Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

S-a descoperit originea particulelor cosmice foarte energetice

Creat de Adi, Noiembrie 19, 2007, 11:06:45 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

S-a descoperit originea particulelor cosmice foarte energetice...Acesti protoni de o suta de milioane de ori mai energetici decat cei mai energetici protoni accelerati pe Pamant provin tocmai din nucleele galactice active. Aceasta descoperire a fost publicata pe 9 noiembrie 2007 in revista Science de catre Observatorul Pierre Auger, cel mai mare observator de raze cosmice din lume.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tatule_m

la cata materie inghit gaurile negre care au devenit AGN mi s-ar parea ciudat sa nu emita asemeanea cantitatzi de energie....le-am putea considera un fel de centre de reciclare a materiei din univers deoarece inghit MATERIE  compusa si emit PARTICULE  cu energii f f mari....un AGN ar fi un accelerator de particule ideal....

Adi

Da, AGN-urile, sau nuclee galactice active, reprezinta o fractiune din centrele galactice care au gauri negre, anume acelea care sunt foarte active si trimit particule de mare energie in spatiu.

Da, asa este, un AGN are energia necesara pentru ca in principiu sa o transmita unei particule. Care este insa mecanismul exact de accelerare al acestor protoni? Fiind incarcati electric, ei sunt accelerati de campul electric si traiectoria lor este curbata de campul magnetic. Dar la AGN-uri acceleratia gravitationala este foarte mare, ceea ce face ca sa fie accelerati si de gaura neagra. Spre gaura neagra! Atunci, cum de sunt trimisi dinspre gaura neagra spre exterior?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tatule_m

o idee....poate materia este descompusa intre Event Horizon si Ergosphera( in spatiul in care materia este obligata sa se roteasca in acelasi sens cu GN) si poate nu trece dincolo de Event horizon....acum nu stiu cam ce cantitate de materie intra in GN si cam ce cantitate de Protoni superincarcati iese....daca urmarim prima idee poate ar exista o posibilitate ca dupa descompunere materia sa fie expulzata din Gn, cum am zis...fara a trece de EH....poate are vreo legatura nu Nr de aur deoarece aici omul nu si-a bagat mana inca....

Adi

Da, tu zici ca poate este curbata traiectoria unui proton ce cade tot mai accelerat spre gaura neagra, dar el nu este captat de gaura neagra (Sa se roteasca in jurul ei), ci porneste in directia opusa. Este posibil. Folosim un astfel de mecanism pentru a accelera sateliti si misiuni spatiale in jurul Pamantului sau Lunii ... Dar poate mai sunt si accelerari datorita unor campuri electrice sau magnetice monstruos de mari ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tatule_m

intrebare....protonii accelerati de GN fiind in cantitati f mari sigur se vor ciocni ca intr-un accelerator de particule(singura diferentza este ca aici totul e controlat)....LHC incearca sa accelereze particulele la energii si mai mari si poate asa vom gasi Bosonul Higgs...ce vreau sa zic este ca poate intr-o GN deja se gaseste acest boson atat de cautat....nu exista cumva o posibilitate de a identificare a acestuia in GN....

Adi

Teoria actuala prezice ca universul este plin de acesti bosoni Higgs. Tocmai prin ciocnire cu acesti bosoni Higgs particulele primesc masa. Dar desigur, atunci nu ii observi tu ca observator macroscopic, ci doar acele particule. Dar daca ii creezi tu in conditii controlate, atunci poti sa ii cauti. Metoda experimentala este tocmai acela de a face experimente repetabile, iar si iar. De aceea fizicienii creeaza particule in mod controlat in acceleratoare. Alte particule interesante, de o suta de milioane de ori mai energetice decat cele din acceleratoare, sunt particule venite din Cosmos, tocmai aceste particule accelerate de AGN. Avantajul lor e ca au energie mare, de ajung pana la noi nedeviate de campurile magnetice din Univers, incat ne pot arata directia de unde au venit. Dezavantajul lor e ca nu sunt produse in conditii controlate, vin pe Terra cand vor, lovesc cum vor, la diferite unghiuri, energii, etc.

Asadar, bosonul Higgs il putem gasi doar la experimente de acceleratoare de particule pe Terra. Am spus "gasi", caci el exista mereu si peste tot!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro