Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tangenta despre ortografie

Creat de Electron, Ianuarie 15, 2009, 11:17:28 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

ciprian_sa, cred ca numele proprii se scriu cu majuscula. Macar din respect pentru oamenii respectivi. ;)

e-
Don't believe everything you think.

ciprian_sa

Ai dreptate; și urmînd aceeași linie logică, din respect pentru limba mumă, insist să scriem cu diacritice.  ;)

Electron

Don't believe everything you think.

adrian

Electron, daca tot faci tapaj de ortografia limbii romane, poate ar trebui sa-ti revizuiesti cunostintele despre conjugarea verbului a arata. Abunda postarile tale de "areti".
A! Si o revizuire despre cand se pune virgula inainte de "si" ti-ar prinde bine.

No offence si scuze de offtopic. :)

Electron

adrian, multumesc pentru corecturi. Daca mai gasesti si altele, te rog sa mi le arati. :)

e-
Don't believe everything you think.

ciprian_sa

CitatHalal respect pentru limba muma
în cazul în care te nelinişteşte folosirea "î", ţin să te anunţ că grafia română (aka setul de reguli impus de Sextil Puşcariu) nu mai e obligatorie; pentru documentare şi dumirire, recomand verificarea (atentă) a arhivei publicaţiilor "Observator Cultural"   şi/sau "Dilema Veche" sau, de ce nu, consultarea (temeinică) a unor cărţi precum Noul dicţionar universal al limbii române sau Gramatica limbii române, ediţia a III-a, ultima apărută anul trecut la Polirom  ::)

Electron

Am sa caut cartile amintite pentru documentare. :)

ciprian_sa, din partea mea, atata timp cat scrii numele proprii si propozitiile cu initiala majuscula, e ok. E interesant totusi cum sari de la o extrema la alta. Sa vedem cat te tine sa pastrezi diacriticile si majusculele. :)

e-
Don't believe everything you think.

ciprian_sa

#7
Da, e interesantă şi pentru mine chestia cu săritul între extreme. Mă bucur, în schimb, că te-ai hotărît să consulţi cărţile propuse; e o lectură plină de satisfacţii, mai ales dacă îţi propui să moderezi un forum şi după regulile gramaticale. Cît despre a vedea cît mă ţine scrisul cu majuscule... in felul în care ai pus problema mi se pare că încerci (probabil involuntar, ce-i drept) o tehnică (dovedit neproductivă) de "reversed phychology" care, între noi fie vorba, e prost implementată.
Dar să ne oprim aici cu împunsăturile şi corecturile absolut futile ( :) ) şi să continuăm să ne adăpăm din butoiul ştiinţei (de azi).

Electron

Din respect pentru discutia stiintifica unde s-a iscat aceasta tangenta, am mutat posturile respective la aceasta sectiune.

Pentru ca atitudinea lui ciprian_sa este cam copilareasca, voi inceta sa raspund pe aceasta tema. Voi reveni cand observ incalcari exagerate ale normelor ortografice.

e-
Don't believe everything you think.

ciprian_sa

OK, stai să văd dacă am înțeles corect: mi-ai atras atenția asupra unor greșeli de ortografie pe care le-am corectat și am sugerat ca, dacă tot e vorba de greșeli (prin omisiune), să corectăm și scrierea greșită, fără diacritice după care am sugerat cîteva referințe bibliografice care să îmi susțină afirmațiile. e drept că am fost ironic, dar trăiesc cu impresia ca simțul umorului (și deci și ironia) e semnul unei inteligențe peste medie.
Însă dacă tu cataloghezi asta ca fiind atitudine copilărească (și ai tot dreptul), nu pot decît să aplic teoria mea vis-a-vis de inteligență vs. umor și să ignor (rimă involuntară, scuze) de acum încolo "sub-media". Oricum, a fost un schimb spumos de replici, păcat că nu l-ai gustat la justa-i valoare.

Electron

Citat din: ciprian_sa din Ianuarie 16, 2009, 06:52:08 PM
OK, stai să văd dacă am înțeles corect: [...]
Ai inteles gresit.

Copilaresc te-ai comportat cand te-ai lansat in afirmatii gratuite despre intentiile mele si ce "psihologie" vreau eu sa-ti aplic, directa sau indirecta. A crede ca o observatie amicala (cum era cea legata de continuarea utilizarii majusculelor si diacriticilor) e cu intentii subversive si in plus "prost implementata", e ceva care imi demonstreaza cat de imatur raspunzi la critici si observatii.

Ca de acum ma vei considera "sub medie" cu inteligenta sau alte criterii, nu ma afecteaza deloc. Continua sa scrii corect si din partea mea poti sa ma ignori cat vrei.

e-
Don't believe everything you think.