Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cuarcul top singur

Creat de Adi, August 23, 2008, 02:05:16 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Cuarcul top este cea mai masiva particula elementara descoperita pana acum. A fost descoperit in 1995 la Fermilab, produs in perechi de materie-antimaterie: cuarc top - anticuarc top. Ei bine, teoria prezice si un nou mod de producere, un cuarc top produs alaturi de alte particule, dar nu particula sa de antimaterie. Acest proces se numeste "cuarcul top singur". Acesta inca nu a fost observat, dar fizicienii de la Fermilab fac progrese in acest sens.

Iata aici un articol scris de mine in asta seara cu o introducere despre "cuarcul top singur", apoi un sumar scurt al experimentului recent de la DZero, ale carui rezultate recente doar ce au fost publicate in revista Physical Review.

Articolul este : Fermilab, şi mai aproape de "cuarcul top singur"
Va invit sa oferiti comentarii cat mai critice, caci as dori sa il propun si spre Stiinta si Tehnica.

Va multumesc,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Oyibo

Vazindu-ti pasiunea pentru fizica particulelor iti recomand calduros sa iei legatura cu unul dintre cei mai importanti fizicieni (romani) ai momentului, in domeniul particulelor subnucleare, Bogdan Dobrescu, cercetator la Fermilab (fizica teoretica). Ca sa-ti faci o idee: http://www.slac.stanford.edu/spires/find/hep/www?rawcmd=FIND+A+B+DOBRESCU&FORMAT=www&SEQUENCE=
E un om deosebit si sint sigur ca vei putea obtine informatii pretioase, privind pasiunea ta.

Adi

Multumesc pentru sugestie, sunt chiar la Fermilab aceste zile si am avut norocul sa asist deja la cateva din prezentarile dumnealui. Este un om foarte bun. Desigur, nu este activ in popularizarea fizicii particulelor in Romania sau undeva in lume. S-a concentrat pe cercetarea teoretica. Voi mai participa la prezentari ale dumnealui. Multumesc mult pentru sugestie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro