Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Telescopul BICEP2 observa unde gravitationale generate de Big Bang

Creat de HarapAlb, Martie 17, 2014, 08:51:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Imi cer scuze pentru off-topic, promit ca e ultimul aici.

Citat din: atanasu din Februarie 12, 2016, 01:58:53 PM
Daca tu nu ai inteles cum se pare din rostirea ta sibilinica(sibilinic= ascuns, criptic, enigmatic, misterios, ocult, prevestitor, profetic, secret, tainic, vizionar  :) ) pot sa intrebi .
Nu pot sa intelegi ce ai scris aici din cauza dezacordului gramatical. N-ar strica sa fii mai atent ce scrii, ca sa nu trebuiasca ceilalti sa ghiceasca ce vrei sa spui de fapt.

CitatOricum eu, intamplator,discutam  cu Siegliend .
Oricum, intamplator discutai intr-o sectiune publica pe un forum public. Daca vrei sa discuti doar cu anumiti utilizatori, poti sa folosesti mesajele private.

e-
Don't believe everything you think.

atanasu

Un fizician descrie cu talent experimentul Ligo:

"Undeva, la mai mult un miliarde de ani lumina departare, doua gauri negre stelare au fuzionat. Masele lor depaseau, fiecare, 30 de mase solare. Cele doua obiecte cosmice au orbitat, unul in jurul celuilalt, multe sute de milioane de ani (poate miliarde), pentru ca sa fuzioneze brusc, in doar cateva fractiuni de secunde. La sfarsitul dansului cosmic, viteza lor a atins jumatate din viteza luminii, iar fuziunea a generat o puterea instantanee de 50 de ori mai mare decat puterea luminoasa a tuturor stelelor din univers! Energia totala, aruncata in spatiu, in acele cateva fractiuni de secunde, a depasit echivalentul a trei mase solare. Ea a fost imprimata spatiului, sub forma undelor gravitationale. Deformarea spatiului a fost detectata, aproape simultan, pe doua interferometre diferite ale proiectului LIGO, situate la mii de kilometri distanta unul de altul. Spectacolul este un adevarat ,,tsunami" cosmic.

Nota: Bolduirile imi apartin

Despre cele descoperite:

1) O gaura neagra de 30 de ori mai grea decat soarele ne arata ca steaua din care a provenit este de aproximativ o suta de ori mai mare decat Soarele! Faptul ca am masurat o astfel de gaura neagra masiva, si, mai mult, ca ea se afla deja in apropierea unei alteia similare, inseamna ca ele sunt destul de obisnuite in univers. Cat de multe sunt, si de ce nu le-am vazut mai des pana acum?
2)  Fizicianul Kip Thorne a declarat ca  semnalul masurat se conformeaza cu totul ecuatiilor cunoscute ale lui Einstein (nici urma de efecte cuantice)(nota mea: o teorie unificata mai are de asteptat si eu personal ma indoiesc ca va exista(sper sa gresesc) ) dar inca nu banuim la ce minuni ne putem astepta de la undele gravitationale.
3) Citez din nou o concluzie foarte frumoasa: "ce se intampla ne reaminteste de adevarata calatorie pe care am pornit atunci cand am intrat in era stiintei: o calatorie spre stele. Calatoria aceasta nu o anuleaza pe cea catre infinitul interior, a carei putere se vede in arta si muzica, si in durerile pe care le purtam inauntru. Totusi,   peste milioane de ani vom invata si noi sa ne uitam mai mult in viitor si mai putin in trecut, sa renuntam la obsesia propriei persoane sau a propriului grup, si sa fim mai interesati de lumea in care am ajuns sa traim. Un astfel de rezultat remarcabil este un succes al fizicii fundamentale si un mesaj subtil care se da civilizatiei: puneti-va lucrurile in ordine si continuati drumul, caci dincolo de voi se afla minunatii de care voi inca nici nu stiti!"

In rest vorba lui NCM :"sa auzim numai de bine "


Sieglind

Citat din: atanasu din Februarie 12, 2016, 01:58:53 PM
... rostirea ta sibilinica(sibilinic= ascuns, criptic, enigmatic, misterios, ocult, prevestitor, profetic, secret, tainic, vizionar  :) ) intamplator,discutam  cu Siegliend .


... cum Sibylla  :D

αἰαῖ ἐγὼ δειλή, τί γενήσομαι ἤματι τῷδε
ἀνθ' ὧν ἡ δύσφρων γε πονησαμένη περὶ πάντων...


Pe 4 ianuarie, Lawrence M. Krauss a "prevestit" pe Twitter două mari descoperiri pentru 2016 – o nouă particulă la LHC şi confirmarea undelor gravitaţionale.  :)

2016 could bring two discoveries that would color fundamental physics in 21st century: New particles at LHC, and Gravitational waves at LIGO

https://twitter.com/LKrauss1/status/684065086328016896

Notă: nimic nu-mi aparţine.  8)


Sieglind

Lasă, a scris el şi un articol prea-frumos pentru NY Times:




Finding Beauty in the Darkness  :)

http://www.nytimes.com/2016/02/14/opinion/sunday/finding-beauty-in-the-darkness.html?action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=opinion-c-col-left-region&region=opinion-c-col-left-region&WT.nav=opinion-c-col-left-region

Cele două găuri negre care s-au ciocnit (şi pe care experimentul LIGO susține că le-a detectat) au fost imense. Una era de aproximativ 36 ori mai mare decât masa Soarelui nostru, cealaltă, de 29 ori mai mare. Coliziunea și fuziunea au produs o gaură neagră de 62 de ori mai mare decât masa Soarelui nostru. Dacă o aritmetică elementară îţi sugerează că ceva este greșit, ai dreptate. Unde să fi dispărut cele trei mase solare suplimentare? În ce s-au transformat?

În energie pură sub formă de unde gravitaționale. Soarele nostru va continua să ardă timp de 10 miliarde de ani, cu o intensitate mai mare decât 10 miliarde de arme termonucleare care ar detona în fiecare secundă. În acest proces, doar o mică parte din masa lui totală se va fi transformat în energie, în conformitate cu celebra ecuație a lui Einstein, E = mc2. Dar atunci când aceste găuri negre s-au ciocnit, o masă de trei ori mai mare decât a Soarelui a dispărut în mai puțin de o secundă, transformată în energie pură. Iar în acest timp, coliziunea a generat mai multă energie decât cea produsă de toate celelalte stele din universul observabil, laolaltă.

Mult prea des oamenii (se) întreabă la ce foloseşte știința asta dacă nu produce maşini mai rapide sau prăjitoare de pâine mai grozave, deşi rareori îşi pun aceeași întrebare despre un tablou de Picasso sau o simfonie de Mozart. Asemenea culmi de creativitate umană ne schimbă însă perspectiva cu privire la locul nostru în univers. Știința, la fel ca şi arta, muzica şi literatura, are capacitatea de a ne uimi și incita, de a ne ului și consterna. Aș spune că tocmai acest aspect al științei - contribuția sa culturală, umanismul ei -  sunt probabil cea mai importantă caracteristică.


atanasu


atanasu

Si fiindca suntem la momentul filmuletelor sugestive uite-l si pe asta:
https://www.youtube.com/watch?v=4GbWfNHtHRg

PS: Cred ca am  citat propozitia lapidara a lui Kip Thorne :"nici urma de efecte cuantice"?
Nimeni de pe aici nu a intrebat sau nu a observat ca sa si intrebe (altceva inafara de eventuale greseli de tastare ale mele :) ) ce o fi vrut sa zica dl Thorne.
Se pare ca dorit sa spuna ca "Unii fizicienii sperau  ca semnalul masurat sa devieze de la ecuatiile lui Einstein. Deviatia ar fi putut fi pusa pe seama efectelor cuantice (deci ale gravitonului). Insa, in masuratori, semnalul corespunde perfect (in erori experimentale) cu cel prezis de Einstein. Ca atare, daca exista efecte cuantice, ele sunt mult mai mici decat s-a masurat. In sensul asta "nici urma de efecte cuantice". Desigur insa, efectele cuantice exista (atata camp cat si undele gravitationale pot fi cuantificate). E o sansa si ca undele gravitationale sa nu fie cuantificate deloc, insa exista fizician de renume care sa sustina asta"

Ei bine dragii mei eu nu-s nici macar fizician profesionist, ca de renume ce sa mai spun, dar cred ca am mai spus ca nu vad solutie de continuitate intre fizica cuantica si TRG, adica chiar sustin "asta" si deocamdata experimentul nu m-a contrazis.  :)


atanasu

Incerc sa sintetizez ce cred ca am retinut din cele ce se tot spun si se scriu:

a)Cele doua  interferometre LIGO au masurat experimental unde gravitationale, sosite de la doua gauri negre care au fuzionat.Durata fuziunii este mult mai mica decat o secunda si undele gravitationale sunt unduiri ale spatiului, asemanatoare valurilor care se formeaza pe suprafata unei ape.
b) Gaurile negre au orbitat una in jurul celeilalte multe sute de milioane( de ce nu si miliarde ?) de ani.
Nota :de unde stim cat a durat aceasta orbitare intrucat noi am avut sansa sa primim dupa 1,3 miliarde de ani de la eveniment semnate sub forma acestor unde gravitationale .Cred ca durata evenimentului care a produs undele este masurata exact caci atat probabil ca a durat inregistrarea .
c) De fapt daca suntem atenti la ce stim in mod cert, este vorba de situatia in care semnalul a fost inregistrat de doua interferometre, deci el exista cu certitudine. Acum ca este produs de coliziunea unor gauri negre care se presupune ca exista si ca s-au ciocnit, asta este o prezumtie dovedita cat poate fi ea dovedita doar prin acordul cu TRG si alta teorie sau explicatie  mai buna nu avem.
d) Intreb daca in acele sute de milioane de ani cand gaurile negre "au dansat impreuna" se primeau semnale de la ele pe care desigur ca pitecantropii si nici Newtonii sau macar Einsteinii nu le puteau intercepta, adica daca azi cand putem identifica si observa astfel de fenomene vom putea inregistra si altele similare si in desfasurarea lor pe intervale enorme de timp sau doar ciocnirea de cateva milisecunde durata pe care daca avem noroc o vom prinde?
e) De fapt ce au sperat cei de la Ligo ca vor observa? S-au gandit la aceste doua gauri negre?

Sieglind

Experimentul LIGO a debutat în 2002, fără rezultate în primii 8 ani (mai bine zis au detectat un semnal, dar s-a dovedit fals). Din 2010 au făcut o pauză de 5 ani, timp în care au upgradat cele 2 interferometre amplasate în statele Washington și Louisiana, la 3.000 de kilometri distanță.
În toamna lui 2015 au reluat căutările. De data asta cu succes.  

Chiar şi în presa noastră s-a publicat, pe 20 august 2009, rezumatul unui articol din revista Nature care anticipa reuşita acestor căutări.

Aşa cum o piatră aruncată în apă face valuri la suprafaţa acesteia, ciocnirea între două stele cu neutroni sau între două găuri negre care fuzionează poate să deformeze structura universului, dând naştere unor unde care se deplasează cu viteza luminii.

"Undele gravitaţionale sunt o consecinţă a teoriei relativităţii generale a lui Einstein, care spune că, dacă există o masă, aceasta va curba spaţiul, va deforma spaţiul", a explicat astrofizicianul francez Benoît Mours. "Dacă accelerăm puternic o masă, ea va produce deformări ale spaţiului, care se vor propaga în univers. Acestea sunt undele gravitaţionale", a explicat expertul francez, într-un comunicat emis de Institutul de ştiinţe ale universului din cadrul Centre national de la recherche scientifique (CNRS).

Un fascicul de unde gravitaţionale, provocate, de exemplu, de fuziunea dintre două găuri negre, poate să atingă Terra şi să modifice, într-o manieră, totuşi, lipsită de importanţă, dimensiunile. "Înălţimea unei persoane se va schimba cu o miliardime dintr-un metru", a explicat M. Mours de la Lapp/CNRS, centru asociat lucrărilor de monitorizare ale detectorului de unde gravitaţionale Virgo, inaugurat în 2007, în apropiere de oraşul italian Pisa.

Şi alte observatoare ale undelor gravitaţionale, amplasate în Statele Unite (LIGO, în Hanford) şi Germania (GEO), funcţionează după aceleaşi principii. Făcând să interfereze fasciculele de raze laser ce parcurg tuneluri lungi de câţiva kilometri şi se întâlnesc într-un unghi drept, cercetătorii detectează diferenţele de lungime, de ordinul unei miliardimi dintr-un atom.

În cazul observatorului Virgo, o nouă campanie de măsurători a început pe 7 iulie, în acelaşi timp cu experimentul desfăşurat în laboratorul american Ligo, "comparându-se în permanenţă lungimea celor două braţe, de trei kilometri fiecare, ale interferometrului, pentru a vedea dacă unul dintre ele devine mai scurt decât celălalt", a explicat expertul francez.

Precendenta campanie de măsurători a avut loc între 5 noiembrie 2005 şi 30 septembrie 2007, la interferometrul din laboratorul LIGO. Cercetătorii au încercat atunci să identifice undele gravitaţionale datând din primele secunde de după Big Bang.

Până în prezent, nicio undă gravitaţională nu a fost detectată, însă faptul că acestea nu au fost detectate pe frecvenţa de 100 de Hertzi, care a fost studiată, poartă în sine indicii despre posibilele modele de studiere a naşterii universului.


http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/undele-gravitationale-vor-putea-fi-detectate-spun-cercetatorii-4781303


atanasu

Sieglind,
Desi raman fara a fi lamurite cele ridicate de mine totusi facuram un pas inainte in sensul ca din articolul din 2009 citat se pare ca se spera (se astepta) ca fuziunea a doua gauri negre ar putea sa fie un semnal identificabil. Intreb repetand, in 2009 se spera sau exista o informatie ca asa ceva ar putea sosi pana aici  in acesti ani .Sa cred ca fuziunea asta de gauri negre este un fenomen cu mare frecventa in Universul in care duratele se discuta in milioane si sute de milioane de ani si nu ca la pamanteni in cativa ani?

PS Si daca este sa ma iau dupa ce scrie in linkul urmator este posibil ca si aceasta ciocnire de acum 1,3 miliarde de ani sa fi fost asteptata in acesti ani:

http://www.descopera.ro/stiinta/14750517-o-coliziune-intre-doua-gauri-negre-va-putea-fi-observata-in-premiera-de-cercetatori

PPS. Dar se pare ca in 2015 nu se stia ca asta de la inceputul lui 2016 va fi cea in premiera :) :) :)

Sieglind

Citat din: atanasu din Februarie 15, 2016, 10:48:01 PM
Dar se pare ca in 2015 nu se stia ca asta de la inceputul lui 2016 va fi cea in premiera :) :) :)

Detectarea are o dată certă: 14 septembrie 2015.

Confirmarea au făcut-o oficial în februarie 2016 (de aici şi rumoarea anticipativă).

Mi se pare evident că experimentul se bazează pe o ipoteză (pe care au testat-o).
Dacă previzionau rezultatele (dovada fuziunii a două găuri negre)? desigur.

https://www.ligo.caltech.edu/system/media_files/binaries/301/original/detection-science-summary.pdf

http://w.astro.berkeley.edu/~gmarcy/astro160/papers/binary_black_hole_mergers.pdf

http://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8205/818/2/L22 (... that BBHs merge within the age of the universe at a detectable rate.)


Sunt convinsă că pot fi găsite multe alte articole pe tema asta. :)

P.S. Şi mă bucur pentru succesul lor.

atanasu

Nu ai inteles ce am scris dar multumesc pentru linckuri.
Probabil ca eu nu am fost suficient de explicit.
Citeste  linkul dat de mine si poate vei intelege .

Sieglind

Articolul de pe descopera.ro (pe care acum l-am deschis) e scris în 25 septembrie 2015, după o ştire Mediafax.

Cât îi duce capul... no comment :)

mda, n-am fost pe fază  ;)


atanasu


atanasu