Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Principiul antropic

Creat de Adi, Ianuarie 11, 2008, 04:43:30 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Ella_Kosta

Principiul antropic asta e un fel de religie... Este pentru a explica acolo unde inca nu putem explica altceva.

Daca exista si alte Universuri, cu alte legi si alte constante... atunci se anuleaza de la sine.

Adi

Da, ai mare dreptate. Este o ipoteza cum ca aparitia omului este o necesitate a Universului. Alte doua ipoteze pentru a raspunde la intrebarea de ce daca se puteau forma atat de multe Universuri la inceput, cele mai multe ce nu ar fi format galaxii, de ce suntem in unul ce are galaxii, stele, atomi, viata: poate a fost noroc chior (hazard), poate a fost creat de o fiinta supranaturala inteligenta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Ella_Kosta

Eu as cosmetiza un pic ideea si as spune ca principiul antropic sustine ca Universul a fost facut in asa fel incat sa permita aparitia inteligentei. Oricum, daca schimbam oleaca constantele, e clar ca nu mai iese nimic. Dar daca exista Universuri care au cu totul alte legi, poate chiar si altceva in afara de spatiul-timp... cine stie ce fel de forme de inteligenta pot permite?

Tre doar sa ai imaginatie :)

Adi

Buna Costa, ai dreptate, principiul antropic ar cere ca sa existe toate posibilele Universuri, pentru ca sigur in unul sau cateva dintre ele sa poata aparea si viata constienta si inteligenta. Asa principiul este mai general si mai cuprinzator. Istoric insa, principiul a fost numit antropic, adica "centrat in jurul omului", pentru ca omul esta singura forma de viata constienta si inteligenta ce o stim. Bine ai venit la noi pe forum si la cat mai multe posturi! Sunt incantat de posturile tale de pana acum!

Cu bine,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Ella_Kosta

Este de altfel si singura viata pe care o stim, inteligenta sau nu... :)

Adi

Da, ziceam mai sus ca omul este singura viata inteligenta si constienta ce o stim. Viata mai avem pe Terra multa. Dar da, pe Terra este singura viata ce o stim in Univers. Dar principiul antropic, daca este adevarat, cere sa se formeze in Univers, nu doar viata, ci si viata inteligenta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

As recomanda, celor care participa la aceasta discutie, sa specifice mai precis la ce varianta a ,,principiului antropic" se refera, dat fiind ca exista o mare confuzie in acest domeniu.

Pe pagina de la Wikipedia, spre final, sunt descrise cateva asemenea variante.


Iata ce scrie Ella_Kosta:
Citat din: Ella_Kosta din Aprilie 29, 2008, 02:01:52 PM
Principiul antropic asta e un fel de religie... Este pentru a explica acolo unde inca nu putem explica altceva.
Intrebarea mea este, care dintre versiuni ti se pare "un fel de religie"? Si ce anume ti se pare ca ,,explica" principiul antropic ?

CitatDaca exista si alte Universuri, cu alte legi si alte constante... atunci se anuleaza de la sine.
Ce anume vrei sa spui cu asta? Pe ce te bazezi cand vorbesti despre aceste ,,anulari de la sine"?

---

In esenta sa, principiul antropic (in general versiunea ,,slaba") nu cere si nu obliga nimic, deoarece este o pura constatare despre o probabilitate. Si anume, ca oricat de mica ar fi probabilitatea ca Universul sa aiba exact aceste caracteristici pe care le are, si oricat de mare ar fi numarul imaginabil de combinatii ale constantelor sale, faptul ca noi il putem observa pe cel pe care il observam, e dovada de netagaduit ca cel putin un astfel de Univers exista. Ca atare, nu e Universul ,,facut pentru noi", ci noi suntem un produs (marginal) al Universului asa cum e.

Versiunea ,,tare", care pretinde ca cineva (sau ceva) a creat Universul pentru noi este teologie pura (mustind de egocentrism), si ca orice teologie, nu explica de fapt nimic, ci raspunde fara fundament logic la o intrebare care inca nu are raspuns stiintific (si anume: ,,De ce e Universul asa cum e?").

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro