Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.

Creat de mircea_hodor, Martie 01, 2015, 09:40:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

HarapAlb

Citat din: ariel55 din Iulie 16, 2017, 11:50:58 PM
Din pacate , existenta sau non-existenta antimateriei in Universul cunoscut, este cruciala, in sensul in care poate schimba complet ipoteza Big-Bang.  De asemenea, daca materia si antimateria ar fi fost creeate in momentul initial ca doua cantitati egale, cum se explica disparitia numai a antimateriei si de ce nu s-au anihilat in cantitati egale, rezultand astfel in continuare "ramasite egale de materie si antimaterie...?

Din cate imi amintesc argumentul principal este lipsa radiatiei de anihilatie materie-antimaterie, asta e o semnatura clara a existentei antimateriei. Experimental nu s-a constatat ca materia nu coexista cu antimateria. S-au descoperit dezintegrari (vezi CP violation) care duc la un dezechilibru materie-antimaterie insa nu sunt suficiente pentru a explica lipsa aproape cu desavarsire a antimateriei in Univers. In momentul de fata nu s-a gasit nici o explicatie.

Existenta unor galaxii sau clustere de galaxii, regiuni alcatuite numai din antimaterie probabil necesita alt model de evolutie al Universului. In situatia asta materia si antimateria s-ar fi separat inca de la inceput, n-ar fi exclus sa existe si modele/teorii din-astea.

"Crezutul" se bazeaza pe argumentele si datele experimentale obtinute. Daca nu esti de acord cu rezultatele lor nu ai decat sa-ti montezi propriile telescoape, propriile experimente si sa te apuci de lucru.

ariel55

CitatIn momentul de fata nu s-a gasit nici o explicatie.
De acord.
CitatExistenta unor galaxii sau clustere de galaxii, regiuni alcatuite numai din antimaterie probabil necesita alt model de evolutie al Universului. In situatia asta materia si antimateria s-ar fi separat inca de la inceput, n-ar fi exclus sa existe si modele/teorii din-astea.
Posibil, nu am cunostinta.
Citat"Crezutul" se bazeaza pe argumentele? si datele experimentale obtinute. Daca nu esti de acord cu rezultatele lor nu ai decat sa-ti montezi propriile telescoape, propriile experimente si sa te apuci de lucru.
Aia nu e stiinta adevarata, e religie deja. Crede si nu cerceta...

Oi fi tu Harap Alb da nici eu nu sunt Spanul ca sa plec cu telescopul pe munte. ;D ;D ;D
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

HarapAlb

Citat din: ariel55 din Iulie 18, 2017, 08:15:26 AM
Aia nu e stiinta adevarata, e religie deja. Crede si nu cerceta...

Oi fi tu Harap Alb da nici eu nu sunt Spanul ca sa plec cu telescopul pe munte. ;D ;D ;D
N-ai nici cunostinte, nici nu "crezi", nici nu cercetezi... vezi ca sunt si forumuri dedicate "stiintei adevarate", acolo au de toate. Poate te lamuresti acolo ce si cum.

ariel55

Cum:
CitatN-ai nici cunostinte, nici nu "crezi", nici nu cercetezi... vezi ca sunt si forumuri dedicate "stiintei adevarate", acolo au de toate. Poate te lamuresti acolo ce si cum.
La chestia cu raportul materie/antimaterie sunt nul cum bine zici (am ditamai lacramoaia in coltul ochiului stang...),pe tine daca te las sa explici ,vad ca nu iese nimic, de aceea ma gandesc ca o alta consecinta a Big-Bangului ar fi existenta "materiei neagre" (si aici am un "dinte"-adica ma situez printre sceptici...)  8):

Istoria aparitiei "materiei negre" a carei existenta nu este inca demonstrata,( adica este inca in stadiul de ipoteza-ca sa fie mai clar):

-1932, astronomul Jan Oort a masurat viteza orbitala a unor stele din Calea Lactee si a constatat ca au o deplasare prea rapida pentru a explica Newtonian rotatia lor. Cu alte cuvinte, calculele nu sunt sustinute de masa "estimata" a Galaxiei.
-1970, astrofizicianul Vera Rubin si constructorul de instrumente optice Kent Ford au constatat ca stelele aflate la margina galaxiilor (oare cate galaxy au studiat pentru a generaliza ipoteza, una din ele a fiind Galaxia Andromeda) , se rotesc pe orbite cu o viteza mult mai mare decat poate prezice mecanica Newtoniana.
Stelele orbiteaza galaxia in care s-au format, pe orbite aproape circulare si gravitatia este forta ce tine stelele pe aceste orbite. In acord cu legile miscarii circulare uniforme, forta de gravitatie este compensate de forta centrifuga. In apropierea nucleului galaxiei in studiul facut, legile lui Newton sunt respectate, in timp ce , daca ne deplasam spre marginea ei, inexplicabil, nu mai este respectata mecanica Newtoniana. Evident detaliile variaza de la galaxie la galaxie, teoria incercand sa dea totusi o universalitate a observatiilor.

Diferenta asta aparuta in observatii, necesita totusi explicatii, nu? Asa au aparut urmatoarele intrebari:

1.   Nu intelegem oare correct cum functioneaza inertia – Sunt corecte deci legile  cunoscute pentru distante mari?
2.   Nu intelegem oare corect cum functioneaza gravitatia - Sunt corecte deci legile  cunoscute pentru modul cum actioneaza gravitatia?
3.   Semnul de egalitate dintre forta gravitationala si cea centrifuga nu este correct, lipsind "ceva"  – asta, linistindu-ne in privinta legilor postulate de Newton.

Urmare a acestor observatii, s-a introdus celebra notiune de "materie neagra-intunecata-invizibila" explicand astfel diferenta de masa constatata pentru satisfacerea vitezei de rotatie in accord cu legile lui Newton.

Alte explicatii:

Alti fizicieni, au sugerat o modificare a legii gravitatiei. Relativitatea generala Einsteiniana, nu ajuta aici , pentru ca predictiile lui Einstein sunt identice cu cele ale lui Newton.
Altii au prezis existenta unor noi forte, regrupate sub ipoteza celei de "a cincea forte", care ar fi o forta diferita de cea gravitationala, electromagnetica, nucleara sau slaba.
In sfarsit teoria "materiei negre", un tip de materie ce nu interactioneaza cu lumina, dar care exercita o forta gravitationala si care este distribuita in intreg universul.
Cum singura informative pe care astrofizicienii o au , este rotatia galactica, este foarte dificila alegerea intre ipotezele de mai sus. De altfel, pare cat se poate de posibila modificarea oricarei teorii pentru a rezolva rotatia observata a galaxiilor. Viteza galaxiilor aflate in clustere mari de asemenea arata ca aceste clustere se destrama din cauza vitezelor mari. O alta observatie este facuta asupra galaxiilor foarte indepartate, unde lumina de la ele este deformata la traversarea campurilor gravitationale ale clusterilor cei mai apropiati. Exista iarasi studii referitoare la micile neuniformitati ale fondului cosmic de microunde (microwave background).
Toate masuratorile astea trebuiesc abordate de catre noile teorii pentru a explica viteza de rotatie galactica.

Intrebarile fara raspuns ale ipotezei existentei "Materiei negre":

"Artificiile" despre "materia neagra" au adus o explicatie rezonabila in cazul simularilor. Din pacate, "materia neagra" ramane un model neconfirmat! Orice previziune facuta este o previziune "indirecta". Daca aceasta "materie neagra" ar exista, ea ar fi putut fi reprodusa in marile acceleratoare de particule (de exemplu in LHC). Aceasta confirmare nu a aparut...
O alta intrebare ce ramane la fel deschisa este aceea legata de posibilul impact al "materiei neagre" asupra luminozitatii galaxiilor si corelarea cu viteza de rotatie...Aceasta relatie a fost prezentata prima oara in 1977 si poarta numele de relatia Tully-Fisher: https://en.wikipedia.org/wiki/Tully%E2%80%93Fisher_relation
Relatie care arata foarte bine ca masa vizibila a unei galaxy este corelata cu viteza ei de rotatie.

Provocarile ipotezei "materiei negre"

Relatia Tully-Fisher reprezinta o provocare serioasa pentru toate modelele "materiei negre". Rotatia unei galaxy este dependent de masa ei. Daca "materia neagra" exista cu adevarat , atunci cantitatea totala de materie continuta de o galaxie va fi suma masei vizibile cu cea "neagra".
Teoria "materiei negre" existente spune ca aceasta materie, pentru orice galaxie poate fi gasita in cantitati mai mari sau mai mici...Masurand masa vizibila putem deci scapa o cantitate apreciabila de masa din masa reala totala... Drept consecinta, masa vizibila este o marime foarte imprecise a masei totale a galaxiei! Nu stim deci, daca masa galaxiei cercetate este cea vizibil masurate sau este mai mare...
De asemeni, nu exista nici un rationament care sa ne spuna ca masa vizibila este in accord cu viteza de rotatie... Si el totusi este ...

Si uite asa, scepticii teoriei doamnei Rubin, au scris un articol anul asta in februarie:
"One Law to Rule Them All: The Radial Acceleration Relation of Galaxies" – pe care draga Harap Alb, daca esti curios, o s il gasesti aici: http://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/836/2/152

Evident ca suporterii "materiei negre", au contraatacat foarte rapid in iunie anul asta: 
"Reproducing the galaxy stellar mass function and the Tully-Fisher relation simultaneously" – pe care , draga Harap Alb, daca ai ramas inca curios, poti sa il citesti aici:  https://arxiv.org/abs/1706.07106

Noul calcul facut este o etapa importanta in validarea teoriei Rubin. Din pacate ramane o teorie incomplete care trebuie sa fie validate prin descoperirea particulelor de materie neagra adevarate. Ramane treaba multa de facut, dar nu de ariel55 care sa care eventual telescopul unde ii trimiti tu.

Oricum, raman deceptionat, de lipsa mea de cunostinte ... :'(, ma asteptam sa ai tu mai multe dar am aceeasi senzatie pe care o ai tu despre mine in ceea ce priveste discutia noastra...poate nu ti-ar strica si tie alte site-uri de "stiinte adevarate", evident, tot alea alea care mi le recomanzi.Poate afli ceva noutati si le impartasesti.  8)

Sa ai o zi/seara buna plina de satisfactii stiintifice.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

atanasu

@Ariel55,
Nu am intrat catva zile pe aici dar trebuie sa-i multumesc lui Harap Alb care ti-a raspuns in locul meu cum nici eu nu puteam raspunde mai bine(ma refer la prima interventie a lui Harap Alb.
In plus la discutia pe care o incepi referitor la dark matter, daca asta este doar o ipoteza sau o teorie etc? desi Modelul standard este un model teoretic si nu doar o ipoteza, nu doresc sa ma implic neavand un nivel necesar unei discutii serioase pe acest subiect.
Atata doar ca inca nu s-a emis un model mai complet decat cel standard si desigur ca atunci cand acesta va apare modelul standard se va da cu modestie la o parte cam cum Vasile Alecsandri s-a referit la Eminescu intr-o instructiva poezie:

E unul care canta mai dulce decat mine?
Cu-atat mai bine tarii, si lui cu-atat mai bine.
Apuce inainte s-ajunga cat de sus.
La rasaritu-i falnic se-nchina-al meu apus.
Iar voi, care asupra-mi sageti tocite trageti,
Cantati, daca se poate, fiti buni si nu mai rageti!

PS. Si ca sa nu se sperie prea tare cititorii recomand acest link care evident ca depaseste cunostintele mele curente de fizica, adica nu este ceva invatat de mine atunci cand am invatatat putina fizica. Nu zic ca mi-ar fi imposibil sa urmaresc problema elementelor "viriale" dar pentru ce sa o fac eu, cand sunt altii chemati sa o faca si daca o vor face cu efecte asupra teoriilor(mai mult sau mai putin ipotetice)  despre univers si componentele materiale ale acestuia, cu atat mai bine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Virial_theorem


ariel55

CitatAtata doar ca inca nu s-a emis un model mai complet decat cel standard si desigur ca atunci cand acesta va apare modelul standard se va da cu modestie la o parte
In acord cu ceea ce spui. Ar mai fi ramas "energia neagra"  8).
Succes!
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

atanasu

Cu energia neagra am si eu o problema caci ca si Hoyle(acesta insa nu a afirmat-o cu subiect si predicat legand-o de accelerarea expansiunii) credem ca o lege spariu timp exponentiala de forma s=e^(Ht) conducand intotdeauna la viteze si  acceleratii de orice ordin doriti dar identice (cum sunt derivatele de orice ordin ale functiei exponentiale y=e^x), nu ar trebui sa apeleze la ceva in plus daca legea lui Hubble o confirma pe cea liniara in prima aproximatie a vitezei. Adica nu aveam nevoie de nimic in plus de la Hubble incoace ca sa stiu ca avem in Univers acceleratii de ce ordin dorim si care insa sa nu ne spuna nimic in plus de fundamentala lege Hubble: Viteza  proportionala cu spatiul  ci mereu sa o repete pe aceasta .
PS. Dar totusi ref energie intunecata este bine scris acest text foarte simplu: http://stiintasitehnica.com/o-enigma-intunecata/

ariel55

Ultima noutate cu privire la "materia neagra".
http://www.sciencemag.org/news/2017/01/hunting-dark-matter-gps-data

CitatHunting dark matter with GPS data
WASHINGTON, D.C.—A team of physicists has used data from GPS satellites to hunt for dark matter, the mysterious stuff whose gravity appears to hold galaxies together. They found no signs of a hypothetical type of dark matter, which consists of flaws in the fabric of space called topological defects, the researchers reported here on Saturday at a meeting of the American Physical Society. But the physicists say they have vastly narrowed the characteristics for how the defects—if they exist—would interact with ordinary matter. Their findings show how surprisingly innovative—and, in this case, cheap—methods might be used to test new ideas of what dark matter might be.

"It is so interesting and refreshing and exciting, and the cost is basically zero," says Dmitry Budker, an experimental physicist at the Johannes Gutenberg University of Mainz in Germany, who was not involved in the work. "It's basically the cost of the students analyzing the data."
:'(
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

atanasu

#233
Multumesc. Interesanta ideea cautarii "defectelor topologice "
Vezi si:http://www.damtp.cam.ac.uk/research/gr/public/cs_top.html  sau http://www.lassp.cornell.edu/sethna/OrderParameters/TopologicalDefects.htm cat si https://en.wikipedia.org/wiki/Topological_defect, de unde chiar citez cteva randuri pentru zona asta de interes:

"Cosmological defects
Topological defects, of the cosmological type, are extremely high-energy[clarification needed] phenomena[why?], which are deemed impractical to produce[according to whom?] in Earth-bound physics experiments. Observation of proposed topological defects that formed during the universe's formation could theoretically be observed without significant energy expenditure, however.

In the Big Bang theory, the universe cools from an initial hot, dense state triggering a series of phase transitions[which?] much like what happens in condensed-matter systems.[clarification needed] Certain[which?] grand unified theories predict the formation of stable topological defects in the early universe[why?], during these phase transitions."

PS Si un alt exemplu de felul in care materia neagra se impune ca o ipoteza posibila putand explica niste fenomene altfel paradoxale, dar nu numai ea: http://incursiuneinratiune.blogspot.ro/2013/02/viteza-radiala-galaxiilor.html

PPS: Sper sa observi acest PPS cu niste  articole interesante ref la dark matter:

http://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7054-reteaua-de-materie-intunecata-intre-galaxii.html

http://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7043-ar-putea-fi-alcatuita-materia-neagra-din-gauri-negre-primordiale.html

http://www.scientia.ro/blogurile-scientia/7042-materia-intunecata-pare-a-fi-vinovata-de-uciderea-galaxiilor.html

http://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7028-dragonfly-44-galaxia-formata-din-99-9-materie-intunecata.html

atanasu

La PPS-ul de deasupra adaug si aceasta semnalare care chiar daca  nu are legatura cu subiectul tratat aici poate fi o "poarta" spre acea teorie unificata :

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/stiri-fizica/7055-experiment-pentru-prima-data-s-a-observat-efectul-fortei-gravitationale-la-scara-cuantica.html

atanasu

Este 10 august si firul  se apropie de 70000 vizualizari  odata ce acum era (poate cand termin sa fie mai multe) 69996vizualizari) si desi ar trebui sa nu ma grabesc imi asum acest risc si postez primul sub capitol destul de scurt al capitolului 8 intitulat :

8.Unele reveniri si completari la cele prezentate in cele sapte capitole ale lucrarii cu revederea intregii documentatii selectate in acesti doi ani in lumina celor sintetizate in acest studiu cat si poate cu unele analize originale ale unor date existente.

Mai astept insa putin sa incerc sa fiu chiar la momentul 70000  :)

atanasu

#236
8.Unele reveniri si completari la cele prezentate in cele sapte capitole ale lucrarii cu revederea intregii documentatii selectate in acesti doi ani in lumina celor sintetizate in acest studiu cat si poate cu unele analize originale ale unor date existente

Din tot ce am prezentat pana acum cred ca o anume concluzie nu poate fi inlaturata si anume: daca cinematica cosmica nu ar fi descrisa de legea lui Hubble , TBB nu ar exista dar probabil ca nici alte teorii cosmologice care au la baza acceptarea expansiunii si asta pentru ca toate trebuie sa inglobeze aceasta relatie de expansiune care chiar si daca nu ar fi liniara ci doar ca simpla expansiune si tot ar spune ceva esential despre Univers.
In ciuda erorii in determinarea constantei , eroare cauzata de eroarea de calcul pentru distante si a minimei interpretari date la inceput de Hubble cu referire la vreo ipoteza cosmologica ce ar putea fi implicata de legea proportionalitatii vitezei de recesiune(redshiftului) cu spatiul, legea lui Hubble ramane piatra unghiulara  din varful ,,triunghiului TBB" celelalte varfuri ale acestui triunghi metaforic fiind radiatia cosmica de fond precum si abundenta heliului in univers, triunghiul adica materia acestui triunghi  fiind Universul guvernat de principiul cosmologic care considera Universul ca fiind  omogen si  izotrop la scara mare a Universului.
Asadar si cu scuze anticipate pentru redundante:

8.1. Principiul cosmologic-Univers omogen si izotrop

Reluam cele spuse la cap 5 (Teoria relativitatii generalizate si modelele cosmologice ):
Ipoteza omogentatii si izotropiei la scara mare a Universului constituie principiul cosmologic verificat prin observatiile astronomice la scara mare implicand faptul ca se poate alege un timp universal astfel ca metrica spatiului sa fie aceiasi in orice moment si peste tot, ceea ce este compatibil cu TBB actuala.Diferitele modele de univers descrise in cap 5  si bazate pe TRG  au la baza acest principiu .
Insa vom face acum o legatura intre acest principiu cosmologic si expansiunea universului dupa TBB aratand ca aceasta ipoteza este necesara pentru a putea accepta rational TBB impreuna cu TRG
Avem in vedere si  cele spuse de prof Christian Magnan,Collège de France, Paris, Université de Montpellier II ,vezi http://www.lacosmo.com/Nature74.html:
Dupa TRG, galaxiile sunt in repaos in timp ce Universul intreg este in expansiune, dar cum sa sustii ca o galaxie este in repaos si in acelasi timp in miscare fata de toate celelalte?
Pentru Einstein si deci pentru TRG galaxiile nu poseda o viteza proprie de deplasare in raport cu vreun reper oricare ar fi acela Indepartarea lor provine din insasi deformarea , dilatarea proprie a spatiului, adica nu galaxiile se deplaseaza ci spatiul se dilata.Am  folosit clasicele  imagini intuitive cu cozonacul cu stafide care se umfla sau surafata balonului care se umfla cu monede lipite  pe ea.Am aratat in cele spuse anterior ca relativ vorbind lucrurile nu se schimba schimband punctul de vedere dar ca sa putem continua astfel trebuie sa acceptam ca monezile sau stafidele nu-si schimba dimensiunile desi se afla si ele tot in acelasi spatiu einsteinean. acestea nu se schimba
La fel si in Univers, distantele de la cele intragalactice si pana la cele din universul atomilor nu se schimba ci doar distantele spatiale dintre galaxii se schimba fiind supuse expansiunii universale.
Din ce motiv? Expansiunea spatiului-timp este inainte de toate rezultatul solutiei unei ecuatii si anume a ecuatiei gravitatiei date de Einstein, solutie obtinuta doar in ipoteza universului omogen, calitate pe care acesta nu o are decat la scari suficient de mari
La scara unei galaxii, o scara mica pentru Univers, acesta pierde orice amintire despre omogenitatea sa reala  caci densitatea materiei pentru o galaxie este mult mai mare decat cea medie a Universului in intregul sau. Astfel putem considera cu o aproximatie acceptabila ca o galaxie in care s-ar omogeniza toata materia pastrand nemodificat volumul galaxiei ar ajunge la o densitate de un milion de ori mai mare decat cea  medie in Univers(un milion de atomi de hidrogen pe mc fata de doar unul in Univers)
De aceea solutia expansionista convenabila ecuatiilor TRG pentru Univers nu se aplica constituantilor elementari ai acestuia adica o galaxie si tot ce contine aceasta nu se supune legii expansiunii universale.
Nota mea: si iarasi apare problema scarii. De ce sa  nu credem ca poate TRG se aplica si in universul mic dar cu asemenea valori cu care instrumentele noastre de masura nu vor putea nicicand sa fie compatibile?

PS. Adaug ceva acum 10 august la ora 18:50:
In TRG se stie ca oricarei mase M i se poate asocia o raza R=GxM/c^2 denumita raza Schwarzschild(am vorbit pe acest fir despre, la o postare speciala pentru Mircea referitoare la sustinerile lui Nassim Haramein) .Aceasta raza da ordinul de marime de la care curbura spatiu-timp produsa de o masa M se face simtita. Ce este foarte intersant(observa si Haramein) este ca pentru intreg Universul adica masei acestuia ii corespunde o raza Schwarzschild egala cu raza sa reala asa cum este ea astazi cunoscuta , adica intreg universul de fapt este ca o gaura neagra deci ca si aceasta este inchis in sine insusi nimic neputand sa scape din el adica si TRG confirma ca Universul este Totul si Totul este in Univers
Asta inseamna ca Universul este neindoelnic curb si ca deci descrierea sa pretinde folosirea TRG. In acelasi timp cum observam in acel text de analiza a unei lucrari a lui Haramein, raza Schwarzschild a unei galaxii este de cateva zile lumina adica de zece miliarde de ori mai mica decat raza reala a acesteia si deci este evident ca in aceasta zona a cosmosului nu se poate aplica TRG ci mecanica newtoniana care nu prevede expansiunea.

PPS(12 august) Scurta nota istorica: Einstein si cei care ii urmeaza au folosit pe deplin acest princioiu cosmologic insa acesta este un principiu vechi existent si cu 500 de ani inainte si propagat de calugarul filozof (mare ganditor) Nicolaus Cusanus(1401- 1461) care il deduce in mod logic combinand credinta crestina in infinitatea si ominprezenta in Univers a lui Dumnezeu care daca este astfel peste tot orinde in Univers atunci si centrul acestuia tot peste tot ar fi logic sa fie.Niciun loc nu ar fi special(in opozitie cu orice centrism geo si ulterior si helio ) si ar exista o infinitate de centre.
Genial nu-i asa si la fel aproape la fel de genial este conceptul lui referitor la ce numeste el  "coincidenta opositorum" care desigur dupa el crestinul si cardinalul  catolic se realizeaza in Dumnezeire unde foaia de hartie dialectica(metafora care imi apartine) nu mai are doua fete ci doar UNA. Mircea Eliade il considera concept mitic al unui model mitic. Eu il consider mai mult, mult mai mult decat asa ceva.   
Dupa Einstein principiul cosmologic s-a tot verificat si vom indica cateva de astfel de verificari ;
- Hubble a masurat luminozitatea galaxiilor in toate directiile spatiului inconjurator accesibile lui pe atunci si a gasit o densitate destul de constanta de galaxii mai putin stralucitoare lucru care confirma oarecum izotropia (chiar daca a observat un exces de galaxii stralucitoare in partea de nord a cerului). A numarat apoi de 8 ori mai multe galaxii cu o luminozitate aparenta de 4 ori mai mica si cum o luminozitate de 4 ori mai mica inseamna o distanta de 2 ori mai mare adica un volum de 8 ori mai mare, aceasta observatie a confirmat omogenitatea la scara mare inca mica pe atunci fata de cea de azi dar oricum la o scara mult mai mare decat cea a galaxiei noastre.
- Aceasta omogenitate si isotropie observata de Hubble s-a confirmat si ulterior ca fiind statistic corecta in sensul ca pentru  un domeniu de ordinul unei sute de Mpc,  Universul rezulta statistic omogen cu o abatere de doar cateva procente si cu cat scara creste aceasta omogenitate statistica creste chiar daca apar neomogenitati locale (roiul de galaxii Virgo)
- Cea mai consistenta confirmare a omogenitatii si isotropiei la scara mare a Universului a fost data odata cu descoperirea in 1965 de catre Penzias si Wilson a radiatiei de fond cosmologice care cum spuneam mai sus este si nul din pilonii de baza a TBB care este observata ca o radiatie izotropa din toate directiile cu o lungime de unda de 7,35 cm de tip "corp negru" echivalent unei temperaturi de 3,5+/- 1 grade Kelvin in epoca si 2,725K  dupa WMAP.
PPPS(12 august) Trimit insa si la cap 7.1 a) unde sunt si niste date suplimentare care pun sub semnul intrebarii aceasta omogenitate dar fiind elemente legate de granitele vizibile ale Universului nu putem fi siguri ca odata ce acestea in viitor vor fi impinse mai departe omogenitatea nu se va regasi din nou confirmata
Oricum in prezent rezultatele WMAP sunt o confirmare majora nu numai a modelului de tip Lambda CDM pentru BBT dar mai ales pentru faptul ca universul a trecut de la o stare initiala  (anterioara poate ar fi mai bine) radianta, umplut(dominat) de plasma la la cel dominat de materie unde structura la scara  observata azi a inceput sa se formeze asa cum o observam azi.

8.2 Inapoi la Edwin Hubble

PREZENTAM DEOCAMDATA(10 SEPTEMBRIE 2017) CELELALTE TITLURI ALE ACESTUI CAPITOL , EL FIIND GATA DEJA, DAR VA FI POSTAT DUPA O VERIFICARE FINALA FIIND DESTUL DE LUNG(30 PG):

8.2.1. Scara de masura a distantelor extragalactice
8.2.2. Sisteme de referinta astronomice pentru masurat viteze
8.2.3. Tipurile de distante in cosmologie in corelatie cu modele cosmologice
8.2.4. Cinci studii de caz din catalogul NED

PS. Aceste capitole nu le voi mai posta ca un update al acestui text ci ca una sau mai multe postari(in functie de cat text incape intro singura postare



cristina85cristina

   Am placerea sa va salut domnule Atanasu .Nu pot sa nu remarc cu placuta surprindere faptul ca tema pe care am initiat-o , ramine si astazi cel mai fierbinte subiect de interes si asta  evident datorita eforturilor quasiexclusive ale dumneavoastra.In ceea ce ma priveste trebuie sa recunosc ca ma simt oarecum frustrat in masura in care, desi gindesc ca am avut un aport pozitiv fata de acest forum (fie si din perspectiva ratingului la care zic ca am avut  o oarecare contributie),inca nu inteleg ratiunea ptr. care am fost pur si simplu exclus din el,dupa cum remarcati si acum va scriu de pe contul sotiei.Am incercat sa-mi deschid din nou un cont sub numele real evident dar...n-am primit aprobare.Si...am mai constatat un aspect;daca dai ca motor de cautare pe google termeni din tema, iti face trimiterea la subiectul din forum si probabil astfel se explica ratingul,caci...daca urmaresti citi mai activeaza concret pe acest forum ai spune ca tocmai ce s-a finalizat...apocalipsa :)
     Legat de tema propriu zisa,as fi vrut sa va intreb ,in ce masura acordati consistenta teoriilor mecanicii cuantice vizavi de acest subiect?Avantajul unui profan declarat ca mine,este acela ca poate pune intrebari care intre savanti ar putea parea cel putin deplasate :) astfel incit reiterez intrebarea unuia dintre corespondenti (Ariel 55) cu privire la ...energia neagra? Imi e foarte dificil sa inteleg potentiala valoare a unei "antienergii"?!Tocmai ce am urmarit un documentar cu argumente cel putin interesante din domeniul mecanicii cuantice si evident mi-am imaginat ca aceasta stiinta nu poate fi exclusa din aceasta tema;Intimplarea face ca,ani in urma inluentat de teoria lui Carl Sagan cu privire la echilibrul din univers ,sa  incerc un experiment  care avea ca plecare ideea ca intr-un astfel de univers nu poate exista haos;s-a intimplat sa am un coleg de servici care inregistrase toate extragerile la loto pe ultimii 2 ani;loteria de atunci avea alte reguli decit cele de acum (presupun ca va amintiti cele in jur de 12 extrageri a cite n numere-nu-mi mai amintesc exact).Concluzia a fost ca am descoperit ceva deja descoperit-clopotul lui Gauss.Parabola care insuma graficele numerelor cistigatoare dadea o probabilitate cit se poate de....nediscriminatoare.Ieri cind am aflat despre acel exciton care favorizeaza fotosinteza folosindu-se parca de un soi de "precognitie"care-l scuteste de a fi inutil consumind energia pe care o poarta in "cautarea drumului",am facut o conexiune care mie personal mi-a sunat cel putin "de bun simt".Dar daca exista un fel de "cimp informatic" inafara timpului ,unul gen Akasha,care informeaza materia despre tot ce se stie deja?! Daca nu gresesc prea mult,mecanica cuantica presupune la cea mai mica scara,cel putin dualitatea,comform experimentelor cartea rosie este opusa cartii negre,experimentul cu laser deasemeni s-a bazat pe "atitudinea" unui foton ca functie de nivelul sau de energie sa apuce stinga sau dreapta.Cautam antimateria intr-un univers material,dar oare aceasta antimaterie n-ar putea fi tocmai acele particule omoloage dar aflate in colturi opuse universului nostru?! Cum spuneam,ca profan imi asum sa pic absurd,scopul meu e doar acela de a sugera lucruri care personal imi par ca au o anumita logica,si le supun atentiei dumneavoastra,a celor ce sinteti in masura sa decelati cit de deplasate sau nu pot sa fie.
                                                                                                                                                            Cu stima Mircea Hodor

atanasu

Mircea,
1) De ce nu ai reclamat situatia unui administrator de exemplu Morpheus, pentru ca din ce ai postat este lipsita de logica o banare intentionata a ta mai ales ca vezi ca dupa alt cont esti acceptat. Vei primi un raspuns(sper) pe adresa ta de e-msil.

2) Referitor la cuantica si gravitatie caci ce este TRG decat o teorie despre gravitatie adica despre materia compusa din atomi si molecule  adica despre univers la scara macro in timp ce cuantica se ocupa de fizica particulelor la nivelul supei primordiale din care ar fi iesit totul, am dat mai sus un link si-l repet caci spuneam ca ideile de acolo pot  fi o "poarta" spre acea teorie unificata atat de cautata si de asteptata :
http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/stiri-fizica/7055-experiment-pentru-prima-data-s-a-observat-efectul-fortei-gravitationale-la-scara-cuantica.html
De fapt acest articol aparut in mai 2017 este traducerea corecta a originalului  http://www.physicscentral.com/buzz/blog/index.cfm?postid=3078016555038341658
Mai multe nu pot spune, decat opinii pe care nu le pot valida in cadrul vreunei teorii cat de cat coerente.

3)Desigur ca idei pot fi oricate si multe din ele poate ca la prima vedere sunt de dat la cos cu acuza  de pseudostiinta acuza foarte intemeiata daca judecam probabilistic.

Voi inventa un exemplu pentru tine dar de fapt pentru toti cei care ma citesc, unde ma voi referi la acea problema data tie despre o miscare cu o anume cinematica si la care mi-ai spus ca te-a blocat aparenta simplitate pana sa o intelegi realmente. Daca chiar ai inteles-o vei intelege si aceasta  poveste de science fiction si dupa multi in epoca in care s-ar petrece, un exemplu cras de pseudostiinta cu defectul suplimentar de a fi si mistica pe deasupra. Esti pregatit?
Asadar suntem in sec 19 inainte de Einstein, dar dupa Maxwell si avem un fizcian, unul foarte mistic si cult in acelasi timp cum cum probabil ca era abatele belgian Lemaitre(1894-1966) intemeietor al teoriei Big Bang. El a fost creatorul teoriei expansiunii universului, atribuită greşit lui Edwin Hubble. Lemaître a fost primul care a obţinut ceea ce se numeşte acum legea lui Hubble şi a făcut prima estimare a ceea ce se numeşte acum constanta Hubble, lucruri pe care le-a publicat în 1927, cu doi ani înainte de articolul lui Hubble din 1929. Lemaître a propus primul ceea ce cunoaştem azi drept teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o ,,ipoteza atomului iniţial" sau   "oul cosmic care explodează în momentul creaţiei". https://ro.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre
Desigur ca el cunostea ecuatiile lui Einstein adica elementele fundamentale ale TRG si din acest punct de vedere se deosebeste esential de eroul nostru din secolul 19.
Fiind acesta un fizician foarte bun dar si un om cu cunostinte mistico-filozofice intelegand bine ce a spus Kant cu cele  doua categorii fundamentale ale existentei aprioric date constiintei noastre(adica independente de lumea experientei)  respectiv spatiul si timpul , spatiul fiind forma simtului extern care ne permite sa constientizam obiectele in exteriorul nostru, al subiectului si timpul, forma simtului intern care ne permite sa constientizam succesiunea starilor noastre de constiinta . Misticul concepea Divinitatea , Dumnezeirea ca ceva exterior ratiunii noastre fiind de fapt Transcedentalitatea care depaseste orice ratiune si totusi care ii vorbeste omului, la limita cu acesta, in limbajul sau dual rational , limbajul logicii.
Intrebandu-se odata acest fizician mistic  cum ar trebui sa fie o lege absolut generala a universului nu si-a putut raspunde decat ca nu ar putea fi decat una care sa lege transcedental Spatiul de Timp si fizician fiind el stia de la cinematica faptul ca spatiul se leaga de timp prin intermediul raprtului sau cu acesta denumit viteza. Fiind el si matematician stia ca nu cunoaste decat o sigura functie transcendenta si anume functia exponentiala e^x care este transcendenta tocmai pentruca  nu putem afla nimic in plus despre ea (adica ea doar "este asa cum este", asa cum  ne apare) si toate derivatele ei efectuate pana  la infinit, caci are o infinitate de derivate identice, nu ne duc decat tot la ea . Sirul infinit al derivatelor lui e^x identice cu e^x, este o repetare la infinit a functiei mama e^x.
Desigur ca pentru misticul fizician si filozof a fost o joaca sa emita ipoteza : spatiul este in raport cu timpul in singurul raport transcedental maxim de simplu(principiul simplitatii al lui Occam) respectiv functia exponentiala adica S=e^t si atunci de aici rezulta imediat prin derivare relatia v=dS/dt= e^t=S desigur cu nevoia de a se introduce o constanta dimensionala, sa-i spunem H cu dimensiunea [v/S] adica [L/T/S]
Ori aceasta este tocmai legea lineara de deplasare a galaxiilor, v=H0*D cunoscuta ca fiind legea lui Hubble.
Invers, daca plecam de la ecuatia lui Hubble si integram, ajungel la  legea transcedentala exponentiala spatiu /timp, gasita de multi cum a fost si Hoyle si de mai toti care ajung la ea in dezvoltarile matematice ale TBB, dar fara sa sezizeze acest aspect dupa mine absolut fantastic.
Spre aceasta poveste tinteam eu cand ti-am dat acel exercitiu simplu, tu facandu-mi de fapt dovada ca tocmai in simplitatea lui el devine neinteligibil pentru inteligntele obisnuite care desigur ca sunt pe peste tot, alelaltele nu stiu cum sa le spun, sunt precum un ac in carul cu fan .
Acum intreb daca exista acel erou in sec 19 si daca scria ceva in acest sens toti savantii lumii cum l-ar fi catalogat?  :)
Dar poate ca au existat astfel de minti si nu au fost retinute fiind cu totul ininteligibile pentru epoca lor.

Mai am o poveste asemanatoare si despre TR  si limitele pe care le introduce aceasta, numai ca acolo chiar au existat eroi similari celui din povestea mea istorico science fiction.

PS. In curand voi mai completa(inca nu  total) capitolul 8 mai sus conceput,  prin "update",  deci nu mai voi da o postare noua si pe cei care citesc si sunt interesati sa-l urmareasca in continuare(cu rabdare desigur), ii invit sa urmareasca si celelalte capitole pentruca la multe din ele am adus corectii sau chiar completari , momentele acestora fiind indicate in baza articolului.

atanasu

#239
Mircea,
Ehei, dupa aproape inca 3000 de vizite de la cele 70000 marcate vreau sa-ti supun atentiei un link interesant cu un articol pe care eu insa nu reuses sa-l inteleg. Pare ca schimba mai tot ce stiam despre structura spatiu -timp . Cum ti se pare?

https://www.agoravox.fr/actualites/technologies/article/une-nouvelle-approche-de-la-83273

PS Azi am adaugat si linkul asta care cam seamana cu Haramein ;
http://www.spaceandmotion.com/cosmology-hubble-redshift-with-distance.htm