Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce părere aveţi despre Gnome 3?

Creat de Dendros, Mai 29, 2011, 02:48:18 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Dendros

De curând s-a lansat Gnome 3 şi sunt curios ce spun alţii despre această versiune.
Ubuntu 11.04 vine cu Unity, care nu este însă Gnome 3  ci o interfaţă dezvoltată de Canonical care rulează peste Gnome 2.32 clasic, lucru evident în fall-back mode sau când se alege o sesiune clasică.
Am vrut să văd cum arată "adevăratul" Gnome 3, astfel că am descărcat o imagine live de Fedora 15 şi am bootat de pe CD.
La prima vedere, Gnome 3 e foarte diferit de Gnome clasic, nu mai are cele 2 panouri de sus/jos, doar unul sus. Nu are nici meniul clasic, doar butonul Activities, care apăsat arată o listă de pictograme ale unor programe implicite şi două secţiuni, Windows şi Applications.
Ferestrele nu mai au butoane de minimizare/maximizare, doar un meniu cu aceste opţiuni şi nu mai există nici taskbar, totul este plasat în Activities.
De asemenea, nu se poate personaliza interfaţa, nu am găsit nicio opţiune în System Settings care să permită schimbarea temei, fonturilor, doar wallpaper-ul a putut fi schimbat cu uşurinţă.
Am înţeles că se poate totuşi face câte ceva cu o comandă în terminal - gsettings- dar e nevoie de timp şi răbdare pentru a modifica aspectul interfeţei.

Concluzia: nu-mi place deloc Gnome 3 şi nici Unity. Nu mă deranjează modul diferit de interacţiune cu utilizatorul, m-aş putea obişnui cu el, dar mă deranjează inflexibilitatea, faptul că nu pot să-mi personalizez desktopul. Dacă pentru a personaliza o interfaţă e nevoie să te dai peste cap, consider că nu este ergonomică. Dar e posibil să fiu prea subiectiv, de aceea sunt curios despre ce au alţii de spus.
Eu am comutat acum la Kubuntu 11.04, cu KDE 4.6, care este o UI elegantă, flexibilă şi stabilă.

AlexandruLazar

Se pot modifica în continuare temele cu gnome-tweak-tool, nu știu dacă e inclus pe live cd-ul Fedora 15.

Eu am încercat să-l folosesc puțin dar suportul pentru dual-screen e absolut groaznic și am renunțat pur și simplu după două zile. Parcă l-au gândit numai pentru utilizatorii de notebook-uri, care au ecrane de 9" și o singură aplicație în față la un moment dat. Ce nu îmi place:

- Niciun mod simplu de a lansa aplicațiile. Adică serios, de ce trebuie să mă mut până în dreapta-sus, pe urmă să ajung la dock? Nu era mai simplu dacă lăsau pur și simplu un dock în stânga, ca în Unity, care să se ascundă când vrea?
- Niciun mod simplu de a schimba între workspace-uri și ferestre. Iar trebuie trecut în activity, iar umbli printr-un meniu care ocupă tot ecranul. Ar fi fost simplu dacă alt-tab-ul nu ar fi schimbat ordonarea ferestrelor, dar asta probabil depinde de window manager, și în cazul lor nu se poate configura (iar cu FVWM am văzut că nu se înțelege).
- Nu suportă API-ul pentru notifications. După ce că nu poți să schimbi ușor între ferestre, nici nu suportă notificări, așa că nu se pune problema ca Amarok să se pitească frumos în dreapta-sus și când vreau să schimb melodia să apăs pe icon și să dau next. Nu nu, trebuie să merg în Activities, să caut fereastra pe acolo, după care să fac click-dreapta pe window bar și să dau minimize pentru că nu mai există butonul minimize. wtf?

(NB: Cred că butonul ăla se poate pune înapoi dar nu m-am mai obosit să caut, că deja asta era cea mai mică problemă...)

- Cumva reușește să se bată cap în cap cu driverele ATI. Asta e, nici mie nu-mi place de ei, dar dacă asta s-a nimerit să am în laptop... efectul e că bara de sus adună pe ea toate culorile curcubeului și arată de parcă am confundat borcanul de zahăr cu borcanul de LSD când mi-am făcut cafeaua. Pe bug tracker-ul lor apare că problema e la cei de la ATI care nu-mai-știu-exact-ce nu fac cum trebuie. Nu mă îndoiesc că e așa (e vorba de ATI totuși...) dar cum numai la programul lor apare problema asta, înseamnă că workaround-ul nu e chiar așa dificil.

Singurul aspect pozitiv mi se pare introducerea opțiunii de font scaling (dar și aia cred că e accesibilă tot la fel, doar prin gnome-tweak-tool).

Mie mi se pare un mare pas înapoi în termeni de usability. Nimic de zis, dacă aș avea un eeePC mi s-ar părea a opta minune a lumii, dar nu am. Am un laptop cu ecran de 15" căruia îi mai înfig în coaste un monitor de 20". Trebuie să parcurg mousepad-ul de două ori ca să ajung la nenorocitul ăla de meniu Activities. Culmea, Unity se descurcă bine pe setup-ul ăsta, desi a fost inițial gândit doar pentru netbook-uri.

Edit: Unity e ok. M-am înțeles bine cu el și nu pot să zic că am avut cine știe ce de reproșat, dar tot la FVWM am rămas  ;D

Dendros

Unity nu e Gnome 3, de aceea este ceva mai bun, dar mie tot nu-mi place, pentru că aşa cum aţi menţionat, a fost dezvoltat pentru netbook-uri şi arată nepotrivit pe un desktop.
Revenind la Gnome 3, nu pot înţelege de ce au făcut un asemenea pas înapoi, ar fi trebuit să fie mai bun decât Gnome 2, nu mai prost.
Dezvoltatorii Gnome cred cumva că utilizatorii folosesc doar netbook-uri?
Altfel nu-mi pot explica regresul evident faţă de Gnome clasic.

AlexandruLazar

Eu cred că în timp lucrurile or să se așeze. Ceea ce noi discutăm ca ne încurcă e de fapt numai o parte din Gnome 3, anume Gnome shell. în proiectul Gnome intră mai mult decât doar atâta, probabil că lucrurile or să se mai agite un pic după care o să se înfunde. Majoritatea distribuțiilor nu cred că vor adopta gnome-shell.

Dendros

Dar se poate Gnome 3 fără Gnome Shell? Eu am avut impresia că sunt destul de mult legate.
Oricum, KDE începe să-mi placă, s-ar putea să nu mă mai pot întoarce nici chiar la Gnome clasic.

AlexandruLazar

gnome-shell e propriu-zis numai partea "din față" -- poți să ai gtk3.0 și toate aplicațiile Gnome-related, în ultima lor versiune, și fără gnome-shell. Eu m-am procopsit cu ele pentru că am făcut update după repository-urile celor de la Gnome și acum nu mai pot să dau downgrade înapoi la versiunile vechi.