Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tortura in secolul XXI

Creat de sumalan dorin, Martie 17, 2017, 04:15:40 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin


atanasu

Pornesc de la cele scrise de autor la inceput:
"....cred fără ezitare că cel mai profund drept al oricărui om de pe această planetă este dreptul la demnitate, un drept care, pe o cale sau alta, este amenințat în fiecare clipă"

Raspund: Acest drept presupune si dreptul meu a mi-l apara cu mijloacele societatii cat se poate si uneori cu mijloacele mele si atunci desigur pe riscul meu. orice sistem de norme penale ar trebui bazat nu numa pe prima asertiune ci si pe a mea.

Asa cum scopul nu scuza orice mijloc(modificarea pentru care am prioritate referitoare la principiul machiavelic atat de des citat) si atunc este in raspundere personala sau sociala de gasit limita calea de mijloc si aici situatia va fi aceiasi si in cele cateva cuvinte pe care le adaug tin cont de aceste aspecte:

Desigur ca toate procedurile coercitive descrise mai sus sunt mijloace de tortura fizica si psihica. Daca se folosesc in mod punitiv este clar ca sunt toate ilegale cu exceptia: arestarii dictate de lege de instanta, adica a lipsirii de libertate si oferirea unor conditii de viata la limita de jos a conditiilor existente intro societate si aici cu anume grade stabilite de societate functie de gravitatea culpei penale.. Adica un puscarias nu poate pretinde conditii mai bune decat cele in care se afla un homeles care nu refuza sprijinul socia(cel care refuza din motivele lui personale inclusiv lipsa unei unor doage este pe cont propriu si societatea nu trebuie decat sa fie atenta ca sa nu fie atacata de un astfel de individ, desigur cu incercari permanente de recuperare dar unde nu se poate nu se poate...))
Un arestat preventiv la care arestul nu este un mijloc punitiv arestatul fiind inca considerat nevinovat si arestul facandu-se doar in interesul statului adica al anchetei desfasurate de politie/magistrati, are dreptul la toate cele care nu tin de restrangerea calculata a unui/unor amume grade de libertate. Adica mai pe slesu un arestat preventiv pe banii lui poate avea orice serviciu care nu mpieteaza asupra scopului respectivei restrangeri de liberatate adica asupra corectitudinii anchetei. Arestul preventiv nu trebuie sa se accepte ca mijloc de fortare a obtinerii fortate de probe caci se transforma in tortura. Cati la un milon inteleg in Romania ce spun eu aici?  :)
In ceea ce priveste torura descrisa aici anterioara condamnarii si doar pentru a obtine informatii,ea suporta anume conditionari:
1) Sa existe dovezi suficiente care ar conduce in instanta la condamnare penala, un flagrant , dovezi indirecte multiple etc.Una din dovezi fiind lipsa totala de cooperare in ancheta, lipsa de sinceritatre  cu dovedirea unor minciuni. Cine minye odata poate mintii oricat. Cine ucide odata poate ucide oricat.
2) Sa se aplice cand sunt motive suficiente ca nu este vorba doar de un executant oarecare ci de o persoana mai informata decat se poate constata din actiunile acestuia la vedere.
3) Sa nu fie aducatoare de moarte si nici de vatamari fizice sau psihice ireversibile   si sa se aplice unor subiecti care medical o pot sporta in limitele permise medical. Nu e nici razbunare s nici pedeapsa Oricarui subiect i se poate gasi o "tortura" acceptabila conditiei sale fizice si psihice.
4) Abuzurile sa fie pedepsite ca fiind crime de maxima gravitate cu eliminarea abuzatorilor din orice sistem de justitie sau de stat in genere.

sumalan dorin



@Atanasu,

Exemplifica in asa fel incat sa se inteleaga exact si fara interpretari.Poate asa din acei un milion,99% vor intelege corect,si nu vor mai citi doar cuvinte din fraze,fara sa le inteleaga.

atanasu

Fiecare vorbeste doar in numele sau asa ca ce nu ai inteles? Daca nu intrebi nu ti se va raspunde. :)