Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Etichete psihologice

Creat de sumalan dorin, Aprilie 27, 2013, 03:55:27 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin


De ce oamenii pun etichete psihologice de exemplu (bun,rau,prost,fatarnic etc) Ce impact are o eticheta psihologica daca i-o adresezi unui individ intr-un grup?Cum te poti apara de cineva care incearca sa iti puna o eticheta psihologica indiferent de natura ei (buna sau rea).

07Marius

Citat din: Şumi din Aprilie 27, 2013, 03:55:27 AM
De ce oamenii pun etichete psihologice de exemplu (bun,rau,prost,fatarnic etc) Ce impact are o eticheta psihologica daca i-o adresezi unui individ intr-un grup?

Omul evalueaza in permanenta mediul din jurul lui. Informatia este esentiala pentru supravietuire, perpetuarea speciei etc. Asadar, chiar involuntar sau fara a fi constient de acest lucru mereu analizam si catalogam tot ce ne inconjoara sau cu ce interactionam. Singur fiind fara vreun scop anume, iti auzi gandurile: e cald, mie sete, ce papusa... ,uoau ce masina, ce prost, idiot, etc. Pina nu exprimi cu voce tare gandurile tale, nu atragi atentia - esti un individ normal. Mai greu este cand pierzi autocontrolul.

Citat din: Şumi din Aprilie 27, 2013, 03:55:27 AM
Cum te poti apara de cineva care incearca sa iti puna o eticheta psihologica indiferent de natura ei (buna sau rea).

In sine, fiecare are propriul catalog. Se fac in permanenta update-uri, stergeri sau inserari de noi date. Cand se exprima acest lucru verbal intr-un grup, poti sa zambesti ingaduitor, semn ca soarele a stationat cam mult pe unitatea centrala a individului care te-a suparat. Daca este pozitiva calificarea, atunci asteapta-te la o cerere - negresit va urma curand. De altfel sefii sunt inconjurati de o turma de indivizi care lauda calitatile acestuia - in public desigur, in asa fel incat sa ajunga la urechea potrivita mesajul. In particular, la o barfa afli lucruri nebanuite despre seful preafericit.
Si atunci te intrebi: cum dracu' sefu ala nu-i un idiot? Raspunsul corect: este! Marja de eroare 2%. :)
The imagination is the prisoner of our mind.

sumalan dorin


Salutari

Ceea ce spui tu ma face sa cred ca un om indiferent de eticheta sau etichetele puse (pozitive-negative) nu isi cunoaste propiul caracter iar personalitatea sa e construita din etichete (pozitive-negative) ci doar are o vaga impresie cum ar putea fii el /a in realitate .

Din mesajul tau deduc ca un individ/a poate sa se comporte intr-un grup/societate conform etichetelor puse (negative-pozitive).

07Marius

Citat din: Şumi din Aprilie 28, 2013, 02:39:06 AM

Salutari

Ceea ce spui tu ma face sa cred ca un om indiferent de eticheta sau etichetele puse (pozitive-negative) nu isi cunoaste propiul caracter iar personalitatea sa e construita din etichete (pozitive-negative) ci doar are o vaga impresie cum ar putea fii el /a in realitate .

Din mesajul tau deduc ca un individ/a poate sa se comporte intr-un grup/societate conform etichetelor puse (negative-pozitive).

Nu, poate nu a reiesit prea clar din mesajul meu, mai clar si pe scurt ar fi ca aceste "etichete" sunt de fapt personale si variaza in limite largi de la individ la individ pentru aceeasi persoana vizata. Depind de experienta fiecaruia cu persoana in cauza si reflecta doar partial caracterul individului etichetat. Daca s-ar face un studiu cu un nr. mare de persoane care ar evalua o anumita persoana, rezultatul statistic al acestor calificari ar descrie cel mai fidel caracteristicile individului apreciat.

O singura "evaluare" nu este semnificativa si surprinde doar expresia unui singur individ care oricum este subiectiva. Mai multe evaluari insa, finiseaza si apropie cat mai aproape de realitate adevaratele carateristici ale individului.

Chiar acelasi individ reactioneaza diferit sa zicem la acelasi tip de stimului, in functie de factori aleatorii. Sigur, in mare isi pastreaza "naravul". Acesta din urma poate fi surprins de un nr. mare de observatori, analisti spune-le cum doresti.

Imaginea de sine este una si in general nu se suprapune cu imaginea construita in viziunea altora decat partial. Cand ne place, in general aceasta imagine... Este un defect as zice f. raspindit.

Ceea ce ma distreaza este faptul ca linguseala prinde de obicei f. bine la superiori. Si asta dupa mine, nu este un semn de prea multa inteligenta... Dar, este o opinie personala si desigur intotdeauna sunt exceptii. Ceea ce conteaza pina la urma este nr. lor...
The imagination is the prisoner of our mind.

calientesistems

Etichetele trebuie ignorate ,

o persoana pe treaba ei nu trebuie sa fie afectata de etichetele celorlalti  .

etichetarea este o practica tipic romaneasca sora cu uitatul peste gardul vecinului .

fiecare trebuie sa vada doar scopul si drumul sau... doar asa putem evolua ...

ca oameni si caracter

valangjed

Inclusiv chestia asta cu "practica tipic romaneasca" este o etichetare.Eu nu cred ca romanii sunt foarte diferiti de alte popoare ci doar ca in anumite perioade au avut anumiti lideri care s-au comportat intr-un anumit fel.Uneori au stiut sa speculeze oportunitatile alteori le-au ratat ,s.a.m.d.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

puriu

Etichetarea unei persoane este forma cea mai simpla si facila de a o caracteriza. Este folosita frecvent in practica de toate zilele (admis-respins, vinovat-nevinovat, talentat-netalentat, etc.) pentru a selecta oamenii dupa diverse criterii. Etichetarea psihologica este o forma pur subiectiva de a caracteriza pe cineva. Cand o persoana este supusa etichetarii psihologice de catre un grup de persoane (colegi, concetateni, etc.) rezultatul da informatii utile asupra persoanei, dar si asupra grupului interogat si asupra relatiilor dintre persoana si grupul in cauza.