Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.

Creat de mircea_hodor, Martie 01, 2015, 09:40:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

Deocamdata ultima 'compozitie" se va referi la altceva si nu as fi "compus-o " daca nu incheiai postarea anterioara cu propozitia:

De  ce ...si n-as admite din start ca acele materii prime ne-au fost furnizate prin deschiderea unui vortex din alt univers?!

Raspund: In principiu nimic nu te impiedeca sa admiti ce vrei tu . Problema apare abia la utilitatea practica a unei teorii oarecare .
Adica de exemplu nimic in afara utilitatii practice pentru geometria euclidiana, nu te obliga sa admiti postulatul paralelor ca fiind adevarat, intrucat el fiind un postulat nu este demonstrabil(desi pe mine ma framanta intrebarea daca in spatiul euclidian e vorba cu adevarat de un postulat-atatia au incercat sa-l demonstreze adica sa-l transforme in teorema si nu au reusit si asa au aparut geometriile neeuclidiene care si ele isi au aplicabilitatea si deci utilitatea lor)- si nu  o teorema decurgand din regula care face ca o linie de lungime minima intre doua puncte sa fie cea numita linia dreapta  in acel spatiu, adica poate ca insasi regula este acest postulat, dar poate ca nu . Desigur(eu asa cred)  ca o astfel de discutie este doar pentru frumusete si nu pentru aplicatie practica.
Asa  ca aceasa teorie a vortexurilor nu este infirmata de felul in care au decurs discutiile adica de faptul ca autorul a refuzat cu obstinatie sa explice mai mult, sa raspunda la intrebari ca si cum ar fi protejat(dar fara sa recunoasca asta) un secret , o prioritate anume. Dar felul respectiv de comportament iti taie pofta de a mai incerca sa urmaresti ce sustine dl VT. Dar celor carora le place ideea a doua Universuri care comunica printr-o gaura de vierme, structura care determina existenta Universului nostru de la un inceput relativ ce ar inlocui Big Bangul si pana azi nu are decat sa creada asta si cine stie, poate ca in viitor aceasta dorinta intuitiva va fi confirmata. Dar azi aceasta teorie muta inceputul de aici intr-un alt Univers si pot fi si teorii care sa joace biliard cu multiversul etc etc. Dar care este utilitatea? Aceasta teorie a BB nu stiu daca are prea mare utilitate, caci legea lui Hubble este observabila si cu ea si fara ea si la fel si radiatia remanenta, dar structureaza cat de cat coerent o devenire . Desigur eu pot sa o compar cu o alta teorie posibil infirmabila, dar cat timp fara a-i schimba paradigmele pot explica  sau chiar prevedea fenomene macriocosmice, nu am nici-un motiv sa o dau peste bord.

Am constatat ca pe aici se utilizeaza des termenul de pseudostiinta si voi analiza acest aspect. Este cert ca cuvantul pseudo inseamna fals dar si aparent pentru ca cunosti  la ce se refera falsul respectiv , se refera la stiinta adevarata care se poate indica fara termenul de adevarat. Adica exista stiinta si pseudostiinta.
Stiinta este suma conostintelor structurate in evoluta lor in timp si considerate de cei care se ocupa de ele ca fiind adevarate sau macar cu un mare grad de probabilitate a fi adevarate. Ce inseamna aici sa fie adevarate? Sa fie confimabile experimental intr-o maniera repetabila indefinit, falsificabile si sa poata si prevedea teoretic lucruri care azi inca nu sunt observabile de catre noi cu mijloacele existente.

Pe acest sit gasoti cateva caracteristici ale pseudostiintei http://www.charlatans.info/pseudoscience.shtml iar eu voi da cateva exemple ;
1) Teoria intermediara a lui Tycho Brahe despre care am vorbit deja tot asa intr-un demers anterior si care am constatat(ici pe forum)  ca are si azi adepti, cu pamant plat etc.
Nu voi intra in discutii absurde ci ii intreb pe toti adeptii ei daca pot cu instrumentele oferite (nu dupa ce le modifica convenabil cum se facea cu geocentrismul ptolemeic modificabil dupa aparitia oricarui element de noutate astronomica) sa prezica existenta planetei Neptun asa cum a calculat existenta ei Leverrier fara sa o vada.
Un alt exemplu este situatia lui Hubble dupa ce in 1929 a publicat articolul in care a anuntat existenta acelei constante fara sa-si permita sa faca vreo presupozitie privind o varsta posibila a Universului, dar alti nu s-au ferit sa o faca mai ales ca astfel creau ca ii dau in cap acestuia, respectiv cu valoarea constantei masurata cu instrumentele si cu precizia de atunci interpretand indepartarea galaxiilor ca un proces prin care daca dai filmul inapoi ajunci intr-un moment si loc unde galaxiile erau foarte apropiate moment care indica un Univers mai tanar decat pamantul(in 1936 Hubble a ajuns la concluzia că Universul are vârsta de două miliarde de ani, o cifră care venea în contradicţie cu metodele de datare pentru pamant folosite la vremea aceea). Ulterior masuratorile imbunatatindu-se s-a ajuns la valorile de azi care nu mai sunt imposibile din punct de vedere a cunostintelor noastre despre pamant , sistem solar etc.

Deasemni chiar daca consideram legea inertiei ca un postulat fundamental al mecanicii verificat si rasverificat pana azi, putem totusi spune ca dl Cavasi nu este oprit de nimic sa propuna un altul in cadrul fizicii elicoidale create de dsa si care suna astfel:  -un corp liber se mișcă pe o elice circulară (deci, nu pe o dreaptă).
Astfel, principiul elicoidal al inerției poate fi formulat mai precis  în modul următor:

Un corp liber care se mișcă într-un mediu omogen descrie o elice circulară, al cărei lancretian este dictat de mediu, iar al cărei darbuzian este dictat de corp. Lancretianul depinde de indicele de refracție al mediului, iar darbuzianul depinde de masa corpului.

Evident ca o asemenea premiza ca sa fie interesanta trebuie sa imbunatateasca ce stim si putem noi azi, pe baza mecanicii newtoniene dar nu este treaba mea sa ma ocup de asa ceva si dl Cavasi trebuie dlui sa calculeze ceva, sa faca ceva care sa se dovedeasca mai fertil decat ce era pana la el si atunci jos palaria si se va bucura de toata atentia cuvenita.  :)

Asadar voi continua sa ma ocup de TBB in comparatie si cu altele dar firul va fi aceasta asa cum este azi si acest cum este azi voi incerca sa-l aflu mai exact decat au dat socoteala discutiile de aici,  pana acum.

atanasu

In fine a trecut si sarbatoarea Pastelui asa ca si eu pot reveni cu cele promise adica cu tratarea subiectului peivind Materia cenusie(Dark matter)
Dar mai inainte voi semnala un sit descoperit cu ocazia cautarilor facute (mai sunt si altele pe care le voi anunta) al unui specialist in domeniul pe care-l discutam , respectiv al dlui Sonka Adrian cu linkul
https://sonkab.wordpress.com/misterele-universul ui/
Dl Sonka  conform propriei prezentari lucreaza laObservatorul Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu" din București și are experiență de lucru cu publicul  de peste 10 ani. Este membru în Astroclubul București, iar activitatea sa în domeniul astronomiei constă în observații astronomice, prezentări pentru public si în școli, cat si articole de astronomie în diverse reviste si câteva site-uri.
Nu stiu daca a intrat si pe acest forum dar nu ar fi rau sa colaboreze la un fir ca acesta
Il voi cita cu o afirmatie destul de banala dar pe care este bine sa nu o uitam :
"Câteva lucruri fundamentale despre Univers care inca sunt un mister
-energia întunecată;
-materia întunecată;
-ce a produs Big-Bang-ul?
-vârsta Universului;
-mărimea Universului;
-Teoria Big Bang;                                                                                                     
Nota mea : asa este caci exista ipoteze dar nici-o certitudine
Revenind la problema materiei intunecate semnalez ca de fapt doua linkuri ne cam dau cam tot ce se cunoaste azi (am verificat cat am putut acest aspect)  si anume:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter
http://en.wikipedia.org/wiki/Weakly_interacting_massive_particles
In primul se prezinta up to date ce se cunoaste sau se crede despre materia intunecata si in al doilea(dar si in primul) ce se stie sau se banuieste referitor la componenta acesteia (WIMPs)
Nu este cazul sa reiau in extenso ci sa subliniez cateva aspecte si anume mentionand ca foloseac si alte surse iar pe parcurs voi indica toate linkurile utilizate sau macar deschise la acest subiect:

a) Termenul de materie intunecata  a aparut in anii 1932-1933 pe baza observatiilor privind comportarea gravitationala a marilor corpuri ceresti, galaxii si roiuri de galaxii. Chiar am facut o comparatie intre felul in care Le Verrier a descoperit planeta Neptun ulterior vazuta si de astronomi(respectiv de Johann Gottfried Galle in 1846) , dupa ce el a indicat pozitia unde sa se uite, adica am facut remarca ca materia intunecata este in situatia planetei Neptun intre momentul descoperiirii ei indirecte si cel al descoperirii directe, vizuale. Ulterior multi alti observatori au indicat presenta materiei intunecate in Univers nu numai pe baza efectelor gravitationale ale acesteia ci si, mai recent , pe baza anizotropiei in radiatia cosmica de fond, compusa din alte tipuri de particule subatomice decat materia obisnuita astfel ca descoperirea unor astfel de particule constituie efortul principal in domeniu.
In anul 2007 s-a realizat prima harta tridimensionala a materiei intunecate, publicata si in revista Nature. Acest studiu aduce dovezi importante ca raspandirea galaxiilor corespunde in mare masura cu distributia materiei intunecate.
Particulele materiei intunecate nu au fost inca detectate experimental. Cu siguranta aceste particule nu pot fi protoni, nici neutroni, electroni sau neutrini obisnuiti. Cosmologii le numesc de exemplu axioni si neutrini sterili.
Nu se stie exact ce este defapt aceasta materie, ce a generat-o si daca are vreo legatura cu supersimetria.
Hubert Reeves spunea ca ,,nu este imposibil ca neutrinii sa dirijeze expansiunea universului".
Fara a intra in alte amanunte specificam doar ca materia întunecată este crucială pentru modelul cosmologig Big Bang  ca o componentă care corespunde direct la măsurători ale parameterilor asociati cu soluții cosmologic de tip Friedmann pentru teoria relativității generale(TRG).
Materia întunecată acționează ca un compactor de structură. Acest model corespunde nu numai cu topografia statistică a structurii vizibile în univers, dar, de asemenea, corespunde exact previziunilor pentru  radiația cosmică de fond. Modelele de calcul si simularile computerizate sunt consistente cu observatiile astronomice. Raman insa destule aspecte contradictorii care ne impiedica sa spunem ca aceste teorii sunt confirmate pe deplin si oricand surprize sunt posibile
Deasemeni metodele de detectie, cu cat se imbunatateste precizia lor, cu atat mai nesigure raman concluziile mai ferme indicate de masuratorile mai vechi, fie in situ, fie in laborator.
Masuratorile de labotrator se bazeaza pe cautarea unor particule de materie intunecata cu ajutorul unor detectori din ce in ce mai precisi si cele indirecte bazate pe ciocnirile ipoteticelor particule WIMP.(vezi linkul al doilea indicat mai sus) cat si articolul lui din 2014 al lui Adi(Adrian Buzatu) de la  http://www.smartnation.ro/progres-la-experimentul-atlas-in-cautarea-materiei-intunecate/ cu sursa acestuia de la   http://physics.aps.org/synopsis-for/10.1103/PhysRevLett.112.041802
A se vedea si:
http://phys.org/news/2014-02-glimmer-dark.html
http://www.9am.ro/stiri/Incredibil/264343/particule-de-materie-intunecata-detectate-in-premiera.html  (oct. 2014)
http://www.ziare.com/magazin/spatiu/se-deschide-o-noua-era-in-astronomie-descoperirea-materiei-intunecate-1338396 din 17 februarie 2014 in  http://arxiv.org/pdf/1402.4119v1.pdf
http://debarbati.ro/divertisment/misterul-din-jurul-materiei-negre-din-univers-ar-putea-fi-descifrat.html
http://www.ziare.com/magazin/descoperire/descoperire-uluitoare-facuta-de-nasa-in-univers-s-a-gasit-materia-intunecata-1307569
In http://news.sciencemag.org/physics/2013/10/new-experiment-torpedoes-lightweight-dark-matter-particles
cat si in http://newscenter.lbl.gov/2013/10/30/lux-first-results/
ambele din octombrie 2013 si avand drept concluzie ca  cercetarile facute cu detectorul cel mai precis pentru WIMPs numit LUX, neaga semnele asa zis observate in experimente anterioare mai putin precise.(vezi si linkul de baza  http://en.wikipedia.org/wiki/Weakly_interacting_massive_particles )

De exemplu in situl centrului astronomic din Baia Mare   intr-un articol din 27 ianuarie 2013 la http://planetariubm.ro/tag/materie-neagra/ se prezinta un model al fizicianului Are Raklev care porneste de la ideea ca particulele materiei întunecate ar trebui să aibă ori foarte multă masă ori să fie extraordinar de multe. Neutrinii îndeplinesc toate cerințele materiei întunecate. Dar există doar o mică problemă: ei au mult prea puțină masă.
Are Raklev încearcă acum să demonstreze că materia intunecata constă din gravitinos.  Gravitinos ar fi partenerul supersimetric al gravitonilor.  Supersimetria înseamnă că există o simetrie între materie si forte. Pentru fiecare tip de electron si quarc există un partener supersimetric corespunzător în greutate. Particulele supersimetrice au fost create în momentul instant de după Big-Bang. Dacă unele dintre acestea au supraviețuit până astăzi, ele pot fi constituentii  materiei intunecate.
Asadar "un graviton este particula care credem că mediază forța gravitațională, precum fotonul, particula de lumină care mediază forța electromagnetică. Desi gravitonii nu au greutate, gravitinos ar putea avea o greutate foarte mare. Dacă natura sa este supersimetrică și gravitonii există, atunci există și gravitinos. Si vice versa. ".
La foarte scurt timp după Big-Bang exista o supă de particule în coliziune. Gluonii, care sunt purtătorii de forță ai particulelor în forța nucleară puternică s-au ciocnit cu alți gluoni și au emis gravitinos. Mulți gravitinos s-au format după Big-Bang, în timp ce universul era încă în stare de plasmă. Deci avem o explicație pentru existența gravitinos Dar fizicienii nu pot demonstra relația dintre gravitoni și gravitinos înainte de a fi reușit să unifice toate forțele naturii deci inainte de creerea Teoriei asupra Totului.
Descoperirea gravitonului ar fi un pas enorm în această direcție.
Fizicienii au considerat până acum gravitinos ca o problemă. Ei au considerat că teoria supersimetriei nu se aplică aici pentru că sunt prea mulți gravitinos. "Fizicienii au încercat, prin urmare, să înlăture gravitinos din modele lor. Pe de altă parte noi am identificat o nouă explicație care unifică modelul supersimetriei cu materia întunecată care constă din gravitinos. Dacă materia întunecată nu este stabilă, dar ci s-a menținut doar foarte mult timp, este posibil să explicăm cu materia întunecată constă din gravitinos."
În vechile modele, materia întunecată era considerată vesnică. Asta însemna că gravitinos au fost o parte deranjantă pentru modelul supersimetriei. În noul model al lui Raklev, durata existenței gravitinos nu mai este vesnică. Cu toate acestea, durata de viată a gravitinos este foarte lungă, de fapt mai lungă decât durata de viață a universului. Totuși, este o mare diferentă între proiectarea vesniciei si cea a unei durate de viață de peste 15 miliarde de ani. Cu o durată de viață limitată, gravitinos trebuie să fie convertite în alte particule. Este exact efectul de conversie care poate fi măsurat. Și conversia explică modelul.
"Noi credem că aproape întrega materie neagră este formată din gravitinos. Explicația rezidă în matematică. Noi dezvoltăm modele speciale ce calculează consecințele acestor teorii și prezic comportamentul particulelor ce pot fi observate în experimente."
Măsurătorile sunt în curs de desfășurare
Cercetătorii încearcă acum să testeze această teorie experimental și să explice de ce aceste particule nu au fost încă văzute în experimentele CERN "Pe de altă parte, este teoretic posibil să le observi dintr-o sondă spațială".
Cea mai simplă cale de a observa gravitinos este studierea a ceea ce se întâmplă dacă două particule se ciocnesc în univers și sunt convertite în alte particule, cum ar fi fotonii sau antimateria.
Chiar dacă aceste coliziuni survin foarte rar, există destul de multă materie intunecata în univers încât un număr semnificativ de fotoni să poată fi produsi. Marea problemă este că gravitinos nu se ciocnesc. "Sau se întâmplă atât de rar încât nu am putea spera să observăm vreodată acest lucru".
"Din fericire pentru noi, gravitinos nu sunt stabili 100%. Ei sunt convertiți în altceva la un anumit moment. Noi putem anticipa cum ar arăta semnalul unei asemenea conversiuni gravitinos. Conversia va trimite un val electromagnetic mic. Acesta este de asemenea numit val de raze gama."
Sonda spațială NASA Fermi-LAB măsoară actualmente razele gama, iar mai multe grupuri de cercetare studiază datele obținute. "Până acum am văzut doar zgomot. Dar unul dintre grupurile de cercetare pretinde că a observat un surplus mic dar suspect de raze gama provenind din centrul galaxiei noastre. Observațiile lor s-ar putea încadra modelului nostru", a spus omul din spatele acestui model matematic dificil al materiei întunecate, profesor asociat în teoreia particulelor elementare, Are Raklev.
O echipa de profesori de la Institutul National de Cercetare Fermi, din Batavia, Illinois(http://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/asa-arata-materia-neagra-un-studiu-astronomic-a-facut-primul-pas-in-dezlegarea-celui-mai-mare-mister-al-universului-foto.html) a studiat de-a lungul timpului un semnal care pare ca vine din inima galaxiei Calea Lactee. Telescopul spatial al institutului din cadrul NASA a obtinut suficiente date pentru ca specialistii sa formuleze o ipoteza, scrie New Scientist.(8 aprilie 2014)
Conform acestor date, astronomii au suficiente motive sa creada ca semnalul identificat in centrul galaxiei este de natura unor raze gama, care emit radiatii puternice. De asemenea, aceste raze gama sunt produse de ciocnirea mai multor particule de materie intunecata.
Dupa 5 ani de studiu constant, fizicienii de la Institutul Fermi au reusit sa identifice si motivul pentru care in centrul galaxiei exista o zona puternic luminata. Conform teoriilor acestora, ciocnirea particulelor de materie intunecata produce radiatii puternice, care la randul lor formeaza o "pata" de lumina in mijlocul Caii Lactee. Mai mult, teoriile anterioare referitoare la acelasi proces de ciocnire din alte galaxii "pitice" invecinate, par sa confirme descoperirea facuta recent. "Acesta este cel mai consistent semnal de existenta a materiei negre avut vreodata", a declarat profesorul Dan Hooper, conducatorul cercetarii.
Calculele lor au indicat o sfera de culoare cu o dimensiune de 10.000 de ani lumina in jurul centrului galaxiei, produsa de razele gama, ceea ce automat exclude posibilitatea unui pulsar. "Asta nu exclude alte surse la care sa nu se fi gandit nimeni pana acum", a adaugat Hooper. "Cu toate acestea, am incercat sa ne dam seama ce altceva ar putea fi, dar fara succes", a concluzionat Dan Hooper.
Daca aceeasi materie intunecata ar putea fi detectata si in centrul altor galaxii invecinate, atunci descoperirea echipei lui Dan Hooper ar putea fi inca o data confirmata
In http://tehnocultura.ro/2014/12/02/despre-materia-intunecata-cu-andrew-pontzen/
Andrew Pontzen raspunde unor intrebari din care redam cateva:
- Cât de multă materie întunecată intră într-o gaură neagră?
Dat fiind că găurile negre ocupă destul de puțin spațiu într-o galaxie, cea mai mare parte a materiei întunecate trece pe lângă acele găuri negre.
- Care este diferența dintre materia întunecată și energie întunecată?
Materia întunecată este compusă din particule, iar energia întunecată are semnele unei anumite forme de energie. Dacă ai o anumită cantitate de energie întunecată într-o cutie și apoi dublezi volumul cutiei respective, atunci materia întunecată se dublează și ea.
Doar așa se poate explica expansiunea accelerată a Universului.
- De ce nu sunt neutrino parte a materiei întunecate?
Noi am reușit să detectăm neutrino și nu are comportamentul prezis de modelele ce prevăd existența materiei întunecate.
- Cum de materia întunecată poate trece prin întreaga planetă?
Dat fiind că este foarte mică, o particulă de materie întunecată poate trece liniștit printre atomi.
- Care este diferența dintre antimaterie și materia întunecată?
Antimateria este oglina materiei și noi am putut crea așa ceva în laboratoare. Materia întunecată este o particulă cu totul și cu totul nouă, diferită.
- Despre ce energii ar fi vorba în aceste particule de materie întunecată?
Dacă este să ne luăm după teoria stringurilor, materia întunecată ar trebui să aibă energii de aproximativ 100 GeV sau de cel puțin 200 de ori  (0.5 MeV).
- Dacă nu interacționează cu forțele electromagnetice, este obligată materia întunecată să respecte legile fizicii?
Da, materia întunecată este materie si, chiar dacă are particularitățile sale, ea trebuie să respecte legile fizicii.

Asadar deocamdata exista inca destule incertitudini cu privire la natura si rolul materiei intunecate.Ce este sigur, este ca in afara de materia vizibila exista ceva care poseda capacitatea de a interveni gravitational in miscarea galaxiilor si a roiurilor de galaxii.
Deasemeni Teoria Big Bang va depinde in mod esential de natura si orignea materiei intunecate, inca, asa cum spune dl.Sonka, unul din misterele Universului.

HarapAlb

Uite o pagina cu o schema asemenatoare cu ce vreti voi sa faceti aici:

http://www.talkorigins.org/faqs/astronomy/bigbang.html

La sfarsit ai si referinte de specialitate.

atanasu

Multumesc si vazand aceasta carte, caci este o carte, doar ca este la nivel de 2006, cred ca va trebui sa-mi revizuiesc abordarea sau in fine sa o fac tinand cont de acest text.

HarapAlb

Cred ca materialul respectiv acopera destul de bine problemele principale pentru nespecialisti. Daca vrei sa fi la zi trebuie cautat periodic in revistele de specialitate, trebuie sa apara rezumate sau recenzii: ceva de genul advances in <dark matter> research sau special issue on <dark matter>. Pe forumul asta nu cred ca avem cosmologi printre membri, iti recomand sa intrebi pe forumul forumul www.physicsforums.com

atanasu

Daca ai citit ce am scris ai vazut ca am surse destul de recente. Oricum nu intentionez sa realizez o monografie a temei TBB dar am si eu unele probleme pe care acest efort pe care-l faca sper sa ma ajute sa le inteleg mai bine. In fine o sa vedem si oricum sper ca acest gen de efort sa nu fie cu totul inutil.
Multumesc pe ntru participare. Ii simt lipsa lui Adi care chiar in 2014 a avut un text despre dark matter si ma mir ca un tanar fizician luat cam tare de doi participanti de baza pe acest forum si ma refer la cel care cred ca este  Cosmin Visan ( student in fizica/astrofizica si actual sau probabil cercetator la CERN - http://alicematters.web.cern.ch/?q=CosminVisan). A se vedea firul
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,4908.0.html.

atanasu

Erata: ma mir adica mai degraba regret ca dl Visan nu ne mai onoreaza cu prezenta mai degraba ca fizician dar si ca filozof .

HarapAlb


atanasu

Nu pare a fi acelasi. Asta de aici are alte preocupari si-si spune: Abc2010ro. Desi diferenta este doar de un bit si asta la un nic mai putin uzual. Si oricum nu am eu a-l cauta.

mircea_hodor

     Hristos a inviat...Credeam ca a "apus" si topicul asta,acum respir usurat :)Mi-am permis sa mai fac unele invitatii,sper ca macar acestea sa nu ramina fara raspuns,caci n-am putut sa nu remarc interesul stirnit de acest subiect,dar  totodata si multimea de forumuri pe care este "spart"...idei foarte interesante,persoane in mod vadit abilitate,insa...nu stiu unii de altii.Am lecturat si eu link-ul domnului Sonka,iar in finalul paginii sale,am gasit dizertatiile unui oarecare domn Marius,cit se poate de elaborate din punctul meu de vedere.

Marius

Scurte consideratii asupra Teoriei Big Bang!
1.   Teoria Big Bang spune ca, Universul actual a evoluat dintr-un singur punct numit singularitate, un punct ce continea intreaga materie existenta acum in Univers! Daca este asa, adica toata materia era concentrata intr-un singur punct de o infinita masa si densitate atunci de ce savantii spun ca de abia dupa Big Bang a inceput sa apara materia, mai exact heliul si hidrogenul si mai apoi restul materiei, din moment ce intreaga materie se afla concentrata intr-un singur punct? Atunci, ce tip de materie se afla anterior momentului Big Bang in acel punct?
2.   Viteza maxima de deplasare a materiei in Univers este cea a luminii conform Teoriei Relativitatii a lui Einstein.
3.   Cercetatorii s-au pus de comun acord ca varsta maxima a Universului este de 13,7 miliarde de ani.
4.   Conform celor de mai sus daca varsta e de 13,78 miliarde de ani, daca totul a plecat dintr-un singur punct iar daca viteza maxima de deplasare a materiei e de 300.000 de km / secunda, de unde atatea miliarde de galaxii care fiecare are in medie 100.000 de ani lumina in dimensiune, intr-un spatiu desfasurat de 93 de miliarde de ani lumina diametru (?!?!?!), cat e aproximata dimensiunea acestei sfere pe care noi o numim Univers? In acest caz fie materia se poate deplasa prin spatiu cu o viteza mai mare decat cea a luminii, fie Universul e mai mic, fie el nu a plecat de la un singur punct. Teoria Inflatiei din Big Bang nu poate fi sustinuta pt ca si acolo nu se stie ce anume s-a inflationat... Ce tip de materie e cea care a facut obiectul inflatiei? Cercetatorii spun ca la momentul inflatiei Universul era in epoca nucleosintezei in care materia inca nu se formase. Atunci ce anume s-a inflationat? Energia? Plasma? Energia nu e totuna cu materia iar plasma exista in masa stelelor si e a 4-a stare de agregare a materiei iar pana acum nu s-a observat nici o singura bucatica sau particula de plasma care sa se deplaseze prin Univers cu o viteza mai mare decat cea a luminii. Pe cale de consecinta, ca sa umpli un spatiu atat de vast de 93 de miliarde de ani lumina intr-un timp de doar 13,7 miliarde de ani lumina cat e varsta Universului, fie Universul e mai mic in dimensiuni fie e mai mare de varsta. Insa Teoria Inflatiei nu are acoperire stiintifica. Nu face nimic altceva decat sa forteze teoria Big Bangului sustinand ca un anumit tip de materie se poate deplasa prin Univers cu o viteza mult mai mare decat cea a luminii. Ori conform Teoriei Relativitatii a lui Einstein, viteza maxima de deplasare a materiei prin acest Univers e cea a luminii. In acest caz singura explicatie ce poate acoperi perioada nucleosintezei pentru a aduce Universul la actuala dimensiune e existenta tahionilor, particule ce in perioada nucleosintezei inca mai existau si se miscau al naibii de repede pentru a putea aduce acest Univers la actualele dimensiuni, dupa care s-au transformat in particulele ce compun azi Universul, adica moartea lor a insemnat nasterea celor ce compun azi material in Universul nostru, ceea ce ar confirma existenta unui Univers paralel cu al nostrum, de tip Yin si Yang.
5.   In cazul in care teoria Big Bangului e valabila ramane al naibii de greu de explicat cum toata masa ce reprezinta toata materia din Univers a fost posibil sa incapa intr-un singur punct. In cazul acestei teorii daca toata materia a fost concentrata intr-un singur punct atunci materia nu are masa fiind doar energie concentrata sub un anumit tipar informational. Particula ipotetica numita bosonul Higgs neexistand si fiind cautata degeaba! O alta varianta ar fi ca toata aceasta materie de inceput exista sub o alta forma de agregare si in alte coordonate de dimensiune. Desi experimentele de la LHC au confirmat că masa bosonului Higgs este undeva în jurul valorii de 126 de miliarde de electron-volţi, aceasta nu reprezinta nimic altceva decat un număr cheie pentru stabilirea sorţii universului asa cum il vedem noi in acest moment. Maine se poate sa se descopere o particula de 125 de miliarde de electronvolti, poimaine una de 100 si apoi una de 75, de 50, 25, pana la 0. Cand se va descoperi cea de 0 electronvolti ce credeti ca o sa se intample? Probabil ca dupa ce se va opri si ultima farama de rumoare se va descoperi ca e gresita scala de numerotare si vom incepe sa descoperim particula de (minus) – 25 de miliarde de electronvolti, – 50, -75, etc., etc., etc., ceea ce ar confirma existenta Universului pereche cu al nostru....
6.   Un alt paradox al acestui Univers, ce nu poate fi explicat, este viteza sa de expansiune. In cazul Big Bangului adica al exploziei primordiale, viteza cu care este expulzata materia de la locul exploziei scade de la momentul initial, cel al exploziei si tinde catre 0 la final, adica in momentul in care energia generata in urma exploziei se consuma. In schimb in acest moment pe baza masuratorilor si a observatiilor se constata o crestere a vitezei de expansiune a Universului. Acest lucru poate avea mai multe explicatii. Daca avem un sistem adiabat asa cum e considerat Universul nostru in acest moment, el se va extinde cu o viteza din ce in ce mai mare doar prin dilatare adica prin cresterea temperaturii interne. Acest lucru face ca sistemul sa-si mareasca dimensiunile iar moleculele ce-l compun, adica galaxiile in cazul nostru, sa se deplaseze si sa se indeparteze unele de altele din ce in ce mai repede. O incalzire insa este marcata si de o miscare haotica a moleculelor materiei ce face obiectul incalzirii si o ciocnire a lor. Asa cum se observa si in acest Univers prin ciocnirea continua a diferitelor galaxii in diferite puncte ale Universului si nu doar la limitele sale. Daca insa Universul nu e un sistem adiabat atunci el isi va continua expansiunea si isi va creste viteza de expansiune doar printr-o energie sporita ce provine din afara lui. Acest lucru se poate intampla in cazul unui alt Univers pereche ce genereaza suficienta energie pentru cresterea acestuia si scaderea celuilalt, pe principiul vaselor comunicante. Daca insa ambele Universuri se comporta in acelasi fel, crescand simultan amandoua atunci cantitatea de energie necesara cresterii continue si accelerate a amandurora este data de un alt sistem exterior celor doua, ce nu poate confirma decat existenta Multiversului.
7.   Daca insa Universul nostru nu e un sistem adiabat ci e unul integrat intr-o retea de mai multe Universuri atunci e posibil ca el sa fi fost creat pe baza principiului vaselor comunicante prin transferul de energie, materie si informatie dintr-un sistem paralel sau vecin cu Universul nostru. In acest caz ar trebui sa existe un punct de mari dimensiuni (sau mai multe) prin care sa se poate face sau sa se fi facut deja acest transfer de energie, materie si informatie din celalalt Univers. Iar acest lucru se pare ca a fost deja confirmat prin gasirea unui loc in Universul noastru prin care se pare ca materia este trasa afara din el de un alt Univers paralel sau vecin cu al nostru. Daca se gaseste un punct in Universul nostru prin care materia este trasa afara din el la fel de bine se va gasi si unul prin care materia intra in el. Adica este asemenea unui balon care singur nu se poate umfla pt ca nu exista energia necesara acestui lucru. Dar daca exista o energie necesara umflarii balonului atunci ea provine din exteriorul acestuia si energia ce umfla balonul intra in acesta printr-un singur loc. Iar daca intepam balonul energia cu care a fost acesta umflat va iesi din el prin locul in care a fost intepat. Cat timp cantitatea de energie ce intra in balon este egala cu cantitatea ce iese din balon, acesta isi va pastra forma si dimensiunile. Forma si dimensiunile sistemului depind de cantitatea de energie ce intra sau iese din acest sistem. La fel si-n cazul Universului nostru...
8.   Particula lui DUMNEZEU fie exista intr-un condens de tip Bose-Einstein fie a aparut la momentul Big Bangului prin condensarea energiei existente in acel moment sub un anumit tipar informational. Astfel am putea avea 3 particule de baza ale lui DUMNEZEU si nu una singura, mai exact o particula energetica, una informationala si o alta materiala. Asa cum toate elementele din Tabelul Periodic al lui Mendeleev isi pot schimba starea de agregare prin influenta anumitor stimuli asupra lor la fel si Universul isi poate schimba starea de agregare si pe cale de consecinta forma si dimensiunile.
9.   E posibil ca Universul de inceput sa fi fost in aceleasi tipare de dimensiune dar in alta stare de agregare. Mai exact idea de singularitate e buna dar nu trebuie inteleasa strict in sens fizic de un anume loc in spatiu ci ea trebuie inteleasa ca notiune de stare, adica Universul se afla intr-o singura stare de agregare, ceva gen condens Bose – Einstein, stare in care materia se afla la o temperature de 0 grade absolut, nu exista gravitatie iar atomii se aflau intr-o stare de interconectare nefiind posibil a fie identificati individual ci doar creand o retea vasta de interconectare. Spre sfarsitul erei nucleosintezei sustinatorii Big Bangului spun ca au aparut primele elemente adica atomii de hidrogen si heliu alaturi de cantitati infime de deuterium si litiu. Asa este, insa e posibil ca aceste elemente sa fi aparut nu ca urmare a unei explozii ci ca urmare a incalzirii Universului primordial de tip Bose – Einstein. Asa este daca ne uitam la cursa pt obtinerea lui 0 grade absolut unde pentru a obtine temperaturi cat mai joase si mai apropiate de 0 grade unde se formeaza condensul de tip Bose – Einstein, se adauga rand pe rand diferite elemente pt racire penultimul fiind Hidrogenul iar ultimul Heliul. Daca inversam procesul ne putem inchipui aparitia materiei in Universul timpuriu prin incalzirea sa. Daca vom continua sa sustinem ca Universul e un sistem adiabat va fi destul de greu sa demonstram asta, insa daca il consideram ca pe o parte componenta a unui Multivers atunci e posibil ca prin ciocnirea sau interactiunea cu un alt Univers sa apara energia necesara incalzirii lui.
10.   In cazul unei explozii particulele ce compun materia ce a explodat se ciocnesc intre ele doar la inceputul exploziei iar mai apoi particulele rezultate se departeaza unele de altele fara sa se mai ciocneasca. In cazul unei dilatari prin incalzire a materiei se observa in acelasi timp atat o indepartare a particulelor ce compun materia incalzita si dilatata cat si o permanenta ciocnire a particulelor in toata structura sa, a materiei supusa incalzirii. Avand in vedere ca galaxia noastra urmeaza sa se ciocneasca cu galaxia Andromeda si nicidecum nu se indeparteaza de ea, acest fapt ar confirma dilatarea Universului prin incalzire si nu explozia sa plecand de la un singur punct. Altfel Calea Lactee si Andromeda ar trebui sa se departeze si nu sa se apropie una de cealalta.
11.   Fondul cosmic de microunde reprezinta prima lumina emisa de Univers la 380.000 de ani de la formarea sa, sustin savantii pe baza actualelor modele cosmologice. Daca este asa atunci cand ne uitam la limita Universului ar trebui sa vedem o explozie de lumina (cea captata de la momentul Big bangului) si nu infinitatea culorii negre ce se observa in spatial cosmic ca inconjoara fiecare corp ceresc. Dar aparitia luminii e mutata la 380.000 de ani de la marea explozie. Insa e foarte greu de inteles si explicat cum poate o explozie sa nu produca lumina si de ce au fost necesari 380000 de ani ca sa apara lumina si ce s-a intamplat in acesti 380000 de ani de la marea explozie si pana la aparitia luminii... Mai degraba cred ca Universul a existat dintotdeauna insa intr-o alta forma de agregare si sub un alt tipar informational. Ceva gen un spectacol de teatru unde dupa ce se joaca un act, se stinge lumina, se rearanjeaza scena si apoi cand se aprinde lumina spectatorii vad aceeasi piesa de teatru dar cu un cu totul alt decor. La fel si-n cazul acestui Univers, regizorul si producatorul piesei au stins lumina si au rearanjat scena timp de 380000 de ani iar apoi cand au reaprins lumina, scena si spectacolul arata total diferit. Personal cred ca e mult mai important de aflat cine sunt regizorul, scenaristul si producatorul acestei piese numita Univers decat sa aflam orice altceva. Pentru ca ei ne pot da raspunsurile la toate intrebarile noastre despre trecutul, prezentul si viitorul acestei piese de teatru numita Universul nostru.
12.   Dimensiunea sferei Universului nostru este estimata la 93 de miliarde de ani lumina?!?!?!
13.   Cea mai mare stea observata in acest Univers e Canis Majoris aflata in Galaxia noastra la aproximativ 7000 de ani lumina distanta fata de noi. Conform principiului proportiilor daca Andromeda e de 2,5 ori mai mare ca galaxia noastra atunci cu siguranta ca in ea se afla o stea de 2,5 ori mai mare decat cea mai mare stea din galaxia noastra. Acest fapt e confirmat si de dimensiunea gaurilor negre din centrul celor 2 galaxii, cea din Andromeda fiind estimata ca fiind mult mai mare decat cea din centru galaxiei noastre, probabil de vreo 2,5 ori...
14.   Cea mai varstnica stea observata pana acum este HE 1523 – 0901 si se afla la 7500 de ani lumina distanta de noi adica in galaxia noastra avand varsta estimata la 13,4 miliarde de ani. Insa paradoxal galaxia noastra are doar 12 miliarde de ani, unanim recunoscuti. Adica galaxia noastra s-a format acum 12 miliarde de ani insa cea mai batrana stea din Universul nostru (sa fim sinceri e vorba doar de cel observabil la momentul actual) s-a format acum 13,4 miliarde de ani adica cu 1,4 miliarde de ani inaintea formarii galaxiei noastre!!! Cam ciudat si foarte greu de explicat diferentele astea... Iar daca in galaxia noastra se afla cel mai batran corp cosmic din tot Universul alaturi de cel mai mare, atunci e posibil ca aici a fost singularitatea de la care a pornit totul! Ok? Pe cale de consecinta ar trebui ca noi sa fim centrul Universului!!! O stire de ultima ora spune ca cea mai noua varstnica stea e SMSS J031300.362670839.3. aflata la 6000 al de noi. Din nou foarte aproape de noi!!! Asta in timp ce cele mai varstnice galaxii se afla la marginea Universului...
15.   Forta care face ca Universul sa se mareasca este "Energia intunecata". Insa ea a aparut acum 6 miliarde de ani au concluzionat cercetatorii. Pana atunci cu ce viteza a crescut si pe baza care-i energii sau forte? Asta pt ca viteza cu care a crescut pana acum 6 miliarde de ani si viteza cu care creste de atunci si pana acum nu justifica dimensiunile actuale ale Universului de 93 de miliarde de ani lumina in diametru.
16.   Daca Universul are varsta de 13.7 miliarde de ani iar luminii de la marginea sa i-a luat 13 miliarde de ani ca sa ajunga la noi, avand in vedere ca totul a plecat dintr-un punct, fie ceea ce vedem a fi limita Universului este nasterea sa, fie varsta lui este de 13 + 13 = 26 de miliarde de ani. Daca, insa varsta e de doar 13 miliarde de ani atunci ceea ce vedem a fi marginea lui nu se afla la 13 miliarde de ani lumina de noi ci la alte miliarde de ani lumina de noi pe baza unui calcul simplu dat de principiul indepartarii galaxiilor una de cealalta si in functie de viteza cu care o fac.
17.   In cazul in care dimensiunea Universului e de 93 de miliarde de ani lumina in diametru fiind o sfera, atunci viteza de deplasare a materiei in Univers e mai mare decat viteza luminii pt a sustine varsta sa de doar 13 miliarde de ani, conform Big Bang. Altfel fie varsta sa e mult mai mare, fie Universul nu a evoluat dintr-un singur punct ci din ceva mult mai mare. Asta pentru ca teoria inflatiei explica dilatarea Universului insa nu ofera nici un fel de repere, adica coordonatele de dimensiune si limitele de timp ale expansiunii, ca sa nu mai vorbim de energia necesara acestui lucru, cine a generat-o sau de unde a provenit si-n ce cantitate... Se zice ca Vidul Cuantic a generat energia necesara Marii Inflatii. Asta inseamna ca daca exista vid exista si o limita de spatiu. Ce fel de spatiu?
18.   Daca in perioada nucleosintezei, care e o perioada de timp de ordinul milisecundelor, Universul si-a marit considerabil volumul conform teoriei inflatiei a lui Alan Guth, iar acest Univers este un sistem adiabat, cei care sustin acest lucru sa explice de unde a aparut energia necesara acestui lucru, ce valoare are aceasta energie, din ce tip de materie era format Universul in acel timp si cu ce viteza s-a extins respectiva materie pt a ajunge la dimensiunile ce le are azi Universul de 93 de miliarde de ani lumina diametru, tinand totusi cont de varsta sa de doar 13,7 miliarde de ani...
19.   Daca luam in calcul teoria Multiversurilor atunci e posibil ca Universul nostru sa se fi nascut aidoma oricarei finite vi de pe planeta noastra prin ciocnirea sau interactiunea a doua Universuri mai mari. Daca apelam insa la teoria Universului unic si infinit atunci mai mult ca sigur ca Universul a existat dintotdeauna, insa intr-o alta forma de organizare a materiei, una gen condens Bose – Einstein, iar radiatia de fond ce noi o asimilam Big Bangului e momentul in care el si-a schimbat starea. Cercetatorii deja au descoperit faptul ca schimbarea vibratiei poate produce structurarea diferita a aceleiasi materii. E posibil ca ceea ce noi percepem ca fiind Big Bangul, adica nasterea Universului sa fie de fapt momentul in care el si-a schimbat starea iar ceea ce percepem noi a fi radiatia cosmica de fond sa fie modelul de vibratie sub care se structureaza in materie energie ce a dat nastere acestui Univers sau pur si simplu AND-ul lui. Cea noua pe care noi o percepem ca fiind Universul actual sa fie una ce se poate schimba oricand daca luam in calcul timpul ca masura de baza a acestui Univers. Daca insa excludem timpul e posibil ca toate starile Universului atat cele trecute, cat si cea prezenta plus cele viitoare sa coexiste simultan in acelsi spatiu dar in dimensiuni diferite conform cu Dialectica Informationala. Condensul Bose – Einstein fiind de fapt o poarta de trecere de la un Univers la altul. Se stie ca in starea de condens Bose – Einstein, atomii ce compun materia nu se mai comporta asa zis normal ci isi schimba starea si comportamentul devenind inseparabili si nemaiputand fi individualizati, netinand cont de gravitatie si comportandu-se ca un tot unitar fara posibilitatea de a-i individualiza sau separa de restul. Adica un Univers la 0 drade absolut. Cercetari noi au dus la descoperirea faptului ca o particula poate exista simultan in 2 locuri diferite iar doua particule aflate la distanta una fata de cealalta raspund la fel in conditiile in care doar asupra uneia se actioneaza cu anumiti stimuli. Ori un Condens Bose – Einstein tocmai asta face si explica! Personal cred ca ar trebui cercetat mult mai intens Condensul de tip Bose – Einstein pt ca el ofera cheia portii catre Universul pereche cu al nostru fiind in acelasi timp si o poarta in timp atat catre trecut cat si catre viitor, plecand de la inceputul si mergand pana la sfarsitul acestui Univers.
20.   Conform teoriilor acceptate la momentul actual, radiatia cosmica de fond este o forma de radie electromagnetica care se gaseste peste tot in Univers. Are temperatura de 2,725 grade Kelvin si 160,4 GHz, frecventa ce corespunde unei lungimi de unda de 1,9 mm (microunda). Conform Big Bang, Universul, materie + energie + informatie, a explodat dintr-o singularitate, temperatura ajungand la miliarde de miliarde de grade Celsius. Apoi Universul s-a racit adiabat iar o mare parte din energie s-a transformat in materie iar restul a ramas in fotoni ceea ce se traduce prin radiatia cosmica de fond. Deci, daca energia de inceput s-a transformat in materie rezulta ca nu exista particula de baza a materiei, asa zis-ul Boson Higgs. Pe cale de consecinta materia nu este decat energie condensata sub un anumit tipar informational. Este efectul invers a ceea ce se intampla cand arunci in aer o bucata de explozibil, moment in care materia care reprezinta explozibilul dispare transformandu-se in energia obtinuta prin explozie. Ceea ce inseamna ca particula de baza a materiei este aceeasi ca si particula de baza a energiei, adica fotonul. Condensarea fotonului sub un anumit tipar informational duce la aparitia materiei. Este ceea ce se incearca in momentul de fata in marile laboratoare cu laserele de foarte mare putere care vor duce la creatia sau aparitia materiei din lumina, din fotoni.
21.   In perioada nucleosintezei cand Universul era mai mic decat un atom, acesta avea o temperatura de 10 miliarde de miliarde de grade. Dupa care a explodat prin Big Bang iar apoi s-a racit! Nu exista nici o dovada a acelei temperaturi uriase fiind doar o presupunere, mai ales ca nu pot fi explicate mecanismele si energia necesara ce au dus la acea temperatura uriasa la fel de bine cum nu poate fi explicata racirea sa de la acea temperatura uriasa la temperatura actuala in conditiile in care se considera ca Universul actual este un sistem adiabat. Mai degraba la acea temperatura, daca ea a existat sau mai exista, avem parte de un alt Univers paralel din care s-au scurs atat energia cat si materia necesara aparitiei sau existentei Universului nostru. Este vorba de acel Univers pereche unde lucrurile se intampla exact invers ca-n Universul nostru, unde particular de baza, tahionul, intai moare, apoi traieste iar la sfarsit se naste si unde calatoreste cu o viteza mai mare decat viteza luminii iar in acest Univers temperaturile sunt negative, adica sub 0 grade absolute si tind catre infinit.
22.   E interesant de aflat cand au aparut primele particule si cand s-au separat cele 4 forte existente in acest moment in Univers, dupa cum spune Teoria Big Bang. Adica, daca exista o concordanta intre momentul aparitiei particulelor si momentul aparitiei celor 4 forte, pentru ca, daca fortele slujesc particulelor atunci nu se putea ca fortele sa se separe inainte de aparitia particulelor asa cum sustine teoria actuala a Big Bangului.
23.   O explozie este de obicei insotita de lumina. Daca acum 13,7 miliarde de ani Universul a explodat atunci ar trebui sa vedem acea lumina in toate colturile Universului. Insa tot ceea ce vedem si este prezent peste tot in Universul este radiatia cosmica de fond care nu are nici un pic de lumina in ea. Parca ne-am afla in interiorul unei imense gauri negre. Insa este interesant de aflat daca Universul la inceput a avut dimensiunea unui atom, in ce tip de spatiu s-a marit el!?!? Cum arata spatiul acela si din ce era compus el inainte ca Big Bangul sa dea nastere actualului Univers??? Care este notiunea corecta pt denumirea de spatiu: cea actuala a Universului sau cea anterioara aparitiei Universului? Nu cred ca putem spune ca inainte de Big Bang exista doar vid! Insasi idea de vid presupune notiunea de spatiu finit. Nu cred ca poti avea parte de vid intr-un spatiu infinit. Si atunci daca vorbim de vid cuantic, ce se afla dincolo de spatiul in care exista vidul cuantic? Probabil ca un alt Univers de tip 4 D, adica unul cu cel putin o dimensiune in plus fata de cele 3 ale actualului Univers.
24.   Obtinerea de temperaturi negative de catre Laboratorul Universitatii de fizica din Munchen, adica sub O grade absolut, ne poate demonstra existenta unui Univers paralel cu al nostru pe care l-am putea accesa trecand cu succes de bariera lui 0 grade absolut. Stim cu totii ca materia, in special cea organica nu poate rezista acestui prag. Realizarea unor materiale din care sa se construiasca o camera ce va putea filma la 0 grade absolut ne-ar putea arata imagini in premiera din Universul pereche sau din timpul trecut ori din viitor.
25.   Cursa pt obtinerea lui 0 grade absolut ar putea sa ne arate cum s-a format Universul nostru insa in sens invers. Adica, daca pt atingerea acestei temperaturi a fost nevoie sa se adauge peste azot, oxigen, ca sa se coboare temperatura, apoi peste oxigen, hidrogen, ca sa se coboare si mai mult iar apoi peste hidrogen s-a turnat heliul care a dus temperatura foarte aproape de 0 grade absolut si unde a aparut condensul Bose – Einstein, unde materia obtinuta sfideaza fizica actuala, atunci putem presupune ca daca inversam exerimentul putem explica aparitia Universului, de fapt a starii sale de agregare prin trecerea de la 0 grade absolut la o temperatura pozitiva, lucru ce a dus la aparitia materiei, mai intai a heliului, apoi a hidrogenului si tot asa pana la compozitia si temperatura actuale.
26.   Daca excludem si timpul din aceasta ecuatie rezulta ca Universul temperaturilor pozitive poate coexista simultan ca timp si spatiu cu Universul temperaturilor negative cu unul sau chiar mai multe puncte de trecere intre cele doua care ar putea fi Gaurile Negre sau Supernovele.Altfel spus ce intra intr-o Gaura Neagra in Universul nostru iese printr-o Supernova in celalalt Univers si invers. Si e posibil ca si conectivitate intre cele 2 Universuri, ca in timp ce Universul nostru se dilata celalt se contracta si invers, notiunile de timp si spatiu nemaiavand nici un sens in acest caz. Acest fapt ar fi confirmat si de Principiul Conservarii Energiei al lui Antoaine Lavoisier: "In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma!"
27.   Daca Universul se extinde asta nu inseamna ca o va face la nesfarsit. Oricand e posibil ca el sa se opreasca din extindere si sa inceapa sa se contracte. Aceasta se poate intampla maine, peste 1 milion de ani sau peste 10 miliarde de ani. Extinderea sau contractia Universului mai depinde si de "Spatiul" in care el se extinde, despre care noi nu stim absolut nimic...
28.   Ce spune Teoria Inflatiei: la momentul 10 la puterea – 35 de secunde Universul a cunoscut o faza scurta de dilatare exponentiala atingand intr-o fractiune infintezimala de timp dimensiuni astronomice dupa care si-a reluat expansiunea cu o viteza rezonabila (ce-i aia??? stiinta umbla cu valori rezonabile ca religiile???). Mai departe se spune ca toata aceasta inflatie e datorata vidului cuantic, deoarece vidul exercita o presiune negativa proportionala cu opusul densitatii sale rezultand expansiunea. Vis a vis de toate acestea am doua intrebari: prima se refera la ce tip de materie continea acest Univers care s-a dilatat exponential pt ca daca facem un simplu calcul de la ce dimensiuni a pornit si la ce dimensiuni a ajuns la sfarsitul dilatarii constatam ca aceasta materie s-a deplasat prin Spatiu cu o viteza mai mare decat cea a luminii ceea ce contracie Teoria relativitatii a lui Einstein, iar a doua intrebare e legata de acest vid cuantic. Pentru a functiona acest vid cuantic e nevoie de un spatiu finit altfel daca spatiul e infinit presiunea necesara aparitiei Inflatiei nu se poate manifesta. Daca spatiul era deja finit pentru a se crea vidul cuantic atunci Universul deja exista insa intr-o alta forma de agregare a materiei...
29.   Conform cercetarilor facute de Sabyndranth Bose la temperaturi apropiate de 0 grade absolut majoritatea atomilor ajung in aceeasi stare cuantica cu nivele de energie foarte mici. Atomii ajung la o noua stare de agregare care ii face sa se comporte la unison parand a-si pierde individualitatea, ocupand acelasi spatiu comun, devenind indivizibili ori dupa unii fizicieni un superatom. Ceea ce poate fi materia neagra sau poarta catre o alta dimensiune, cea a temperaturilor negative. Potrivit distributiei Boltzmann a temperaturilor pozitive si negative, daca consideram ca temperatura Universului determina entropia sa, cand corpurile ceresti cu temperaturi pozitive elibereaza energie ele cresc entropia tuturor corpurilor din jurul lor facandu-le sa se comporte mai haotic. In schimb atunci cand corpurile ceresti cu temperaturi negative dintr-un Univers paralel elibereaza energie ele absorb entropie. Energia va circula de la Universul cu temperatura negativa la cel cu temperatura pozitiva iar entropia invers. La zero absolut atomii ocupa cea mai scazuta stare de energie iar la o temperatura infinita atomii ocupa toate starile de energie. La 0 grade absolut heliul devine un superfluid putand sa roteasca la infinit un vas ca si cum ar fi intr-un aspirator, un aspirator gol de spatiu, asemeni unei gauri negre. In spatiu cea mai scazuta temperatura observata pana acum este de doar 1 grad Kelvin in Boomerang Nebula aflata la 5000 de ani lumina de Pamant. Probabil ca-n apropierea ei ar trebui sa fie o gaura neagra ce ar avea 0 grade absolut...
30.   Cea mai mica temperatura s-a observat la 5000 de ani lumina de noi, cea mai mare stea e la 7000 de ani lumina de noi, cea mai batrana stea e la 6000 de ani lumina de noi. Nu vi se pare suspect faptul ca "cele mai" si "cei mai" se afla atat de aproape de noi? Asta inseamna ca fie nu putem vedea inca mai departe de atat adica la maxim 10.000 de ani lumina, fie chiar suntem centrul Universului... Parerea mea e ca e valabila prima varianta!
31.   De altfel acest Univers ar putea fi unul dual de tip Yin si Yang, in care Yin reprezinta partea Universului cu temperatura negativa iar Yang cea cu temperatura pozitiva in care ne aflam si noi sau invers, fara a avea insa posibilitatea pana acum, cum sa vedem ce se afla in cealalta parte, cea a temperaturilor negative. Acest lucru ar explica materia neagra si energia neagra ale caror efecte le simtim fara insa a le vedea. Astfel Universul ar fi aidoma unei instalatii pentru Pomul de Craciun, unde galaxiile din acest Univers sunt beculetele din instalatie care se vad aprinse pe intuneric fara a vedea insa si reteaua de fire care leaga beculetele intre ele si care face parte din cealalta parte a Universului dual. Iar acest Univers dual sau BiUnivers in 3 dimensiuni ar putea sa faca parte dintr-un Univers mult mai mare cu 4 dimensiuni, unul 4D care la randul sau sa faca parte din unul si mai mare cu 5 dimensiuni, adica unul 5 D si tot asa conform Teoriei Fractalilor la infinit...
32.   Daca galaxiile de la marginea Universului se departeaza cu o viteza mai mare de 73.8 kilometri pe secundă la fiecare 3.26 ani lumină distanta fata de galaxiile din centrul Universului, inseamna ca fie densitatea materiei negre de la marginea Universului e mai mica decat cea de la centrul sau, fie exista o forta de atractie gravitationala crescuta la marginea Universului si care se manifesta din exteriorul sau. Sau pur si simplu e viteza pe care acele galaxii de la marginea Universului o aveau acum 13.7 miliarde de ani, cand lumina emisa de ele a plecat de acolo. Acum poate ca viteza lor s-a modificat iar noi vom fi capabili sa observam aceste modificari abia peste alte multe miliarde de ani cand vom mai primi un nou val de lumina de la ele.
33.   Georges Lemaitre a spus in 1927 ca Universul se extinde insa chiar marele Einstein, adept al Teoriei Universului stationar, i-a raspuns la conferinta Solvay din Bruxelles: "calculele d-stra sunt corecte insa fizica d-stra este abominabila", ceea ce demonstreaza 2 lucruri: primul e ca si marile minti iluminate pot gresi la un moment dat si al doilea, ceea ce azi e pura utopie maine poate deveni lege de baza.
34.   Concluzii:
–   Universul actual nu a aparut de nicaieri ci a existat dintotdeauna, ceea ce noi spunem ca a fost Big Bang sau nasterea sa, fiind de fapt doar momentul in care si-a schimbat starea si s-a transformat in altceva.
–   Universul actual este unul dual, de tip Yin si Yang, in Universul nostru manifestandu-se materia si temperaturile pozitive in timp ce in celalalt Univers fiind prezente si omnipotente, antimateria si temperaturile negative.
–   Condensul Bose – Einstein este poarta de trecere dintre cele 2 Universuri, un fel de punct 0, punct in care timpul si spatiul isi pierd notiunile deja consacrate si in care poti accesa orice moment din timp si spatiu din trecutul, prezentul sau viitorul acestor 2 Universuri. Noua stiinta "Dialectica Informationala" confirma faptul ca toata informatia trecuta, prezenta si viitoare din tot Universul exista deja!!!
–   Cele 2 Universuri pereche sunt guvernate de 3 dimensiuni spatiale si una temporala.
–   Ambele Universuri fac parte dintr-un spatiu mult mai vast un Univers ce e guvernat de 4 dimensiuni care la randul sau e incadrat intr-un spatiu, Univers guvernat de 5 dimensiuni si tot asa la infinit pe baza principiului fractalilor.

atanasu

PS la postarea nr 76 in care am dat elemente legate de Materia intunecata caci am uitat sa introduc si o informatie interesanta si foarte recenta:

La http://www.descopera.ro/stiinta/13967361-o-galaxie-pitic-ar-putea-dezvalui-noi-informatii-despre-materia-neagra   (martie 2015) care are la baza susa :http://www.wallstreetotc.com/mysterious-source-of-gamma-rays-within-a-dwarf-galaxy-may-signal-dark-matter/216387/ se scrie:
Astronomii au descoperit o sursă misterioasă de unde gama în centrul unei galaxii pitic. Aceasta ar putea indica prezenţa controversatei materii negre. Descoperirea ar fi una de proporţie, fiind pentru prima dată când materie neagră ar fi detectată fără a se lua în considerare teoria atracţiei gravitaţionale.
Oamenii de ştiinţă spun că materia neagră, care ar reprezenta în jur de 80 la sută din materia cosmică, este prezentă acolo unde există efecte gravitaţionale inexplicabile, dar vizibile în contrast cu materia cosmică observabilă.Spre exemplu, astrofizicienii susţin că materia neagră determină rotaţia galaxiilor şi variaţiile radiaţiilor cosmice de fond.Această descoperire ar sugera prezenţa acestei materii misterioase într-o altă manieră - prin radiaţia pe care o emite.
"Ceva din direcţia acestei galaxii pitic emite unde gama. Nu există un motiv convenţional pentru acest fenomen, prin urmare ar putea fi un semn al prezenţei materiei negre", spune Alex Geringer-Sameth, unul dintre autorii lucrării ştiinţifice pe acest subiect.Galaxia în cauză se numeşte Reticulum 2 şi este situată relativ aproape de planeta noastră, respectiv la 98.000 de ani-lumină distanţă.In galaxiile mai mari, radiaţiile gama indică, în general, prezenţa unor găuri negre, pulsari sau quasari, însă, o galaxie pitic este "un sistem foarte curat şi liniştit", aşa încât, singura sursă a acestor radiaţii ar putea fi materia neagră, argumentează oamenii de ştiinţă care isi publica lucrarea in Physical Review Letters cerand insa studii in continuare.

Nota mea: Desigur ca sunt necesare studii in continuare, ca altfel riscam sa patim ca si cu asa zisa depasire a vitezei luminii in experimentul OPERA  :)

atanasu

Adevarat a inviat!
Evident ca se spune Marius care a intrat aici banuiesc ca anuntat(invitat) de tine, va fi avut in vedere la textul final (final este un fel de a spune) referitor la cele discutate pana acum pe acest forum.
Dar repet : problema ma intereseaza si deci nu ma grabesc de loc sa o inchei cu un text facut ca sa scap din ce vad ca am intrat.Ca de vazut, vad asta foarte bine  ???

HarapAlb

Mai ai si asta:

http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,4844.0.html

si asta

http://phys.org/news/2015-04-potential-interacting-dark.html


Vad ca se acumuleaza mesaje cu intrebari si opinii personale, cred ca locul lor nu este la stiri si noutati. Ar fi bine ca fiecare membru sa initieze cate o discutie separata unde sa-si prezinte nedumeririle.

valangjed

@Marius La BigBang s-a "creat" spatiul si timpul.Daca dumneata vezi Big Bang doar ca o explozie a materiei condensate, te afli intr-o mare eroare.Parerea mea.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.