa dar trebuie sa inteleg ca definitia lui h, data de dl inginer ar fi o enormitate, adica doar ceva metafizic, fara legatura cu realitatea fizica. Fiindca, asa cum spunea cineva, nu s-a masurat niciodata durata fotonului si energia unei singure unde.
Constanta lui Planck este o marime fizica cat se poate de reala, care poate fi exprimata si in functie de sarcina electrica (echivalenta cu un impuls) astfel;
daca sarcina e=Mp.c/pi ; daca notam cu L0 lungimea de unda Compton pentru proton, atunci h=Mp.c.L0 ; sau h=pi.e.L0 ;
Cat despre durata fotonului, este ca atunci cand dai cu bata in balta, o fractiune de timp cat este suficient sa produci un impuls (electromagnetic in cazul fotonului). Asa ca durata unui foton dureaza atat timp cat semnalul se propaga pe sinusoida un maxim si un minim, astfel ca in functie de lungimea de unda mai mare sau mai mica, si durata fotonului va fi variabila dar totdeauna  egala cu; t=lambda/c; apoi fotonul se reproduce propagandu-se pana intalneste o particula chiar daca se afla la distante de miliarde de ani. Fotonul este entitatea care nu moare niciodata, ci se regaseste in stare libera, sau in stare captiva legat de o particula careia ii sporeste energia, pana la o eventuala ciocnire cu o alta particula cand din nou revine la starea de libertate, sau se recombina dand nastere la alte particule.

atanasu

Virgil,
Frumos ultimul tau raspuns!
Il apreciez estetic si pentru asta nu am nevoie de cunostintele de fizica nucleara pe care nu le am si nu le-am avut minimal decat pe cele de liceu sau facultate tehnica desi pe aunci totusi atunci am dat o alta demonstratie strict in mecanica clasica newtoniana formulei  magnetonului lui Bohr -Procopiu sau Procopiu -Bohr cum il numea romanul meu profesor de fizica la Politehnica.
Fata de acel moment am uitat mult si calculul meu referitor la neutrino facut la cativa ani de la terminarea facultatii urmarind de fapt sa calculezea mai mare si cea mai mica masa din Univers (un fel de "atom al lui Democrit") si nici macar nestiind ca exista neutrino, despre care un coleg fizician cand a vazut calculul meu a spus: "bai  cred ca tu poate ai calculat masa neutrinului (nu se stia pe atunci cel putin la noi despe  cele trei arome) dar el tinea minte din facultate ca modelul standard il considera de masa nula ca si pe foton,  dar ca erau si opinii divegente in lumea fizicii si bineinteles ca nu a putut sa-mi dea o masa pe atunci, dar a spus ca daca este doar peste zero poate avea si valoarea data de mine, deci ca ce am facut eu mai mult fizico-filozofic se poate constitui intr-o ipoteza ca sa o public(vezi sa nu-mi pierd un timp consumat preponerent de adorabilele Eve) si ca n-au decat cei de la CERN sa masoare si stim ca de atunci s-a tot masurat si eu aici am publicat...:)

PS Repet: Cartea ta cred in  ultima redactare nu a mai fost vazuta sio poti trimite ca pe o lucrare revazuta ca nu este o minciuna ca ai intarit prin repetare cele scise cu ceva timp in urma . Meri pe grupul scientia pe care ti l-am indicat si intru si eu sa te ajut.dar ajutorul maxim ti-l pot da numai daa ajung sa o citesc si sa o inteleg, poate eu avand ceva mai multe posibilitati sa-i fac reclama. :)

Virgil

Multumesc anticipat pentru intentiile tale.