Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

In sfarsit

Creat de silvi, Octombrie 13, 2008, 11:40:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

silvi

In sfarsit avem si noi, chimistii un forum alocat noua. Sper sa fie mai activ ca ChemHelp. Oricum multumim administratorilor!!!

Osmiumbin


Adi

Buna Silvi! Imediat ce am fost rugat, l-am facut. Nu am avut nici un chimist pana acum pe forum, de aceea nu il facusem. Ca sa fie activ, trebuie sa incepem cu ceva. Majoritatea suntem fizicieni, cativa biologi si cativa geologi. Asadar, te invitam sa contribui cu materiale, cu discutii, cu intrebari si sa aduci colegii tai interesati de chimie aici, la fel.

Nu stiu cum e ChemHelp, dar dupa cum va continua acest "Forum" (de fapt este un "board" in forumul cel mare StiintaAzi.ro depinde de tine si de cei ce vor veni aici. Momentan, tu esti prima chimista. Asadar, totul depinde de tine sa scrii materiale si sa aduci pe altii. Noi iti raspundem cum putem.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Anca

A aparut si o a doua chimista :) bine v-am gasit!

Adi

Bine ai venit si tu, Anca!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

silvi

Da, experimentul este mai mult spectaculos decat complicat. Voi  incerca sa aduc mai multi chimisti pe aici.

Adi

Va asteptam. Pana atunci, te asteptam si pe tine cu contributii pe forum. Sau vrei sa scrii stiri din domeniul chimiei pentru site?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

iulia

O sa fie mai activ decat celalalt forum de chimie daca si lumea o sa puna intrebari  :). Adica intrebari serioase, nu probleme din manualele de liceu. Eu zic de la inceput ca prin forumul de anorganica o sa activez destul de rar, nu e tocmai domeniul meu de competenta (nu mi-a placut anorganica).

Adi

Pai lumea o sa puna intrebari cand le arati ceva la care sa puna intrebari. Vino cu stiri din chimie si lumea o sa intrebe mai mult. Sau afiseaza tu articole din chimie, chiar daca lumea nu pune intrebari. Ideea e ca tu esti cea cu chimia, tu trebuie sa creezi discutia, iar nu lumea sa intrebe, pentru ca momentan nu e nimeni aici cu chimia. In concluzie: te rog nu mai compara cu alt site si ia-o ca o provocare sa faci tu "trafic" pe acest topic de chimie si nu invers, noi sa il cream pentru tine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Mie imi place anorganica, ma rog nu asa cum o vedeti voi dar in felul meu  :D

Acum, ca tot venii vorba, in loc sa discutam despre forumul asta si ce o sa se discute in el, nu mai bine discutam despre chimie anorganica?

Adi

Bun, uite lansez un subiect. Poate un elev aici cu chimia sa faca o sinteza a ce substante organice exista in afara planetei nostre (pe alte planete pe alte sisteme solare, sau in spatiu extragalactic, etc?). Uite un exemplu, Jupiter e facut mai ales din metan si in spatiu a fost descoperita naftalina.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

silvi

Rocile aduse dupa Luna au compozitie analoga cu litosfera Terrei.

In Soare au fost identificate 66 de elemente, dar probabil mai se gasesc si altele. Acesta contine in principal hidrogen, si in cantitati mici He. Alte elemente din soare: C, N, O, Na, Mg, Al, Si, S, K, Ca, Se, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn.

Venus are atmosfera compusa in mare parte din CO2. Presiunea atm. pe Venus este de cca. 100atm.

Presiunea atmosferica pe Marte este de 0.01atm. Atmosfera acesteia este compusa 90% din CO2. Calotele albe glaciare, ce se observa la polii planetei, sunt compusi foarte probabil din zapada carbonica.

Jupiter, are densitatea medie 1.33g/cm3. Este alcatuit aproape numei din H2 si He. Presiunea atmosferica = 1000 atm. Datorita presiunii enorme, se crede ca hidrogenul din interiorul planetei trece din stare moleculara intr-o stare metalica, care insa nu a putut fi obtinuta inca pe pamant. Miezul planetei este compus probabil dintr-un aliaj de He si H metalic.

Nebuloasele gazoase contin H2 (aprox. 65%) si aproape tot restul He. S-au identificat si C, O si N in total 1%. In norii intestelari au fost identificate: Ca, Na, K si Ti.

In gazele interstelare se gasesc 90% H sub forma de atomi si 10% forma moleculara. Au fost descoperiti radicali liberi OH si pe alocuri molecule de H2O, NH3, CH4. Cele mai complicate combinatii identificate prin metode radioastronomice sunt formaldehida, CH2O si acidul cianhidric, HCN.

____________________

Bibliografie:

COSTIN D. NENITESCU - CHIMIE GENERALA, Ed. Didactica si Pedagogica 1980, Bucuresti

Adi

Felicitari, Silvi, pentru primele informatii aduse. Sunt formulate in cuvintele tale, sau sunt copiate din Nenitescu?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Nu am nimic cu domnul Nenitescu, numai sa spunem ca in aceasta discutie datele prezentate de dansul in cartile sale desi foarte corecte la vremea respectiva au fost depasite sau trebuie completate.

Meteoritii condritici carbonacei sunt foarte bogati in materie organica.

silvi

informatiile de baza sunt luate din Nenitescu, dar le-am reformulat pentru ca in tratat sunt scrise vreo 3 pagini. Daca erau copiate, puneam direct un scan.
Sunt de acord ca unele lucruri sunt depasite, dar alta sursa inca nu am gasit.