Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Drept spatial: Cine sunt proprietarii Lunii si in general ai Sistemului Solar?

Creat de Adi, Aprilie 14, 2011, 11:17:27 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Stiti ca exista un roman special in drept spatial (deci pe langa drept national, drept european, drept international exista un nivel si mai mare, cel de drept spatial)? Il cheama Virgiliu Popa, este din si in Timisoara. A studiat in strainatate, a publicat la o editura mare din afara (Springer) si lucreaza de vreo 4 ani la Agentia Spatiala Romana. Recent a fost liderul misiunii romanesti care a simulat in SUA o misiune pe solul planetei Marte. Dupa revenirea in tara a dat foarte multe interviuri audio si scrise. Iata aici doua interviuri video de cate 30 si 45 de minute, oferite la TVR Timisoara si TV Analog Timisoara. Veti afla mai multe despre drept spatial si despre povestea sa de viata.

http://www.youtube.com/watch?v=ry1O0H5mtT4

http://www.youtube.com/watch?v=g7Cap3mX9oM
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

morpheus

Multumesc. Sper sa am timp vreodata sa ma uit peste filmele astea 2.

Sa inteleg ca e vreo instanta pe Terra care ar lua in calcul asemenea "legi spatiale" in luarea vreunei decizii ? E vreo institutie care sa tina cont de asa ceva si exista tratate de specialitate, ori e doar un moft?

Cu momentul în care ne naştem, timpul începe să ne ia viaţa înapoi. (Seneca)

Adi

Exista un tratat mondial de prin anii 1960 care spune ca nici o tara nu are voie sa ceara drept de proprietate asupra unei parti a Lunii, tot asa cum nu au voie in Antarctica. Dar apoi s-au dezvoltat multinationalele si s-a facut un nou tratat in care se interzicea acelasi lucru si pentru multinationale. Dar multe state importante nu au semnat tratatul si tratatul a cazut. Asadar in prezent tarile nu au voie sa detina proprietati pe Luna, dar despre corporatii si indivizi privat nu se spune nimic. Este un moft in sensul ca inca nu exista minerit pe Luna, asteroizi sau planete. Dar lucrurile astea trebuie gandite si rezolvate inainte sa dezvoltam aceste tehnologii si industrii. Altfel vom avea probleme precum confictele armate intre companiile private care colectau blani de castor in regiunile neexplorate (inca de oamenii albi) din Canada de vest si nord, de exemplu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Anatol

De acum mai mult de un milion de oameni au loturi in afara planetei noastre, pe luna, mars,...

Adi

Citat din: Anatol din Aprilie 15, 2011, 12:27:40 AM
De acum mai mult de un milion de oameni au loturi in afara planetei noastre, pe luna, mars,...

Vorbeste si despre asta Virgiliu in interviuri, mai ales intr-al doilea. Si ideea e ca sunt intr-adevar unii care vand (pe internet) pamant pe Luna sau pe planete, dar e pamant pe care nu il detin in realitate. Cu alte cuvinte, ei fac o farsa vanzand si oamenii fac o farsa cumparand. Sa speram ca dau bani ca sa se distreze si nu chiar cred cu adevarat ca ei chiar detin acel pamant pe Luna. Tocmai de asta e nevoie drept spatial cum face el, pentru a clarifica legal aceste lucruri.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro