Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Raspundem la intrebari de psihologie!

Creat de Adi, Iulie 12, 2009, 06:14:52 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: mircea_p din Iulie 17, 2009, 09:06:04 PM
Intr-o carte in engleza am vazut ca au tradus "Id" prin "it", adica un "el" care se refera la lucruri neinsufletite sau la animale.
"It" in engleza, "es" in germana, deci are sens. In romana nu avem aceasta forma neutra, deci cineva, cumva, a creat cuvantul "id". Eu asa inteleg.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Vrei sa zici ca "Id" e specific pentru romana?
Nu cred, in cartea de care ziceam (in engleza) foloseau tot Id. Numai ca la inceput au zis in paranteza "it" ca o explicatie pentru cititorii de limba engleza.

Adi

#17
Citat din: mircea_p din Iulie 17, 2009, 10:48:13 PM
Vrei sa zici ca "Id" e specific pentru romana?
Nu cred, in cartea de care ziceam (in engleza) foloseau tot Id. Numai ca la inceput au zis in paranteza "it" ca o explicatie pentru cititorii de limba engleza.

Nu stiu cum e. Eu asa intelesem de la Silvia. Poate s-a creat cuvantul asta si in alte limbi si romanii l-au luat de acolo ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

spysyl

Continuarea explicatiilor despre modelul lui Freud:

"Eul" reprezinta instanta constienta, "principiul realitatii", avand ca elemente principale perceptia, gandirea si memoria.

"Supra-eul" reprezinta normele sociale, valorile, partea morala, si se formeaza prin educatie, mai ales datorita parintilor. Cand regulile "supra-eului" nu sunt respectate, apar sentimentele de vinovatie.

inger_demonizat

spysyl am o intrebare. Cunosti foarte bine Sigismund Freud? Caci acesta este numele lui real.

spysyl

Sigmund Freud, da, cunosc destul de bine, desi psihoanaliza nu e domeniul meu principal.

vladuli

 Ce parere ai de afirmatia lui jung cum ca a avut contavte,intalniri cu propriul inconstient ,si ca acesta este o entitate distincta,proprie,autonoma?
Multumesc.Vlad

Adi

Citat din: vladuli din Iulie 21, 2009, 12:19:24 AM
Ce parere ai de afirmatia lui jung cum ca a avut contavte,intalniri cu propriul inconstient ,si ca acesta este o entitate distincta,proprie,autonoma?
Multumesc.Vlad

Bine ai venit pe forum, Vlad, si multumim de intrebare. Silvia va raspunde cat de curand. Pana atunci, te rugam sa scrii corect gramatical,s saai grija lal semnele de punctuatie (spatii nu apar unde trebuie) si la ortografie. De asemenea, trebuie sa oferi un titlu sugestiv la noul topic inceput, iar nu "vlad". De aceea voi muta aceasta discutie la topicul de intrebari de psihologie asa deschis.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

korquad

#23
salut..

silvia, ai spus ca personalitatile multiple sunt un simptom al unor boli psihice.. ce se intampla cand un om are caracteristici diferite de la o anumita perioada la alta, iar acesta constientizeaza diferenta? ar putea chiar sa realizeze ca 'eu-ul' prezent este capabil de lucruri necaracteristice 'eu-lui' anterior, dar fara sa aiba un control bine stabilit asupra actiunilor, starii sau gandurilor celui prezent.. suna acest lucru a boala psihica?

si inca o curiozitate: violenta este rezultatul educatiei (nu ma refer doar la cea primita din partea parintilor, profesorilor sau indrumatorilor, ci la intreaga experienta a omului) sau se poate explica biologic, prin prezenta unei 'gene al violentei'? desigur ca inteleg ca educatia are un impact semnificativ, dar sunt curios daca violenta se bazeaza pe ceva mai mult decat educatie si instinct de conservare..

in eventualitatea unui raspuns, iti multumesc..

k

spysyl

Buna Vlad, Jung nu a avut contact "direct" cu propriul inconstient, ci spune ca acesta se poate face "vizibil" prin vise, de exemplu. Interesant in teoria lui Jung mi se pare presupunerea existentei unui "inconstient colectiv" ca fiind "mostenirea psihica a omenirii" (apare de exemplu in povesti si mituri).

Exista terapii bazate pe teoriile lui Jung, in care pacientul invata sa-si interpreteze visele, sa recunoasca arhetipurile (simboluri ale inconstientului colectiv) si sa-si explice anumite probleme pe care nu le intelege "constient",  care insa prin interpretarea semnalelor "inconstientului" se pot face intelese.

spysyl

Salut Korquad, da, cum spuneam, personalitatea multipla este un simptom a schizofreniei, in cele mai multe cazuri, sau a tulburarii de personalitate de tip Borderline. In literatura se spune ca de obicei pacientii nu au control asupra diverselor "personalitati", in cazuri grave insa acestea pot chiar comunica intre ele. Din experienta mea cu pacientii pot spune ca am intalnit pacienti schizofreni care nu-si aduc aminte de celelalte fatete ale personalitatii, si pacienti Bordeline care sunt constienti de existenta acestor personalitati diferite, insa nu au control asupra lor. Deci in ambele cazuri (cand omul constientizeaza sau nu diferenta) este o boala psihica.

Cat despre violenta prin educatie sau genetica, este o intrebare inca nerezolvata de stiinta. Exista o lunga disputa despre existenta unei gene responsabila pentru agresivitate. Cel putin de cativa ani este cunoscut faptul ca asa-numita gena MAO-A (Monoaminooxidase) are o legatura cu violenta impulsiva.
De asemenea, exista studii care demonstreaza ca agresivitatea (mai ales la copii) se formeaza urmand modelele adultilor. (Studiu cu 2 grupuri de copiii: unul privind un adult batand o papusa, celalalt privind comportament normal. Copiii din grupul cu modelul agresiv se comporta la fel cand sunt pusi in fata papusii).

Adi

Ma bucur cum se dezvolta aceasta sectiune de psihologie de pe forum. Cat priveste violenta si eu sunt de acord ca se invata. Iar filmele si jocurile pe calculator violente joaca si ele un rol important in acest sens. Acum o saptamana in Romania un copil i-a dat mamei sale in cap cu un ciocan si a omorat-o pe loc. Apoi a spus ca nu stie ce i-a venit sa faca asta ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

vladuli

Da-mi voie sa corectez,silvia!Iar cel mai bine o pot face citand din Jung :"Ca sa-mi ating fantasmele,imi imaginam adesea o coborare abrupta.Am incercat,chiar,de cateva ori,sa merg pana la capat..." Doua erau personajele pe care le intalnea adesea in incursiuni :o tanara frumoasa,si un batran.Conversatiile cu aceste doua personaje l-au condus catre o intuitie cruciala,anume ca in psihicul omenesc se petrec fenomene negenerate prin vreo intentie constienta si posedand o viata proprie.Batranul reprezenta insusi potentialul de om matur al lui jung. Am citat din "MAESTRII SPIRITULUI-JUNG".

spysyl

"Contact indirect", da, sunt de acord, din prima ta intrebare am inteles ca te referi la contact direct. Aceste personaje fac legatura intre inconstient si constient (ajuta inconstientul sa se exprime). Am facut acest exercitiu de imaginatie la un curs si a aparut o noua intrebare/ interpretare: ce inseamna daca in "incursiuni" iti apare un personaj pe care il cunosti in viata reala?

ina

Imi pare bine ca se dezvolta sectiunea de psihologie.Ma preocupa sa inteleg cum defineste psihologia- constient, inconstient,subconstient.