Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Primul mezon cu patru cuarci

Creat de Adi, Noiembrie 30, 2007, 03:08:25 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Multe multumiri lui Cristian Presura, care a observat ca articolul tradus de fizicaparticulelor.ro despre descoperirea unei noi particule subatomice, Z(4430) de catre experimentul Belle de la KEK ar beneficia de niste explicatii suplimentare. Eu doar tradusesem articolul initial. Stirea este inclusa si in primul podcast de la fizicaparticulelor.ro.

Iata asadar in ce consta fascinatia acestei descoperiri: este prima particula subatomica descoperita ca ar contine patru cuarci (doua perechi cuarc-anticuarc). Particulele cunoscute pana acum aveau toate trei cuarci (barioni), trei anticuarci (antibarioni) sau o pereche cuarc-anticuarc (mezon).


Mai precis. Particulele supsecte de pana acum, fiind neutre din punct de vedere electric, aveau o sansa sa fie noi stari excitate ale particulei de charmonium (particula formata din un cuarc charm si un cuarc anticharm). In asa fel incat atomii pot sa aiba stari excitate (cu electronii pe diferite straturi de energie), tot asa si particulele formate din cuarci pot avea diferite stari excitate, cu diferite stari de energie, si astfel cu diferite mase (caci masa e energie). Astfel, fiecare noua stare excitata este considerata o noua particula. Echivalentul ei in lumea atomului ar fi ca fiecare stare excitata a atomului sa fie numita drept un nou atom. Asadar, particulele suspecte de pana atunci aveau sansa sa fie formate tot din doi cuarci (o pereche cuarc-anticuarc, mai precis).

Acum, particula aceasta Z (4430) avand sarcina electrica, sigur nu este o noua stare excitata a particulei de charmonium (care este neutra) si atunci sigur nu poate fi explicata ca fiind formata din doi cuarci si atunci cea mai probabila sugestie este ca ar fi PRIMA particula observata vreodata despre care stim sigur ca este formata din patru cuarci (doua perechi cuarc-anticuarc, mai precis). Aici ar fi magia descoperirii.

Acum, trebuie inteles ca in principiu, teoria actuala a fizicii particulelor,
anume Modelul Standard, permite existenta unor particule formate orice numar de perechi cuarc-anticuarc. Descoperirea acesta ar confirma si mai mult teoria actuala, descoperind o noua forma de structura a materiei, una permisa de teorie. Apoi, este foarte probabil ca si celelalte particule suspecte sa fie tot particule formate din patru cuarci.

Numai ca desi mai toti banuiesc aceasta, trebuie masuratori foarte foarte precise, pentru a putea pretinde o descoperire stiintifica. In al doilea rand, teoreticienii vor efectua acum calcule pentru a vedea ca teoria poate obtine o particula de masa aceasta. Este nevoia ca teoria si experimentul sa cada de acord, inainte ca toti oamenii de stiinta sa fie perfect de acord cu ideea ca s-a descoperit prima particula subatomica formata din patru cuarci.

Mersi  mult pentru observatia ta, m-a facut sa explic mai bine articolul. Pe viitor, nu voi mai face traduceri, ci voi explica in cuvintele mele. Si cel ma bine in scris, asa scriu si eu mai bine, iar apoi voi citi si atunci voi citi mai bine, fara pauze, mai fluent. O sa pun explicatia si pe forum.

Mersi mult pentru vigilenta,
Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

[RHF]{NC}The Eagle

Pentru cei ce nu stiu ce sunt cuarcii ar fi bine sa viziteze Wikipedia

Adi

Da, articolul de mai sus este Wikipedia in romana , care se dezvolta incet incet, dar la cuarcul top nu scrie nimic, adica suntem abia la inceput de drum la wikipedia in romana. Forumul si siteul fizicaparticulelor.ro vin sa umple acest vid, dar incurajam oamenii sa scrie si la wikipedia.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

[RHF]{NC}The Eagle

Da sa speram ca in timp "evoluam" si noi ....

Adi

Eagle, am fost placut surprins sa vad toate aceste aproape 10 articole la care ai raspuns prompt astazi, devii un colaborator tot mai strans. Multumesc pentru materiale, raspunsuri, sugestii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Exista speculatii ca ar exista si penta-cuarci, adica particule formate din 5 cuarci. Statistic nu sunt bine pusi in evidenta, dar multi teoreticieni ii iau in considerare in calculele lor pentru ciocniri nucleare la energii inalte.

Adi

Iata un articol foarte bun din revista Symmetry tradus de voluntarii nostri de la FizicaParticulelor.ro despre experimentele care intai au sugerat ca exista pentacuarci, pentru ca apoi experimente mai precise sa arate ca inca nu s-au descoperit pentacuarci. Acestia pot totusi inca sa existe, dar s-au stabilit niste limite pentru masele minime, de exemplu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro