Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

"Energie intunecata" este oficial in dictionar

Creat de Adi, Iulie 15, 2008, 04:54:41 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Termenul de "energie intunecata" este oficial expresie a limbii engleze, dupa ce a fost preluata de dictionarul Meriam Webster. (articolul original din Symmetry aici). In continuare vom explica pe scurt ce este aceasta energie intunecata a Universului.

Termenul de "energie intunecata" a fost introdus pentru prima data in anul 1998 de fizicianul Michel Turner de la Universitatea din Chicago (mai multe despre el aici) pentru a denumi ceea ce reprezinta aproximativ 70% din continutul de materie si energie al Universului. Asemenea unui mar aruncat in sus, care urca tot mai incet si apoi se opreste si o ia in jos, tot asa ne-am astepta si ca Universul sa se afle in o expansiune tot mai inceata, urmand ca la un moment dat aceasta sa se opreasca si Universul sa devina tot mai mic. Insa, spre surprinderea fizicienilor, date experimentale arata ca Universul se extinde tot si tot mai repede, ca un mar care s-ar indrepta tot si tot mai rapid spre tavan, ca si cum marul ar fi din fier si ar fi atras de un magnet ascuns in tavan. Este ca si cum ar exista "ceva" cu un efect anti-gravitational. Acest ceva a fost denumit "energie intunecata", dar atentie este "intunecata" in sensul ca misterioasa (neinteleasa) si invizibila (nu o percepem deloc deocamdata). De asemenea, nu este neaparat o forma de energie. Ar putea fi si faptul ca legile noastre ale gravitatiei sunt gresite. Totusi, atat de multe dovezi experimentale sunt explicate de legile moderne, incat fizicienii, cel putin deocamdata, prefera sa creada ca legile curente sunt corecte, dar ca trebuie sa descoperim legi noi (ce este materia intunecata si ce legi ale fizicii o guverneaza), in loc sa renunte la legile dezvoltate si verificate iar si iar ale teoriei relativitatii generalizate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Nu am gasit cuvantul in dictionar, dar asta pt ca nu par a avea dictionarul online pe net. Sunt curios daca au adoptat si termenul de "materie intunecata".
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Virgil

Poate este vorba de o noua lege de conservare a energiei pe unitatea de suprafata. Cu cat sfera de intindere a universului creste, densitatea de materie scade, iar pentru conservarea energiei pe unitatea de suprafata, este necesara cresterea vitezei stelelor care se indeparteaza?

Adi

Poate da, poate nu. Nu avem idee ce e energia intunecata. E bine sa ai idei, dar e si mai bine daca faci o teorie cu predictii concrete pe care sa le verifice experimentele WMAP, PLANCK si celelalte.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro