Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Telescopul BICEP2 observa unde gravitationale generate de Big Bang

Creat de HarapAlb, Martie 17, 2014, 08:51:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


Sieglind

... şi-l confirmă pe Alan Guth:

"Semnificaţia acestor noi descoperiri este enormă. Mai întâi de toate, ele ajută foarte mult la confirmarea procesului de inflaţie cosmică. Pe baza a ceea ce ştim până în prezent doar inflaţia poate produce aceste unde gravitaţionale. În al doilea rând, ele ne furnizează mai multe detalii în legătură cu procesul de inflaţie pe care nu le cunoşteam. În special, se poate determina densitatea de energie a Universului în momentul inflaţiei, o caracteristică care a avut anterior o gamă largă de valori posibile."

"Când eu (şi alţii) am început să studiez efectul fluctuaţiilor cuantice în anii '80 nu credeam că cineva ar fi vreodată capabil să măsoare aceste efecte. Pentru mine a fost într-adevăr doar un joc pentru a vedea dacă eu şi colegii mei putem conveni asupra modului în care arată fluctuaţiile cuantice din punct de vedere teoretic. Eu sunt realmente uimit de progresele pe care astronomii le-au făcut în măsurarea acestor efecte extrem de greu de detectat şi în mod special de noile rezultate obţinute de echipa BICEP2. Ca orice rezultat experimental ar trebui să aşteptăm ca acesta să fie confirmat de către alte grupuri de cercetători înainte de a a-l considera adevărat, dar echipa BICEP2 pare să fi fost foarte atentă iar rezultatul este foarte probabil să se dovedească real."

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/80-fizica/6093-alan-guth-i-noile-perspective-asupra-big-bangului.html


ion adrian

Gravitatia repulsiva este introdusa prin 1971 de prof acad Oncescu in teoria sa mecanica numita: Mecanica invariantiva .

ion adrian


valangjed

Eu , as zice sa nu mai fim atat de "nationalisti".Ideea de "gravitatie repulsiva" apare odata cu "cea mai mare gafa" ;) a lui Einstein, parca pe la 1921.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

HarapAlb

Citat din: ion adrian din Martie 29, 2014, 08:23:27 PM
Gravitatia repulsiva este introdusa prin 1971 de prof acad Oncescu in teoria sa mecanica numita: Mecanica invariantiva .
Ai citit cartea ?

ion adrian

Am avut-o demult in mana si am regasit-o pe
1974 - Octav Onicescu - Mecanica Invariantiva si Cosmologia


Onicescu a incercat sa faca   din mecanica newtoniana si din teoria relativitatii cazuri particulare a unei noi conceptii globale. A reexaminat miscarea inertiala, fundamentul stiintei, si fructul a fost Mecanica invariantiva(Mecanica invariantiva si cosmologia 1974).
 Iata rezultatul, in cazul sitemului cu doua corpuri de mase m1, m2 si viteze v1, v2 aflate la distanta r, - expresiile necesare ale impulsurilor:
p1 = m1*v1 + µ*v2 + h1*ù*r,
p2 = m2*v2 + µ*v1 + h2*ù*r.
unde µ este masa de interactiune gravitationala iar ù este masa de repulsieHarapAlb

In carte face numai aluzie la posibila explicatie a energiei intunecate. Exista pe undeva calcule cantitative plecand de la mecanica invariantiva ?

ion adrian

 Nu stiu. Si nici pe atunci nu am urmarit chestiunea de care doar mi-am adus aminte mai tarziu. Poate ca cei de la Univ Bucuresti fac Matematica sa stie.

HarapAlb

Polarizarea radiatiei de fond analizate de echipa BICEP2 provine de la praful cosmic, si nu de la undele gravitationale, asa arata analiza datelor obtinute de la telescopul Planck. Echipa BICEP2 a subapreciat aceasta contaminare a esantionului analizat.

Evidence for Cosmic Inflation Theory Bites the (Space) Dust

Gravitational waves discovery now officially dead


Avem nevoie de mai multe date experimentale, cercetarea nu s-a incheiat aici. Citez concluzia articolului din Nature:

The latest findings do not mean that it is impossible to find evidence of gravitational waves in the microwave background — only that BICEP2 could not conclusively detect a signal amid the Galactic noise.
"There is a clear path forward," says Kamionkowski. "If we do more measurements of this type at multiple frequencies, we will be able to separate out the dust signal from the [primordial] signal precisely" and do a more thorough search for gravitational waves.

atanasu

Multumesc Harap Alb pentru seriozitate si corectitudine caci dupa un an ai revenit cu corectia necesara ceea ce arata ca cei care se grabesc crezand ca uite asa hocus-pocus li s-a confimat teoria o pot da in bara dar si inversul este la fel de posibil. Dar grabiti ca la experimentul Opera eu recunosc ca nu am mai prea vazut in grupul de elita al fizicii mondiale.
Eu am observat abia acum acest fir in cautarile legate de problema BB ridicata de Hodor unde deasemeni ai fost de mare ajutor si pe care eu nu o s-o las balta cum vad ca unii contributori remarcabili par sa lase acest forum.

Sieglind

Citat din: HarapAlb din Februarie 02, 2015, 11:27:53 PM
Polarizarea radiatiei de fond analizate de echipa BICEP2 provine de la praful cosmic, si nu de la undele gravitationale, asa arata analiza datelor obtinute de la telescopul Planck. Echipa BICEP2 a subapreciat aceasta contaminare a esantionului analizat.

...

Avem nevoie de mai multe date experimentale, cercetarea nu s-a incheiat aici.


Şi-a mai trecut un an ... urmează acum cele obţinute cu antena interferometrică LIGO.  :)

Vuieşte netul că mâine, 11 februarie 2016, s-ar anunţa oficial cea dintâi detectare directă a undelor gravitaționale, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru care creditul le revine  cercetătorilor de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO).

Concomitent cică sunt programate alte conferinţe de presă la Centrul Național de la Paris pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) și, de asemenea, la Londra.


The first-ever detection of gravitational waves, which scientists could announce Thursday, would open a new window on the universe and its most violent phenomena.

Scientists will hold a press conference Thursday to discuss the latest in their hunt for these waves, whose existence Albert Einstein predicted in his theory of general relativity 100 years ago, according to a statement from the National Science Foundation, which has funded the research.

Scientists from the California Institute of Technology (Caltech), the Massachusetts Institute of Technology (MIT) and the Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO) who have been working on the detection of these waves for years will participate.


http://phys.org/news/2016-02-gravitational-window-universe.html

Să fie oare zvonuri şi doar atât?  ???

https://twitter.com/lkrauss1/status/647510799678750720?lang=en

http://www.nature.com/news/gravitational-wave-rumours-in-overdrive-1.19161


atanasu

Oricum nu cred ca este vorba de prima detectare a undelor gravitationale caci in 1993 s-a dat un premiu Nobel pentru aceasta (Hulse si Taylor) desi dovada era oarecum indirecta,  ci de detectarea undelor gravitationale primordiale care ar avea mare relevanta in unificarea fizicii cuantice cu cea a gravitatiei einsteinian-newtoniana cat si in teoriile legate de Big Bang asa ca eu de abia astept.:)

mircea_p

E vorba de prima detectare. Adica receptionarea undelor cu un detector.
Deja au anuntat ca intr-adevar au detectat un "chirp" de unde gravitationale de la o gaura neagra.  
Cu detectorul de pe pamant. Dupa estimarea lor, evenimentul care a produs undele a avut loc acum un mililiard de ani.
Nu chiar primordiale. Dar nici nu aveau asa ceva ca scop, dupa cate am inteles. Detectarea pur si simplu a fost telul maret, pentru acuma.

Hulse and Taylor au descoeprit un sistem in care "pierderea" de energie era compatibila cu ceea ce ar fi prezis de modelul undelor gravitationale. A fost o confirmare indirecta, nu o detectare. Ei foloseau un radiotelescop, nici nu aveau cum sa detecteze asa ceva.

Au pus un articol online pe Physics Review Letters dar se pare ca e trafic atat de mare ca nu se incarca pagina.
Cel putin la mine. :)

In concluzie (la "abstractul" lor)
"This is the first direct detection of gravitational waves and the first observation of a binary black hole merger."

http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.116.061102

atanasu