Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Telescopul BICEP2 observa unde gravitationale generate de Big Bang

Creat de HarapAlb, Martie 17, 2014, 08:51:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

PS: Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger

B. P. Abbott et al. (LIGO Scientific Collaboration and Virgo Collaboration)
Phys. Rev. Lett. 116, 061102 – Published 11 February 2016

ABSTRACT
On September 14, 2015 at 09:50:45 UTC the two detectors of the Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory simultaneously observed a transient gravitational-wave signal. The signal sweeps upwards in frequency from 35 to 250 Hz with a peak gravitational-wave strain of 1.0×10−21. It matches the waveform predicted by general relativity for the inspiral and merger of a pair of black holes and the ringdown of the resulting single black hole. The signal was observed with a matched-filter signal-to-noise ratio of 24 and a false alarm rate estimated to be less than 1 event per 203 000 years, equivalent to a significance greater than 5.1σ. The source lies at a luminosity distance of 410+160−180  Mpc corresponding to a redshift z=0.09+0.03−0.04. In the source frame, the initial black hole masses are 36+5−4M⊙ and 29+4−4M⊙, and the final black hole mass is 62+4−4M⊙, with 3.0+0.5−0.5M⊙c2 radiated in gravitational waves. All uncertainties define 90% credible intervals. These observations demonstrate the existence of binary stellar-mass black hole systems. This is the first direct detection of gravitational waves and the first observation of a binary black hole merger.

Bolduirea imi apartine

Sieglind

Citat din: mircea_p din Februarie 11, 2016, 06:00:53 PM
E vorba de prima detectare. Adica receptionarea undelor cu un detector.
Deja au anuntat ca intr-adevar au detectat un "chirp" de unde gravitationale de la o gaura neagra.  
Cu detectorul de pe pamant. Dupa estimarea lor, evenimentul care a produs undele a avut loc acum un mililiard de ani.
Nu chiar primordiale. Dar nici nu aveau asa ceva ca scop, dupa cate am inteles. Detectarea pur si simplu a fost telul maret, pentru acuma.

Hulse and Taylor au descoeprit un sistem in care "pierderea" de energie era compatibila cu ceea ce ar fi prezis de modelul undelor gravitationale. A fost o confirmare indirecta, nu o detectare. Ei foloseau un radiotelescop, nici nu aveau cum sa detecteze asa ceva.

Au pus un articol online pe Physics Review Letters dar se pare ca e trafic atat de mare ca nu se incarca pagina.
Cel putin la mine. :)

In concluzie (la "abstractul" lor)
"This is the first direct detection of gravitational waves and the first observation of a binary black hole merger."

http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.116.061102

Hai şi pe româneşte (că am avut de unde lua): :P


Undele gravitaționale, teoretizate prima oară de Albert Einstein, au fost confirmate joi de echipe internaționale de oameni de știinta.

"Am detectat undele gravitationale. Am reusit", a spus David Reitze, director executiv al LIGO, Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, scrie Ziare.com.Descoperirea, bazata pe undele spațiu-timp detectate de LIGO, sustine predictia facuta de Einstein, esentiala pentru teoria sa a relativitatii.Undele gravitationale, care pot fi create in timpul nasterii si coliziunii gaurilor negre, au fost astfel detectate pentru prima oara de cand au fost prezise de Albert Einstein."Acest avans marcheaza nasterea unui nou domeniu al astrofizicii, total nou, comparabil cu momentul in care Galilei si-a indreptat pentru prima oara telescopul spre cer", in secolul al XVII-lea, a declarat la randul sau France Cordova, directoarea Fundatiei nationale americane pentru stiinte (National Science Foundation), care finanteaza laboratorul LIGO.

https://www.youtube.com/watch?v=QyDcTbR-kEA


http://www.puterea.ro/special/descoperire-istorica-cercetatorii-confirma-teoria-lui-einstein-131127.html

Citat din: atanasu din Februarie 11, 2016, 11:16:31 AM
Oricum nu cred ca este vorba de prima detectare a undelor gravitationale ...

Aseară era scris: ... cea dintâi detectare directă  8)


mircea_p

Citat din: atanasu din Februarie 11, 2016, 06:59:18 PM
Bravo lor .Un Nobel. Dar pana la BB mai avem :)
Da, mai avem mult. Mai ales ca mergem in sens invers, adica ne "indepartam" de el cu fiecare zi ce trece. :)

Sieglind

Cum se propagă (de la BB încoa'):
un gif animat luat de aici (sursa):

http://www.einstein-online.info/spotlights/gw_waves

Simpatic, nu? :)


Asta fiindcă nu m-a lăsat să "fur" gif-ul de aici:

https://www.quantamagazine.org/20160211-gravitational-waves-discovered-at-long-last/

atanasu

Nu intelg ceva:
In linkul de mai jos se vorbeste de BICEP@ in conexiune cu inflatia si cu cele petrecute in apropierea zidului lui Planck iar aici este vorba de ceva intamplat acum 1 miliard ani . Sunt doua experimente diferite ?

http://www.nature.com/news/telescope-captures-view-of-gravitational-waves-1.14876


Sieglind

Nu-i mare lucru să citeşti prima postare de pe topic (articolul care i-a dat şi titlul). Mai apoi, acelaşi HarapAlb a lămurit lucrurile: fusese o eroare.

Citat din: HarapAlb din Februarie 02, 2015, 11:27:53 PM
Polarizarea radiatiei de fond analizate de echipa BICEP2 provine de la praful cosmic, si nu de la undele gravitationale, asa arata analiza datelor obtinute de la telescopul Planck. Echipa BICEP2 a subapreciat aceasta contaminare a esantionului analizat.

Evidence for Cosmic Inflation Theory Bites the (Space) Dust

Gravitational waves discovery now officially dead


Avem nevoie de mai multe date experimentale, cercetarea nu s-a incheiat aici. Citez concluzia articolului din Nature:

The latest findings do not mean that it is impossible to find evidence of gravitational waves in the microwave background — only that BICEP2 could not conclusively detect a signal amid the Galactic noise.
"There is a clear path forward," says Kamionkowski. "If we do more measurements of this type at multiple frequencies, we will be able to separate out the dust signal from the [primordial] signal precisely" and do a more thorough search for gravitational waves.


Trebuia să fi deschis alt topic? probabil că da. Sau nu - dacă e să acorzi atenţie subiectului "unde gravitaţionale". Cel puţin eu asta am înţeles din mesajul lui HarapAlb.


atanasu

Daca inteleg bne deocamdata s-au observat pentru prima data direct aceste unde gravitationale dupa ce in secolul trecut se determinase indirect probabila  lor existenta. Ele sunt produse de apropierea a doua gauri negre. Inca nu s-au detectat aceste unde presupuse a se fi produs la nflatia de la inceputul  Big Bangului?

Sieglind

În 14 septembrie 2015, la ora 16:50:45 GMT, au fost detectate undele unui cuplu de găuri negre care orbitează una în jurul celeilalte (generând unde gravitaţionale).

Asta e ştirea.  ;)P.S. Nu cred că-i musai să cobim eşecul oricărui experiment cu rezultat spectaculos (break-through) ca să ne dovedim scepticismul raţionalist şi spiritul critic doar fiindcă unii au dat chix cu neutrinii ăia foc de năbădăioşi.

La urma urmei, echipa OPERA şi-a recunoscut singură eroarea. Iar ăsta nu-i motiv să încetezi să speri, să cutezi, chiar dacă-i de pe urma eforturilor, muncii şi dăruirii altora.

Eu de asta îi iubesc pe cercetători, astronomi, fizicieni, whatever  :)

mircea_p

Citat din: atanasu din Februarie 11, 2016, 10:58:41 PM
Nu intelg ceva:
In linkul de mai jos se vorbeste de BICEP@ in conexiune cu inflatia si cu cele petrecute in apropierea zidului lui Planck iar aici este vorba de ceva intamplat acum 1 miliard ani . Sunt doua experimente diferite ?

http://www.nature.com/news/telescope-captures-view-of-gravitational-waves-1.14876


BICEP detecteaza microunde (unde electromagnetice).
LIGO detecteaza (se pare, acum) unde gravitationale.
Primul e bazat pe radio-telescoape, al doilea e un interferometru cu laser.

BICEP incearca sa "vada" urmele lasate de undele gravitationale in distributia fondului de microunde. Nu e vorba de a detecta undele.

Deci sant destul de diferite.:)

atanasu

Scuze. Pe mine m-a incurcat titlul firului. Asadar ce s-a masurat in 2015 s-a confirmat acum cu certitudine si deci este corect ce am inteles ca este vorba de unde gravitationale produse de catre doua gauri negre .
Ce a fost in 2014 a fost o eroare asa cum stim.
Asadar putem astepta in continuare daca de la inflatie sau Big Bang ne vine(sau detectatm noi) vre-o unda gravitationala. Nu prea pricep ce inseamna o asemenea detectare. Confirma inflatia care deci nu este chiar asa de sigura?Sau ce?

123

Citat din: atanasu din Februarie 12, 2016, 12:10:53 AM
Asadar putem astepta in continuare daca de la inflatie sau Big Bang ne vine(sau detectatm noi) vre-o unda gravitationala. Nu prea pricep ce inseamna o asemenea detectare. Confirma inflatia care deci nu este chiar asa de sigura?Sau ce?

In urma cu 3 saptamani a fost pubicat un studiu care sustinea ca undele gravitationale produse de surse aflate la distante foarte mari ar putea fi distorsionate de actiunea energiei intunecate.

http://motherboard.vice.com/read/dark-energy-may-be-distorting-our-view-of-gravitational-waves

Sursa care a produs undele detectate se afla la 1-1.3 mld. ani-lumina departare de noi. Daca presupunerile autorilor studiului sunt corecte, inseamna ca distanta nu e "foarte mare", avand in vedere faptul ca undele nu au fost distorsionate in mod semnificativ. In cazul undelor gravitationale produse in momentul big-bangului situatia se schimba. E posibil sa nu reusim sa le detectam niciodata. Dar, "niciodata sa nu spunem niciodata"  :D

Sieglind

@atanasu: repet, eroarea îmi aparţine - că n-am deschis un topic nou, că titlul este deceptiv, că-i un alt experiment etc.

Dar - vorba lui 123 :)

Mai avem şi misiuni spaţiale:

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20151202135719

atanasu

Sieglind:
1)  las-o balta cu justificarea asta, ca nu cauta nimeni autori de erori . Ne ocupam de fond si eu de altfel chiar am am redeschis topicul  asta in octombrie 2015 dupa o pauza de niste luni cand l-am observat si am vazut ca in februarie 2015 Harap Alb a anuntat eroarea experimentului  nu in ce ar privi unde gravitationale ci doar in presupunerea ca acestea ar proveni din radiatia cosmica  de fond adica aia de ne vine de la Big Bang si desigur ca firul a asteptat o veste ulterioara pe care ai dat-o tu acum cateva zile aici . O anuntasem si eu ca urmeaza dar in 24 ianuarie pe ultima postare de pe firul de discutii http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,4910.msg66184.html#msg66184 pe topicul legat de Big bang
2) Daca am pomenit de Opera am facut-o poate dintr-o lipsa de modestie, fiind unul care in cercul cunostintelor am spus ca sunt de acord cu fizicianul care a declarat ritos ca-si inghite chilotii daca Opera se va dovedi neeronata, si nu a trebuit sa si-i inghita asa ca si eu am avut dreptate.
Si credeti-ma ca nu dadusem cu banul si nici nu-l asteptasem pe acel fiziciansa spuna ce a spus ci imediat ce am auzit de presupusa depasire a lui c am spus:imposibil !
3) In rest departe de mine sa cobesc ceva ci din contra astept cu nerabdare sa mai aflam ceva despre Univers asa ca reprosul cu cobeala nu mi se cuvine si acum daca v-am explicat ce-i cu OPERA in raport de mine sper sa ma intelegeti.
Astept LISA care are un experiment mai sofisticat pe trei sateliti cu cele trei "titireze" :)
Ce a facut LIGO este repet demn de un Nobel mult mai meritoriu decat cel de acum cativa ani cu acceleratia expansiunii care putea fi teoretic simpla dedusa din simpla lege Hubble, incat eu cand am auzit am ramas uimit nestiind ca lucrul acesta nu este clar de cand cu Hubble. E drept ca aia trei nobelisti masurasera sau/si interpretasera multe masuratori dar nu am auzit nimic despre faptul ca cu masuratoarea lor ar fi confirmat o ateptare teoretica. :)

Sper sa fie clar ce scriu ?

Electron

Citat din: atanasu din Februarie 12, 2016, 12:21:27 PM
Sper sa fie clar ce scriu ?
E destul de posibil sa speri. Dar tu stii cel mai bine daca speri sau nu. ;)

e-
Don't believe everything you think.

atanasu

Daca tu nu ai inteles, asa cum se pare din rostirea ta sibilinica(sibilinic= ascuns, criptic, enigmatic, misterios, ocult, prevestitor, profetic, secret, tainic, vizionar  :) ) poti sa intrebi . Ar fi mai simplu. Oricum eu, intamplator,discutam  cu Sieglind .