Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Creierul este sau nu afectat de povestirile din biblie?

Creat de sumalan dorin, Aprilie 12, 2011, 01:03:07 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Anatol

A.Mot mai faci aberatii! Mai bine schimba tema.
Dar de ce moare omul? O celula umana trtaeste cel mult zece ani, iar la batranete ele incep tot mai rau sa se imulteasca si sa moara mai multe. Biologic organizmul moare ca celulele mor, dar sufletul daca ar fi artificial de stimulat acest motor, cum s-ar putea?
Oligarcii Rusi au finantat mult, si inca poate finanteaza sa se prelungeasca viata, dar se vede ca inca nu au rezultate.  

A.Mot-old

Citat din: AlexandruLazar din Mai 21, 2011, 08:08:09 PM
Ne explici și nouă cam prin ce experimente ai ajuns la concluziile acestea?
Orice atom are o energie proprie si deci eu consider ca aceasta energie este de fapt sufletul atomului.Nu am voie sa denumesc energia proprie a unui atom=sufletul atomului?Cat de mare este energia unui atom?Daca orice atom are o masa atunci energia lui proprie este direct proportionala cu masa atomului respectiv.
Adevărul Absolut Este Etern!

AlexandruLazar

Cu asta n-am nimica, în fond poți să-i zici oricum, eu mă refer la celelalte. La care din cele cinci prane te referi când spui că energia din afara atomilor este echivalentă pranei hindușilor? Apoi, ce este acest suflet al omului de care vorbești? Ce te face să crezi că există un suflet al omului care coordonează această energie a atomilor? Cum poți pune în evidență existența lui?

A.Mot-old

Citat din: AlexandruLazar din Mai 22, 2011, 12:47:36 PM
Cu asta n-am nimica, în fond poți să-i zici oricum, eu mă refer la celelalte. La care din cele cinci prane te referi când spui că energia din afara atomilor este echivalentă pranei hindușilor? Apoi, ce este acest suflet al omului de care vorbești? Ce te face să crezi că există un suflet al omului care coordonează această energie a atomilor? Cum poți pune în evidență existența lui?
Exista doar un fel de prana si aceasta prana alimenteaza toate inclusiv sufletul omului caci fara aceasta prana nici macar sufletul neintrupat nu ar putea exista.Sufletul omului este un fel de plasma de culoare galben-aurie si are forma umanoida avand temperatura in jur de 37 grade sexagesimale si asa spune si biblia care spune ca sufletul omului este vasul de aur si acest vas este legat de trupul viu cu cordonul de argint si cand acest cordon se rupe sufletul omului iese din trup........si eu cred ca est asa.Aura omului viu este dovada existentei sufletului sau.......in momentul in care sufletul nu mai este in trup aura trupului fara de viata este diferita si foarte slaba........si aura omului bolnav este diferita de cea a omului sanatos.Aura oricarui fel de trup nu este altceva decat radaitia sufletului precum este radiatia oricarei plasme.O piatra are aura?Sunt sigur ca uraniul are o aura destul de mare asa se explica efectul sau distructiv.Ce este Soarele?Soarele este o plasma extrem de fierbinte.
Adevărul Absolut Este Etern!

sumalan dorin

 
Citat din: A.Mot din Mai 22, 2011, 11:09:25 AM
Orice atom are o energie proprie si deci eu consider ca aceasta energie este de fapt sufletul atomului....


Salutari

A.Mot

Ceea ce spui tu mai sus,face referire la "Animism" ,nu stiu daca ai auzit de acest termen,dar te ajut eu ca sa iti dai seama cam ce idei iti umbla prin creier.

Conform,"Dictionarului enciclopedic de cunostinte religioase"-Pr.Prof.Dr.Ene Braniste  Prof.Ecaterina Braniste ,editura Diecezana Caransebes 2001.Termenul de "animism" are urmatorul inteles: " religie primitiva care considera ca toate elementele naturii sunt insufletite"

Pe wikipedia vei gasi putin mai detaliat acest termen:  Animismul " (latină anima ,,spirit" apoi ,,suflet") este rezultatul gândirii omului primitiv din stadiul prereligios timpuriu, manifestat prin personificarea obiectelor si a fenomenelor naturii, precum si prin investirea acestora cu atribute umane. Termenul de animism a fost introdus de etnograful englez  Edward Brnett Tylor într-un studiu apărut in anul 1871, Primitive Culture, pentru a desemna primul stadiu religios, un ,,minim de religie", având ca sursă dorinta omului de a-si explica fenomene enigmatice din propria viată (somnul, visele, halucinatiile, bolile) sau credinta că orice om are un suflet autonom care-l poate părăsi temporar (în somn sau în lesin) sau definitiv (prin moarte).Animismul este o formă de religie care atribuie un suflet animalelor, fenomenelor si obiectelor naturale"

http://ro.wikipedia.org/wiki/Animism

AlexandruLazar

Citat din: A.Mot din Mai 22, 2011, 01:10:14 PM
Exista doar un fel de prana si aceasta prana alimenteaza toate inclusiv sufletul omului caci fara aceasta prana nici macar sufletul neintrupat nu ar putea exista.

Ai auzit de Ayurveda măcar? Sau și pe-asta ai citit-o cum ai citit Biblia?

Anatol

 Sunt organizme cu cateva sute de celule nervoase, acolo este foarte usor de inteles ratiunea organimului, si nu-i nevoie de nici o prana,... Organizmele au bio-camp magnetic ce poate fi vizionat prin detectoare speciale, caldura prin teplovizor, dar aceste lucruri nu au nimic cu sufletul vietii.

Anatol

Oare un organ de la un organizm batran, poate fi donat unu-i mai tanar, cate experimente au facut cu soarecii trebue sa-l fi facut si pe asta.  Ma gandesc ca impulsurile nervoase sunt puternice si or putea stimula ca celulele organului batran in organizm tanar, sa se imulteasca obisnuit si organul batran sa se intinereasca!???

AlexandruLazar


Anatol

 Motorul vietii o fi substanta exitata care se misca prin conductele nervoase, ci nu curentul electric, diferenta de potential care trebue sa fie. Deaceia se descopera ca diferite vitamine, prelungesc viata!?
Acsonii tot timpul undeva cresc si cauta sa se lipeasca de careva neuroni, mie mi se pare ca privind constiinta proprie se poate de urmarit de la care ansamblu de neuroni cresc si cu care se unesc. De pilda o intrebare, "ce este prana" in crerul meu circula un ansamblu de impulsuri electrice cautand imaginatia coresponzatoare imadinei "prana". Dar curentul este directionat!, anume cand se face directionarea acsonii se tot lipesc diferite grupuri de neuroni pana cand circuitul electric nu mai are nici o intrerupere de la alte imaginatii si axonii raman uniti acolo si pentru viitor curentul trece prin ei si omul isi aduce aminte.

Poate trebue de studiat cum se stimuleaza aciasta substanta ce circula prin acsoni, zic poate acesta este motorul vietii, cel putin cat celulele nu au murit foarte multe in timpul batranetii.

Este o ipoteza ca celulele cand se despart in doua formand una mai tanara, pierde anumite gene, si celulele devin tot mai incapabile sa se imulteasca.

Poate in mediul organizmului, hromozomii sufera scimbari. Oare in laborator stiril celulele se imultesc la nesfarsit ori tot au limita?



Eugen7

Citat din: Electron din Mai 20, 2011, 03:43:26 PM
Citat din: Eugen7 din Mai 19, 2011, 01:35:34 PM
Citat din: Electron din Mai 19, 2011, 12:03:23 PM
Cat timp religia isi "refugiaza" divinitatile in zonele in care stiinta inca nu are raspunsuri, incompatibilitatea dintre stiinta si religie va fi mereu "evitata" in mod ipocrit din partea oamenilor religiosi.
Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, deoarece crestinismul a afirmat inca de la inceput ca universul este in Dumnezeu (Fapte 17,28) si nu ulterior l-a "refugiat" pe Dumnezeu in acea zona ("afara" universului).
Nu consider ca este un argument prea puternic ceea ce spui tu aici. Scripturile crestine spun, tot asa, "inca de la inceput" ca zeitatea a creat omul dupa chipul si asemanarea sa, ceea ce e in directa contradictie cu ideea ca "Universul este in zeitate si nu invers".
Nu este nici o contradictie intrucat teologia ortodoxa crestina a afirmat dintotdeauna ca "dupa chipul si asemanarea" se refersa strict la sufletul omului (care nu are legatura cu materia). Astfel dupa chipul inseamna "ganditor si liber" iar "dupa asemanarea" inseamna asemanarea in virtuti atat pe cat este posibil omului. (Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica sec VII d.Hr.)

CitatNecazul cu abordarea religioasa este ca fiecare religie pretinde ca are raspunsul corect la intrebari de acest gen care nu sunt testabile.
Suntem de acord cu urmatoarea afirmatie: Orice religie care nu poate proba concret afirmatiile sale (ce pot fi si trebuie sa fie probate in acest mod) este doar o poveste si trebuie tratata ca atare.

CitatCei care considera ca teologia ortodoxa crestina nu este in opozitie cu demersul stiintific, ar trebui sa vina cu argumente in acest sens. Chiar te invit la o discutie pe aceasta tema intr-un topic dedicat, daca esti interesat.
Multumesc pentru invitatie, daca se considera ca discutia pe acesta tema intr-un topic dedicat este utila pentru demersul stiintific, o sa particip (in masura timpului disponibil in aceasta perioada.)
Consider ca dialogul onest intre stiinta si religia ortodoxa crestina trebuie sa porneasca de la ementul lor comun, anume: Cosmologia. Apoi se poate vedea relativ usor distinctia intre stiinta si religia ortodoxa, deoarece teologia ortodoxa "vorbeste" despre un Dumnezeu exterior universului si despre sensul (scopul) vietii omului.

CitatAcum, ai posibilitatea sa demonstrezi aici ca religia crestin ortodoxa detine adevaruri obiective in problemele teologice esentiale?
Una este demonsratia si alta este intelegerea demonstratiei de catre auditoriu, chiar si intr-un cadru adecvat. Spre exemplu consider ca demonstratia conjecturii lui Poincare nu este usor de inteles chiar si de catre matematicieni cu studii postuniversitare.

La ce "probleme teologice esentiale" faci referire? Iar demonstratia "aici" la ce face referire?
Trebuie sa avem in vedere distinctia intre stiinta si religia ortodoxa si de asemenea "limitele" discutiilor pe forum. Consider ca trebuie sa fim onesti recunoscand ca nici chiar adevarurile stiintifice obiective nu poate fi (toate) "demonstrate pe forum" si nici in fata unui public fara cunostine stiintifice cel putin de nivel mediu.
"Stiu ca nu stiu nimic dar stiu ca pot sti mai multe decat stiu" (Socrate)

valangjed

Eu stiam ca unghiurile se masoara in grade sexazecimale , nu temperatura!
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

ariel55

#87
Da, creierul...in fine, ce se cheama constiinta de sine este afectat de povestile biblice , asa cum in alte religii este afectat de povestile lor.Religia a fost, si este din pacate inca, o modalitate de guvernare sociala.Depinde de fiecare creer in ce directie o ia.
P.s.Valangjed, ce naiba, nu ai auzit inca de temperatura unghiului drept? ;D
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

ariel55

CitatIN FOND TOATE CULTELE SI SECTELE SE INSPIRA DIN "ADEVARUL DIN BIBLIE!!!" .
Afirmatia ta este limitata si neadevarata.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

puriu

Creierul omului este cel mai complex si mai greu de studiat dintre organe. Poate fi afectat de multe, dar nu putem experimenta orice. Se stie ca sunt forme de afectare obiectiva (boli, malformatii, substante chimice, radiatii, lipsa oxigenului sau a nutrientilor, factori genetici, etc.) sau subiectiva (sugestia, hipnoza, propaganda, etc.). Miturile biblice sunt de origine diversa, provin de la mai multe civilizatii si dintr-un interval mare de timp. Nu sunt de natura sa afecteze creierul oamenilor, ci doar sa le influenteze moralitatea si modul de viata. Altfel, am fi o lume de afectati. La cei cu creierul afectat de diverse alte cauze comportamentul anormal, chiar criminal, este adesea motivat de porunci divine si de exemple biblice.
Ceea ce poate afecta creierul este propaganda religioasa agresiva combinata cu carente alimentare severe (postul negru) si poate duce la forme de delir mistic. Aici nu putem acuza influenta povestirilor din Biblie. Parerea mea!