Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre acceleratoare de particule in general

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Decembrie 26, 2007, 06:18:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

[RHF]{NC}The Eagle

CitatReprezentanti din 15 tari au cazut de acord ca in Darmstadt, Germania, sa se construiasca un nou accelerator de particule, numit FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research, adica Laborator pentru Studiul Antiprotonilor si Ionilor)
CitatAcesta va fi unul dintre cele mai mari proiecte stiintifice din Germania pentru urmatorul deceniu. Proiectul va costa 1.2 miliarde de euro si va fi coordonat de GSI (German Society for Heavy Ion Research, adica Societatea Germana pentru Cercetarea Ionilor Grei), care are sediul tot la Darmstadt.Acceleratorul va fi dat in functiune in 2013 si va folosi fascicule de ioni si antiprotoni pentru a ajuta fizicienii sa descopere cum a fost creata materia. Aproape 3.000 de oameni de stiinta vor lucra la FAIR.
Daca doriti sa aflati mai multe informatii incercati Cronica Romana
Spor!

Adi

Eagle, bine ai ochit articolul. Tu chiar urmaresti presa intreaga. Articolul acestea este scris chiar de mine si este compus, nu tradus. L-am publicat pe stiinta.info si pe stiintasitehnica.ro. Datorita lui Marian Banica, Cronica Romana alege anumite articole ale noastre si le publica. Din pacate, nu au scris autorul articolului. Dar este o oportunitate minunata de a publica articole in un cotidian national, desi nu foarte citit, pentru a ne antrena in arta scrisului. Sper sa publicam mai multe articole acolo.

Dar una peste alta, da, se construiesc acceleratoare noi, cu ele vom intelege Universul mai bine, fascinatia stiintei continua ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

[RHF]{NC}The Eagle

CitatPentru a studia componentele cele mai mici ale materiei, fizicieni utilizează astăzi acceleratoarele de particule. Ele accelereaza particulele la energii enorme, apoi acestea interacţionează, ciocnindu-se şi dând naştere la o multitudine de noi particule.
CitatAlbert Einstein, cel care a explicat principiul echivalentei energiei şi materiei
=>Explicatia lui Einstein (audio)
Daca asta vi s-a parut interesant si util incercati Fabrici de particule care este un site foarte util si cu foarte multe informatii despre acceleratori impreuna cu poze si file audio daca este cazul
Spor!

[RHF]{NC}The Eagle

CitatCel mai mare magnet superconductor construit vreodata a fost pornit cu succes din prima incercare. Denumit si butoiul in forma de toroid - Barrel Toroid, datorita formei sale, acest magnet este o piesa importanta a ATLAS, unul dintre cele mai importante detectoare de particule ce va fi pregatit pentru colectarea de date la CERN LHC (Large Hadron Colider), noul accelerator de particule programat sa porneasca in noiembrie 2007.
Pentru mai multe detalii intrati pe =>> Cel mai mare magnet superconductor a fost pornit pentru a dezlega misterele Universului

Adi

Da, mai e putin si incepe LHC-ul, cu tot cu experimentele lor, de la care asteptam multe rezultate interesante. Romania este membra ATLAS. La multe rezultate!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Ella_Kosta

aaaaa, din stiinta si tehnica te stiu? :)

Adi

Buna Ella_Kosta! In ultimul numar din Stiinta si Tehnica, cel ce a aparut luna asta, am un articol, pe larg, despre Observatorul Astronomic Pierre Auger din Argentina care a observat radiatiile cosmice cele mai energetice ce vin pe Terra si sugereaza ca acestea provin din nucleele active ala galaxiilor apropiate de noi. Aceasta duce la debutulu astronomiei nu doar cu lumina, ci astronomiei cu particule. Adica particule emise de aceste galaxii ajung la noi si ne transmit informatii despre galaxiile de unde au plecat.

Articolele mele au fost scrise pentru Stiinta.info si pentru fizicaparticulelor.ro, au fost preluate de Cronica Romana, Evenimentul Zilei Online, Hotnews si multe alte ziare mai mari sau mici. Avem o infrastructura de presa care ne preia. Chiar si Academia de Stiinte a Moldovei preia stiri de la noi. Daca esti interesat sa publici si tu stiri stiintifice sau articole de popularizare, esti binevenit.

Iata aici site-ul meu. Nu stiu exact de unde ma stii, dar eu ma bucur mult ca ai venit pe forumul nostru. Cu bine si la cat mai multe comentarii!

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

    Buna Adi,
    Cred ca se poate mentiona ca la facilitatea FAIR, printre tarile participante de la inceput se afla si Romania. Nu am vazut asta in articolul din Cronica Romana. Colegii mei de la Institutul de Stiinte Spatiale colaboreaza la experimentul R3B.
  Mai multe detalii puteti gasi aici
      http://venus.nipne.ro/
    Site-ul este in renovare, asa ca e posibil ca multe lucruri sa nu mearga ;)

Adi

Buna Ionut, nu stiam. Multumesc mult. Atunci vezi, e nevoie ca cercetatorii romani sa se promoveze. Era o ocazie minunata sa iasa ei in presa si sa explice motivatia pentru acceleratorul FAIR, ce detectoare vor fi, ce se va studia, cu ce va participa Romania. Eu am citit despre FAIR in reviste mari si nici una nu a mentionat Romania. Articolul era despre detector in sine si cred ca acolo Romania nu participa. Insa apoi vor exista detectoare si se pare ca Romania va participa la unul din ele. Foarte bine. Imi poti da niste nume de acolo, sa le invit sa fie promovate sau sa le iau in interviu in scris?

Mersi mult,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

 Bineinteles Adi,
  La  ISS poti vorbi cu Mihai Potlog. El este doctorand si lucreaza la proiectul R3B pe partea de simulari pentru detectorii ce vor fi instalati acolo.

Adi

Ciclotronul a fost inventat in 1929 de Lawrence la universitatea Berkeley in Statele Unite. Cu ajutorul lui s-a produs o revolutie in fizica nucleara. Iata un applet Java despre cum functioneaza un astfel de accelerator.

http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/index.php?topic=33
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Construcţia acceleratorul japonez de particule J-PARC a fost finalizată LHC-ul nu este singurul accelerator de particule din lume. În Japonia a fost finalizată construcţia unui mare accelerator de protoni ale cărui fascicule vor ciocni o ţinţă fixă pentru a produce fascicule foarte intense de muoni, neutrino, mezoni şi alte particule pentru a studia legile fundamentale ale Universuri complementar la modul în care le va studia LHC-ul. Este vorba de acceleratorul J-PARC, care este acum finalizat după un deceniu de design şi construcţie. Mai jos vă oferim traducerea declaraţiei de presă a oficialilor J-PARC.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Skolon

Plasma-Wakefield Acceleration (PWA) este o tehnologie uimitoare în plină dezvoltare de către cei de la SLAC şi care va permite existenţa unor noi tipuri de acceleratoare mult mai ieftine şi mai ales mult mai puţin complexe (a se citi "mult mai scurte") pentru că permite accelererea pe distanţe foarte scurte.
Primele experienţe par să indice faptul că acele acceleratoare vor putea funcţiona până la energii de câţiva GeV (Giga electron-volţi) pentru lungimi de câţiva zeci de centrimetrii!

Principiul se bazează pe introducerea unui fascicol ("wake") încărcat electric (un fascicol de electroni, dar nu numai) într-un gaz puternic ionizat sau într-o plasmă. Acest fascicol este apoi autoaccelerat printr-un proces care se aseamănă cu cel al surferilor pe un val, care accelerează prin coborârea valului.

Mai multe informaţii despre această tehnologie puteţi vedea aici.

Deci, dacă PWA va deveni o realitate vor putea fi realizate experimente pe care azi nici măcar nu se îndrăzneşte a crede că sunt posibile.

constantin.a

Da, ai dreptate.Este un domeniu nou, dezvoltat in ultimii 25 de ani. Este si subiectul lucrarii mele de doctorat insa eu folosesc o radiatie laser de foarte mare intensitate in locul fascicolului de electroni. Mediul tinta este o plasma cu mare grad de ionizare sau un jet supersonic de hidrogen. In urma accelerarii sarcinilor din plasma se obtin surse compacte si foarte intense de radiatie X si gamma.

Skolon

Cam care este nivelul la care a ajuns această teorie?

Adică este doar la stadiul de teorie, existând sporadic experimente precum cel descris mai sus, sau chiar s-a început dezvoltarea (evident conceptuală mai întâi) a acceleratoarelor de care se vorbeşte în acel articol?